Connect with us

OIKONOMIA

Η ΕΛΣΤΑΤ «χτυπά» την πόρτα: Φέρνει «γράμμα» για πληθωρισμό κοντά στο 12% και επιδόσεις ΑΕΠ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ενόσω η κυβέρνηση μετρά τις δημοσιονομικές αντοχές προκειμένου να ανακοινώσει τις νέες παρεμβάσεις – ομπρέλα για τους καταναλωτές, έρχεται από αύριο εβδομάδα αποκαλυπτηρίων τόσο από το μέτωπο της ακρίβειας, όσο και από το ΑΕΠ. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει να δει τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού σε οικονομία και έσοδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ΕΛΣΤΑΤ αύριο ανακοινώνει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, την Πέμπτη θα γνωστοποιήσει το ύψος του πληθωρισμού για τον Μάιο, ενώ τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στα χέρια του τα τελικά στοιχεία από την πορεία των εσόδων τον Μάιο. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό οι αναλυτές βλέπουν ισχυρή ανάπτυξη για το 2022 όμως αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Ξορκίζουν τα σενάρια για ύφεση και προκρίνουν ως πιο ισχυρό αντίβαρο την πορεία του τουρισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις στον τουρισμό προμηνύουν ότι οι πληρότητες μπορεί να υπερβούν σε κάποιες περιοχές το 90% τον Ιούνιο ενώ πολύ θετική είναι η εικόνα και στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι το 2021 οι εισπράξεις έφτασαν τα 10,5 δισ. Ευρώ, χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2019 που τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 18,179 δισ ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 16 δισ. Ευρώ το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2019 η ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τους 34 εκατ. ταξιδιωτες και η μέση δαπάνη ανα ταξιδιώτη ήταν περίπου 500 ευρώ. Αντιστοίχως το 2021 οι ταξιδιώτες ηταν 15,2 εκατ.  με μέση δαπάνη τα περίπου 690 ευρώ.

Τα στοιχεία πάντως από το μέτωπο της ακρίβειας δεν είναι τόσο ελπιδοφόρα. Η Eurostat πρόσφατα ανακοίνωση πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φτάνει το 10,7%. Αυτό το ποσοστό προμηνύει ότι ο εθνικός δείκτης καταναλωτή θα χτυπήσει κόκκινο και οι εκτιμήσεις πλέον δείχνουν επίπεδα αρκετά πάνω από το 11% τον Μαίο, με τον μέσο πληθωρισμό έως σήμερα να ξεπερνά το 8%. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 5,6% και αναμένει μία αποκλιμάκωσή του από Ιούλιο, όμως οι τιμές στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα δεν υποχωρούν προδιαγράφοντας έτσι νέες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων

Στο δυσμενές σενάριο η Eurobank βλέπει ανάπτυξη μόλις 1,4% για το 2022 (Ενδιάμεση Έκθεση για την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022), με τον μέσο πληθωρισμό να αγγίζει το 8,2%. Το βασικό σενάριο της τράπεζας προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 3%, αλλά και υψηλό πληθωρισμό της τάξης του 7%.

Επίσης, πρόσφατη μελέτη της ING βλέπει σε επίπεδο τρίμηνου, παρά την πληθωριστική κρίση, ανάπτυξη 3% στο τρέχον β΄ τρίμηνο και επιβράδυνση στο 2,2% στο γ’ τρίμηνο. Στην νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ύφεση στο β’ και το γ΄ τρίμηνο φέτος σε κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες Για την Ελλάδα βλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2022, στο 2,4% το 2023, στο 2,2% το 2024.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στη μελέτη της Eurobank, το δυσμενές σενάριο υποθέτει παράταση του πολέμου και οικονομικές κυρώσεις, που οδηγούν σε μεγαλύτερο σοκ προσφοράς, που εκδηλώνεται με υψηλότερες τιμές ενέργειας. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει υψηλότερο και πιο επίμονο πληθωρισμό (και επακόλουθη διάβρωση των εισοδημάτων), πιο παρατεταμένη αναβολή των επενδύσεων, χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση αλλά και περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Συνολικά, αυτό οδηγεί σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4% σε ετήσια βάση το 2022. Το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου προκύπτει από τη φύση της διαταραχής από την πλευρά της προσφοράς που υποτίθεται και, ως εκ τούτου, δεν προσπαθεί να προσεγγίσει τα δυσμενέστερα ενδεχόμενα, δηλαδή μια σωρευτική επίδραση πολλών αρνητικών παραγόντων.

Τα αντίβαρα

Οι οικονομολόγοι βλέπουν πως η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά αντίβαρα που υποστηρίζουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές:

(α) υπάρχουν προσδοκίες για μια ισχυρή τουριστική περίοδο, με την προϋπόθεση της αποφυγής κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία. Επίσης, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν αμείωτη δραστηριότητα σε αρκετούς άλλους τομείς,

(β) η Ελλάδα θα επωφεληθεί από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (μεγαλύτερος δικαιούχος στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ της), το ΕΣΠΑ 2021-2027 και κεφάλαια της ΕΤΕπ, συνολικά περίπου 90 δις € διαθέσιμα τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτά τα κεφάλαια, μαζί με τα κινητοποιούμενα ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια, έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να παρέχουν μεγάλη ρευστότητα, αλλά να ενεργοποιήσουν τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας προς την κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένης σε εξαγωγές και επενδύσεις. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, είναι σημαντικό οι πόροι να διοχετευτούν αποτελεσματικά σε επιλεγμένες οικονομικές δραστηριότητες, ιδίως της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης, καθώς και να συνοδευτούν από εμπροσθοβαρή και φιλόδοξη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν την εκταμίευση των κεφαλαίων.

(γ) η οικονομία απολαμβάνει μια πολύ άνετη θέση ρευστότητας: περίπου 34 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία με τη βοήθεια των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, το κράτος έχει μαξιλάρι ρευστότητας περί τα €38 δισ. ευρώ, περίπου €38,5 δισ.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο καταρτίστηκε εν μέσω αβεβαιοτήτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης, προβλέπει:

-Ανάπτυξη στο 3,1% για το 2022, νέα άνοδο για το 2023 της τάξης του 4,8%. Για τα έτη 2024 και 2025 εκτιμά άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,5% και 3,3% αντίστοιχα.

-Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί εφέτος στο 5,6%, όπου θα υπάρξει κορύφωση. Προβλέπει άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6% το 2023, ενώ τα έτη 2024 και 2025 κατά 1,7%.

-Η νέα εκτίμηση για το έλλειμμα ανεβάζει το στόχο για εφέτος στο 2%, από 1,4% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό. Από το 2023 προβλέπεται επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένα στο 1,1%. Οι εκτιμήσεις για τα έτη 2024 και 2025 είναι στο 2,1% και 2,3% αντίστοιχα.

-Σχετικά με το δημόσιο χρέος, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών καταγράφει εκτίμηση για μείωσή του στο 180,2% του ΑΕΠ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Για το 2023 εκτιμάται νέα μείωση στο 168,6% , το 2024 στο 155,2% και το 2025 στο 146,5%.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Οι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα: Πάνω από 1.200 εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν στη χώρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Henley Global Citizens Report.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκατομμυριούχοι που επιδιώκουν να επενδύσουν τα χρήματά τους επιλέγουν την Ελλάδα ανάμεσα σε 10 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, με τα ΗΑΕ να ηγούνται φέτος προσελκύοντας τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που παρακολουθεί τις τάσεις μετανάστευσης ιδιωτικού πλούτου και επενδύσεων παγκοσμίως, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες που προσελκύουν άτομα υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs), οι οποίοι είναι επενδυτές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά.

Ταυτόχρονα, το Greece’s Golden Visa Program, συγκαταλέγεται στα 5 πιο δημοφιλή προγράμματα επενδυτών μαζί με το Πορτογαλικό Πρόγραμμα Golden Residence Permit που κατατάσσεται πρώτο, ακολουθούμενο από το St Kitts and Nevis Citizenship by Investment Program, το Πρόγραμμα Visa Start-Up του Καναδά, και το Πρόγραμμα Ιθαγένειας της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα από επενδύσεις.

Η έκθεση συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι χώρες που προσελκύουν πλούσια άτομα και οικογένειες τείνουν να είναι ισχυρές, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Έως και 1.200 επενδυτές

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις καθαρές εισροές HNWIs το 2022 είναι: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσουν στη Μάλτα, τον Μαυρίκιο και το Μονακό.

Τα ΗΑΕ αναμένεται να δουν την υψηλότερη καθαρή εισροή HNWI παγκοσμίως το 2022, κατά 208 τοις εκατό σε 4.000 σε σύγκριση με την καθαρή εισροή 1.300 το 2019.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες χώρες  εισροών εκατομμυριούχων, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα:

​​​ ΗΑΕ 4,000 4%
​ Αυστραλία 3,500 1%
 Σιγκαπούρη 2,800 1%
​ Ισραήλ 2,500 2%
​​ ΗΠΑ 1,500 0%
​​ Πορτογαλία 1,300 2%
​ Ελλάδα 1,200 3%
​ Καναδάς 1,000 0%
​ Νέα Ζηλανδία 800 1%

Πλήγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προορισμοί που συνήθως προσέλκυαν πλούσιους επενδυτές, φαίνεται πλέον να αποτυγχάνουν.

Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο του κόσμου, σημειώνει σταθερή απώλεια εκατομμυριούχων, με καθαρές εκροές 1.500 να προβλέπονται για το 2022.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των μεταναστών εκατομμυριούχων σήμερα από ό,τι πριν από την Covid, ίσως εν μέρει λόγω της απειλής υψηλότερων φόρων.

Η Henley & Partners είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ερωτήσεων για προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης που έχει καταγραφεί, αυξημένο κατά 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τέσσερις πρώτες εθνικότητες που αυξάνουν τη ζήτηση είναι Ρώσοι, Ινδοί, Αμερικανοί και Βρετανοί και για πρώτη φορά οι Ουκρανοί μπαίνουν στο Top 10 παγκοσμίως.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο υπολογισμός του επιδόματος παιδιού θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Το προσωρινό κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Α21- Επίδομα Παιδιού στις 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 18.00 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της τρίτης δόσης του επιδόματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας

Ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το Α21 – Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς θα υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος

Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 είναι μικρότερο από εκείνο του 2020, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Αν όμως το εισόδημα του 2021 είναι υψηλότερο εκείνου του 2020, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς. Επίδομα παιδιού – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή για τους δικαιούχους η πλατφόρμα Α21

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Για την ακριβή ημερομηνία και ώρα για την επανέναρξη της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας Α21 και την υποβολή νέων αιτήσεων θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 δευτερόλεπτα ago

Υποψία και για άλλους βιασμούς

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Ο Τζο Μπάιντεν διάβασε την επιστολή της κρατούμενης στη Ρωσία μπασκετμπολίστριας

VIDEO11 λεπτά ago

Λάρισα: Ψηφιοποιείται Θ.Θ. και δημοτική πινακοθήκη

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Ντίνα Κώνστα: Χωρίς τελετή και κόσμο η αποτέφρωση της στη Ριτσώνα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 λεπτά ago

Κάτοικος Ιταλίας παραμένει ο Κουτσουπιάς

VIDEO32 λεπτά ago

Βόλος: Τι ισχύει για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Δίκη ντράμερ: «Το παιδί λέει την αλήθεια», λένε οι γονείς – Επιβεβαιώνει την κακοποίηση και η ψυχολόγος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ40 λεπτά ago

Οι διαιτητές της νέας σεζόν στη Σούπερ Λιγκ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ49 λεπτά ago

«Σοσιαλισμός και Πολιτική Εξουσία σήμερα»: εκδήλωση-παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου

VIDEO52 λεπτά ago

Μέτρα ανακούφισης ζητούν από την κυβέρνηση και οι επαγγελματίες των ταξί στο Βόλο

Δημοφιλή