ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Τι πραγματικά γνωρίζετε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του;
Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.
«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».
Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί με τον διακεκριμένο chef θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.
Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;
Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
Γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και με σπουδές στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας. Σήμερα η δημιουργική του βάση είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κέρκυρα, όπου θα τον βρούμε στο βραβευμένο εστιατόριο Pomo d’ Oro Corfu,με 7 αστέρια στον οδηγό του FNL Guide. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη.
*Σας προτείνουμε να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι.
«Η ελιά είναι Delacroix»
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ημέρες διεξαγωγής:
- Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
- Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
- Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
- Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
- Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
- Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
- Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 19:00-21:00
Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή. Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/olive-oil-tasting
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Βόλος: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Α’ ΒΙ.ΠΕ.
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες ago
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι καθηγητές – Η απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ
-
VIDEO20 ώρες ago
“ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΡΤΑ” ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ – ΠΡ. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago
Αυτό είναι το ελληνικό νησί που ξεπέρασε μέχρι και τη Μαγιόρκα – Πέμπτο ωραιότερο στην Ευρώπη
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Κρήτη: Τραγωδία στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένος έχασε τη ζωή από φωτιά
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago
Νέα στοιχεία για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς από τον σύντροφό της – «Δεν σταματούσαν οι φασαρίες»
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες ago
Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ: Να σοβαρευτεί ο Γεωργιάδης, δεν θα συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Σεισμός στο Άγιο Όρος |