Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Εκκλησία δεν είναι ο “καρπαζοεισπράκτορας” της Πολιτείας –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη δική του δυναμική παρέμβαση έκανε για ακόμη μια φορά από την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Η Εκκλησία δεν είναι ο καρπαζοεισπράκτορας της Πολιτείας”, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Ιερώνυμος που προεξήρχε των ιερών ακολουθιών για την εορτή των Θεοφανείων και πρόσθεσε πως “για αυτό η Εκκλησία έπρεπε άμεσα να αντιδράσει. Είναι καιρός όλοι να καταλάβουν ότι η Εκκλησία δεν είναι ο πρόθυμος που θα σπεύσει και θα πει ναι σε όλα, προκειμένου να δείξει δουλική στάση και να δείξει τάχα ότι εξαρτάται από το κράτος”.

Θέλοντας να περιγράψει τους λόγους που η Εκκλησία της Ελλάδος διαχώρισε τη θέση της από την Κυβέρνηση με την απόφαση που πήρε, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως αυτό έγινε “όχι γιατί θέλησε να πολεμήσει ή να αντιδράσει στην Πολιτεία. Οι χριστιανοί πάντα ήμασταν οι πιο σοβαροί, οι πιο νομοταγείς και οι πιο υπάκουοι πολίτες, στα σωστά όμως μέτρα”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “είμαστε αυτοί που εργαζόμαστε για την κοινωνική συνοχή και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε την βία. Όταν όμως μας επιβάλλονται πράγματα τα οποία αφίστανται του σκοπού της Εκκλησίας, αλλά και της έννομης δικαιοταξίας της χώρας μας, οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε”.

Από τον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Αχιλλείου, ο κ. Ιερώνυμος, παράλληλα, συμπλήρωσε πως “δυστυχώς αυτές τις ημέρες είδαμε μια τακτική η οποία μάλλον δεν απηχεί τους όρους με τους οποίους πρέπει να παίζει η πολιτεία. Η πολιτεία δεν πρέπει να παίζει άμυνα. Η πολιτεία πρέπει να παίζει συνταγματικά”. Έτσι, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε και έλαβε μια απόφαση η οποία ήταν προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού, αφού κατά τον ίδιο “Είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, σύμφωνη με το νόμο του Θεού, σύμφωνη με την ιεροκανονική της παράδοση και την προστασία της ανθρώπινη ζωής”.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αφού είδε ξαφνικά ότι δέχεται έναν κυβερνητικό εκβιασμό, ο οποίος ήταν αδικαιολόγητος και πέρα των συμφωνηθέντων “βγήκε με υπερηφάνεια προς τους πιστούς της και τους είπε δεν μπορούμε να συμμορφωθούμε και δεν μπορούμε να συνταχθούμε σε τέτοιες άνομες αποφάσεις”.

Μιλώντας για την αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας καθώς και για το βάρος που φέρουν οι ιερείς για την προστασία του λαού σε περίοδο πανδημίας, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως “δεν επιτρέπεται να εργάζονται έτσι ώστε να εκτίθεται ο λαός στον κίνδυνο του θανάτου. Δεν επιτρέπεται να ανέχονται συμπεριφορές οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν πρόκριμα αυθάδειας και απείθειας ή συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως σε μια τέτοια περίπτωση παίζεται η ιεροσύνη τους και βέβαια και η αθάνατη ψυχή τους.

“Κληρικός ο οποίος δεν τηρεί τα ενδεδειγμένα μέτρα χαρακτηρίζεται ως ακούσιος φονιάς. Ιδίως, όταν αποδεδειγμένα κάποιος από το εκκλησιασμά του νοσήσει και στη συνέχεια επιταχυνθεί η πορεία της ασθένειας και επέλθει ο θάνατος. Είναι πρόβλημα τότε για τον ιερέα αυτόν το να συνεχίσει να είναι ιερέας”.

Αναφερόμενος στην ιστορική απόφαση που πήρε η Ιερά Σύνοδος ώστε να ανοίξουν την ημέρα των Θεοφανείων οι πόρτες των Εκκλησιών για τους πιστούς, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως “η απόφαση αυτή ήταν προς τιμήν της Εκκλησίας. Αφού αναδεικνύει την σύνεση της Εκκλησίας, το συνετό, το συγκρατημένο, το σοφό, αλλά και το ρωμαλέο φρόνημά της”, σημειώνοντας παράλληλα πως παρουσιάζει μια Εκκλησία που δεν βιάζεται να συγκρουστεί και μια Εκκλησία που “δεν φέρεται από φανατικούς και παράξενους ανθρώπους και δεν εμφορείται από ψυχοπάθεια ή από κόμπλεξ. Παρά το γεγονός ότι απέναντί της πολλές φορές, έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους εγκλωβισμένους και αγκυλωμένους σε απόψεις και ιδέες που έχουν παύσει προ πολλού να ισχύουν”.

Επιδιώκοντας να στηλιτεύσει την αιφνιδιαστική κίνηση της Κυβέρνησης και να κλείσει τους ναούς τα Θεοφάνεια, ο μητροπολίτης Λαρίσης αφού χαρακτήρισε την κίνηση αυτή δυσανάλογη και προκλητική, υπογράμμισε πως “η απόφαση αυτή ήταν κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος.

Κατά προσβολή των ατομικών ελευθεριών και μάλιστα του δικαιώματος της ελεύθερης λατρείας των Ελλήνων πολιτών. Για αυτό και η Εκκλησία σεβόμενη το Σύνταγμα και συμμορφούμενη προς αυτό, πήρε την απόφαση που πήρε “παρά τις αποφάσεις δευτερευόντων οργάνων, όπως είναι οι υπουργοί και παρά τις αποφάσεις προσωρινών εξουσιαστών. Διότι αυτοί οι οποίοι σήμερα κατέχουν υπουργικούς θώκους, εύκολα αύριο τους χάνουν”, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας των Θεοφανείων, ο κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος μόνο από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μουρτζανό, μετέβη στο κλειστό ιερό προσκύνημα της αγίας Παρασκευής στα Τέμπη και τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων στον Πηνειό ποταμό, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο σεβασμιώτατος “ο Πηνειός είναι η ζωογόνος φλέβα της Θεσσαλίας και δεν θα μπορούσε τέτοια μέρα να μείνει ανευλόγητος”.

Πηγή: orthodoxia.info

 

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πρόσβαση στην Κουμαριά με οδικά έργα δίνει ο Δήμος Τρικκαίων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρόσβαση στην αγαπημένη τους Κουμαριά θα έχουν πλέον οι καταγόμενοι από τον πρώην οικισμό της Αγρελιάς, που σταδιακά εξελίχθηκε σε χωριό, αλλά πλέον δεν κατοικείται. Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε εργασίες βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί στον πρώην οικισμό, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η μη κίνηση οχημάτων, είχαν δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ετσι, ήταν αδύνατη η μετάβαση Κουμαριωτών στον αγαπημένο τους τόπο καταγωγής, ακόμη και σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. «Πλέον, θα μπορούν τους καλοκαιρινούς μήνες πολύ πιο εύκολα να μεταβαίνουν στο χωριό, να βρίσκονται στον τόπο καταγωγής τους», τονίζει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καταβούτας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από το γραφείο Τύπου

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πανέτοιμη η Λάρισα να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Κορασίδων γράφοντας ιστορία (φώτο-βίντεο)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης κορασίδων Κ16 (Final Youth Women (U16) Water Polo World Championship) που θα διεξαχθεί στη Λάρισα από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, στελέχη της δημοτικής αρχής και στελέχη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάσος (ΚΟΕ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Από όσο βλέπω, δεν υπάρχουν προβλήματα. Η Λάρισα υποδέχεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κορασίδων, μια πάρα πολύ σημαντική διοργάνωση, είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε 13 εθνικές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτό το πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός, το οποίο δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη, να μπορέσει να διεκπεραιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αφήσει μια σοβαρή σφραγίδα για μια Λάρισα που μπορεί με τις υποδομές της να δέχεται μεγάλες οργανώσεις”, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης.

Σε συνέχεια του λόγου του πρόσθεσε: “Αυτή η διοργάνωση δεν έχει σχέση μόνο με τον αθλητισμό αλλά και με την προβολή και την οικονομία της πόλης. Καλώ τους Λαρισαίους να γεμίσουν τις κερκίδες. Ευχαριστώ όσους συνεργάζονται και συμβάλουν στο να είναι η Λάρισα στο μεγάλο καλεντάρι των μεγάλων διοργανώσεων στη χώρα.”

Στο κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, ο οποίος τόνισε την άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

“Η καρδιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο χτυπά εδώ στη Λάρισα. Έχουμε μια άψογη συνεργασία με το δήμο Λαρισαίων και με την Κολυμβητική Ομοσπονδία, την οποία ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της. Μπορούμε να φιλοξενούμε πολύ μεγάλες οργανώσεις. Καλούμε τον κόσμο να χαρεί και να δει από κοντά τους αγώνες. Η είσοδος είναι δωρεάν. Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι υψηλού επιπέδου.”

Ο γενικός διευθυντής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος κ. Γιάννης Γιαννούρης, κοντολογίς σημείωσε πως στη Λάρισα με το εν λόγω πρωτάθλημα γράφεται ιστορία:

“Γράφουμε ιστορία γιατί είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε δύο πόλεις της Θεσσαλίας, στη Λάρισα και το Βόλο με 38 συνολικά συμμετοχές. Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Το κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας έχει βάλει τα καλά του για να υποδεχτεί τους γονείς που θα έρθουν να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Οι αγώνες θα καλύπτονται από το κανάλι της FINA από την αρχή μέχρι το τέλος. Η εικόνα θα προβάλλεται παντού…”

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις:

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή