Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η ανάγκη μας να πιστεύουμε μια θετική είδηση

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε μια από τις ειδήσεις που μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης στην Ευρώπη και την Αμερική τις τελευταίες μέρες, γίνεται λόγος για αλλαγή στην ποιότητα των νερών στα κανάλια της Βενετίας. Υπάρχει μάλιστα και υλικό που δείχνει μικρά ψάρια, κύκνους, ακόμα και δελφίνια που φαίνονται να κολυμπούν στα νερά, ενώ δεν έλειψαν και δελεαστικοί τίτλοι σε ηλεκτρονικά, κυρίως, ΜΜΕ για τα «Δελφίνια στη Βενετία».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αλήθεια όμως δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το video που δείχνει ένα δελφίνι να κολυμπάει δίπλα στον προβλήτα έχει τραβηχτεί στο λιμάνι του Κάλιαρι της Σαρδηνίας στις 14 Μαρτίου από τα μέλη της ιταλικής ιστιοπλοϊκής ομάδας Luna Rossa. Η εικόνα αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, όπως λένε οι κάτοικοι, αν και η απουσία των ferry κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για το θαλάσσιο θηλαστικό. Αποσπάσματα από αυτό το video ενώθηκαν με φωτογραφίες και video από τα υδάτινα κανάλια της Βενετίας και δημιούργησαν την αίσθηση ότι η πόλη είναι διαφορετική μετά τις δέκα ημέρες της καραντίνας.

Ο κόσμος αντέδρασε με θετικά σχόλια (κυρίως στα social media) στην κατασκευασμένη εικόνα, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη του να πιστέψει ότι μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει η κατάσταση γύρω μας. Η προσέγγιση αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Από το γραφείο του δημάρχου της Βενετίας, με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, δόθηκαν κάποιες πολύ σοβαρές διευκρινήσεις, όπως μεταδίδει το CNN. Τα στελέχη του Δήμου αναφέρουν ότι όντως έχει παρατηρηθεί βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στην πόλη και η εικόνα του νερού είναι πιο διαυγής σε σχέση με πριν.

Η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται στο video που ανέβασε στο youtube η Corriere della Sera και προέρχεται από μέλη της ομάδας VENEZIA PULITA («Καθαρή Βενετία»).

Αυτό αποδίδεται στη μείωση της θαλάσσιας κυκλοφορίας και κυρίως των μηχανοκίνητων σκαφών που μεταφέρουν τους τουρίστες. Οι προπέλες που έχουν οι βάρκες και τα καραβάκια ανακατεύουν το νερό και ανεβάζουν το ίζημα από τον πυθμένα στην επιφάνεια με αποτέλεσμα τα νερά να θολώνουν. Η κυκλοφορία πλωτών μέσων στη Βενετία είναι 24ωρη. Πρόκειται για μία πόλη που δέχεται περισσότερα από 25 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο και η βασική πρόσβασή τους στο κέντρο της πόλης περιλαμβάνει και θαλάσσια διαδρομή. Η διακοπή της κυκλοφορίας τους τις τελευταίες ημέρες λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ιταλία έχει βελτιώσει την προηγούμενη κατάσταση, που ήταν πραγματικά πολύ άσχημη. Βρωμιά και σκουπίδια σε μια πόλη με έντονη δυσοσμία. Δεν άλλαξε, ωστόσο, το οικοσύστημα.

Κι όμως ο κόσμος το πίστεψε, ότι ο ιός λειτούργησε σαν μαγικό ραβδί που τα διόρθωσε όλα.

Όπως διευκρινίζει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, «αναλόγως της βλάβης, η αποκατάσταση ενός οικοσυστήματος μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια (δασικό οικοσύστημα μετά από πυρκαγιά, π.χ. Πάρνηθα) ή και δεκαετίες (πετρελαιοκηλίδα σε κλειστό κόλπο ή βραχώδη ακτή). Σε περιπτώσεις όπου ουσιαστικά έχει εξαφανιστεί/αλλοιωθεί ριζικά η ζωή, θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξεκινήσει κάποια ανάκαμψη (χαρακτηριστική η περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Τσερνόμπιλ μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Απρίλη του 1986). Στην περίπτωση του Σαρωνικού κόλπου, η δημιουργία του σταθμού επεξεργασίας αποβλήτων στην Ψυττάλεια προκάλεσε μετά από αρκετούς μήνες σημαντική βελτίωση της διαύγειας των νερών του κόλπου, δεδομένου ότι μειώθηκε σημαντικά το οργανικό φορτίο που κατέληγε στη θάλασσα (μέχρι τότε, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας ήταν τα αστικά υγρά απόβλητα της Αττικής που καταλήγουν στον Ακροκέραμο στον Σαρωνικό). Καμία από τις αλλαγές αυτές δεν έγινε μέσα σε ημέρες. Σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι δυνατό να έχουμε γρήγορες προσωρινές αλλαγές λόγω της ευκολίας μετακίνησης των αέριων μαζών. Έτσι, στην Κίνα παρατηρήθηκε βελτίωση της κατάστασης του αέρα ως αποτέλεσμα της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και των μετακινήσεων/κυκλοφορίας (σημαντικές πηγές ρύπανσης)».

Η ανάγκη μας να δεχτούμε ότι αρκεί να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια κι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο μάς οδηγεί στην απάθεια. Αναζητούμε τις θετικές ειδήσεις και εφησυχάζουμε. Σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα αλλάζουν μόνα τους. Ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη μας μπορεί να αποκατασταθεί πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται καν να πάρουμε μέρος στην προσπάθεια αυτή. Δεν μας χρειάζεται καθώς όλα λύνονται από μόνα τους, τόσο απλά. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούμε την αίσθηση για ψυχική ασφάλεια. H αντίδραση αυτή μάς επιτρέπει να διαχειριστούμε μία κατάσταση που βιώνουμε αλλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, πόσο μάλλον να ελέγξουμε.

Όπως συμβαίνει με το περιβάλλον, έτσι γίνεται και με τον κορονοϊό. Η άποψη ότι το «πρόβλημα» θα διαρκέσει λίγες μέρες ακόμα και μετά δεν θα μας απασχολήσει πάλι φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ακόμα κι όταν νικηθεί ο παγκόσμιος εχθρός, τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν, όπως περιγράφει στο τελευταίο άρθρο του ο Gideon Lichfield, αρχισυντάκτης του Τechnology Review του ΜΙΤ: «Αυτό που οι περισσότεροι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα -θα συμβεί όμως σύντομα- είναι ότι τα πράγματα δεν θα είναι ξανά τα ίδια μετά από μερικές εβδομάδες, ούτε καν μετά από μερικούς μήνες. Μερικά πράγματα δεν θα είναι ποτέ πια ίδια».

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι στην Κίνα ο αποκλεισμός εκατομμυρίων κατοίκων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας για λίγες εβδομάδες οδήγησε σε μια θεαματική αλλαγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων και βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Κίνα. Αυτό όμως κράτησε μόνο για το διάστημα της καραντίνας. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν πάλι να κυκλοφορούν και τα εργοστάσια επαναλειτούργησαν, η εικόνα αυτή αρχίζει να αλλάζει πάλι.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη εδώ και χρόνια δεν αναστρέφεται μέσα σε δέκα μέρες, ούτε υπάρχουν λύσεις που να βασίζονται σε μαγικά ραβδιά. Η καραντίνα μπορεί να είναι λύση για την αντιμετώπιση του ιού και ένας από τους τρόπους εξάλειψής του. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μόνιμη εγρήγορση και ενασχόληση. Πιθανότατα, η εμπειρία από την παγκόσμια κινητοποίηση για τον Covid-19 αποτελεί καλό μάθημα και πολύτιμη εμπειρία για τον παγκόσμιο συντονισμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση της πολύ μεγαλύτερης πρόκλησης, αυτής της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, η οποία, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να δημιουργήσει «ιδανικές» συνθήκες για πανδημίες.

 

Μοιράσου το άρθρο:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Νεκρός 79χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά απο σφοδρή σύγκρουση με βυτιοφόρο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το ΙΧ που οδηγούσε ο άνδρας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο

Υπέκυψε στα τραύματά του, 79χρονος άνδρας ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο, το πρωί της Τετάρτης, στις Μοίρες προς Τυμπάκι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ΙΧ που οδηγούσε ο άνδρας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου παρέλαβε τον 79χρονο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όμως ήταν ήδη αργά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε στο σημείο για να απεγκλωβίσει τον άτυχο άνδρα από το όχημά του, όμως δεν επιχείρησε καθώς είχε ήδη παραληφθεί απο το ΕΚΑΒ.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα σε Κορωπί και Ζάκυνθο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στη φωτιά σε Κορωπί και Ζάκυνθο επιχειρούν και εναέρια μέσα

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε Ζάκυνθο και Κορωπί. Στο Κορωπί, η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, όπου υπάρχουν και κάποιες κατοικίες, ενώ στη Ζάκυνθο η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Μακρύ Γυαλό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η φωτιά στο Κορωπί

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Παπαγιανοπούλου.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί 33 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο.

Στην περιοχή υπάρχου διάσπαρτες οικίες και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Φωτιά στη Ζάκυνθο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Μακρύ Γυαλό. Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης σε ενοικιαζόμενα και βίλες στην περιοχή Μέγα Αλώνι. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

//platform.twitter.com/widgets.jshttps://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 λεπτό ago

Λοβέρδος για Novartis: Νίκη της Δημοκρατίας εναντίον όσων την υπονόμευαν – Τι είπε για την απαλλακτική απόφαση

ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Κρήτη: Νεκρός 79χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά απο σφοδρή σύγκρουση με βυτιοφόρο

ΜΠΑΣΚΕΤ6 λεπτά ago

Στρέλνιεκς: «Αν δεν έχεις φιλοδοξίες, ποιό το νόημα;»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 λεπτά ago

Ραντεβού με το… παρελθόν με στόχο την κατάκτηση του Σουπερ Καπ

OIKONOMIA9 λεπτά ago

Fuel Pass 2: Πάνω από 2 εκατ. αιτήσεις – Σήμερα η πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

ΗΠΑ: Η φαιντανύλη θερίζει τη νεολαία – 50 φορές πιο ισχυρό από ηρωίνη

MEDIA18 λεπτά ago

Love island | Αυτές είναι οι 2 πρώτες instagrammers παίκτριες του νέου σκληρού ριάλιτι του ΣΚΑΪ (Pics)

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

Φωτιά τώρα σε Κορωπί και Ζάκυνθο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ28 λεπτά ago

Το μήνυμα του Μλάντεν (video)

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Αρπαγή βρέφους στο Αιγάλεω: Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή