Connect with us

OIKONOMIA

ΓΣΕΕ: «Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας»

Published

on

Spread the love

Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας. Αυτό είναι το κεντρικό αίτημα της ΓΣΕΕ απαντώντας στην εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ την επόμενη τετραετία.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το αίτημα αυτό απευθύνεται τόσο  στους εργοδότες όσο και στην νέα κυβέρνηση, απαιτώντας να επιστρέψει το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών μέσω των διαπραγματεύσεων, κάτι που ίσχυε πριν το Φεβρουάριο του 2012.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Γ. Παναγόπουλος

«Η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ιδίως η ενσωμάτωση πληθωριστικών προσδοκιών στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι θετική μόνο για την εισοδηματική στήριξη και την προστασία των χαμηλόμισθων. Συμβάλλει στη διασφάλιση ενός επαρκώς υψηλού διάμεσου μισθού, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού».

Στην θέση αυτή, που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος σε άρθρο στο Βήμα της Κυριακής, αποτυπώνεται η προτεραιότητα που θέτει η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Στο αίτημα αυτό, η  ΓΣΕΕ έχει ως «σύμμαχο» τους μικρομεσαίους, δηλαδή τη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία – κατά την τελευταία διαβούλευση για το νέο κατώτατο μισθό – υπερθεματίζει σε ο, τι αφορά την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως μέσο διαμόρφωσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Η θέση της ΓΣΕΒΕΕ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό. Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο συμφωνεί και στο άλλο – κεντρικό – αίτημα της ΓΣΕΕ για συνολική επαναφορά των συμβάσεων. Δηλαδή επιστροφή του καθεστώτος προ του 2012, με την μετενέργεια μεταξύ των συμβάσεων.

Το αίτημα της ΓΣΕΕ περιλαμβάνει πρώτον, την επιστροφή της ευθύνης διαμόρφωσης των αμοιβών μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Και δεύτερον, την επαναφορά της ισχύος της μετενέργειας μεταξύ των συμβάσεων.

Μετενέργεια

Τι είναι όμως η μετενέργεια που επιδιώκει να επαναφέρει η ΓΣΕΕ;

Η κατάρρευση των μισθών συντελέστηκε το  2012, με το δεύτερο μνημόνιο των δανειστών, το οποίο επέβαλε μειώσεις στον κατώτατο μισθό, ύψους 22% (από 751 σε 583 ευρώ) και κατά 32% του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ).

Ακολούθησε σε μικρό χρονικό διάστημα, η κατάργηση της μετενέργειας με αποτέλεσμα την κατάρρευση της «πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων», πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών.

Κατ΄ ουσίαν με την κατάργηση της μετενέργειας εισήλθε σε νέα εποχή το συλλογικό δίκαιο και το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα  στις περιπτώσεις  κλάδους παραγωγής όπου έληξαν οι συμβάσεις και δεν ανανεώθηκαν με νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπου δηλαδή έληξε μετενέργεια των συμβάσεων, χωρίς να υπογραφεί νέα σύμβαση το σύνολο των αμοιβών πιέστηκε προς τα κάτω.

Ταυτοχρόνως, οι αμοιβές μειώθηκαν περαιτέρω μέσω των ατομικών συμβάσεων. Στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις ήταν  πολύ υψηλότερες, καθώς το μόνο όριο που τίθεται είναι τα κατώτατα όρια μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 λεπτά ago

Στη Λεωφόρο το Λεβαδειακός – Κοζάνη

OIKONOMIA18 λεπτά ago

Capital Link: 13ο συνέδριο για την ναυτιλία – «Δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας μέσω της αειφορίας»

ΚΟΣΜΟΣ23 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δέματα με γουρουνοκεφαλές εστάλησαν ταυτόχρονα σε τρεις φιλοπόλεμους Ρώσους σχολιαστές

ΘΕΣΣΑΛΙΑ28 λεπτά ago

«Η ανικανότητα της περιφερειακής αρχής Αγοραστού έχει πλέον μετατραπεί σε εγκληματική αμέλεια» –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ33 λεπτά ago

Εύκολη τριάρα πρόκρισης κόντρα στον Τηλυκράτη (imgs)

LIFESTYLE38 λεπτά ago

«Ακόμα βρίσκουμε τα πατήματά μας»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ48 λεπτά ago

Η «κοριτσιέρα των Βούρλων» επιστρέφει στο θέατρο Αυλαία στο Πασαλιμάνι

Χωρίς κατηγορία56 λεπτά ago

Αναστολή για τα δικαστήρια στον Νομό Μαγνησίας την Πέμπτη 28/9 λόγω κακοκαιρίας

VIDEO1 ώρα ago

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Γιάννης Γούλας στο Συμβαίνει Τώρα με την Βάσω Σαμακοβλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Κασσελάκη – Ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ; – Πόσοι «βλέπουν» διάσπαση;

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO6 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΒΟΛΟΣ6 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση» ανακοίνωσε ο Φώτης Σερέτης

MEDIA2 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Αναζητείται για να φυλακιστεί μια 38χρονη γυναίκα μετά από καταδικαστική απόφαση σε βάρος της

OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τέλος στη χρέωση χειραποσκευής στην καμπίνα

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή