Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Η ΔΕΥΑΜΒ απαντά με στοιχεία: Σε 40 λεπτά έπεσε η βροχή ενάμιση μήνα – Ολη η αλήθεια για τη θεομηνία της Κυριακής

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!
Την ώρα που η Δημοτική Αρχή προχωρεί σε άμεση καταγραφή των ζημιών προκειμένου να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την σφοδρή κακοκαιρία της περασμένης Κυριακής ο γνωστός εσμός των γραφικών και περιθωριακών της τοπικής πολιτικής και δημοσιογραφικής πραγματικότητας , μαζί με τα γνωστά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο, επιχειρούν, κατά παράδοση, νσ διαστρεβλώσουν την πραγματικότητσ και να αποκομίσουν τα όποια αντιπολιτευτικά και ψηφοθηρικά οφέλη.
Δυστυχώς γι αυτούς η χαρά τους- ναι, η χαρά για τις καταστροφές σε περιουσίες συμπολιτών μας – δεν κρύβεται ( είναι άλλωστε σαν κι αυτή της γνωστής κατηγορίας που σσκεί το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου) με αποτέλεσμα για πολλοστή φορά να αποκαλύπτεται η ανικανότητα και η πολιτική τους ένδεια και σνυπαρξία ενώπιον της κοινωνίας.
Το τι ακριβώς και γιατί συνέβη το αντιλήφθηκαν και το κατανόησαν όλοι οι πολίτες που είναι απαλλαγμένοι από παρωπίδες και εξαρτήσεις κομμάτων και συμφερόντων. Ερχεται, όμως, και η ΔΕΥΑΜΒ  να “βουλιάξει” όλους αυτούς τους κακοήθεις, αρρωστημένα εμπσθείς και αποτυχημένους μικροπολιτικούς στη λάσπη της συκοφαντίας τους, παραθέτοντας σκριβή και αντικειμενικά στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του προέδρου της, Γιώργου Τόρη, αναφέρει:
Τα δίκτυα όμβριων της πόλης του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, έχουν σχεδιαστεί για ύψος βροχής με χρόνο επαναφοράς την δεκαετία (ύψος βροχής mm) και έχουν κατασκευαστεί τα έτη 1983-1986. τα έργα επεκτάσεων του δικτύου όμβριων, αντικειμενικά και υποχρεωτικά ακολουθούν αυτές τις παροχές σχεδιασμού.
Επίσης το έργο της κατασκευής των όμβριων, θεωρεί ότι η εδαφοκάλυψη (κατοικίες, κτήρια, οδοί ασφαλτοστρωμένοι κλπ) στην πόλη ανέρχεται στο 60% της συνολικής επιφάνειας.
Η βροχή της 14ης Αυγούστου, είχε ύψος 62,9 mm με περίοδο επαναφοράς τα 75 έτη, είναι βροχή δηλαδή εκτός του σχεδιασμού των δικτύων, ενώ η εδαφοκάλυψη της πόλης έχει αγγίξει το 80% και επομένως η συνολική ποσότητα όμβριων νερών που καταλήγει στα δίκτυα όμβριων, έχει αυξηθεί κατά 25%.
Είναι προφανές, ότι η ποσότητα του νερού των 62,9 mm σε χρόνο μάλιστα 40 λεπτών, ήταν αδύνατο να παραληφθεί άμεσα (δηλαδή παράλληλα με την βροχόπτωση) από το δίκτυο όμβριων.
Για να γίνει απτό το μέγεθος της βροχής, σημειώνουμε ότι το ύψος βροχόπτωσης στις 14 Αυγούστου ανήλθε στα 62,9 χιλιοστά με μέση ιστορική τιμή για τον μήνα Ιανουάριο τα 49,2 χιλιοστά. Η βροχόπτωση δηλαδή στο Βόλο για 40 λεπτά της 14ης/8ου/2022, αντιστοιχεί σε συνολική βροχόπτωση ενάμιση μήνα.
Το δίκτυο όμβριων είναι επαρκώς συντηρημένο και λειτουργούσε στο 100% της δυνατότητάς του. Αυτό προκύπτει από το γεγονός της εκτίναξης των καλυμμάτων των φρεατίων του δικτύου, καθώς η πληρότητα των αγωγών δημιουργούσε υπερπιέσεις, στα ανάντη σημεία.
Σχετικά με τις σχάρες των φρεατίων υδροσυλλογής. Σε κάθε έντονη βροχόπτωση τα όμβρια παρασέρνουν φερτά υλικά (φύλλα, σκουπίδια κλπ) και τα οδηγούν στα φρεάτια υδροσυλλογής με αποτέλεσμα την απόφραξη των σχαρών. Αυτό το φυσιολογικό γεγονός, αντιμετωπίζεται σε μια έντονη βροχόπτωση, ήταν αδύνατο όμως να αντιμετωπιστεί στην πλημμύρα της 14ης Αυγούστου και μάλιστα εντός 20 λεπτών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος του νερού που ούτως ή άλλως θα παρέμενε στο δρόμο, λόγω της κατώτερης δυνατότητας παροχής του δικτύου. Δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα τα σχόλια περί ακαθάριστων φρεατίων.
Η ΔΕΥΑΜΒ, παρά το απροειδοποίητο του φαινόμενου και τον χρόνο εκδήλωσης (απόγευμα παραμονής 15Αύγουστου) “έβγαλε” μαζί με τους συνεργάτες της 4 συνεργεία για την υποβοήθηση της ανακούφισης του φαινπόμενου και την απάλυνση των συνεπειών.
Επισημαίνουμε ότι η διαρκής συντήρηση των δικτύων όμβριων, την τελευταία 8ετία, έχει συντελέσει στην αποφυγή φαινόμενων πλημμυρισμού ακόμα και σε έντονες βροχοπτώσεις (πχ φαινόμενο Διομήδης στις 11/01/2022 , στην πλημμύρα της 19-20/9/2020, στις 14-18 Φεβρουαρίου του 2018 και σε άλλες περιπτώσεις).
Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή