ΚΟΣΜΟΣ
Η φτώχεια βοηθάει το Ισλαμικό Κράτος να στρατολογεί στη Συρία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τυπικά το Ισλαμικό Κράτος είναι αποδυναμωμένο και ηττημένο στη Συρία και το Ιράκ. Δεν ελέγχει πια περιοχές ούτε έχει πόλεις υπό την εξουσία του, δηλαδή το βασικό στοιχείο που παρουσίαζε ως το βήμα προς το «χαλιφάτο», δηλαδή την εδαφική – κρατική υπόσταση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όμως, παρότι αποδυναμωμένο, εξακολουθεί να έχει δράση στη Συρία, έστω και μικρότερης κλίμακας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η δράση του επικεντρώνεται κυρίως σε περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση της Δαμασκού αλλά οι κουρδικές πολιτοφυλακές στα βορειοανατολικά.
Κυρίως, όμως, έχει βρει έναν τρόπο να στρατολογεί ξανά μαχητές, εκμεταλλευόμενο τη μεγάλη φτώχεια που παραμένει από τα μεγαλύτερα προβλήματα της βασανισμένης από τον πόλεμο και τις κυρώσεις χώρας.
Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια
Η Συρία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια. Αυτή η συνθήκη έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα μιας χώρας που εδώ και 10 χρόνια υποφέρει από έναν ιδιαίτερα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και υφίσταται κυρώσεις.
Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα προβλήματα στις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές πολιτοφυλακές, περιοχές που εκτός των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν τον τρόπο που η κυβέρνηση της Δαμασκού διαχειρίζεται τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τον τρόπο που η Τουρκία περιορίζει τους υδάτινους πόρους, μέσα από την κατασκευή φραγμάτων που περιορίζουν τη ροή του Τίγρη και του Ευφράτη. Η ξηρασία πλήττει και τις γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ, με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων να ακριβαίνουν και οι ζωοτροφές. Θύματα αυτής της κατάστασης και οι καμήλες, ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά στη Συρία.
Συνολικά στη Συρία το 60% του πληθυσμού των 21 εκατομμυρίων ανθρώπων βιώνουν μια συνθήκη «διατροφικής ανασφάλειας», ενώ πέραν της έλλειψης τροφίμων αντιμετωπίζουν και όλα τα προβλήματα στην πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Χρήματα που μπορούν να στρατολογήσουν μαχητές
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Amberin Zaman για την ιστοσελίδα Al-Monitor μαρτυρίες από στρατολογημένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που στρατολογήθηκαν σχετικά πρόσφατα, δείχνουν ότι πλέον ένα από τα βασικά κίνητρα είναι τα χρήματα, ιδίως για αγρότες που είδαν την αγροτική παραγωγή να καταρρέει εξαιτίας της ξηρασίας και τα χρέη να εκτινάσσονται. Κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι πολύ μεγάλο μέρος των συλληφθέντων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, δηλώνουν ότι «το έκαναν για τα χρήματα».
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις μεγάλες ήττες του, εξακολουθεί να διατηρεί στην κατοχή του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, διάσπαρτα στην περιοχή, όπως επίσης και μηχανισμούς για να μεταφέρει ποσά από και προς τη Συρία και το Ιράκ.
Αυτό είχε υπογραμμίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (που κορμό τους έχουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές) Μαζλούμ Κομπάνι: «η ικανότητα [ενν. του Ισλαμικού Κράτους] να κερδίζει έδαφος, ολοένα και περισσότερα συνδέεται με τις οικονομικές συνθήκες στη Συρία. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι άνθρωποι. Υπάρχει διάχυτη φτώχεια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μειώνουν το κύρος της δικής μας διοίκησης. Το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση».
Το ερώτημα των εσόδων από το πετρέλαιο
Η κουρδική πλευρά, που στρατιωτικά συνεργάζεται με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, επιμένει ότι ένα πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει για να σταματήσει η φτώχεια να σπρώχνει ανθρώπους στο Ισλαμικό Κράτος είναι οι ΗΠΑ να εξαιρέσουν την βορειοανατολική Συρία από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε δυνητικοί επενδυτές να μπορέσουν να έρθουν και να επενδύσουν, ιδίως στην εξόρυξη πετρελαίου, αφού η περιοχή διαθέτει κοιτάσματα.
Ειδικότερα στέκονται στο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να επεκτείνει χρονικά την εξαίρεση από τις κυρώσεις που είχε χορηγήσει στην αμερικανική εταιρεία Delta Crescent Energy, η οποία είχε πάρει αρχικά άδεια από την κυβέρνηση Τραμπ να λειτουργήσει στη Βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο και της θέσης του τέως Αμερικανού προέδρου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία «μόνο για το πετρέλαιο».
Η κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων
Σε κάθε περίπτωση το βασικότερο πρόβλημα για τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένει η επιθετικότητα της Τουρκίας. Άλλωστε, η Τουρκία κατηγορήθηκε στο παρελθόν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διευκόλυνε την μαζική είσοδο ξένων μαχητών που πολέμησαν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους, επειδή στρέφονταν και κατά των Τούρκων.
Ενδεικτική της κλιμάκωσης των τουρκικών επιθέσεων και η εκτίμηση του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι στη διάρκεια του 2021 οι Τουρκικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως τα τουρκικής κατασκευής drones “Bayraktar”, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και των κουρδικών πολιτοφυλακών.
Η τελευταία από τις επιθέσεις έγινε την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν ένα τουρκικό drone έκανε επίθεση σε ένα σπίτι στο Κομπάνι, μια πόλη στη Βορειοανατολική Συρία υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι μέλη της οργάνωσης «Επαναστατική Νεολαία» (Al-Shabibah Al-Thawriyah) που θεωρείται συνδεδεμένη με το Κουρδικό Κόμμα εργασίας (PKK) που βρίσκονταν σε αυτό το σπίτι, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι είχε ως επιπλέον σκοπό να επιτείνει διαιρέσεις ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας και τους Κούρδους του Ιράκ, αλλά και ανάμεσα στην αυτόνομη διοίκηση στο Κομπάνι και το PKK.
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Μπάιντεν: Υπέγραψε το «πακέτο βοήθειας», ύψους 40 δισ. δολαρίων, για την Ουκρανία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πριν από λίγες ημέρες το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο και είχε προωθηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον αμερικανό πρόεδρο.
Ανθρωπιστικό και εξοπλιστικό κομμάτι
Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολ. ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».
Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν-Σουκ γέολ πριν από 11 ημέρες, υπέγραψε επίσης και ένα νομοσχέδιο με στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση στο βρεφικό γάλα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.\
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μαριούπολη: Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν αναγκαστικές «απομακρύνσεις» πολιτών προς τη Ρωσία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμίν Ντζέπαρ ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο με Ρώσους στρατιώτες να διεξάγουν μια αναγκαστική «απομάκρυνση» αμάχων προς το έδαφος της Ρωσίας υπό την απειλή όπλων στη Μαριούπολη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με την ίδια οι πολίτες αρνούνται να φύγουν και να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προς το ρωσικό έδαφος.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση
#Mariupol. #Russian occupiers conduct forced «evacuation» of civilians to the territory of Russia under barrels of a machine guns.
People are denied to leave the gathering point and buses.#StopRussianAgression #StandWithUkraine pic.twitter.com/BrFcMtjgRE— Emine Dzheppar (@EmineDzheppar) May 21, 2022
Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Γλυκά Νερά: Η αντίδραση της οικογένειας της Καρολάιν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα