Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Χρ. Τετράδη για αποτίμηση ζημιάς από την πτώχευση του Thomas Cook

Published

on

Βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας ιδιαίτερα των Ιονίων Νήσων και της Ζακύνθου, από την πτώχευση του Thomas Cook.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τον Όμιλο Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή του.

Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως αποτυπώνει με αξιοπιστία η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία και στον περιφερειακό ιστό της χώρας. Η αποτύπωση των πραγματικών διαστάσεων της ζημιάς, είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την πτώχευση του Thomas Cook δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν, αλλά και στις εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για το 2020.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΤΕΠ του ΞΕΕ για την Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, είναι τα εξής:

Α. Ελλάδα

 Στην έρευνα καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917ξενοδοχείων της χώρας, 1.193ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο ThomasCook το 2019.

 Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον ThomasCook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με ThomasCook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.

 Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με ThomasCook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 929 εκατ.

 Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 2,5 δις ευρώ.

Β. Ιόνια Νησιά

Σε επίπεδο περιφερειών, τα Ιόνια Νησιά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης από τον ThomasCook. Από το σύνολο των 965 ξενοδοχείων των Ιονίων Νήσων, με τον ThomasCook συνεργάζονται τα 260, δηλαδή το 27%, ενώ σε επίπεδο απωλειών τζίρου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48%, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και πλήρους συνεργαζόμενων ξενοδοχείων.

 Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον ThomasCook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 46 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με ThomasCook, οι συνολικές απαιτήσειςκαι οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 76 εκατ.

 Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 124 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με ThomasCook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 223 εκατ.

 Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τις 190 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 560 εκατ. ευρώ.

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων λαμβάνοντας ως βάση τη μελέτη του ΙΤΕΠ, σε συνεργασία με τα Επιμελητήριο Ζακύνθου και τον μέχρι πρότινος πράκτορα της ThomasCook, κ. Ιωάννη Φιλιπποπολίτη, παρουσιάζουμε κατά προσέγγιση τα στοιχεία για τη Ζάκυνθο.

Γ. Ζάκυνθος

 Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον ThomasCook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 23 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με ThomasCook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 38 εκατ.

 Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 56 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με ThomasCook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 100 εκατ.

 Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή της απόδοσης στην ευρύτερη οικονομία (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2019 αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 250 εκατ. ευρώ.

Η Χριστίνα Τετράδη, Α’ Αντιπρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικής Ενότητας Λαγανά Δήμου Ζακύνθου, η οποία, κάνει και τη σχετική εημέρωση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στη τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισης του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, Κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, Δήμων, φορέων, επιχειρήσεων, προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας, καθώς και στη πραγμάτωση εναλλακτικών συνεργιών.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών, είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στην χώρα μας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για την στήριξη της απασχόλησης, την ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και την στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων».

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/zakinthos/i-chr-tetradi-gia-apotimisi-zimias-apo-tin-ptocheysi-toy-thomas-cook/

Advertisement

Advertisement <
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me