Connect with us
Arch of Triumph Chisinau Republic of Moldova 600x353 1 600x350.jpg Arch of Triumph Chisinau Republic of Moldova 600x353 1 600x350.jpg

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ θα πληρώσει με 250 εκατ. ευρώ το «λογαριασμό» ηλεκτρικού της Μολδαβιας

Published

on

Με το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ θα στηρίξει η ΕΕ τις ενεργειακές ανάγκες των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Μολδαβίας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Με βάση σημερινή συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Δημοκρατία της Μολδαβίας κατέληξαν σε μια διετή συνολική στρατηγική «για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ανθεκτικότητα της Μολδαβίας».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η συμφωνία αυτή έχει διττό στόχο: την απεξάρτηση της Μολδαβίας από το ρώσικο ενεργειακό εφοδιασμό και την πλήρη ενσωμάτωσή της στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η συνολική στήριξη για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ για το 2025, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα παρασχεθούν από την ΕΕ έως τα μέσα Απριλίου.

Ενίσχυση για την Υπερδνειστερία

Επιπλέον αυτής της συνολικής στήριξης, και στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, διατίθεται προσφορά 60 εκατ. ευρώ για τους κατοίκους της περιοχής της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας (Αριστερή Όχθη) υπό προϋποθέσεις. Πρόκειται για την αποσχισθείσα περιοχή, που ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από τη Μολδαβία.

Advertisement

Βραχυπρόθεσμα, η συνολική δέσμη μέτρων θα στηρίξει τους Μολδαβούς καταναλωτές που αντιμετωπίζουν απότομες αυξήσεις τιμών στη Δεξιά Όχθη. Θα επιτρέψει την αντιστάθμιση όλων των υπερβολικών δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά μέχρι 110 kWh κάθε μήνα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Θα περιλαμβάνει επίσης ένα ταμείο αντιμετώπισης δυσκολιών για την ελάφρυνση των λογαριασμών ενέργειας των πιο εκτεθειμένων νοικοκυριών και θα επιτρέψει την αντιστάθμιση ολόκληρης της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για κοινωνικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών, των σχολείων και των νοσοκομείων.

Η ΕΕ θα στηρίξει και τις επιχειρήσεις

Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ θα παρασχεθεί για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας των αγροδιατροφικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, μέσω της κινητοποίησης διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα διατεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ για βιώσιμες επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης από τοπικές δημόσιες αρχές, νοικοκυριά και ΜΜΕ.

Μακροπρόθεσμα, η στήριξη της ΕΕ θα επιτρέψει στη Μολδαβία να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την ενεργειακή μετάβαση και να διασφαλίσει την πλήρη κατάργηση της ρωσικής προμήθειας ενεργειακών πόρων.

Advertisement

Η δέσμη μέτρων αποτελεί συνέχεια των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους για τη μείωση της ενεργειακής ευπάθειας της Μολδαβίας. Σήμερα το ενεργειακό σύστημα της Μολδαβίας παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα χωρίς διακοπές ρεύματος.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο