Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Published

on

Spread the love

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η ΕΡΤ2 και η ΕΡΤ3 προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους με παραγωγές που αφορούν το περιβάλλον, τις απειλές που αυτό αντιμετωπίζει σήμερα και τις νέες ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες για να προστατεύσουμε το φυσικό πλούτο που κληρονομήσαμε. Επίσης, η παιδική ζώνη στην ΕΡΤ2 μεταδίδει προγράμματα οικολογικού περιεχομένου για την ευαισθητοποίηση των παιδιών μας, αλλά και στο ΕRTFLIX, την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, έχει δημιουργηθεί ειδική κατηγορία με ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στη συγκεκριμένη ημέρα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΡΤ2

08:30 | «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΟΡΟ ΣΟΥΜΑΤΡΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΑΣΟΣ ΤΥΡΦΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
(FRONTIER SUMATRA: THE WORLD’S LARGEST CARBON PROJECT)

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Μ. Βρετανίας 2020.
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την απίστευτη ιστορία των ανθρώπων που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τη σπάνια άγρια ζωή, τους αρχαίους πολιτισμούς και τους σημαντικούς φυσικούς πόρους που βρίσκονται μέσα στο τελευταίο μεγάλο τροπικό δάσος τύρφης της Σουμάτρα.

Το πειραματικό πρόγραμμα Restorasi Ekosistem Riau (RER), ενώνει τοπικές κοινότητες, επιστήμονες και βιομηχανία για να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την απώλεια οικοτόπων και μια απάντηση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της εποχής μας: μπορεί η ανθρώπινη φυλή να βρει έναν τρόπο να συνυπάρξει με τον φυσικό κόσμο προτού τον καταστρέψουμε;

10:00 | ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ (Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
(AFTER THE WILDFIRES)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αυστραλίας 2020
H πανίδα της Αυστραλίας χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ιστορία επιβίωσης στην πιο ξηρή και κατοικημένη ήπειρο της Γης.

Το ντοκιμαντέρ «Μετά τις πυρκαγιές» καταγράφει τη μακροχρόνια ανάκαμψη της άγριας ζωής ύστερα από τις πρόσφατες, καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, μέσα από ιστορίες ελπίδας, ανθρώπινης παρέμβασης και δύναμης ψυχής.
Μεταφέρει ένα επείγον μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντός μας και την υλοποίηση μιας αναγκαίας παρέμβασης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, πριν είναι πολύ αργά…

19:10 | ΑΝΘΡΑΚΑΣ: Η ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
(CARBON: AN UNAUTHORISED BIOGRAPHY)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Καναδά-Αυστραλίας-Γερμανίας 2022
Άνθρακας: το πιο πολυσυζητημένο, αλλά λιγότερο κατανοητό στοιχείο στη Γη. Η ιστορία της ζωής του είναι ένα επικό ταξίδι, που φτάνει έως τη γέννηση του σύγχρονου κόσμου, συμβάλλοντας στην κατανόηση των πιο ζωτικών ζητημάτων του σήμερα: ενέργεια, κλίμα και επιβίωση.

21:00 | ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΠΑΡΝΤΟ – Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΑ ΖΩΑ
(BARDOT, REBEL WITH A CAUSE)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2019
Το 1973, στο απόγειο της δόξας της, η Μπριζίτ Μπαρντό εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε έναν αγώνα: την προστασία των ζώων.

Ένα ντοκιμαντέρ που  ανατρέχει στην καριέρα της διάσημης ηθοποιού, η οποία έφερε επανάσταση στην εικόνα της γυναίκας  και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα της μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις.
Για πρώτη φορά, η ίδια η Μπριζίτ Μπαρντό μιλά γι’ αυτήν τη συναρπαστική αλλά γεμάτη δοκιμασίες αφοσίωσή της στον αγώνα για την προστασία των ζώων, ο οποίος παραμένει πάντα επίκαιρος.

22:00 | ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
(MEDITERRANEAN: LIFE UNDER SIEGE)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Ταινία-ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Γαλλίας-Ιταλίας-Αυστρίας-Ελλάδας 2021

ΣκηνοθεσίαδημιουργόςFred Fougea
Συνσκηνοθεσία: Allain Bougrain-Dubourg, Bertrand Loyer, Fabienne Berthaud, Vincent Schmitt, Christian Gaume, Christophe Cheysson
Μοντάζ: Vincent Schmitt
Μουσική: ROB, Julien Jaouen, Samuel Potin, Anja Fougea, Robin Coudert
Διάρκεια: 90΄

Η Μεσόγειος όπως δεν την έχετε ξαναδεί…

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο σε μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου και έχει στόχο να ενημερώσει για τους κινδύνους που την απειλούν, προτείνοντας λύσεις διατήρησης του πλούτου της. Επίσης, παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά είδη ζώων, πτηνών και θηλαστικών που ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα την σπερματοφάλαινα, τη μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους, τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα καρέτα, μια οικογένεια πελαργών, την ιστορία ενός θαλάσσιου αετού ή μιας νησιωτικής γάτας.

Με πρωταγωνιστές τα ξεχωριστά θηλαστικά, ψάρια και πτηνά της Μεσογείου, το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη θάλασσα», είναι σε σκηνοθεσία του Φρεντ Φουγκέα, παραγωγού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη βραβευμένων ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση διήρκησε δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 12 διαφορετικές χώρες, με τη συμμετοχή 50 επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει ολοζώντανα και σε πρωτοφανή κλίμακα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, ο επίγειος αυτός παράδεισος που βρίσκεται υπό απειλή.
Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι βασισμένο στην ομώνυμη σειρά έξι επεισοδίων, προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Boréales-Federation και της Anemon, σε συμπαραγωγή με τα κανάλια BBC, France Televisions, RAI, Terra Mater και ΕΡΤ και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2

07:00 | ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
(SAVE YOUR PLANET)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων (3D Animation), παραγωγής Ελλάδας 2022
Με όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο, η σειρά «Σώσε τον πλανήτη» παρουσιάζει τα σοβαρότερα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας, με τρόπο κατανοητό ακόμα και από τα πολύ μικρά παιδιά.
Η σειρά είναι ελληνικής παραγωγής και έχει επιλεγεί και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ.
Eπεισόδιο: «Ρύπανση των υδάτων»

07:02 | ΟΜΑΔΑ ΠΤΗΣΗΣ
(GO JETTERS)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων, παραγωγής Αγγλίας 2019-2020
Σαρώνουν τον κόσμο. Δεν αφήνουν τίποτα ανεξερεύνητο. Είναι η Ομάδα Πτήσης!
Στην παρέα τους, ο Μονόκερως που τους καθοδηγεί και ο Ανακατώστρας που τους ανακατεύει.
Ταξιδεύουν με σκοπό είτε να γνωρίσουν καλύτερα τον πλανήτη μας και τις ομορφιές του είτε να σώσουν γνωστά μνημεία και αξιοθέατα από τον Ανακατώστρα και τα χαζομπότ του.
Ιδανική για τους πολύ μικρούς τηλεθεατές που τώρα μαθαίνουν τον κόσμο.

08:00 | ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
(SAVE YOUR PLANET)
Eπεισόδιο: «Διαχείριση φυσικών πόρων»

08:15 | ΜΠΟΡΩ ΚΙ ΕΓΩ
(I CAN DO IT)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Παιδική σειρά ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής του τμήματος EBU KIDS της ΕΒU.
Ο δεκάχρονος Μίκα είναι γιος δασονόμου και σκέφτεται και ο ίδιος ν’ ακολουθήσει το επάγγελμα, μια και λατρεύει τα δάση.
Ακολουθεί τον πατέρα του στο δάσος όσο συχνότερα μπορεί. Για τα φετινά του γενέθλια, θέλει να οργανώσει ένα πάρτι στο δάσος, όπου στο τέλος όλοι μαζί θα φυτέψουν 300 νέα δέντρα.
Επεισόδιο: «Γερμανία, Μίκα – Διατηρώντας το δάσος ζωντανό»

15:55 | ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
(SAVE YOUR PLANET)
Eπεισόδιο: «Τα πλαστικά μιας χρήσης»

16:00 | KOOKOOLAND

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Παιδική, νεανική εκπομπή για παιδιά προσχολικής, πρωτοσχολικής και σχολικής ηλικίας, παραγωγής Ελλάδας 2022-2023.
Η Χρύσα η Μύγα, η Βάγια η Κουκουβάγια, ο Λάμπρος ο Δεινόσαυρος, η Σουριγάτα η Γάτα είναι φίλοι και ζουν στο ομορφότερο μέρος του κόσμου! Στην Kookooland!

ΕΡΤ3

11:15 & 23:30 | TERRA

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2015
Διάρκεια: 93’
Ένα εντυπωσιακό οπτικά ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με άλλες μορφές ζωής, καθώς η ανθρωπότητα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τη Φύση. Το Terra επιχειρεί μια φυσιολατρική ιστορία της ανθρωπότητας ανατρέχοντας στο μοναδικό πεπρωμένο ενός είδους που, μεταξύ εκατομμυρίων άλλων, εξελίχθηκε για να καθυποτάξει όλα τα υπόλοιπα ώστε να καταλήξει, μέσα από μία πορεία χιλιάδων ετών, στη σημερινή κατάσταση ασυνειδησίας.

15:00  | Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ
(PLASTIC WARS)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.

Είναι η ανακύκλωση μια βιώσιμη απάντηση στην κυριαρχία του πλαστικού; Στις δεκαετίες του 1980 και 1990 οι βιομηχανίες εμφιάλωσης υιοθετούν παγκοσμίως το πλαστικό μιας χρήσης, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Κάθε ανησυχία που διατυπώνεται σχετικά με την απειλή που συνιστά το πλαστικό για το περιβάλλον, λαμβάνει ως απάντηση τη λύση της ανακύκλωσης. Παρόλα αυτά δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ περισσότερο από το 10% του παραγόμενου πλαστικού.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Πόλεμος του Πλαστικού» αποκαλύπτει πώς οι κατασκευαστές πλαστικών προωθούσαν για δεκαετίες την ανακύκλωση, παρά το γεγονός ότι εξαρχής εξέφραζαν μεταξύ τους αμφιβολίες για το αν η ανακύκλωση πλαστικών θα ήταν ποτέ οικονομικά βιώσιμη. Κορυφαία στελέχη του κλάδου μιλούν για πρώτη φορά δημόσια, περιγράφοντας τη στρατηγική της βιομηχανίας πλαστικών για την προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και πώλησης πλαστικού.

22:30 | ΛΕΠΤΟΣ ΠΑΓΟΣ
(ON THIN ICE)

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.

Στη Βόρεια Σιβηρία η κλιματική αλλαγή απειλεί να πάρει διαστάσεις παγκόσμιας κρίσης. Για πρώτη φορά, επιστήμονες από όλο τον κόσμο εξερευνούν αυτή την τεράστια περιοχή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στην αρκτική τούνδρα μεγάλες εκτάσεις μόνιμου παγετού (permafrost) ξεπαγώνουν εκλύοντας ανυπολόγιστες ποσότητες μεθανίου. Τα ποτάμια χάνουν το νερό τους, καθώς οι πυρκαγιές «καταπίνουν» μεγάλο μέρος των δασών της τάιγκα, του μεγαλύτερου χερσαίου μέγα-οικοσυστήματος του πλανήτη. Στον ρωσικό Βορρά, η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη και με ανησυχητικό ρυθμό.

ERTFLIΧ

Ειδικό row, με τον τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», και προγράμματα για το περιβάλλον θα είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ.

Αποκλειστικά στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX θα είναι διαθέσιμη η σειρά ντοκιμαντέρ έξι ωριαίων επεισοδίων με τίτλο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / MEDITERRANEAN: LIFE UNDER SIEGE 

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην ΕΡΤ και στο ERTFLIX

Αποτελεί μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Boréales-Federation και της Anemon, σε συμπαραγωγή με τα κανάλια BBC, France Televisions, RAI, Terra Mater και ΕΡΤ, προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα μοναδικό ταξίδι στα νερά και στις ακτές της Μεσογείου.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να μας συστήσει την άγρια ζωή της Μεσογείου, να αποκαλύψει τα φυσικά θαύματα που συμβαίνουν καθημερινά, αλλά και να μας ενημερώσει για τις απειλές που βάζουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον.

Με πρωταγωνιστές τα ξεχωριστά θηλαστικά, ψάρια και πτηνά, γυρίσματα σε 12 διαφορετικές χώρες που διήρκησαν περίπου δύο χρόνια, πλάνα 2.000 ωρών με χρήση της πιο πρόσφατης τεχνολογίας λήψης εικόνων, ο Φρεντ Φουγκέα, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης βραβευμένων ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, μαζί με τους συνεργάτες του αψήφησαν όλες τις δυσκολίες σε όλες τις συνθήκες για να εντοπίσουν τους απίστευτους θησαυρούς της Μεσογείου.

Τα γυρίσματα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, την Αμοργό, τη Σαντορίνη, τη Μακρόνησο, την Αλόννησο και τη Γυάρο, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm και το WWF Ελλάς, καθώς εδώ συνυπάρχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά είδη της Μεσογείου και σπάνιοι οικότοποι, όπως τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας που είναι καθοριστικά για την επιβίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Διαθέσιμα στην ειδική κατηγορία θα βρίσκονται και τα ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ2, καθώς επίσης και τα ντοκιμαντέρ:

ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΤΙΑ / ECO-EYE SUSTAINABLE SOLUTIONS

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΗΡΩΙΔΕΣ / ECΟ-HEROINES

ΕΝΑΣ ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / A THIRSTY WORLD

ΜΙΑ ΓΗ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ / AN EARTH WITHOUT BEES?

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ / PLANET SAND

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ / HOT SPOT IN THE MEDITERRANEAN

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ / PLASTIC ISLAND

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή