OIKONOMIA
Η εμπορική συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού δημιουργεί το νέο «κέντρο βάρους» για το παγκόσμιο εμπόριο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο σε οικονομικό μέγεθος, σύμφωνα με νέα μελέτη της UNCTAD.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP) περιλαμβάνει 15 έθνη της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού διαφορετικών οικονομικών μεγεθών και σταδίων ανάπτυξης.
Είναι η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Το RCEP θα γίνει η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο όπως μετράται με το ΑΕΠ των μελών του – αντιστοιχώντας σχεδόν στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Συγκριτικά, άλλες σημαντικές περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες ανά μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής Mercosur (2,4%), η ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικής (2,9%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (17,9%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες-Μεξικό-Καναδάς συμφωνία (28%).
Καταλύτης στο παγκόσμιο εμπόριο
Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι ο αντίκτυπος του RCEP στο διεθνές εμπόριο θα είναι σημαντικός. «Το οικονομικό μέγεθος του αναδυόμενου μπλοκ και ο εμπορικός δυναμισμός του θα το καταστήσουν κέντρο βάρους για το παγκόσμιο εμπόριο», αναφέρει η έκθεση.
Εν μέσω της COVID-19, η έναρξη του RCEP μπορεί επίσης να προωθήσει την ανθεκτικότητα του εμπορίου.
Πρόσφατη έρευνα της UNCTAD δείχνει ότι το εμπόριο στο πλαίσιο τέτοιων συμφωνιών ήταν σχετικά πιο ανθεκτικό έναντι της ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου που προκαλείται από την πανδημία.
Κατάργηση του 90% των δασμών εντός του μπλοκ
Η συμφωνία περιλαμβάνει πολλούς τομείς συνεργασίας, με κεντρική αρχή τις δασμολογικές συμφωνίες.
Θα εξαλείψει το 90% των δασμών εντός του μπλοκ και αυτές οι παραχωρήσεις είναι βασικές για την κατανόηση των αρχικών επιπτώσεων του RCEP στο εμπόριο, τόσο εντός όσο και εκτός του μπλοκ.
Στο πλαίσιο του RCEP, η ελευθέρωση του εμπορίου θα επιτευχθεί μέσω σταδιακών μειώσεων των δασμών. Ενώ πολλοί δασμοί θα καταργηθούν άμεσα, άλλοι θα μειωθούν σταδιακά σε μια περίοδο 20 ετών.
Οι δασμοί που παραμένουν σε ισχύ θα περιορίζονται κυρίως σε συγκεκριμένα προϊόντα σε στρατηγικούς τομείς, όπως η γεωργία και η αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία πολλά από τα μέλη του RCEP έχουν εξαιρεθεί από τις δεσμεύσεις για την απελευθέρωση του εμπορίου.
Ευλογία για τις ενδοπεριφερειακές εξαγωγές
Το εμπόριο μεταξύ των 15 οικονομιών του μπλοκ ανερχόταν ήδη σε περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι οι δασμολογικές παραχωρήσεις της συμφωνίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις εξαγωγές εντός της νεοσύστατης συμμαχίας κατά σχεδόν 2%, ή περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό θα προέκυπτε από τη δημιουργία εμπορίου – καθώς οι χαμηλότεροι δασμοί θα τονώσουν το εμπόριο μεταξύ των μελών κατά σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια – και την εκτροπή του εμπορίου – καθώς οι χαμηλότεροι δασμοί εντός του RCEP θα ανακατευθύνουν το εμπόριο αξίας σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μακριά από τα μη μέλη στα μέλη.
Ανισόρροπα οφέλη μεταξύ των μελών
Η έκθεση ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα μέλη του RCEP αναμένεται να επωφεληθούν σε διαφορετικό βαθμό από τη συμφωνία.
Οι δασμολογικές παραχωρήσεις αναμένεται να έχουν υψηλότερα εμπορικά αποτελέσματα για τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, όχι λόγω ασυμμετριών στις διαπραγματεύσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό λόγω των ήδη χαμηλών δασμών μεταξύ πολλών από τα άλλα μέλη του RCEP.
Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι η Ιαπωνία θα επωφεληθεί περισσότερο από τις δασμολογικές παραχωρήσεις RCEP.
Οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση που ισοδυναμεί με περίπου 5,5% σε σχέση με τις εξαγωγές της προς τα μέλη του RCEP το 2019.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα για τις εξαγωγές των περισσότερων άλλων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Κίνας, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας. Από την άλλη πλευρά, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι δασμολογικές παραχωρήσεις RCEP μπορεί να καταλήξουν να μειώσουν τις εξαγωγές για την Καμπότζη, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Αλλά είναι καλύτερα να είσαι μέσα παρά έξω
Η έκθεση σημειώνει, ωστόσο, ότι οι συνολικές αρνητικές επιπτώσεις για ορισμένα από τα μέλη του RCEP δεν συνεπάγονται ότι θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν εκτός συμφωνίας RCEP.
«Ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα άλλα οφέλη της συμφωνίας RCEP εκτός από τις δασμολογικές παραχωρήσεις, τα αποτελέσματα δημιουργίας εμπορίου που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο RCEP αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της εκτροπής του εμπορίου», αναφέρει η έκθεση.
Συνολικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι ολόκληρη η περιοχή θα επωφεληθεί από τις δασμολογικές παραχωρήσεις του RCEP, με τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη να προέρχονται από το εμπόριο που εκτρέπεται από μη μέλη.
«Καθώς η διαδικασία ενσωμάτωσης των μελών του RCEP προχωρά παραπέρα, αυτές οι επιπτώσεις εκτροπής θα μπορούσαν να μεγεθυνθούν, ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμηθεί από μέλη που δεν είναι μέλη του RCEP», αναφέρει η έκθεση.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Έκθεση ΓΣΕΕ: «Σε παραγωγικό μαρασμό η χώρα»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ηχηρά σήματα κινδύνου για την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για την παραγωγική και δημογραφική γήρανση όπως και την παρωχημένη παραγωγικότητα, εκπέμπει η έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με θέμα «Εκπαίδευση και απασχόληση: Μεγέθη, τάσεις και εξελίξεις».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η χώρα μαστίζεται από παραγωγικό μαρασμό (καθώς βασικά τμήματα της πρωτογενούς παραγωγής παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή απόδοση) αλλά και από τον παρωχημένο χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας.
Οι εγχώριοι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για την κατάρτιση των εργαζόμενων, δεν επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία, δεν συμμετέχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της νέας εποχής.
H παρωχημένη επιχειρηματικότητα, επιπλέον, δεν επιτρέπει την απορρόφηση του εξαιρετικά ποιοτικού δυναμικού που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα το brain waste και, τελικά, το brain drain.
Ως εκ τούτου, η χώρα δείχνει αδύναμη και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες, παγκόσμιες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Η έκθεση σημειώνει πως απαιτείται άμεσα ο μετασχηματισμός του παραγωγικού της μοντέλου και η αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης
Ειδικότερα, τα κύρια ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
Πρώτον, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ειδικότερα ο κλάδο της γεωργίας, καταρρέει, γεγονός που εντείνει το φόβο πως η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Η χώρα βρίσκεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28 σε απόδοση παραγωγής, γεγονός που συνδέεται άμεσα με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης-κατάρτισης των απασχολούμενων στον κλάδο αυτό (στην πλειονότητά τους διαθέτουν μόνο πρακτική γεωργική εμπειρία).
Δεύτερον, στους 15 πιο δυναμικούς κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας της κατηγορίας Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development). Επίσης, η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι χαμηλής ψηφιακής έντασης, με τη χώρα να κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ-28 στον σχετικό δείκτη (Δείκτης ψηφιακής έντασης – DII) τόσο ως προς το σύνολο των επιχειρήσεων (27η θέση) όσο και ως προς τη διαβάθμισή τους σε μικρές (28η θέση), μεσαίες (21η θέση) ή μεγάλες (26η θέση).
Τρίτον, η Ελλάδα βρίσκεται στην αρνητική 2η θέση στην ΕΕ-28 σε ό,τι αφορά τον «δείκτη επιχειρήσεων χωρίς στρατηγικό σχέδιο και δραστηριότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (CVT)», γεγονός που είναι ενδεικτικό της διαχρονικής έλλειψης κουλτούρας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο να επενδύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του.
Τέταρτον, η χώρα βρίσκεται στην 3η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 στην κάθετη αναντιστοιχία δεξιοτήτων, με ένα 32,3% ατόμων ηλικίας 15-34 ετών και με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο γνώσεων-δεξιοτήτων (brain waste). Αυτή είναι και η κύρια αιτία για τη διαφυγή του πιο δυναμικού και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού μας στο εξωτερικό (brain drain).
Πέμπτον, τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (περίπου 67%) είναι έντασης εργασίας, χαμηλών αμοιβών (φθηνή εργασία) και υψηλών ρίσκων (στον πρωτογενή κυρίως τομέα) και μόνο το 1/3 είναι έντασης γνώσης. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στη χαμηλή προστιθέμενη αξία που παρουσιάζει η πλειονότητα της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Γεωργαντάς: Μεταφορά πόρων από την ΚΑΠ για την κάλυψη τουκόστους παραγωγής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για τη στήριξη αγροτών, ιδιαίτερα κτηνοτρόφων, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης διασφαλίσθηκε από την ΕΕ, ύστερα και από τις παρεμβάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις παρεμβάσεις του ο κ. Γεωργαντάς περιέγραψε το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τους αγρότες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κι επισήμανε ότι «η γενικευμένη κρίση στα νοικοκυριά και η πίεση που δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης».
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από την Ουκρανία για τη διασφάλιση του σταθερού εφοδιασμού της αγοράς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, ιδιαίτερα σε αυτό της έλλειψης γυάλινων φιαλών, καθώς το βασικό εργοστάσιο κατασκευής τους βρίσκεται στην Ουκρανία.
Παράλληλα έθεσε και το πρόβλημα της εξαγωγής μεταποιημένων οπωροκηπευτικών προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας