Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αντιμέτωπη με την ακροδεξιά της

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η απόσταση ανάμεσα στο κωμικό (και το γελοίο) από τη μια, το τραγικό (και το επικίνδυνο) από την άλλη είναι μερικές φορές αρκετά μικρή. Η υπόθεση με την ομάδα ακροδεξιών που προετοίμαζαν κάποιου είδους πραξικόπημα στη Γερμανία, μάλλον επιβεβαιώνει αυτό τον άτυπο κανόνα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιατί από τη μια έχουμε όλο το φάσμα των ενίοτε ευφάνταστων θεωριών συνωμοσίας στον συνδυασμό τους με φαινομενικά παράλογους ισχυρισμούς, όπως π.χ. η επιμονή τους ότι το Γερμανικό Ράιχ υφίσταται ακόμη. Από την άλλη, όμως, μόνο μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτή την οργάνωση φέρονται να συμμετείχαν μια εν ενεργεία δικαστής και αξιωματικοί των γερμανικών ειδικών δυνάμεων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το σύγχρονο τοπίο της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας

Το πρώτο στοιχείο που τραβάει την προσοχή είναι ο τρόπος που όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την ιδιότυπη έξαρση μιας εκδοχής ακροδεξιάς που κυρίως στηρίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας και που τροφοδοτείται από τις διάφορες υποκουλτούρες συνωμοσιολογίας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που αναδύθηκε σαν «θεωρία» και σαν δυνάμει οργάνωση το QAnon, μέσα από το χώρο του διαδικτύου για να κατοχυρωθεί ως μια διακριτή ταυτότητα σε δημόσιες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και βίαιες επιθέσεις με αποκορύφωμα την ιδιαίτερη συμμετοχή ανθρώπων που ασπάζονταν αυτή τη θεωρία συνωμοσίας στα έκτροπα στο Καπιτόλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, που οργανώθηκαν από υποστηρικτές του Τραμπ. Ούτως ή άλλως, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ο βασικός πολιτικός ήρωας τέτοιων ρευμάτων στις ΗΠΑ.

Φυσικά, έχει ενδιαφέρον ότι την ίδια στιγμή ρεύματα όπως το QAnon αναπαράγουν όλους τους κλασικούς τόπους της ακροδεξιάς, ξεκινώντας από τον αντισημιτισμό (ας μην ξεχνάμε ότι ο αντισημιτισμός κατεξοχήν περιλάμβανε και θεωρίες συνωμοσίας του τύπου «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών) και τον ρατσισμό. Στην περίπτωση των ΗΠΑ αυτό συνδυάζεται πολύ έντονα με μια αμφισβήτηση του ομοσπονδιακού κράτους, αμφισβήτηση που εκτός των άλλων στοχοποιεί και τους ομοσπονδιακούς νόμους που κατήργησαν τις φυλετικές διακρίσεις, αλλά και την λατρεία της οπλοκατοχής, που εκφράζεται και με τη συγκρότηση πολιτοφυλακών. Αυτό επέτρεπε μια βαθιά συντηρητική και αντιδραστική ιδεολογία να παρουσιάζεται ως δήθεν αντίθεση στο «βαθύ κράτος» και την «παγκόσμια διακυβέρνηση».

Αυτό κατά περίπτωση τροφοδοτείται και από τη συνωμοσιολογική αντίληψη για διάφορα ζητήματα. Στην περίοδο της πανδημίας συχνά τέτοια ρεύματα προσπάθεια να προσεταιριστούν τη δυσαρέσκεια αρκετών πολιτών για τα λοκντάουν και τα άλλα περιοριστικά μέτρα, λανσάροντας διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και για την ίδια την πανδημία και κυρίως για τα εμβόλια.

Η Γερμανική περίπτωση

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιες οι γερμανικές αρχές φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με μια ακροδεξιά δικτύωση που προερχόταν από τον ευρύτερο χώρο των Reichsbürger. Η λέξη αυτή, που μεταφράζεται «πολίτες του Ράιχ», υποστηρίζει ότι το Γερμανικό Ράιχ δεν τελείωσε με το τέλος του Ναζισμού, ούτε υποκαταστάθηκε πλήρως από τη διαμόρφωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που την αντιμετωπίζουν ως ένα δημιούργημα των συμμαχιών δυνάμεων. Στο όνομα αυτής της πεποίθησης υποστηρίζουν διάφοροι ότι αποτελούν την προσωρινή ή εξόριστη κυβέρνηση του Ράιχ. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν ανασυστήσει διάφορες παραλλαγές γερμανικών κρατών ή ακόμη και βασιλείων, στο όνομα των οποίων εκδίδουν «επίσημα έγγραφα».

Η ιδεολογία τους είναι ακροδεξιά και σε ορισμένες περιπτώσεις νεοναζιστική, παρότι οι γερμανοί Νεοναζί αποτελούν διαφορετικό ρεύμα.

Ως ένα βαθμό τέτοια ρεύματα στην περίοδο της πανδημίας στη Γερμανία αποτέλεσαν και τμήματα του ευρύτερου ρεύματος αντίθεσης στα μέτρα για την πανδημία που ονομάστηκε Querdenken (παρότι δεν ήταν ακροδεξιοί όσοι ασπάζονταν τέτοιες τοποθετήσεις για την πανδημία).

Ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια η Γερμανία αντιμετωπίζει μια άνοδο διάφορων μορφών ακροδεξιών που ως ένα βαθμό αποτυπωνόταν και στην εκλογική άνοδο της AfD, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Επιπλέον, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ακροδεξιά δεχόταν μια έμμεση ενίσχυση από τον τρόπο που βασικές θέσεις της όπως η «σκλήρυνση» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ή πιο αυταρχική αντιμετώπιση των ζητημάτων εγκληματικότητας.

Μια ομάδα με προτίμηση στα σώματα ασφαλείας

Η συγκεκριμένη ομάδα που φέρεται να εξαρθρώθηκε φαίνεται να συνδυάζει όλη τη συνωμοσιολογική αντίληψη αυτού του ρεύματος, με την επιλογή του «περάσματος στη δράση» και δη την ένοπλη. Γιατί μπορεί ο φερόμενος ως ηγέτης πρίγκιπας (στην πραγματικότητα μάλλον ένας ελάσσων αριστοκράτης) να μην αντιμετωπιζόταν ως ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση ούτε από τους συγγενείς του, όμως το γεγονός ότι η οργάνωση είχε «ένοπλο βραχίονα» και στρατολογούσε μέλη των σωμάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών των ειδικών δυνάμεων, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει.

Και μπορεί μια μικρή ομάδα λίγων δεκάδων ενόπλων να μην ήταν σε θέση όντως να φέρει εις πέρας το πραξικόπημα που οραματιζόταν, όμως είναι σαφές ότι μια προσπάθεια ενόπλων να καταλάβουν την Μπούντεσταγκ θα αποτελούσε μια εξέλιξη ιδιαίτερα βίαιη και επικίνδυνη.

Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι μία εκ των συλληφθέντων δεν ήταν μόνο πρώην βουλευτής της AfD αλλά και εν ενεργεία δικαστής που προαλειφόταν για «υπουργός Δικαιοσύνης» της νέας κυβέρνησης. Κάτι που δείχνει έναν αρκετά υψηλό βαθμό διάβρωσης κρίσιμων θεσμών όπως η δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας από την ακροδεξιά.

Γιατί πολύ συχνά η εξάρθρωση μιας ομάδας που ήδη έχει αποφασίσει «να κάνει το βήμα» αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης συνθήκης και δυναμικής και αυτό κάνει την κατάσταση πιο σοβαρή. Το παράδειγμα των ΗΠΑ, σε μια διαφορετική πολιτική και θεσμική συνθήκη, με την πολύ μεγάλη κλίμακα βίαιων κινητοποιήσεων που μπορούσαν να οργανώσουν τέτοια ρεύματα (με τον επιπλέον κίνδυνο που γεννά η πολύ εκτεταμένη οπλοκατοχή), είναι από αυτή την άποψη ιδιαίτερα διδακτικό.

Και βεβαίως σε μια χώρα που κάποτε το «πραξικόπημα της μπυραρίας» θεωρήθηκε ότι έκλεινε τον πολιτικό κύκλο των εμπνευστών του, είναι εύλογο η ανησυχία να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Πολιτική κρίση και άνοδος της ακροδεξιάς

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά δείχνουν να αποτελούν σύμπτωμα μιας ευρύτερης πολιτικής και ιδεολογικής κρίσης των σύγχρονων «φιλελεύθερων δημοκρατιών». Η απουσία μεγάλων και συνεκτικών «ηγεμονικών σχεδίων», που δύσκολα μπορούν να υποκατασταθούν από την απλή εμπιστοσύνη στον «ορθολογισμό των αγορών», σε συνδυασμό με διάφορες παραλλαγές επισφάλειας και ανασφάλειας, διαμορφώνει το έδαφος μιας συνολικότερης κρίσης νομιμοποίησης. Επιπλέον, η κρίση και των ρευμάτων που οραματίστηκαν παραλλαγές κοινωνικού μετασχηματισμού, σημαίνει ότι απουσιάζουν εκείνες οι πολιτικές και ιδεολογίας που θα σχηματοποιούσαν την αντίθεση στη σημερινή κοινωνική συνθήκη. Σε αυτή ακριβώς την αντιφατική συνθήκη οι παραλλαγές της συνωμοσιολογικής ακροδεξιάς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να στρατολογήσουν αλλά και οραματιστούν σχέδια βίαιων ανατροπών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί ο Τούρκος πρόεδρος

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί Καχρανμαρμαράς, Χατάι και Παζάρτσικ.

Τις πληγείσες περιοχές από τους φονικούς σεισμούς θα επισκεφθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Καχρανμαρμαράς και τη Χατάι.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι δύο περιοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επίσης, ο Ερντογάν θα βρεθεί Παζάρτσικ, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί αναλυτικότερο πρόγραμμα από τους ανθρώπους του Τούρκου προέδρου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες

Δέκα επαρχίες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τους φονικούς σεισμούς, ενώ ο απολογισμός των νεκρών ολοένα και ανεβαίνει. Μέχρι αυτή την ώρα έχει ξεπεράσει τους 9.500 θανάτους σε Τουρκία και Συρία, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σε νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Συγκλονίζει η ιστορία από τη Συρία όπου νεογέννητο μωρό βρέθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό και ανασύρθηκε ζωντανό.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η μητέρα του, το  γέννησε κάτω από τα ερείπια, αλλά δυστυχώς, εκείνη δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τη διάσωση του βρέφους «ραγίζουν» καρδιές. Όταν το εντόπισαν οι διασώστες, το νεογέννητο ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.

Βρέθηκε στα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, μια πόλη στη Συρία που επλήγη σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας.

Μοναδική επιζήσασα

Το μικρό κορίτσι είναι η μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας όλα τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η τετραώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμεναν.

Στην πόλη αυτήν, στα σύνορα με την Τουρκία, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του πατέρα του βρέφους, του Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του Άαφρα, τριών αδελφών της, του αδελφού της και της θείας της.

Ο δημοσιογράφος ο οποίος μοιράστηκε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο φαίνεται ένας άνδρας να κρατά μέσα στα ερείπια ένα γυμνό βρέφος, καλυμμένο με σκόνη, με τον ομφάλιο λώρο να κρέμεται, μίλησε στο MEGA και την εκπομπή «Πάμε Δανάη!».

«Είναι πολύ στενάχωρο»

«Ήταν το μωρό κάτω από τα συντρίμμια και η μητέρα του βαριά τραυματισμένη και μετά από αυτό πέθανε. Αυτό είναι πάρα πολύ στενάχωρο. Το δημοσίευσα στο Twitter και μέσα σε 15 ώρες, 2 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν το Tweet και έγινε viral», λέει ο ίδιος.

«Η μητέρα πέθανε αφού γέννησε το μωρό και αυτό ειλικρινά σου ‘ραγίζει’ την καρδιά. Κλαίω από εχθές το βράδυ, είναι τόσο φριχτό αυτό που συνέβη, δεν μπορώ να εξηγήσω τα συναισθήματά μου για αυτό το βίντεο», συμπληρώνει.

«Το μωρό είναι καλά»

Όπως λέει ο ίδιος, το μωρό έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του.

«Το μωρό είναι ζωντανό και ασφαλής. Η ομάδα διάσωσης την έσωσε και την πήγε στο νοσοκομείο». Πολλοί άνθρωποι όπως εγώ, αισθάνθηκαν πολύ στεναχωρημένοι μόλις είδαν τη δημοσίευσή μου στο Twitter.

»Η κατάσταση είναι πολύ κακή, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, τα νοσοκομεία στις πόλεις είναι γεμάτα. Οι ομάδες διάσωσης συνεχώς σώζουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», κατέληξε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Για να πλησιάσει τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ

ΜΠΑΣΚΕΤ4 λεπτά ago

ΕΟΚ: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των σεισμόπληκτων λαών

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 λεπτά ago

Κασάνο για Μουρίνιο: «Ποτέ δεν ήταν καλός προπονητής, ήξερε μόνο να μιλάει στα Μέσα»

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Ερντογάν: Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί ο Τούρκος πρόεδρος

LIFESTYLE14 λεπτά ago

Η αποκάλυψη Λιάγκα για τον γιο του – «Παρακάλεσαν να τον πάρουν για γκαρσόνι»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Διδασκαλία χωρίς αποκλεισμούς: Δωρεάν εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για παιδιά 8-14 ετών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 λεπτά ago

Το εξωφρενικό ρουσφέτι ερωτικής φύσεως που ζήτησαν στον Λοβέρδο

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Σεισμός: Ο γιος του πυροσβέστη Νίκα που είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα το 1995 έσωσε παιδί στην Τουρκία

ΜΠΑΣΚΕΤ29 λεπτά ago

Ντέρμπι ανάμεσα σε Ελευθερούπολη και Ερμή

ΚΟΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σε νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο

MEDIA6 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Τσικνοπέμπτη: Πότε θα τσικνήσουμε και πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Ρεκόρ στο ERTFLIX με 1 εκατομμύριο τηλεθεάσεις σε μία εβδομάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή