Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

HHS: Όλοι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19 μέχρι τέλος Ιανουαρίου (video)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Όλοι οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας  και οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως είπε σε δηλώσεις του ο γραμματέας του αμερικανικού Τμήματος Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών (HHS) Alex Azar, την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως αυτή η φιλόδοξη χρονική προθεσμία εναπόκειται σε έναν κρίσιμο παράγοντα: αν θα υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε να γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ούτε καν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, των οποίων τα εμβόλια έχουν φτάσει στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών δεν ξέρουν ακόμα αν τα υποψήφια εμβόλιά τους πληρούν αυτά τα στάνταρ.

«Η απάντηση στο ερώτημα πότε θα γνωρίζουμε αν αυτά τα εμβόλια θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των δοκιμών και αυτές είναι πέρα από τον έλεγχο του οποιουδήποτε» δήλωσε ο Alex Azar. Προκειμένου να καταλάβουμε αν ένα πιθανό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στην Covid-19, αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι εγγράφηκαν στη δοκιμή, θα πρέπει να εκτεθούν φυσικά στον ιό.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, ο οποίος βρίσκεται σε φάση δοκιμών ενός εκ των κυρίαρχων υποψήφιων εμβολίων στις ΗΠΑ, αναμένει να έχει αρκετά ασφαλή και έγκυρα δεδομένα μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Αν υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, η εταιρία θα υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Albert Bourla.

Αλλά ακόμη και αν εγκριθούν τα εμβόλια, δεν είναι σαφές πόσος καιρός θα χρειαστεί για την παραγωγή και τη διανομή τους σε όλους στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο από την FDA εμβόλιο ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν τα πιο ευάλωτα άτομα, δήλωσε ο Azar. «Στη συνέχεια, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, περιμένουμε ότι θα έχουμε αρκετά για να εμβολιάσουμε όλους τους ηλικιωμένους, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και μέχρι τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, αρκετά εμβόλια για όλους τους Αμερικανούς που θα ήθελαν να πάρουν ένα εμβόλιο. Ωστόσο, δεν ανέφερε τα παιδιά, μια ηλικιακή ομάδα στην οποία ούτε τα κορυφαία εμβόλια, δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη και που κατά συνέπεια είναι πιθανό να λάβουν πολύ αργότερα κάποιο εμβόλιο.

Εμπόδια εμπιστοσύνης

«Το να έχουμε ένα εμβόλιο είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε ικανοί να το διανείμουμε  είναι κάτι άλλο», είπε ο δρ.  William Schaffner ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Vanderbit του Τενεσί. «Νομίζω ότι το να μπορέσουμε να διανείμουμε το εμβόλιο θα πάρει περισσότερο χρόνο από ότι να το δημιουργήσουμε».

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μισοί σχεδόν Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται αυτά τα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει επειδή «όλη αυτή η διαδικασία είναι, δυστυχώς πολύ πολιτικοποιημένη. Όταν εγκριθεί ένα εμβόλιο, αφού υποθέσουμε ότι πληροί τα πρότυπα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και έχει ελεγχθεί διεξοδικά από την εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, «θα πρέπει να εργαστούμε … πολύ πολύ σκληρά», για να καθησυχάσουμε τους πολίτες ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και αξίζει να ληφθούν. Για να πεισθούν οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να δημοσιευθούν πλήρη και διαφανή δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές»  υπογράμμισε ο Schaffner.

Φυσικά εμπόδια

Θα υπάρξουν επίσης και φυσικά εμπόδια. «Θα υπάρξουν προβλήματα συσκευασίας, αποστολής και χειρισμού όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Το εμβόλιο της Pfizer, για παράδειγμα, πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες περίπου μείον 70 βαθμούς Κελσίου (μείον 94 βαθμοί Φαρενάιτ). Έτσι, το εμβόλιο δεν μπορεί απλώς να διανεμηθεί στα ιατρεία και στα φαρμακεία, επειδή δεν έχουν την ικανότητα κατάψυξης, «, δήλωσε ο Schaffner. Αντ ‘αυτού, τα κράτη θα πρέπει να δημιουργήσουν κέντρα εμβολιασμού, τα οποία σχεδιάζονται επί του παρόντος.

Φυσικά, όλα αυτά υποθέτουν ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι αρκετά αποτελεσματικά και ασφαλή.

ΠΗΓΗ: LIVE SCIENCE

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Το Μπάφαλο και ο ακροδεξιός εξτρεμισμός των Ρεπουμπλικανών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

του Κας Μούντε* 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το περασμένο Σάββατο, ένας λευκός έφηβος ταξίδεψε πάνω από 300 χιλιόμετρα για να βρεθεί σε μια γειτονιά μαύρων στο Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης, όπου σκότωσε δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε ένα παντοπωλείο. Οπως και άλλοι ακροδεξιοί τρομοκράτες τα προηγούμενα χρόνια, μετέδωσε ζωντανά την επίθεσή του και άφησε ένα «μανιφέστο». Και, όπως επίσης έχει συμβεί έπειτα από προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, ειδικοί και δημοσιογράφοι αναμεταδίδουν ευχαρίστως το μήνυμά του και κατηγορούν τα κοινωνικά μέσα και την κυβέρνηση για την τραγωδία.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Μπορούμε να συζητούμε αενάως για την καλύτερη ρύθμιση των κοινωνικών μέσων ή να καλούμε για περισσότερα κεφάλαια και εξουσίες για τις δημόσιες και ιδιωτικές «αντιτρομοκρατικές» οργανώσεις, όμως τίποτε από αυτά δεν θα μας κάνει ασφαλέστερους όσο το ευρύτερο συντηρητικό κίνημα θα υιοθετεί και θα διαδίδει ακροδεξιά προπαγάνδα.

Εδώ αξίζει να επαναλάβουμε πως το αποκαλούμενο «μανιφέστο» του τρομοκράτη περιλαμβάνει πολλά από τα στερεότυπα της Ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της περιβόητης Θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης.

Συνδεόμενη συχνά με τον αντισημιτισμό, αυτή η θεωρία θεωρεί ότι «η Αριστερά» στηρίζει τα «ανοιχτά σύνορα», με στόχο να αντικαταστήσει τους «κανονικούς ανθρώπους» με «μετανάστες», οι οποίοι αποτελούν ένα κατώτερο είδος και, κατά συνέπεια, είναι ευκολότερο να ελεγχθούν. Εκδοχές αυτής της θεωρίας παραπέμπουν τουλάχιστον στους ορίτζιναλ Λαϊκιστές των μέσων του 19ου αιώνα, όμως στη σημερινή της μορφή είναι παρούσα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις τάξεις της μεταπολεμικής Ακροδεξιάς της Ευρώπης. Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι και οι συγκεκριμένες ιδέες έχουν καταστεί τμήμα του κυρίαρχου πολιτικού γίγνεσθαι.

Σε λίγες όμως χώρες αυτή η διαδικασία έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχημένη όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι βασικοί εκπρόσωποι αυτού του ρεύματος, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τάκερ Κάρλσον, προπαγανδίζουν την παραπάνω θεωρία με μεγάλη επιτυχία. Μόλις μερικές ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση, άλλωστε, δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν αυτή τη θεωρία συνωμοσίας.

Στην πράξη, η ισχύς τους είναι σήμερα τόσο μεγάλη στην Ουάσιγκτον που είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιήσει κανείς έναν όρο ο οποίος να είναι αποδεκτός και από τις δύο πλευρές του πολιτικού σκηνικού. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε όρους όπως «Ακρα Δεξιά» και «ρατσισμός», επειδή φοβούνται ότι ενδέχεται να περιλαμβάνουν ομάδες και ιδέες τις οποίες συμπαθούν. Κι αυτό δεν είναι αναίτιο. Το κόμμα έχει καταστεί ακροδεξιό, προωθώντας ρατσιστικά επιχειρήματα, αμέσως και εμμέσως. Πολλοί δε οργανισμοί στο πλαίσιο του ευρύτερου «συντηρητικού» κινήματος έχουν ακολουθήσει αυτή την τάση, από το Fox News μέχρι το Turning Point USA.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οφείλουν να κάνουν περισσότερα γύρω από αυτό το θέμα. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως η καταπολέμηση της Ακροδεξιάς έχει καταστεί ένα εξόχως παραταξιακό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε προσπάθεια να αποκτήσει διακομματικά χαρακτηριστικά θα σήμαινε την άμβλυνση των μέτρων και τον περιορισμό τους στις πιο εξτρεμιστικές εκφράσεις του φαινομένου.

Εάν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν στα σοβαρά να αντιμετωπίσουν τη λευκή υπεροχή, συμπεριλαμβανομένου του θεσμικού ρατσισμού, είναι αναγκασμένοι να το κάνουν χωρίς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Κι αυτό διότι στη σημερινή του μορφή, όχι απλώς δεν αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος, αλλά αντιπροσωπεύει μεγάλο τμήμα του ίδιου του προβλήματος.

* Ο Κας Μούντε είναι ολλανδός πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ. Είναι ειδικός στον πολιτικό εξτρεμισμό και στον λαϊκισμό στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά με πιο πρόσφατο το «Η ακροδεξιά σήμερα» (εκδ. Επίκεντρο, 2020)

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Διαδήλωση κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ – «Αυτή η πολιτική δίωξη»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Περίπου 200 ως 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τρίτη στο Λονδίνο απαιτώντας από την κυβέρνηση της Βρετανίας να αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπορεί να ασκηθεί έφεση

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει δίωξη στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Επειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Επαφίεται πλέον στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ σχετικά με τους λόγους που δεν πρέπει να εκδοθεί κατατέθηκαν χθες Τρίτη, ανέφερε μέσω Twitter η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ.

«Αυτή η πολιτική υπόθεση, η πολιτική δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται επίσημα επί του παρόντος στα χέρια της Πρίτι Πατέλ», είπε ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο Κρίστιν Χράφνσον.

Νιώθει «παρηγοριά»

Οπως τόνισε, ο Αυστραλός, ο οποίος «στερείται την ελευθερία του εδώ και μια δεκαετία», νιώθει «παρηγοριά διότι βλέπει την κοινή γνώμη και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να κινητοποιούνται για την υπόθεσή του», «ολοένα περισσότερους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει αυτή η υπόθεση».

Πάνω από είκοσι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας τον υποστηρίζουν.

Για τον Αμάρου Ναρβάες-Ρέγες, 25χρονο ηθοποιό που πήγε στη διαδήλωση, η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ θα «ενστάλαζε τον φόβο στην καρδιά πολλών δημοσιογράφων και θα εμπόδιζε πολλές σημαντικές πληροφορίες να αποκαλυφθούν στην κοινή γνώμη».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.

Για «κατασκοπεία»

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους πολέμους τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA2 λεπτά ago

Διπλό bonus στις νέες συντάξεις

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Το Μπάφαλο και ο ακροδεξιός εξτρεμισμός των Ρεπουμπλικανών

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Θαλάσσιο εμπόριο: Ανατροπές και από την ηλεκτροκίνηση

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Λονδίνο: Διαδήλωση κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ – «Αυτή η πολιτική δίωξη»

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ρώσος αναλυτής: Η Ρωσία είναι στρατιωτική αυτοκρατορία – Κληρονόμος της Ρώμης και του Βυζαντίου

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Σουηδία: Η Αλβανία στηρίζει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και εμείς την ένταξή της στην ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Βόλος: Αποκαλύψεις για το «παιχνίδι θανάτου» – Ανήλικοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα για ένα βίντεο

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Ουκρανία: Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση» – Το ρωσικό σχέδιο

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Κρήτη: Βρέθηκε η 17χρονη Ιρανή αρσιβαρίστρια που είχε εξαφανιστεί από το Ηράκλειο

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Παλλήνη: Τρελή πορεία αστικού λεωφορείου που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και καρφώθηκε σε μαγαζί

Δημοφιλή