Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η “άλλη” 21η Απριλίου – Η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης της 21/4/1963 και ο Γρηγόρης Λαμπράκης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αν η 21η Απριλίου έχει συνδυαστεί – και σωστά – με τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος του 1967, λίγα χρόνια πριν το 1963 ήταν μια κορυφαία ημέρα για το κίνημα ειρήνης, αφού ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, έσπασε την αστυνομοκρατία και πραγματοποίησε τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναδημοσιεύουμε από το βιβλίο “Εργατικές Ιστορίες – Συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα από το 1920 έωςτο 1967” (εκδόσεις BUX, 1998, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος, ISBN: 960-7939-00-X), τη συνέντευξη του Παντελή Γούτη, συνοδοιπόρου του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Μαραθώνια πορεία ειρήνης του 1963. Το βιβλίο έχει εξαντληθεί και σε όσα αντίτυπα ενδεχομένως έχουν απομείνει σε βιβλιοπωλεία, υπάρχει τυπογραφικό λάθος στην ημερομηνία της πορείας, αντί της σωστής ημερομηνίας που είναι 21/4/1963.

 

Π. Γούτης: “Με τον Λαμπράκη γνωριστήκαμε τη δεκαετία του 1930 στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Οι δυο μας και ο αδελφός μου ήμασταν συναθλητές και αναπτύξαμε μια φιλία η οποία επεκτάθηκε και πέραν

των αθλητικών χώρων. Όλοι οι αθλητές ήταν από φτωχές οικογένειες και έκαναν βαριές δουλειές για να ζήσουν, π.χ. ο αδελφός μου δούλευε στα καράβια.

Ο Λαμπράκης είχε ενεργό ανάμιξη στο κίνημα ειρήνης και μάλιστα είχε πάρει μέρος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Ειρήνης που είχε γίνει στην Αγγλία, στο Λονδίνο.Εκεί κράταγε το ίδιο πανό που κράτησε αργότερα στην πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Να πάμε, όμως, λίγο στην Κατοχή, όπου οι αθλητές με επικεφαλής τον Λαμπράκη πήγαν στον κατοχικό «πρωθυπουργό» Τσολάκογλου και απαίτησαν συσσίτιο, παίρνοντας τελικά ένα φτωχό συσσίτιο σούπας με καλαμποκάλευρο και σταφίδες. Οι αθλητές μπήκαν από τους πρώτους στο ΕΑΜ.Συνεδρίαζαν μέσα στα αποδυτήρια του σταδίου και ο αδελφός μου, ο Κώστας, με έπαιρνε και κράταγα τσίλιες, γι’ αυτό το θυμάμαι καλά.  Μέναμε  τότε  στην  Κοκκινιά  και  ο αδελφός  μου ήταν γραμματέας του ΕΑΜ. Ο Λαμπράκης ερχόταν σπίτι για ξεκούραση, γιατί εκεί ήταν ελεύθερη περιοχή.

Aκούγαμε το δελτίο του BBC γιατί είχα κάνει ένα κόλπο στο σφραγισμένο ραδιόφωνο και ερχόταν ένας ΕΠΟΝιτάκος με το ποδήλατο και ένα χωνί και έπαιρνε το δελτίο.

Είχαμε κάνει σκαλοπάτια από μπετόν, κούφια και κρύβαμε όπλα. Ο Λαμπράκης μας έφερνε φάρμακα από το νοσοκομείο της Έλενας όπου δούλευε και τα διοχετεύαμε στους αντάρτες. Ο αδερφός μου που ήταν ριψοκίνδυνος, είχε πιάσει επαφή με Ιταλούς φαντάρους κομμουνιστές. Σε βλέπανε στο δρόμο και σου έκαναν με το παούτσι ένα σφυροδρέπανο στο χώμα. Αυτοί μας έστελναν μέχρι και όπλα.

Mε την απελευθέρωση και μετά τα Δεκεμβριανά, οι παρακρατικοί που στην Κατοχή ήταν συνεργάτες των Γερμανών, εξοπλίστηκαν από τους Άγγλους. Ο Λαμπράκης συνελήφθη, αλλά λόγω του ότι ήταν επώνυμος και σαν αθλητής (σημαιοφόρος της εθνικής ομάδας) και σαν γιατρός που συχνά βοηθούσε δωρεάν φτωχό κόσμο, τον άφησαν γρήγορα. Το 1961 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ. Ήταν τέτοιο παλικάρι, που όταν ένας βουλευτής ονόματι Παπαδόπουλος που στην κατοχή ήταν συνεργάτης των γερμανών, χειροδίκησε εις βάρος ενός αντιπολιτευόμενου βουλευτή, ο Λαμπράκης τον άρπαξε και του έριξε ένα χαστούκι που τον παραμόρφωσε. Την άλλη μέρα ήταν μεγάλο θέμα στις εφημερίδες και μας έκανε περήφανους μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας.

Άνοιξε ιατρείο στον Πειραιά και όχι μόνο δεν έπαιρνε λεφτά, αλλά έδινε χρήματα στους φτωχούς για να αγοράζουν φάρμακα. Ο Λαμπράκης ήταν αντιπρόεδρος της πανελλήνιας επιτροπής ειρήνης και είχε πάει στο Λονδίνο (Απρίλης 1963) για τη μαραθώνια πορεία ειρήνης, εκεί είχε μία έντονη λογομαχία με τη βασίλισσα Φρειδερίκη που συνάντησε στα μαγαζιά, με αφορμή την άρνησή της να δεχτεί τη σύζυγο του φυλακισμένου ηγέτη της ΟΕΝΟ, Αμπατιέλου, η οποία είχε αγγλικό διαβατήριο.

epon
η αθλητική ΕΠΟΝ στην Κατοχή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τη συμμετοχή του Γ. Λαμπράκη, όρθιος ο Ηλ. Μισαηλίδης, ενώ διακρίνονται και οι βαλκανιονίκες Φραγκουδάκης, Βερκόπουλος, Σακελλαρίου, Λαμπράκης και άλλοι.

Να πάμε τώρα στην περιβόητη μαραθώνια πορεία του Λαμπράκη.

Είχαν έρθει στην Αθήνα κορυφαία στελέχη του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης, όπως ο πρόεδρος του Μπέρναρντ Ράσσελ, από την Κύπρο ο Ανθίας Τεύκρος, λογοτέχνης και πρόεδρος του εκεί κινήματος ειρήνης, αλλά και πολλοί άλλοι από άλλες χώρες.

Ο Καραμανλής, όχι μόνο απαγορεύει την πορεία, αλλά απελαύνει τις ξένες αντιπροσωπείες. Φτιάχνει μάλιστα και τα πρώτα ΜΑΤ της εποχής και αρχίζει τα μπλόκα από την Αγία Παρασκευή μέχρι το Μαραθώνα.

Τα γραφεία της επιτροπής ειρήνης ήταν Ασκληπιού και Ακαδημίας. Ξύπνησα νύχτα και πέρασα το πρώτο μπλόκο που βρήκα στο Γ’ νεκροταφείο, θα ήταν 4 – 5 το πρωί. Το είχν εκεί για να μην μπορέσει να πάει κόσμος από την περιοχή.

Επειδή ήμουν ηλεκτρολόγος και με ήξεραν, τους κορόιδεψα ότι πάω για δουλειά στην Αθήνα. Εκεί είδα τους παρακρατικούς να σπάνε τα γραφεία της επιτροπής ειρήνης.

Μπήκα στο λεωφορείο και ο εισπράκτορας μου είπε ότι μέχρι την Αγία Παρασκευή που ήταν το τέρμα, υπήρχαν ήδη δύο μπλόκα, ένα στους Αμπελόκηπους και ένα στο Πεντάγωνο.

O Π. Γούτης φιλάει το Γ. Λαμπράκη κατά τη διάρκεια της Μαραθώνιας πορείας
O Π. Γούτης φιλάει το Γ. Λαμπράκη κατά τη διάρκεια της Μαραθώνιας πορείας

Κατέβηκα πριν το μπλόκο και το παρέκαμψα και το ίδιο έκανα και με το δεύτερο.

Στην Αγία Παρασκευή ήταν ζούγκλα με τη χωροφυλακή να κυνηγάει με μεγάλα γκλόμπς όσους ειρηνοδρόμους είχαν φτάσει μέχρι εκεί. Ο κόσμος για να σωθεί έμπαινε σε σπίτια και σε καφενεία.

Πήγαινα από στενά και με μεγάλη προφύλαξη, γιατί έκαναν και περιπολίες με τζιπ και μοτοσυκλέτες. Πέρασα από μία τρύπα στο συρματόπλεγμα της περιοχής του στρατιωτικού ασυρμάτου της περιοχής. Μέσα από αμπέλια και χωράφια προχωρούσα και έβλεπα κίνηση στο δρόμο από αστυνομία.

Όταν ησύχασαν λίγο τα πράγματα πήρα το λεωφορείο βγαίνοντας στο δρόμο και είπα ου εισπράκτορα να με αφήσει πριν το μπλόκο της Ραφήνας, το οποίο το παρέκαμψα μέσα από χωράφια. Από εκεί και πέρα είχε αραιώσει η επιτήρηση και αρχίζω να τρέχω, ήμουν και παλιός αθλητής.

Είχα όμως χάσει τον προσανατολισμό μου και ρώτησα έναν τσοπάνο που ήταν ρουφιάνος και είδα ότι έστειλε το γιό του προς τη Ραφήνα. Λίγο μετά ήρθε ένα τζιπ της χωροφυλακής και αρχίζει να με ψάχνει, όμως κρύφτηκα μέσα σε ένα χαντάκι. Βλέπω λίγο μετά ένα πολιτικό αμάξι, εφημερίδας ήταν με δημοσιογράφους μέσα και αρχίζω να φωνάζω «αίσχος τι πράγματα είναι αυτά, ζούμε μια νέα κατοχή, δεινοπάθησε να έρθω μέχρι εδώ».

Βγάζει ένας το κεφάλι του από το παράθυρο του αυτοκινήτου και μου λέει «έρχεται ο Λαμπράκης».

Κοιτάζω στον ορίζοντα της ασφάλτου να εμφανίζεται σιγά – σιγά το κεφάλι του και μετά να ξεπροβάλλει το σώμα του.

Πήγα κοντά του, αγκαλιαστήκαμε και συνεχίσαμε ενώ πίσω ερχόταν η γυναίκα του με το αμάξι. Μου είπε να μπω σε αυτό γιατί θα με λιάνιζε η χωροφυλακή, επειδή εγώ δεν ήμουν βουλευτής. Αρνήθηκα. Λίγο πιο πίσω ερχόταν ένας νέος ο Μαμμωνάς, που κράταγε μία αφίσα για την ειρήνη. Λίγο μετά βγάλαμε το πανό που το είχε στο αμάξι. Λόγω του αέρα περάσαμε δύο βεργούλες στο πανό. Συνέχεια μοτοσυκλετιστές της χωροφυλακής μας έφερναν βόλτα και ειδοποιούσαν το αρχηγείο τους, ότι ο Λαμπράκης πραγματοποιεί πορεία με ελάχιστους φανατικούς οπαδούς του. Στην πορεία είχε προστεθεί και ο Παπαδόπουλος. Έκανα 20 χρόνια να μιλήσω γι αυτά, γιατί είχα ασχοληθεί με τα συνδικαλιστικά των ηλεκτρολόγων.

Ο Μαμμωνάς είχε πατέρα εργολάβο και δεξιό και τον είχε φύλακα σε μία οικοδομή τους, αν προσέξεις καλά τις φωτογραφίες φαίνονται οι ασβέστες στα ρούχα του και τις αρβύλες του. Μου είπε ότι αν τον δει σε καμιά φωτογραφία ο πατέρας του θα τον σπάσει στο ξύλο.

Ο Παπαδόπουλος δούλευε νυχτερινή βάρδια στα δημόσια σφαγεία της Ραφήνας. Έχω ακούσει σενάρια ότι δήθεν αυτοί οι δύο γνωρίζονταν και ξεκίνησαν μαζί, αλλά δεν είναι αλήθεια, παρ΄ ότι έχουν γραφτεί πολλές φορές.

Ο Λαμπράκης ανοίγει το διασκελισμό και μου λέει «πάμε με τέμπο», ενώ οι χωροφύλακες μας ρίχνουν καυσαέρια από τις εξατμίσεις για να μας μπαφιάσουν.

Από μακριά βλέπουμε στη διασταύρωση της Ραφήνας παρακρατικούς και χωροφύλακες μαζί με ανώτατους αξιωματικούς.

peaceΈπεσαν σαν λυσσασμένοι να πάρουν το πανό από τον Λαμπράκη, ο οποίος ανθίσταται και είναι τόσο άντρακλας που δεν τον κάνουν καλά, ενώ οι αξιωματικοί παρακολουθούν με ικανοποίηση. Υπάρχει μία βιντεοκασσέτα με τα γεγονότα, ήταν κινηματογραφικό υλικό του BBC, πρέπει να πω ότι οι χωροφύλακες κατέστρεψαν αρκετά υλικά δημοσιογράφων.

Η σύζυγος του Λαμπράκη, η Ρούλα, διαμαρτυρήθηκε ύστερα από δικιά μου προτροπή και λίγο μετά σταμάτησαν την επίθεση. Του φώναζαν ότι σαν βουλευτής μπορείς να περάσεις, όχι όμως σαν ειρηνοδρόμος, άσε το πανό και πέρνα, θα σου το στείλουμε μετά, με τη γυναίκα σου, του το είπαν σε φιλικό τόνο αυτό. Περνάει και ζητάει να του περάσουν μία αφίσα.

Να πω ότι μετά το μπλόκο υπήρχαν ορισμένοι από αυτούς που τους είχαν σταματήσει για να μην βαδίσουν μαζί του.

Στο αμάξι του είχε αφίσες και η γυναίκα του που ήταν μέσα έδωσε με τρόπο δύο από αυτές σε ένα νεαρό που τις πέρασε.

Ο Π. Γούτης δείχνει φωτογραφίες από τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης
Ο Π. Γούτης δείχνει φωτογραφίες από τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης

Φτάσαμε στο Χαρβάτι, όπου υπήρχε ένα μνημείο για 54 εκτελεσμένους από τους Γερμανούς. Θελήσαμε να βάλουμε λουλούδια, έκοψα μερικά και βάλαμε ένα μπουκέτο στη βάση του σταυρού, σταθήκαμε προσοχή και ψάλαμε το «πέσατε θύματα αδέρφια εσείς».

Ήμασταν πια μετά το μπλόκο και όταν πήγαμε να ξεκινήσουμε, ένας χωροφύλακας με τις αρβύλες του πάτησε και έλιωσε τα λουλούδια.

Λίγο πιο κάτω έγινε μία επίθεση από τους χωροφύλακες στους δημοσιογράφους και πολλές φωτογραφικές μηχανές καταστράφηκαν και δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν. Κοντά στο Γέρακα, βλέπουμε να έχουν βάλει κάθετα στο δρόμο μία κλούβα. Εκεί του ρίχτηκαν και τον πήραν στην κλούβα και έφυγαν. Η γυναίκα του η Ρούλα με πήρε στο αμάξι και πήγαμε στην «Αυγή» και τους ενημερώσαμε.

marathΗ Ρούλα ήταν κόρη ανωτέρου αξιωματικού σε σύνταξη και δεν την πείραζε εύκολα η χωροφυλακή. Μία μέρα μετά μου τηλεφώνησε ο Λαμπράκης. Μου είπε ότι επειδή ήταν βουλευτής και δεν μπορούσαν να τον βάλουν φυλακή, τον γύριζαν με το αμάξι όλη νύχτα και τον άφησαν το πρωί. Με φώναξε στο ιατρείο (και σπίτι του) Ηπείρου και Πατησίων, τα είπαμε και μου έδωσε και μία φωτογραφία από την πορεία, από αυτές που δεν καταστράφηκαν από τους χωροφύλακες.

Λόγω μιας εγχείρησης δεν τον ακολούθησα στη Θεσσαλονίκη που με είχε προσκαλέσει να πάω μαζί του. Εκεί τον δολοφόνησαν οι παρακρατικοί. Μετά ιδρύθηκε η νεολαία Λαμπράκη και στην Κοκκινιά μου έδωσαν την ταυτότητα με τον αριθμό ένα”.

 

Δήλωση του Μιχάλη Περιστεράκη, τότε προέδρου της κίνησης Μπέρναρντ Ράσελ και ακολούθως της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης, που επίσης περιέχεται στο βιβλίο:

“Δεν υπήρχε πνευματικός άνθρωπος που να μην είχε δηλώσει συμμετοχή σε εκείνη την πορεία, αναφέρω χαρακτηριστικά τη Μελίνα Μερκούρη, τον Θεοδωράκη, τον Αλεξανδράκη, τον Μποσταντζόγλου, κ.α.

Η πορεία από το Μαραθώνα στην Αθήνα απαγορεύτηκε, η οργανωτική επιτροπή του συνδέσμου Μπέρναρντ Ράσελ και όλων των φορέων που συμμετείχαν στην οργάνωση της πρώτης Μαραθώνιας πορείας ειρήνης, αποφάσισε να κάνει την πορεία αντίστροφα. Να ξεκινήσει από την Αθήνα και να πάει στο Μαραθώνα. Χιλιάδες λαού από μονοπάτια, από βουνά, προσπαθούσε να φτάσει στο Μαραθώνα.

Η πρώτη οργανωμένη ομάδα, με το σύνδεσμο Ράσελ, τον Πάτρικ Ποτλ, τον Ανδρέα Λεντάκη, το Μίκη Θεοδωράκη, το Νίκο Κιάο, προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε από τη στέγη πατρίδος στους Αμπελόκηπους, κάναμε μία πορεία δύο χιλιάδες άτομα.

Επενέβησαν τα ΜΑΤ, ξυλοκόπησαν αγρίως τους οδοιπόρους της ειρήνης, τους φόρτωσαν σε καμιόνια και τους πήγαν σε στρατόπεδα.

Ο Λαμπράκης ξεκίνησε από ένα εξοχικό του και με τη δύναμή του και την αποφασιστικότητά του, έσπασε τα μπλόκα και έφτασε στο Μαραθώνα”.

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στην Άρτα: «Δεν κρυβόταν, σκεφτόταν ν’ αυτοκτονήσει» ισχυρίζεται για τον 29χρονο ο αδερφός του

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για τη συνομιλία που είχανε με τον 29χρονο δράστης του εγκλήματος στην Άρτα μίλησε ο αδερφός του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως ισχυρίστηκε, ο 29χρονος δεν κρυβόταν επειδή ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη, αλλά γιατί σκεφτόταν να βάλει τέλος στη ζωή του.

«Με πήρε στις έξι η ώρα τηλέφωνο. Μου είπε “αδερφέ, θέλω να παραδοθώ. Μετάνιωσα γι’ αυτό που έκανα και θέλω να πάρεις την αστυνομία τηλέφωνο να έρθει να με συλλάβει”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο ίδιος, πήγε στο σημείο που βρισκόταν ο αδερφός του πριν φτάσει η αστυνομία. Εκεί, ο 29χρονος φέρεται να του είπε ξανά ότι είχε μετανιώσει και πως δεν κρυβόταν από την αστυνομία, αλλά επειδή σκεφτόταν να βάλει τέλος στη ζωή του. «Μετά το σκέφτηκε καλά και ήθελε να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη. Καταστραφήκαμε και εμείς αυτοί. Είχαμε καλές σχέσεις με τον κόσμο, είχαμε ένα παιδάκι…» συμπλήρωσε.

Τι είπε στις Αρχές

«Ο δράστης δηλώνει ότι δεν πυροβόλησε την πρώην συζυγό του. Ό,τι συνέβη, συνέβη κατόπιν ενεργειών δυστυχώς που θόλωσαν το μυαλό του, σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν είχε σκοπό να πυροβολήσει την πρώην συζύγο του ούτε όμως και το θύμα» είπε ο δικηγόρος του 29χρονου, Ιωάννης Νεραντζάς.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα λόγια του 29χρονου στους αστυνομικούς ήταν πως μετάνιωσε και ζητά συγγνώμη. Σημειώνεται ότι το όπλο του, δεν έχει βρεθεί, καθώς το πέταξε κάπου στα βουνά.

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 29χρονος

Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη ζήτησε και έλαβε ο 29χρονος που φέρεται να σκότωσε τον πεθερό του στο Αστροχώρι της Άρτας.
«Μετάνιωσα και  δεν πυροβόλησα τη σύζυγό μου ούτε είχα κακοποιητική  συμπεριφορά απέναντί της», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από τα δικαστήρια, όπως μεταδίδει το arta2day.gr.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως «ήταν η κάκια στιγμή, μακάρι να μην είχε γίνει ποτέ αυτό, δεν ξέρω τι έπαθα εκείνη την ώρα, θόλωσαν όλα».

«Να τον λιανίσουν και να τον πετάξουν, τον δολοφόνο» λέει η πεθερά του 29χρονου

«Να τον λιανίσουν και να τον πετάξουν, τον δολοφόνο» είναι μερικά από τα λόγια της δυστυχισμένης συζύγου του 75χρονου άντρα που σκότωσε ο γαμπρός του όταν τους επισκέφτηκε στο σπίτι τους στο χωριό. με πρόφαση να δει το παιδί του.

Η πεθερά του υποστηρίζει ότι ο 29χρονος είχε σχεδιάσει να κάνει κακό στην οικογένειά του. Αρχικά τους πήρε τηλέφωνο και τους είπε ότι θέλει να δει το παιδί του. Η πρώην γυναίκα του και μάνα του παιδιού το δέχτηκε και τον κάλεσε να έρθει στο χωριό να δει το παιδί και να παίξουν στην αυλή.

Ο δράστης, λέει η πεθερά του στο  protothema.gr , είχε άλλο σχέδιο. Μόλις έφτασε στο σπίτι με το αυτοκίνητό του έβγαλε το όπλο κι άρχισε να πυροβολεί την πρώην γυναίκα του. Στη συνέχεια άρπαξε με το ένα χέρι το παιδί από κάτω και πήγε να φύγει. Τότε τον πρόλαβε ο 75χρονος πεθερός του και αυτός τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στον θώρακα και την καρδιά.

Η γυναίκα περιγράφει τη δύσκολη ζωή της κόρης της στα χέρια του 29χρονου. Όπως λέει, προκαλούσε συνεχώς επεισόδια, μεθούσε, χαρτόπαιζε και στη συνέχεια ξεσπούσε στην οικογένειά του, με αποκορύφωμα μια ημέρα που πήγε να την πνίξει την γυναίκα του λίγο καιρό πριν οι δυο τους χωρίσουν.

Οι δραματικές στιγμές της δολοφονίας

«Είχε επιστρέψει από την Άρτα, ο άντρας μου, η κόρη μου και το παιδί μαζί. Φάγαμε το μεσημέρι, και περιμέναμε τον Βασίλη να έρθει να δει το παιδί, ήταν η ώρα του. Εγώ βρισκόμουν λίγο πιο μακριά από το σπίτι και άκουσα τους πυροβολισμούς και έτρεξα πίσω να δω τι γίνεται. Μέχρι να φτάσω άκουγα την κόρη μου να φωνάζει “βοήθεια μπαμπά μου, βοήθεια το ασθενοφόρο”. Μόλις έφτασα, τον είδα ξαπλωμένο μέσα στο αίμα και την κόρη μου από πάνω του να φωνάζει. Ήρθε με το πιστόλι στα χέρια, πρώτα πυροβόλησε την κόρη μου που βρισκόταν στην κουζίνα και έπειτα άρπαξε το παιδί για να το πάρει. Πήγε ο άντρας μου να σώσει το εγγόνι του και τον πυροβόλησε στον θώρακα και την καρδιά. Είχε πέσει στην αυλή και είχε κατρακυλήσει στα σκαλιά. Ο δολοφόνος, αφού μας έκανε το κακό, έφυγε» λέει περιγράφοντας τις αιματηρές εικόνες στο protothema.gr.

Με δάκρυα και τρεμάμενη φωνή, η κυρία Κωνσταντίνα λέει ότι ο άντρας της δεν γυρίζει πίσω. «Έχουμε τεράστια στεναχώρια, να σαπίσει, να τον λιανίσουν και να τον πετάξουν, με αυτό το κακό που μας έκανε. Μου σκότωσε τον άνθρωπο που είχα μια ζωή, ο δολοφόνος. Να τον τελειώσουν, δεν με νοιάζει, ο άντρας μου δεν γυρίζει πίσω. Μας άφησε πίσω, είμαι μόνη μου, με πέντε παιδιά και έξι εγγόνια» είπε στεναχωρημένη.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Θάσος: Μαίνεται η φωτιά – Στο πύρινο μέτωπο εναέρια μέσα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ξεκίνησαν να επιχειρούν, με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα κατάσβεσης στην πυρκαγιά της Θάσου, που μαίνεται από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκτός από τη δασική έκταση η οποία έχει καεί μέχρι τώρα, θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι κάηκαν τα μοναδικά έλατα τα οποία υπήρχαν στη Θάσο, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή των κατοίκων. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολύγνωτος Βάγης».

Πέντε ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη

Στην κατάσβεση της φωτιά επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Στο έδαφος επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά στη Σκάλα Ποταμιάς στη Θάσο, που είχε τεθεί υπό έλεγχο και αναζωπυρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Aν και η εικόνα της φωτιάς είναι βελτιωμένη, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στη σημείο.

Η φωτιά έχει κάνει στάχτη ένα μεγάλο πευκοδάσος και βρίσκεται αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι βελτιωμένη και επί τόπου επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνεχείς ρίψεις νερού κάνουν 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τα εναέρια μέσα, επιπλέον δεν φυσούν άνεμοι που θα βοηθούσαν στην εξάπλωση της φωτιάς.

Οργή από πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής

Όπως καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύγνωτος Βαγής, «δεν υπάρχει καμία επιτελική οργάνωση, καμία επιτελική καθοδήγηση, κανένα επιτελικό σχέδιο, καμία ουσιαστική επιτελική πρόληψη αναζωπυρώσεων, κανένα πλάνο».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE24 δευτερόλεπτα ago

Ευγενία Σαμαρά – Γιάννης Ποιμενίδης: Αγκαλιασμένοι στην Τανζανία

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Έγκλημα στην Άρτα: «Δεν κρυβόταν, σκεφτόταν ν’ αυτοκτονήσει» ισχυρίζεται για τον 29χρονο ο αδερφός του

LIFESTYLE10 λεπτά ago

ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ14 λεπτά ago

Γερμανία (2η αγωνιστική): “Πρώτη” για Μανέ στο Μόναχο

OIKONOMIA16 λεπτά ago

Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας – Από τις 20 Αυγούστου μεγαλύτερη ευελιξία

LIFESTYLE21 λεπτά ago

Είχε τα γενέθλιά του και η Ναταλία Γερμανού του έστειλε τις ευχές της

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Θάσος: Μαίνεται η φωτιά – Στο πύρινο μέτωπο εναέρια μέσα

LIFESTYLE30 λεπτά ago

Ν. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ “ΠΑΡΑΠΟΝΟ” ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ33 λεπτά ago

Θα το… παλέψει στους Ρόκετς ο Κόλεϊ-Στάιν

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ33 λεπτά ago

Απόλλων Πόντου: Ανακοίνωσε Μπελεβώνη – www.ertsports.gr

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αργυρός και Ρουβάς στο Πανθεσσαλικό στάδιο

Δημοφιλή