Connect with us

OIKONOMIA

Η χώρα που πόνταρε στο Bitcoin και έχασε

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με την υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου νομίσματος για συναλλαγές στη χώρα δεν φαίνεται να στέφεται μέχρι τώρα από επιτυχία, με τις οικονομικές προκλήσεις να αυξάνονται και την Κίνα να καραδοκεί για να αυξήσει την επιρροή της.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η χώρα των 6,5 εκατ. κατοίκων φέρεται να έχει χάσει περίπου τα 65 εκατ. από τα 110 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει στο κρυπτονόμισμα λόγω της πτώσης της τιμής του. Τα νούμερα αυτά προκύπτουν με βάση υπολογισμούς που έγιναν από όσα ανακοινώνει για τις αγορές αυτές ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε στο Twitter, καθώς δεν υπάρχουν άλλα επίσημα στοιχεία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το όλο πείραμα ξεκίνησε πέρσι με τον Μπουκέλε να προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να βγάλει τη χώρα του από την οικονομική κρίση, καλώντας τους κατοίκους να αγκαλιάσουν το κρυπτονόμισμα, κάτι που ούτε αυτό έγινε λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας του Bitcoin.

Ο παράγοντας Κίνα

Επιπλέον, το Ελ Σαλβαδόρ καλείται να καταβάλει μέχρι τον Ιανουάριο περίπου 660 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές χρέους, κάτι που δυσκολεύεται να κάνει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η κατάσταση παίρνει ταυτόχρονα νέα τροπή καθώς η Κίνα έχει προσφερθεί νε εξαγοράσει το χρέος αυτό, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας το σκέφτεται καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαρτάται μετά άμεσα από το Πεκίνο.

Το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ, που αποτελεί βασική μέτρηση του τι χρωστάει μια χώρα με αυτό που παράγει, πρόκειται να αγγίξει σχεδόν το 87% αυτό το έτος, ενισχύοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να μην καταφέρει να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις.

Στοιχεία του Bloomberg Economics δείχνουν ότι το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη αναδυόμενων οικονομιών που είναι ευάλωτες σε χρεοκοπία. Οι εγχώριες και πολυμερείς δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αποτελούν πραγματική απειλή, εν μέρει επειδή οι μεγαλύτεροι δανειστές του κόσμου δεν θέλουν να δίνουν χρήματα σε μια χώρα που στοιχηματίζει το μέλλον της σε ένα από τα πιο ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία στον πλανήτη, όπως είναι το Bitcoin. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του Ελ Σαλβαδόρ έχει ξεκινήσει νέος πόλεμος κατά συμμοριών με αποτέλεσμα να εντείνεται κι άλλο η αβεβαιότητα. Ο Μπουκέλε από την πλευρά του εξακολουθεί να υποστηρίζει το Bitcoin και ενόψει των επερχόμενων εκλογών το 2024 θέλει να αυξήσει τις πιθανότητές του να παραμείνει στην εξουσία. Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει μεγάλους ισχυρούς συμμάχους σε διεθνές επίπεδο, ενώ βρίσκεται και σε κόντρα με τις ΗΠΑ.

Το πείραμα και το ΔΝΤ. Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι θα καθιερώσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα συναλλαγών, προκαλώντας εκπλήξεις μέσα κι έξω από τη χώρα για το μεγάλο στοίχημα που αναλάμβανε. Δύο μήνες μετά, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας ότι θέλει να «χτίσει» ολόκληρη πόλη πάνω στο Bitcoin η οποία – όπως λέει – θα είναι κοντά σε ηφαίστειο και θα παίρνει ενέργεια από αυτό. Η εν λόγω Πόλη του Bitcoin ή «Βitcoin City» θα χρηματοδοτείται για τη λειτουργία  της, όπως είχε ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση της χώρας, από την έκδοση κρατικών ομολόγων 1 δισ. δολ., με εγγύηση το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που το 2020 παρείχε έκτακτο δάνειο βοήθειας προς το Ελ Σαλβαδόρ δεν βλέπει από την πλευρά του με καλό μάτι το πείραμα του Bitcoin, όπως δεν βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση αυτή ούτε οίκοι αξιολογήσεων.

Επίσης στο εσωτερικό, λίγοι μέχρι τώρα κάτοικοι του Σαλβαδόρ έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν το εθνικό νόμισμα (colones) το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Υπουργείο Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παράταση γίνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση υπάγονται:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

· Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022

· Επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

· Πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.

· Οι ξεναγοί που ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.

· Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Τι θα ισχύσει για τους μη μισθωτούς

Επιπροσθέτως, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Απόσχιση της Sandoz από τη Novartis το 2023

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% αναμένει να κινηθεί η Novartis, μετά την απόσχιση της Sandoz που αποτελεί τον κλάδο γενοσήμων της  ως τον Ιούνιο του 2023 και με τη εστίαση της εταιρείας σε πέντε βασικούς θεραπευτικούς τομείς και την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων που θα αποτελούν μεγάλα blockbusters στην κατηγορία τους.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Novartis στη Βασιλεία, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Βας Ναρασίμχαν, τον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος  Χάρι Κίρς, την πρόεδρο του  διεθνούς τμήματος καινοτόμων φαρμάκων Μαρί Φράνς Τσούντιν και τον Βίκτορ Μπούλτο, πρόεδρο του τμήματος καινοτόμων φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εταιρεία έκλεισε το 2022 με αύξηση 4% στις πωλήσεις της στα 50,5 δισ. δολ., λειτουργικά έσοδα 16, 6 δισ. δολ. και καθαρά κέρδη 6,9 δισ. δολ. προτείνοντας μέρισμα 3,2 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή.

Με περίπου 150 νέα φάρμακα υπό έρευνα, εκ των οποίων τα 15 σε πιο ώριμη φάση ανάπτυξης η ελβετική φαρμακευτική εστιάζει στους τομείς της καρδιολογίας, ανοσολογίας, νευρολογίας, ογκολογίας συμπαγών όγκων και στην αιματολογία. Στόχος, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Βας Ναρασίμχαν είναι η ανάπτυξη νέων στοχευμένων φαρμάκων που όμως θα καλύπτουν ευρείες ομάδες ασθενών και όχι τόσο σπάνιες παθήσεις. Εξηγώντας τη θέση της εταιρείας ανέφερε για παράδειγμα ότι κατά την έρευνα διαπιστώνεται η δράση ενός ογκολογικού φαρμάκου σε μια γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία στη συνέχεια εντοπίζεται και σε άλλες μορφές καρκίνου. Η Novartis συνεχίσει την έρευνα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, με τα μεγαδεδομένα (big data) και την τεχνητή νοημοσύνη, ανακαλύπτοντας νέες θεραπείες κυτταρικές, γονιδιακές και βιοτεχνολογικές, δίνοντας προτεραιότητα στη δραστηριοποίησή της στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια στην Κίνα, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Η εστίασή της στις πέντε προαναφερθείσες θεραπευτικές κατηγορίες αφορούν:

  • στα καρδιολογικά την καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση και την αθηροσκλήρωση,
  • στην ανοσολογία την ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα, την σπονδυλίτιδα και σπονδυλαρθρίτιδα, την ιδρωταδενίτιδα, την χρόνια κνίδωση και το σύνδρομο Sjögren,
  • στη νευρολογία την σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νωτιαία μυική ατροφία και νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Πάρκινσον, η ALS κλπ
  • στην ογκολογία συμπαγών όγκων τον καρκίνο μαστού και τους γυναικολογικούς καρκίνους, τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα και
  • στην αιματολογία  στο Non-Hodgkin λέμφωμα, την μη κακοήθη θρομβοπενία, την οξεία μυελοειδή λευχαιμία και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Tο Αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα στο Θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Εργαλείο εξωστρέφειας ο πολιτισμός – Ο Έλληνας πρόξενος στη Ν. Υόρκη μιλά για την παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Η Βελανιδιά του Tim Crouch στο Bios: Μία τολμηρή θεατρική πρόκληση με εκλεκτούς καλεσμένους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Η παράσταση «Ντίνος Χριστιανόπουλος-Το ταγκαλάκι» στο θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Φιλιά εις τα παιδιά»: Δείτε στο ERTFLIX και στην ERT World το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

“Τριγωνοψαρούλης The Musical” στο θέατρο Κολοσσαίον

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Πεταμένα βιβλία, ξεχασμένοι άνθρωποι»: Οι +άνθρωποι στο παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή