Connect with us

OIKONOMIA

HSBC: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2022

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η HSBC στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά το αρνητικό περιβάλλον. Ενδεικτικό των ζοφερών εκτιμήσεων είναι ότι η έκθεση τιτλοφορείται «Η ευρωζώνη στη ζώνη κινδύνου».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την Ελλάδα οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν το 1ο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση, λαμβάνοντας ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση (+2,5% σε τριμηνιαία βάση, έβδομη συνεχόμενη άνοδος κατά 2,5% ή περισσότερο), αλλά και από την ανοδική αναθεώρηση για το τέταρτο τρίμηνο (0,8% από 0,4% – η οποία ανέβασε την περσινή ανάπτυξη στο 8,0%).

Διαβάστε επίσης – Ο στασιμοπληθωρισμός είναι εδώ

«Αξιοσημείωτο επίτευγμα»

Το ΑΕΠ είναι τώρα 3% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, «ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένων της περιορισμένης συμβολής του τουριστικού τομέα (το 2019 αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ μόνο σε ξένες εισπράξεις ενώ πέρυσι οι ξένοι τουρίστες ήταν λιγότεροι από τα μισά επίπεδα πριν από την κρίση).

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 3,7% σε τριμηνιαία βάση το 1ο τρίμηνο και είναι τώρα 30% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα (αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλο επενδυτικό κενό, με επενδύσεις 20% χαμηλότερες από το 2009).

Παρά την περιορισμένη συνεισφορά από τουρισμού, οι εξαγωγές είναι 5% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία. Η δύναμη του τομέα των υπηρεσιών έχει βοήθησε να αντισταθμιστεί η αδυναμία στη μεταποίηση (η παραγωγή μειώθηκε 2,6% το 1ο τρίμηνο).

Ώθηση από τον τουρισμό

Ο τουρισμός αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη φέτος, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Τον Μάιο, η τουριστική κίνηση στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στα 3 εκατομμύρια, πάνω από έξι φορές υψηλότερα από το προηγούμενο έτος και πολύ κοντά (96%) στα επίπεδα του Μαΐου 2019. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκε μόνο κατά 10% περίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

«Αναμένουμε ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν πάνω από το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων αυτό έτος, το οποίο αναμένεται να δώσει μια πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη 2-3 π.μ. του ΑΕΠ» αναφέρει η HSBC .

Οι κατασκευές

Επίσης, σημαντικά αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ο κατασκευαστικός τομέας , με τις οικοδομικές άδειες να αυξάνονται σχεδόν κατά 30% πέρυσι σε υψηλό 11 ετών και οι τιμές  να αυξάνονται κατά 8,6% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο (+2,4% σε ετήσια βάση).

Η πιστωτική ανάπτυξη βρίσκεται σταθερά σε επεκτατικό έδαφος μετά χρόνια συρρίκνωσης, ενώ ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια της NGEU θα υποστηρίξει περαιτέρω τις πιστώσεις και, με τη σειρά του, τις επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, παρά τη συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος (ο πληθωρισμός ήταν 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο) η κατανάλωση ήταν ανθεκτική, ενισχυμένη από την ισχύ της αγοράς  εργασίας (το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 12,5% τον Απρίλιο – το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2010), τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μεγάλες αυξήσεις μισθών (η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 10% φέτος) και τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επισημαίνουν εν τούτοις ότι, η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος, παρά την κρατική υποστήριξη, ενώ το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου η HSBC αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2022 στο 6,5% φέτος, από 4,0%, και την μειώνουν στο 3,5% για το 2023, από 3%.

Θέματα πολιτικής

Η έκθεση  υπογραμμίζει επίσης ότι στις 17 Ιουνίου, πάνω από 12 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010, το Eurogroup την έξοδο από το «καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης».

Και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει εξοφλήσει όλα τα δάνεια από το ΔΝΤ και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή των 52 δισ. διμερών δανείων  από άλλες χώρες της ευρωζώνης που εκταμιεύονται στο πλαίσιο του λεγόμενου GLF 2010-12. Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους.

Δεν είναι εντελώς «εκτός»

Σημειώνει ωστόσο ότι, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι εντελώς «εκτός» και ήδη έχει αναλάβει αρκετές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2023, τη δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τον στενό έλεγχο των Βρυξελλών, με περίπου 300 στόχους και ορόσημα για να ξεκλειδώσει 31 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων του NGEU έως το 2026.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και εξακολουθεί να αναμένει πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 2% του ΑΕΠ φέτος.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου (με ανώτατα όρια τιμών, ημερήσια όρια τιμών ή/και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων) και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου RePowerEU, με πολλά έργα ήδη στα σκαριά.

Οι κίνδυνοι

Η HSBC τονίζει επίσης ότι η DBRS και η S&P αναβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα σε μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (IG) και η  Fitch (δύο βαθμίδες κάτω από το IG και με «θετική» προοπτική) θα ενημερώσει την αξιολόγησή του στις 8 Ιουλίου.

Η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 38 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ) και συνεχή υποστήριξη από την ΕΚΤ (με τα νέα εργαλεία για τα ομόλογα), τα οποία θα διατηρήσουν ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη διατήρηση του χρέους της Ελλάδας σε σταθερή πτωτική τροχιά.

Μια πιθανή πηγή κινδύνου είναι το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου, 6,4 δισ. ευρώ, ήταν το χειρότερη από το 2010, όταν η Ελλάδα παρουσίασε έλλειμμα 10% του ΑΕΠ για το έτος). Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας και η ανάκαμψη του τουρισμού θα πρέπει να βοηθήσει.

Η Ευρωζώνη στην επικίνδυνη ζώνη

Ειδικότερα για την Ευρώπη η HSBC αναφέρει ότι ο κίνδυνος ύφεσης και/ή επίμονου πληθωρισμού εξακολουθεί να ρίχνει μια σκοτεινή σκιά στις οικονομικές προοπτικές. Παρά το γεγονός αυτό,  οι κεντρικές τράπεζες προβλέπουν ότι μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια σε βαθμό τέτοιο που θα μπορέσει να δαμάσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό χωρίς μεγάλη άνοδο στην ανεργία.

«Αν και δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι, πιστεύουμε ότι η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ουσιαστικά το επόμενο έτος» τονίζουν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Economist: Αυτή η χώρα απευθύνθηκε 17 φορές στο ΔΝΤ. Και είναι προς τιμήν της.

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το 1957 και ενώ η Γκάνα είχε απαλλαχθεί από την αποικιοκρατία, ο πρώτος πρόεδρός της, Κουάμε Νκρουμάχ, είχε διαμαρτυρηθεί ότι η χώρα του δεν ήταν πραγματικά ελεύθερη. Τα πλούσια κράτη εξακολουθούσαν να την κρατούν πίσω, είχε δηλώσει, ενώ το ΔΝΤ ήταν μια «νεοαποικιοκρατική παγίδα». Ο σημερινός υπουργός οικονομικών της χώρας, συμφωνεί μαζί του: σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει συγκρίνει τα προγράμματα του ΔΝΤ με τον τρόπο που οι Ισραηλίτες αντιμετωπίζονταν από την αρχαία Αίγυπτο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ανάλυσή του, ο Economist αναγνωρίζει ότι η Γκάνα βρέθηκε υπό την εποπτεία του ΔΝΤ για 22 από τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ τον Ιούλιο ζήτησε νέο bail-out. Για 17η φορά στην ιστορία της. Η οικονομική εφημερίδα, ωστόσο, τονίζει ότι παρά τα φαινόμενα η Γκάνα είναι μια από τις πλέον ευημερούσες οικονομίες στην περιοχή της, ενώ διαθέτει και μια ζωηρή δημοκρατία. Κατά την άποψη του εντύπου, το πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι πολιτικοί της, ξεκινώντας ήδη από τον Νκρουμάχ, είναι ιστορικά εθισμένοι στη σπατάλη, ενώ σε πλήρη σύγκρουση με πρόσφατη προειδοποίηση της Oxfam για τη δράση του Ταμείου στην περιοχή και τις επιπτώσεις της επί των πλέον ευάλωτων, ο Economist υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ έχει διαδραματίσει κατεξοχήν θετικό ρόλο.

Κρίσεις και ανάπτυξη

Η τελευταία κρίση έρχεται ως αποτέλεσμα μιας έξαρσης δανεισμού και μιας οικονομικής ύφεσης που ώθησε τη Γκάνα εκτός των πιστωτικών αγορών αυξάνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας. Δεδομένου ότι έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από όταν η χώρα ολοκλήρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα του Ταμείου, το γεγονός αυτό παραπέμπει σε κακή οικονομική διαχείριση.

Όμως η Γκάνα καταφέρνει συχνά να επιδείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Στα $6.178, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο για τη δυτική Αφρική. Μια αιτία πίσω από αυτή  την επιτυχία, υποστηρίζει ο Economist, είναι ακριβώς το γεγονός ότι απευθύνεται συχνά και εγκαίρως στο ΔΝΤ.

Αναζητώντας νωρίς βοήθεια, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα, η χώρα αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα της. Τα bail-outs είναι μικρότερα και οι περικοπές δαπανών που απαιτούνται για την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε στέρεες βάσεις μπορούν να είναι λιγότερο επώδυνες. Όταν η Γκάνα εντάχθηκε στο 16ο σχετικό πρόγραμμα το 2015, χρειάστηκε λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια (δηλαδή, το 2% του ΑΕΠ της) από το ΔΝΤ, προκειμένου να εισέλθει εκ νέου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όταν η χώρα προχώρησε στη συνέχεια στην έκδοση ομολόγου σε ξένο νόμισμα, οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θερμά.

Τα οφέλη της βιασύνης

Ελάχιστα είναι τα μειονεκτήματα αυτής της βιασύνης, ισχυρίζεται η εφημερίδα. Τα δάνεια του ταμείου είναι συνήθως φθηνά (σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη και άτοκα) και η εμπλοκή του δημιουργεί το κλίμα εμπιστοσύνης που απαιτείται ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν στον δανεισμό και τις επενδύσεις.

Οι χώρες που καθυστερούν υπερβολικά να ζητήσουν βοήθεια, από την άλλη, συνήθως υποφέρουν πολλαπλάσια. Ως παράδειγμα, παραπέμπει στη Ζάμπια, η οποία δεν κατόρθωσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Ταμείου και χρεοκόπησε το 2020, με αποτέλεσμα τώρα να χρειάζεται πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της. Και επειδή το χρέος της δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους σε συμφωνία με τους πολλούς δανειστές της, πριν το ΔΝΤ μπορέσει να της δανείσει περισσότερα χρήματα. Άλλα κράτη παρατηρούν αυτή την κατάσταση. Το Μπαγκλαντές υπέβαλε προληπτικά αίτηση στο ΔΝΤ για $4,5 δισ. τη στιγμή που επιμένει ότι η οικονομία του δεν είναι σε κακή κατάσταση.

Μετακυλίοντας τις ευθύνες

Η Γκάνα είναι ένα καλό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων του συχνού δανεισμού από το ταμείο. Οι κυβερνήσεις της έχουν την τάση να δανείζονται και να ξοδεύουν μεγάλα ποσά στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων και έπειτα να ζητούν από το ΔΝΤ να εξομαλύνει τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτή τη στρατηγική. Η βοήθεια του Ταμείου κατά κανόνα έρχεται με τον όρο επώδυνων μεταρρυθμίσεων που, κατά τη γνώμη του Economist, οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητες αλλά δεν τολμούν να επιβάλουν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις είναι εφικτές μόνο στο βαθμό που οι πολιτικοί μπορούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στο ΔΝΤ.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, καταλήγει η οικονομική εφημερίδα, οι πολιτικοί θα ήταν ειλικρινείς με τους ψηφοφόρους τους και θα αποδέχονταν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο, τα πλεονεκτήματα των εύλογων μεταρρυθμίσεων θα υπερέβαιναν την – αδικαιολόγητη κατά τη γνώμη του Economist – κακή φήμη του Ταμείου.

Το Ταμείο από την πλευρά του έχει βελτιώσει τη στρατηγική του σε ό,τι αφορά τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, για παράδειγμα εκείνων που αφορούν την υγεία και την παιδεία.

Απόδειξη για αυτό, ισχυρίζεται η οικονομική εφημερίδα, το γεγονός ότι ακτιβιστές, όπως ο Μπράιτ Σίμονς της δεξαμενής σκέψης Imani στη Γκάνα, που παλιότερα διαμαρτύρονταν κατά του ΔΝΤ, πλέον ζητούν την αντιμετώπισή του ως «οικογενειακού γιατρού»: Τα φθηνά δάνεια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «πρόληψη» και η λήψη τους θα πρέπει να είναι «συχνή και ενεργητική», αντί οι χώρες να μεταφέρονται απευθείας στη «ΜΕΘ».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΥπΑΑΤ: Πράσινο φως για το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης προχωρά το ΥπΑΑΤ, προϋπολογισμού 6.601.400 ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων υπό τμηματοποίηση (phasing) κατάσταση 3 του Σχεδίου Δράσης, καθόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις σχετικές εγκυκλίους της Εθνικής Αρχής Συντονισμού.

Διαβάστε επίσης: ΥπΑΑΤ: Εκσυγχρονισμός του λιμένα Ελευθερών Καβάλας

Το αλιευτικό καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, από το ύψος της οδού Βρυούλων μέχρι την οδό Αιολίας περίπου, σε συνέχεια της νομίμως υφιστάμενης επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 1996 κατά την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης στον Δήμο Καλαμαριάς και σε παρακείμενο χώρο λειτουργεί η μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού), η οποία έχει καθοριστεί ως λιμένας – τόπος εκφόρτωσης/μεταφόρτωσης σκαφών παράκτιας αλιείας και ξιφία. Λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει στη μαρίνα Αρετσούς για τα αλιευτικά σκάφη, μεγάλος αριθμός αυτών είτε αγκυροβολούν εκτός της μαρίνας (όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν), όπου όμως δεν υπάρχει καμία σχετική υποδομή, είτε χρησιμοποιούν άλλα απομακρυσμένα αλιευτικά καταφύγια. Επιπλέον η μαρίνα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και για το λόγο αυτό οι αλιείς θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ανατολική λιμενολεκάνη, στην οποία με μεγάλες δυσκολίες ελλιμενίζουν τα σκάφη τους και συνεπώς να μετεγκατασταθούν στη νέα αλιευτική υποδομή, η σκοπιμότητα της οποίας χαρακτηρίζεται σημαντική και επείγουσα.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης  περιλαμβάνει  την κατασκευή ενός προσήνεμου μώλου (κυματοθραύστη), δύο υπήνεμων μώλων εγκάρσια προς την ακτή, εσωτερικού κρηπιδώματος και κατά συνέπεια τη δημιουργία λειτουργικής λιμενολεκάνης έκτασης 20.476μ2 και συνολικού μήκους κρηπιδωμάτων 462μ. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή κτίσματος Η/Μ χώρων με τα απαραίτητα δίκτυα. .

Ακόμη η Πράξη περιλαμβάνει υποέργα αρχαιολογικών εργασιών χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, φωτοσήμανσης του καταφυγίου από το Πολεμικό Ναυτικό, τις απαραίτητες συνδέσεις με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) για την ύδρευση και ηλεκτροφωτισμό του καταφυγίου. Επίσης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου – βασικού μελετητή και τέλος προβλέπεται υποέργο για τη διερεύνηση της ποιότητας και του τρόπου διάθεσης των βυθοκορημάτων.

Με την ολοκλήρωση της Πράξης επιτυγχάνεται η κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού καταφυγίου, χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών (25 μεγάλα γρι- γρι και μηχανότρατες και 55 σκάφη παράκτιας αλιείας),  που θα καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων του Δήμου Καλαμαριάς και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή