Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η χρυσή κληρονομιά των 84 τρισ. δολαρίων

Published

on

Spread the love

«Η κουλτούρα του καπιταλισμού εξυμνεί τον επιχειρηματία, τον επιστήμονα, εκείνον που αναλαμβάνει ρίσκα, τον καινοτόμο, τον δημιουργό» γράφει ο Τομ Πάλμερ στην εισαγωγή του δοκιμίου με τίτλο «Η ηθική του καπιταλισμού».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με βάση την πραγματικότητα, ωστόσο, θα όφειλε και ο ίδιος να αναγνωρίσει πως έχει παραλείψει μια ακόμη σημαντική κατηγορία ανθρώπων η οποία «εξυμνείται» στο πλαίσιο του καπιταλισμού της εποχής μας: τους κληρονόμους!

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς, όπως συνηθίζεται να λέγεται, τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και διότι σταδιακά και με ολοένα ταχύτερο ρυθμό αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέσα στα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του φαινομένου που ήδη έχει αποκτήσει όνομα: Η Μεγάλη Μεταφορά Χρήματος.  Για την ακρίβεια, μόνο στην πιο πλούσια χώρα του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί υπολογίζουν πως μέχρι το 2045 η γενιά των αποκαλούμενων baby boomers – όσων γεννήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχτισαν περιουσίες «καβαλώντας» το κύμα της ανάπτυξης – θα αφήσει στους κληρονόμους της (καθώς θα εγκαταλείπει μαζικά τον μάταιο ετούτο κόσμο) ένα ποσό της τάξης των 84 τρισ. δολαρίων. Ενα ποσό δηλαδή το οποίο είναι περίπου ίσο με το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν!

Ενα… τσουνάμι δολαρίων (και ευρώ)

Οπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις επί του ζητήματος, πρόκειται για κεφάλαια τα οποία, αναλόγως του τρόπου που θα γίνει η διαχείρισή τους, από τους ιδιώτες αλλά και από τα κράτη, μπορούν να αλλάξουν πολλά – είτε προς το καλύτερο είτε, όπως είναι σήμερα το πιθανότερο, προς το χειρότερο. Και μάλιστα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, όπου η εικόνα είναι παραπλήσια, παρά τις όποιες διαφορές.  «Λίγες είναι οι πλευρές της οικονομικής ζωής που δεν θα επηρεαστούν από τις τεράστιες συνέπειες αυτής της μεταφοράς: στέγαση, εκπαίδευση, παροχές υγείας, αγορά εργασίας και πολιτική θα δουν αναπόφευκτα αλλαγές» σημειώνει χαρακτηριστικά η σχετική ανάλυση του Τάλμον Τζόζεφ Σμιθ στους «New York Times». «Στη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών ο δυτικός κόσμος θα βιώσει την πιο εντυπωσιακή κίνηση κεφαλαίων στην ιστορία της ανθρωπότητας» τονίζει από την πλευρά του και ο Πασκάλ Ρισέ, στη δική του ανάλυση στο γαλλικό «L’Obs».

Οπως είναι προφανές, η υπόθεση αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους γίγαντες του χρηματοοικονομικού συστήματος ΗΠΑ και Ευρώπης. Τους αποκαλούμενους «διαχειριστές κεφαλαίου», με άλλα λόγια, που έχουν μυριστεί τεράστιες ευκαιρίες και κέρδη και έχουν εδώ και καιρό καταστρώσει σχέδια για να προσελκύσουν τους κληρονόμους των baby boomers, θεωρώντας πως κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι ότι θα συνεχίσουν τις επιλογές των γονιών και των παππούδων τους.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι η Μεγάλη Μεταφορά Χρήματος δεν συνιστά ένα στατικό γεγονός, αλλά μια διαδικασία η οποία θα επηρεαστεί από τις μεγάλες τάσεις και αλλαγές στην οικονομία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό.

Η ικανότητα των χρηματοοικονομικών συμβούλων και των διαχειριστών περιουσίας να φανούν ανταγωνιστικοί εξαρτάται από το πόσο καλά προετοιμασμένοι θα είναι για να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες αλλαγές», υπογραμμίζει και ο Μάικ Σα του «Forbes».  Η συγκεκριμένη πλευρά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της EY, η πλειονότητα όσων ανήκουν στις τάξεις των «κληρονόμων» δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και προτίμηση όχι στους παραδοσιακούς κλάδους αλλά σε εκείνους που έχουν σχέση με την τεχνολογία: το 49% όσων ανήκουν στη Γενιά της Χιλιετίας και το 51% εκείνων που αντιπροσωπεύουν τη Γενιά Ζ, τα μέλη της οποίας γεννήθηκαν λίγο πριν ή λίγο μετά το 2000.

Τι θα κάνουν τα κράτη;

Δεν χωράει αμφιβολία, φυσικά, ότι η υπόθεση αφορά επίσης τα κράτη και τις κυβερνήσεις, που πρέπει να επιλέξουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο συγκεκριμένο μέτωπο. Και μάλιστα άμεσα, καθώς δεν είναι κάτι που επίκειται, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει και επιταχύνεται διαρκώς. Οπως τονίζει άλλωστε η ανάλυση στο «L’Obs», «το κράτος θα μπορούσε να κατευθύνει τη γιγαντιαία αυτή μεταφορά χρημάτων με τρόπο ώστε να ωφεληθούν οι πάντες».

Πράγματι, θεωρητικά, μια επιβολή φορολόγησης, έστω και ήπιας, σε αυτά τα ποσά που αποκτήθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών – μεγάλο μέρος τους άκοπα, εξαιτίας της χρηματιστηριακής έκρηξης – και πρόκειται να αλλάξουν χέρια θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία αρκετά τρισεκατομμύρια, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι, να αναβαθμιστούν οι δημόσιες υποδομές, να προστατευθεί το περιβάλλον. Μόνο που στην πράξη μοιάζει να συμβαίνει το αντίθετο. Για του λόγου το αληθές, στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έμεινε στην απόφαση που έλαβε το 2018 για κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας, αλλά έκανε ένα ακόμα βήμα: στην προεκλογική περίοδο του 2022 υποσχέθηκε πως θα μειώσει περαιτέρω τον φόρο κληρονομιάς. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επίσης, ο Τζο Μπάιντεν κατέθεσε κάποια στιγμή την πρόταση για επιβολή φόρου 25% πάνω στην (εντυπωσιακή) αύξηση του πλούτου του 0,01% των Αμερικανών με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, όμως αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και τμήματος των Δημοκρατικών.

Τελικά, μάλλον πρέπει να ξανασκεφτούμε πόσο δίκιο είχε ή τι ακριβώς εννοούσε η ιστορικός Τζόις Απλεμπι όταν, στο βιβλίο της με τίτλο «Μια αδιάκοπη επανάσταση: Η ιστορία του καπιταλισμού», ισχυριζόταν πως πρόκειται «για ένα πολιτιστικό – και όχι απλώς οικονομικό – σύστημα που δεν μπορεί να ερμηνευθεί αποκλειστικά και μόνο στη βάση υλικών παραγόντων».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE41 λεπτά ago

Σταμάτης Κραουνάκης – «Δανάη Λουκάκη σε μισώ» – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

Σεμιναριακοί κύκλοι και διήμερα καλλιτεχνικά εργαστήρια στο Ον Off Studio

ΒΟΛΟΣ2 ώρες ago

Δήμος Βόλου: Το αναλυτικό πρόγραμμα για τον καθαρισμό των οδών της πόλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αγριά μετά την κακοκαιρία Elias

MEDIA3 ώρες ago

Επιστρέφει ο Χαράλαμπος στο Maestro; (φωτο) – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

VIDEO4 ώρες ago

Βόλος: Μεγάλη φωτιά σε αποθήκη κοντά σε βενζινάδικο – Δείτε βίντεο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες ago

Θανάσης Ρούσαλης: «Θέλω ένα Πέραμα ζωντανό, καθαρό και ασφαλές»

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago

Αποκαλυπτικό έγγραφο: Ομολογία της ΕΛ.ΑΣ. για μηδενική απόδοση υπηρεσιών στον περιορισμό της εγκληματικότητας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago

Ψηφοδέλτιο στο Ηράκλειο φτάνει το 1 μέτρο μήκος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago

Πολλές οι διακοπές κυκλοφορίας προς Πήλιο

VIDEO4 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO4 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

VIDEO4 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Στον Εισαγγελέα κάτοικοι της Άλλης Μεριάς για τον χείμαρρο που τους έπνιξε

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» που ετοιμάζουν για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή