Connect with us

OIKONOMIA

Η φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται για τις ελλείψεις φαρμάκων

Published

on

Τις «συμπληγάδες» των παρατεταμένων ελλείψεων σε φάρμακα καλούνται να ξεπεράσουν οι ασθενείς, τη στιγμή που οι φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και του χονδρεμπορίου φαρμάκων εκτοξεύουν κατηγορίες μεταξύ τους για την αιτία του προβλήματος.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τους τελευταίους μήνες επισημαίνουν τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας και το κλείσιμο των συνόρων, αναδείχθηκε το πρόβλημα της έλλειψης παραγωγής πρώτων υλών – και φαρμάκων γενικότερα – εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η παραγωγή έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια στην Ινδία και την Κίνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τώρα, η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA) Νάταλι Μολ, με πρόσφατη δήλωσή της διαβεβαιώνοντας ότι δεν γίνεται αποθεματοποίηση από τις φαρμακευτικές και ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω εξάρσεων του κοροναϊού και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, έκανε λόγο για εστίαση ορισμένων παραγωγών στην Κίνα στην κάλυψη του εγχώριου πληθυσμού, πρόβλημα που σταδιακά αποκαθίσταται με την ομαλοποίηση των εξαγωγών από την Ασία προς την Ευρώπη.

Πρώτες ύλες και στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα όμως πρόσθεσε πως «Οι εταιρείες μέλη της EFPIA κατασκευάζουν περίπου τα δύο τρίτα των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών τους (δραστικών ουσιών) στην Ευρώπη, με μόνο το 5% και το 6% να προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία, αντίστοιχα».

Στη συνέχεια απέδωσε τυχόν καθυστερήσεις στα λιμάνια, λέγοντας πως πιθανότατα θα είναι βραχυπρόθεσμες και μπορεί να οφείλονται σε εσωτερικά ζητήματα, όπως π.χ. ελλείψεις προσωπικού.

Καταλήγοντας η κ. Μολ, επεσήμανε ότι τα μέλη της EFPIA συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν τη συνεχή και αδιάλειπτη προμήθεια φαρμάκων για τους ασθενείς σε όλη την Ευρώπη».

Στην Ελλάδα

Στο μεταξύ όμως, στις βολές των φαρμακαποθηκαρίων για μειωμένο εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς από τη φαρμακοβιομηχανία, απάντησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας ότι ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΦΕΕ τονίζει πως δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων σε νοσοκομειακά φάρμακα στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου.

Ο ΣΦΕΕ σημείωσε πως για πολλά από τα φάρμακα σε έλλειψη, στη διάρκεια του 2022 καταγράφηκαν σημαντικές επιστροφές, «γεγονός που αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών» και πρόσθεσε πως «οι πολυεθνικές και οι τοπικές φαρμακευτικές εταιρίες ανελλιπώς (ακόμη και σε περιόδους εορτών) καλύπτουν τη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα και επιπλέον καθημερινά δηλώνουν τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ».

Στον ΕΟΦ

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας και να ορίσει αν υφίσταται μειωμένος εφοδιασμός. Επιπλέον, οι εταιρίες ενημερώνουν τον ΕΟΦ όταν προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς για οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των οποίων και προβλήματα παραγωγής ή υπερβολικής αύξησης της ζήτησης.

Ο ΣΦΕΕ κατήγγηλε πως «ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκαρίων δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει στοιχεία για τις πωλήσεις των μελών του σε συνεχή βάση όπως η φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η Πολιτεία δεν υποστήριξε τη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκαρίων να αναφέρεται σε μειωμένο εφοδιασμό, με αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών».

Παρατήρησε επίσης, πως «οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αφήνουν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους (από 50% έως 300%) σε αυτούς που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές και αυτοί είναι οι χονδρέμποροι και όχι οι φαρμακευτικές εταιρίες».

Καταλήγοντας ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, δήλωσε ότι «προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και συνεργαζόμαστε με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς».

Η καινοτομία

Από την πλευρά τους το Δ.Σ. του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece που εκπροσωπεί εταιρείες καινοτομίας, απάντησε στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων, λέγοντας ότι «Σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων συνεργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιοι να εκτοξεύουν ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών κατονομάζοντάς τις χωρίς αποδείξεις».

Στη συνέχεια σημείωσε πως «το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αποτελεί διεθνή πρόκληση» και τονίζοντας ότι εκπροσωπεί την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία διαβεβαίωσε πως δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και συμμετέχει στο θεσμικό διάλογο προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις», ενώ κάλεσε «όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Μπάιντεν: «Μεγαλοποιημένες» οι πληροφορίες για την προσέγγιση Μόσχας – Πεκίνου

LIFESTYLE9 λεπτά ago

Ο ρόλος μου και του γιου μου δεν υπήρχαν στο βιβλίο, αλλά μπήκαν για τη σειρά

VIDEO12 λεπτά ago

Μαγνησία: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συνεντεύξεων Για υποψήφιους διευθυντές Δημοτικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 λεπτά ago

Τοποθετήθηκε η νέα πεζογέφυρα στις Κουκουναριές της Σκιάθου

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Τέμπη: «Σκοπός της ζωής μου να αποκαλυφθεί η αλήθεια», λέει πατέρας θύματος

ΜΠΑΣΚΕΤ21 λεπτά ago

Νάναλι: «Πήραμε μία σπουδαία νίκη»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ24 λεπτά ago

Ιδανική πρεμιέρα για την Εθνική Κορασίδων

ΚΟΣΜΟΣ27 λεπτά ago

Ουκρανία: Στη φυλακή Ρώσος αξιωματικός λόγω εναντίωσης του στον πόλεμο

LIFESTYLE33 λεπτά ago

Γιάννης Κουκουράκης και Νεφέλη Κουρή ποζάρουν στο κρεβάτι

VIDEO36 λεπτά ago

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα δεκάδες νεκρά ζώα στον Αλμυρό – Nέο περιστατικό με νεκρά γατάκια

OIKONOMIA4 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

LIFESTYLE7 ημέρες ago

My Style Rocks: Δεν εντυπωσίασε με την πρώτη της εμφάνιση η Ειρήνη Καζάκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Τέμπη: «Δεν ήταν ποτέ σε κώμα» λέει ο πατέρας της 25χρονης Ανυσίας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Ξάνθη: Φόβοι για βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία στο Δροσερό

MEDIA5 ημέρες ago

Μπασκετική πανδαισία αποκλειστικά στο Novasports!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή