Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η εκδήλωση «ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ 2.0: Κυψέλη Καινοτομίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» κέρδισε το επαγγελματικό και επιστημονικό κοινό, ανοίγοντας το δρόμο προς την έρευνα και την επιχειρηματικότητα –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

To Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (iBO/EKETA) διοργάνωσε με την υποστήριξη του δήμου Λάρισας αλλά και φορέων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλίαςεκδήλωση με τίτλο «ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ 2.0: Κυψέλη Καινοτομίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλία», την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Divani Palace Larissa, στη Λάρισα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ΙBO περνά στη νέα εποχή του ΕΚΕΤΑ 2.0 με τη δημιουργία συμπλέγματος ερευνητικών υποδομών του Ινστιτούτου στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα. Στόχος είναι το ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ να γίνει κόμβος καινοτομίας και ερευνητικός πόλος στη Θεσσαλία, επεκτείνοντας τα σύνορά του στην υπόλοιπη χώρα αλλά και εκτός αυτής.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας ως επιταχυντή στην ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, καθώς και η παρουσίαση των στρατηγικών πλάνων του Ινστιτούτου στην ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις της Ψηφιακής και Αειφόρου γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το IBO | EKETAεπικεντρώνεται στον επιστημονικό τομέα της Αγρο-τεχνολογίας μέσω της ενσωμάτωσης πολύ-συλλεκτικών ερευνητικών μονάδων και διεπιστημονικών ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα, οι ερευνητικές δραστηριότητες του IBO | ΕΚΕΤΑ στον τομέα της Αγρο-τεχνολογίας περιλαμβάνουν την ορθολογική περιβαλλοντική διαχείριση και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων της αγροτικής παραγωγής προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήτανο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός,ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, οΑντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης πόλης κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Διευθυντής Ιδ. Γραφείου Υφ. Έρευνας και Καινοτομίαςκ. Μιχάλης Δρίτσαςκαι ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε: «Η δημιουργία του IBO | EKETA 2.0 είναι ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα.Η περιοχή της Θεσσαλίας αποτελεί τοκατάλληλο πεδίοανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών καιθα αποτελέσει κόμβο καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφικής αλυσίδας».

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Τζοβάραςμε έμφαση αναφέρθηκεστη σημασία του ΕΚΕΤΑ 2.0σεΕυρωπαϊκό επίπεδοκαι στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Ελλάδα. Ειδικότεραδήλωσε: «Οι νέες υποδομές του ΙΒΟ στη Θεσσαλία θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουντην έρευνα και τηνκαινοτομία στον πρωτογενή τομέα».

Στη συνέχεια, οκ. Καλογιάννης υποστήριξε: «Η συνεργασία του δήμου Λαρισαίων με το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (ΙBO) χτίζει τον εμπορικό δρόμο για την εγκατάσταση μίας νέας υποδομής που θα υλοποιηθεί σε δημοτική έκταση. Για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικά για τη Λάρισα, η καινοτομία και η έρευνα πρέπει σιγά σιγά να ενσωματωθούν στη γεωργική παραγωγή και τον αγροτικό τομέα».

«Το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας είναι κομβικό, καθώς όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο και το αδιέξοδο είναι περιβαλλοντικό-οικολογικό. Χρειάζεται οικολογική αφύπνιση. Τα ποτάμια στερεύουν, ο αέρας μολύνεται, η γη ξηραίνεται και οπωσδήποτε θα υπάρξει και βιολογικό πρόβλημα. Το Ινστιτούτο θα αποτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο με την προσφορά των υπηρεσιών του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας κ.Διονύσης Μπόχτης εξήγησε τις βασικές αρχές του Ινστιτούτου και έδωσε έμφαση στον προσανατολισμό του Ινστιτούτου στην Εφαρμοζόμενη Έρευνα. Σχετικά με τις νέες υποδομές, ανέφερε: «Προετοιμάζουμε το έδαφος για την εγκατάσταση του Ινστιτούτου στην περιοχή της Λάρισας. Ο φυσικός χώρος ενός Ινστιτούτου Αγρο-τεχνολογίας δε μπορεί παρά να είναι στην «καρδιά» της παραγωγής. Μέσω της επένδυσης ΕΚΕΤΑ 2.0 και με τις νέες υποδομές του ΙΒΟ στη Λάρισα, η εναρμόνιση έρευνας-παραγωγής θα είναι εφικτή».

ο χαιρετισμό και την υποστήριξη στη δημιουργία του κόμβου έρευνας και καινοτομίαςστη Λάρισαέδωσαν ο Πρόεδρος ΣΘΕΒ κ. Γεώργιος Ρουπακιάς, ο Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Δημήτρης Ντογκούλης, ο Διευθυντής Ινστ. Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών κ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, η Διευθύντρια Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής κ.Ευαγγελία Σιώκη και η Πρόεδρος Τμ. Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας Π.Θ κ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου.

Τέλος,εκπρόσωποι εταιρειών και άνθρωποι του επιχειρείν,όπως ο κ. Γεώργιος Ζανάκης-CortevaAgriscience, ο κ. Κώστας Αναγνώστου – FMC Χημικά Ελλάς, ο κ. Θεόδωρος Χρυσοχόου -CompoExpertHellas, ο κ. Μιχαήλ Βασίλειος- Σύνδεσμος Ελλήνων Σποροπαραγωγών, ο κ. Βασίλης Κωτούλας – Ελληνική Ζυθοποιία και ο κ. Δημήτρης Μπακοδήμος – Melissa-Κίκιζας, χαιρέτησαν τη δημιουργία των νέωνερευνητικών υποδομών και αναφέρθηκαν στις δυνατότητες και τα οφέλη που θα προκύψουν για τη Θεσσαλία και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ11 λεπτά ago

Μεχία: «Ο Λεβαδειακός προετοιμάζεται για να βρεθεί στις πρώτες θέσεις»

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Ουκρανία: Το Λουγκάνσκ είναι πλέον υπό ρωσικό έλεγχο – Τι ανακοίνωσε η Μόσχα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ14 λεπτά ago

«Βουλιάζουν» από κόσμο τα παράλια – Δε πέφτει καρφίτσα στον Αγιόκαμπο (φωτο

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Φωτιά: Μάχη της πυροσβεστικής σε τρία μέτωπα – Πυρκαγιά σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ31 λεπτά ago

Μαρτίνς: «Πιο επιθετικοί, πιο ανταγωνιστικοί»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ44 λεπτά ago

NOTAM: Για δύο μήνες οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Δημήτρης Λιγνάδης: Ο αδελφός του «σπάει» τη σιωπή του και μιλά για τις κατηγορίες σε βάρος του

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ49 λεπτά ago

“Βόμβα” με Μπορίσοβα ο Εθνικός

ΜΠΑΣΚΕΤ50 λεπτά ago

Δεν δίνουν Μπαρνς για Ντουράντ οι Ράπτορς

Δημοφιλή