Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Καραγκούνα» της Καρδίτσας στην Ολυμπιάδα Παραδοσιακών Χορών – «Αφήσαμε το ελληνικό αποτύπωμα»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο λαογραφικός χορευτικός Όμιλος Καραγκούνα από την Καρδίτσα έκλεψε τις εντυπώσεις στην Φολκοριάδα που διεξήχθη στη Ρωσία – Τι λέει στο Newsbomb.gr η αντιπρόεδρος του ομίλου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπορεί αυτό το διάστημα όλα τα φώτα του πλανήτη να είναι στραμμένα στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες διεξήχθη άλλη μια Ολυμπιάδα μόνο που αυτή αφορούσε τους παραδοσιακούς χορούς.

Η διοργάνωση διεξήχθη στη Ρωσία και η Ελλάδα είχε εκπρόσωπο σε αυτή την γιορτή των παραδοσιακών χορών, που λέγεται Φολκοριάδα.

Συγκεκριμένα ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος Καραγκούνα από την Καρδίτσα βρέθηκε στην πόλη Ουφά στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν της Ρωσίας και εξέπεμψε από εκεί το μεγαλείο του ελληνικού Πολιτισμού.

H είσοδος της Ελληνικής αποστολής στη Φολκλοριάδα 2021

Στο Newsbomb.gr για αυτή την παρουσία μίλησε η Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF και Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ Ανδρομάχη Χάκκα.

Η κυρία Χάκκα τονίζει την σημασία αλλά και την σημαντικότητα των ελληνικών παραδοσιακών χορών στην διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμικού DNA.

Όπως λέει ούτε εκείνη αλλά ούτε και η αποστολή δεν περίμεναν να συναντήσουν σε αυτό το σημείο της γης Έλληνες ομογενείς και όμως όχι μόνο τους βρήκαν αλλά τους ζήτησαν να μεταφέρουν στην ελληνική πολιτεία ένα μήνυμα: να φτιαχτεί ελληνικό σχολείο σε αυτή την γωνιά της γης για να μετέχουν της ελληνικής παιδείας.

Στην συνέχεια η κυρία Χάκκα αναφέρθηκε στις δυσκολίες του ταξιδιού από την Καρδίτσα στα βάθη της Ρωσίας εν μέσω covid-19. Ωστόσο η ενέργεια που έλαβαν και αυτή που μετέδωσαν άξιζε όλη την ταλαιπωρία.

Η τελετή έναρξης της Φολκλοριάδας

Στα βάθη της Ρωσίας και συγκεκριμένα στη πόλη Ουφά, στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν της Ρωσίας, βρέθηκε ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στο πλαίσιο της Φολκοριάδας. Πείτε μας για αυτή την εμπειρία σας;

«Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγάλο γεγονός της VI CIOFF® World Folkloriada, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Δημοκρατία του Bashkortostan, στη Ρωσία, από τις 3 – 10 Ιουλίου. Στα βάθη της Ρωσίας οι άνθρωποι είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντήσουν πολιτισμούς από όλο τον κόσμο. Υπήρξαν ιδιαίτερα ζεστοί και φιλικοί. Όλη η χώρα ζούσε κυριολεκτικά στους ρυθμούς της Φολκλοριάδας, για την οποία προετοιμαζόταν επί 4 χρόνια. Ήταν μια εμπειρία μοναδική και ποιοτική. Για 10 ημέρες Η Ρωσία έγινε το κέντρο της Παγκόσμιας Λαογραφίας».

Αρχικά τι είναι η Φολκοριάδα;

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διεθνές Συμβούλιο Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Λαϊκών Τεχνών» (CIOFF®), συνεργάτης της UNESCO, ιδρύθηκε το 1970 και εργάζεται μέσα και από τα Εθνικά Τμήματα για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.

Μέρος των επίσημων εκδηλώσεων του CIOFF είναι η Παγκόσμια Φολκλοριάδα, η οποία διοργανώνεται από το 1996 και κάθε 4 χρόνια στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και ακολούθησαν στην Ιαπωνία, στην Ουγγαρία, στη Νότια Κορέα και στο Μεξικό.

Στην VI CIOFF® World Folkloriada πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέλαση, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.700 άτομα με εθνικές φορεσιές, ενώ δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα δύο παγκόσμια ρεκόρ κυκλικών χορών (khorovod).

Το ένα ρεκόρ αφορούσε τις 71 εθνικότητες που συμμετείχαν khorovod – 71, ενώ το δεύτερο τον αριθμό των 57 χωρών που συμμετείχαν στο khorovod – 57.

Το ρεκόρ που σημειώθηκε στη Φολκλοριάδα

Στον «Χορό των Εθνικοτήτων» (khorovod) συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ρωσίας και τουρίστες, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ουφά. Την τελετή παρακολούθησαν ο αρχισυντάκτης του Βιβλίου Αρχείων της Ρωσίας Stanislav Konenko και η Υπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν Amina Shafikova

Mε νομίσματα από όλες τις χώρες φτιάχτηκε ένα κόσμημα tushelderek, ίδιο με το τοπικό κόσμημα στήθους της παραδοσιακής φορεσιάς της Μπασκιρίας. Το ελληνικό νόμισμα που τοποθετήθηκε ήταν ένα ελληνικό εικοσάδραχμο. Το κόσμημα θα τοποθετηθεί σε προθήκη σε μουσείο για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγάλο αυτό γεγονός!

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης της Παγκόσμιας Λαογραφίας, ο Philippe Beaussant, Πρόεδρος του CIOFF®, έβαλε μια κάψουλα με ένα μήνυμα στους απογόνους του World Tree. Η χρονοκάψουλα είναι γεμάτη με σύμβολα, νομίσματα, κοσμήματα, αντικείμενα, μουσικά όργανα, θραύσματα υφασμάτων παραδοσιακών φορεμάτων κ.λ.π. ένα μήνυμα προς τις μελλοντικές γενιές. Η κάψουλα θα μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν και θα ανοίξει σε 10 χρόνια. Το μήνυμα της χώρας μας ήταν ένα ξύλινο αντίγραφο τσαρουχιού.

Όπως και οι Ολυμπιακοί αγώνες, έτσι και η World Folkloriada, στηρίζεται στην ανταλλαγή, το σεβασμό, την αρμονία και την επικοινωνία μεταξύ των λαών μέσα από τον Πολιτισμό.

H σημαία της Φολκλοριάδας

Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθείτε από την Καρδίτσα στα βάθη της Ρωσίας εν μέσω covid-19;

Οι δυσκολίες ήταν πολλές και ποικίλες. Η Φολκλοριάδα ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά λόγω covid-19 μεταφέρθηκε για το 2021. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι δυσκολίες, λόγω ακυρώσεων πτήσεων και έξαρσης της πανδημίας.

Ωστόσο η επιθυμία και λαχτάρα μας να παράξουμε Πολιτισμό και να δηλώσουμε την ελληνική παρουσία στο Παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός ήταν εντονότερη και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πείσμα και η επιμονή νίκησε οποιαδήποτε δυσκολία. Αρωγός σ΄αυτή την προσπάθεια ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας) και τους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη.

Πανδαισία χρωμάτων στη Φολκλοριάδα 2021

Πόσες χώρες συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα του χορού φέτος;

Η συμμετοχή των χωρών ήταν περιορισμένη, λόγω των υπαρκτών δυσκολιών που προαναφέρθηκαν. Συμμετείχαν τελικά 37 χώρες και 2700 άτομα (χορευτές, μουσικοί και τεχνίτες), ενώ για την περσινή Φολκλοριάδα είχαν δηλώσει παρουσία 81 χώρες.

Ήρθαν εκπρόσωποι χωρών από την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και φυσικά από την Ευρώπη. Ταξιδέψαμε με τη Λαϊκή Παράδοση από τη Χιλή και το Περού έως την εξωτική Ινδονησία και από το Καμερούν έως την Εσθονία.

Συναντήσατε Έλληνες και αν ναι, πως σας υποδέχθηκαν;

Στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία με μεγάλη μας έκπληξη και χαρά συναντήσαμε Έλληνες 2ης και 3ης γενιάς. Λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου Covid-19 δεν είχαμε δημιουργική επαφή. Ωστόσο δημιουργήθηκε ένα αυτοσχέδιο γλέντι στην πλατεία Θεάτρου της πόλης από τους μουσικούς και τους χορευτές, στο οποίο συμμετείχαν χορεύοντας και τραγουδώντας με ενθουσιασμό και κέφι. Με συγκίνηση ζήτησαν από εμάς να μεταφέρουμε στο ελληνικό δημόσιο τη σφοδρή επιθυμία τους να ιδρυθεί σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας.

Τι χορέψατε και πώς αντέδρασε ο κόσμος;

Μας δόθηκε η ευκαιρία, επειδή οι εκδηλώσεις που αφορούσαν την ελληνική συμμετοχή πραγματοποιούνταν στην επαρχία της κεντρικής Δημοκρατίας του Bashkortostan να παρουσιάσουμε πλήθος χορών από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τα νησιά και τη Μικρά Ασία.

Η παρουσία συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια τόσο από τους χορευτές των άλλων χωρών, όσο και από το πλήθος που συνέρρεε στις παραστάσεις. Επιπλέον, γνήσιο και δυνατό ήταν το χειροκρότημα των διοργανωτών για την άρτια, ουσιαστική και αυθεντικά παραδοσιακή εμφάνιση – χωρίς ίχνος νεωτερισμού.

Παράλληλα με τις χορευτικές παραστάσεις υπήρχαν και άλλες εκδηλώσεις. Υπήρχαν εκθέσεις παραδοσιακής τέχνης, παιχνιδιών, εθίμων, καθώς και έκθεση με μάσκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες συνοδεύονταν με την ιστορία τους.

Η ελληνική μάσκα εκπροσωπήθηκε από τον «Πρόσωπο» του δρώμενου της Νάουσας «Μπούλες»

.

Ουσιαστικά εξαγάγατε τον ελληνικό Πολιτισμό και παράδοση εκτός συνόρων σε μια δύσκολη περίοδο. Τι κρατάτε από αυτή την εμπειρία;

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» υπήρξε κοινωνός της ελληνικής παράδοσης και άξιος πρεσβευτής της Ελλάδος. Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία ζωής και με ανυπομονησία περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία, ώστε με ασφάλεια να πιάσουμε τα χέρια μας και να χορέψουμε όλοι μαζί. Νιώθουμε θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που προσπάθησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για το φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος του CIOFF®, Philippe Beaussant δήλωσε: «αποδείξαμε στον Μπασκορτοστάν ότι η ελπίδα για έναν όμορφο κόσμο δεν είναι απλώς μια ουτοπία. Και αυτό το γεγονός θα αποθανατιστεί ως το πρώτο πολιτιστικό γεγονός, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο

Ο ελληνικός χορός είναι συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία, έχει βαθιές και ισχυρές ρίζες;

Ο Ελληνικός Παραδοσιακός χορός, οι φορεσιές και γενικότερα η Λαϊκή Παράδοση είναι η ζωντανή ιστορία μας. Η ελληνική παράδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική και αντλεί τα θέματά της από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τη θρησκευτική ζωή, την ιστορία της και το φυσικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μας δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα να κάνουμε γνωστή τη χώρα μας με τη μακρά παράδοση φιλοξενίας, την ιστορία της και τον αρχαίο πολιτισμό μέσα από τα ήθη και έθιμα.

Πραγματικά μεταφέραμε την ιστορία μας στη Ρωσία, διότι το μεγαλύτερο μέρος των φορεσιών και των κοσμημάτων «κουβαλούν» ιστορία ενός αιώνα και ανήκουν στη συλλογή του Ομίλου μας.

Η παρουσία μας τελούσε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021». Το πρόγραμμά μας ήταν αφιερωμένο και προσαρμοσμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στον εορτασμό του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας. Οι διοργανωτές και το κοινό εντυπωσιάστηκαν για τον εορταστικό χαρακτήρα των εμφανίσεων μας.

Την ελληνική αποστολή συνόδευαν: ο κ. Ιωαννίδης Κώστας, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος και ο κ. Τόλης Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος για πολιτιστικά θέματα στο Youth Coordinating Committee of Cioff και Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Επιτροπής Νέων του Cioff.

Χορευτές από όλο τον κόσμο στη Φοκλοριάδα 2021

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου 2022 και σε αυτό περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, οι μικρότερης κλίμακας παραγωγές στο Black Box, την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, και οι παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump. ​​

Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους προέρχονται από 10 χώρες, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο.

Παράλληλα, από τις 8 Ιουλίου έως τις 24 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στις 15 και 16 Ιουλίου με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor των Peeping Tom.

Πρόκειται για μια δίωρη πολυβραβευμένη δημιουργία των Gabriela Carrizo και Franck Chartier σε νέα σύνθεση (του 2020) βασισμένη στο έργο Adrift, το οποίο δημιουργήθηκε για το Nederlands Dans Theater (NDT1).

Την Τρίτη 19 Ιουλίου παρουσιάζεται η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το έργο Neighbours αποτελεί συμπαραγωγή με το Sadler’s Wells, έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτεχνικούς οργανισμούς στον σύγχρονο χορό παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνεται στις 22 και 23 Ιουλίου με την εμβληματική παράσταση Sonoma του πολυβραβευμένου δημιουργού από την Βαλένθια Marcos Morau και της ομάδας La Veronal.

Παραστάσεις στο BLACK BOX (Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας)

Πέντε ελληνικές ομάδες, δύο εκ των οποίων παρουσιάζουν τα έργα τους σε παγκόσμια πρεμιέρα, και τέσσερις από το εξωτερικό συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα του Black Box, της Εναλλακτικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Από τις ξένες παραγωγές, το έργο WHITE OUT – The conquest of the useless του Piergiorgio Milano από την Ιταλία που παρουσιάζεται στις 15 Ιουλίου.

Ακολουθεί στις 16 Ιουλίου, το έργο Brace του Edivaldo Ernesto από τη Μοζαμβίκη, εμπνευσμένο από τους Ζουλού και τους Μουενεμουτάπα πολεμιστές.

Η Κύπρια χορογράφος και εικαστικός Alexandra Waierstall με βάση το Ντύσσελντορφ, παρουσιάζει στις 17 Ιουλίου το έργο VENUS un/seen.

Η Μαρία Δουλγέρη παρουσιάζει  στις 20 Ιουλίου, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το έργο Ένα Κάδρο Ακόμα εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφική, υπαρξιακή φράση του μεγάλου εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη.

Ακολουθεί στις 20 Ιουλίου το έργο Ever After της Μαριάννας Καβαλλιεράτου, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Arc for Dance Festival τον Μάιο του 2021.

Η Αναστασία Βαλσαμάκη συμμετέχει στο Φεστιβάλ, στις 21 Ιουλίου, με το έργο W REST L ING.

Σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 22 Ιουλίου παρουσιάζεται το έργο THE BOX || that dead space between us της Πηνελόπης Μωρούτ με την ομάδα της Cross iMPact.

Στις 23 Ιουλίου παρουσιάζεται το Hidden της βραβευμένης Kαταλανής χορεύτριας και χορογράφου Lali Ayguadé: μετά το Kokoro (2015) και το iU an Mi (2017) που έχει επίσης παρουσιαστεί στην Καλαμάτα.

Τέλος, στις 24 Ιουλίου, η ομάδα του Ιωάννη Μανταφούνη παρουσιάζει το έργο Scarbo όπου η χορεύτρια Manon Parent αποκαλύπτεται στο κοινό με τρόπο ρευστό, οργανικό και άμεσο, χωρίς διάμεσους ή αυτολογοκρισία.

Χορός στην Πόλη – Παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας

Χορός στην Πόλη και φέτος, με 13 υπαίθριες παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, όλες με δωρεάν είσοδο.

Στο καθιερωμένο βραδινό ραντεβού στις 21:00, από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν:

16 Ιουλίου: Το έργο DENTI του Piergiorgio Milano και το έργο BLINDLY της ομάδας Εlelei Company των Rafa Jagat και Sabrina Gargano.

17 Ιουλίου: Το έργο ΝΕΡΤΙ της Ξένιας Σταθούλη και το έργο ‘US’ του Arias Fernandez από τη Μαδρίτη.

18 Ιουλίου: Το έργο ΦΑΡΑ της Μαρίας Δουλγέρη και το έργο NADEZHDA της Πηνελόπης Μωρούτ.

20 Ιουλίου: Το έργο SO IT GOES* της Σωτηρίας Κουτσοπέτρου και το έργο ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ της Νεφέλης Αστερίου.

21 Ιουλίου: Το έργο ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ της Bαρβάρας Μπαρδακά και το έργο STILL LOVE των Φένιας Χατζάκου και Csenger K. Szabó από την Ουγγαρία.

22 Ιουλίου: Το έργο GIZAKI των Lali Ayguadé και Akira Yoshida.

23 Ιουλίου: Το έργο IMPERMANENCE του Fabian Thomé και της ομάδας Full Time Company και το έργο ΛΑΧΤΑΡΑ της Μαριάνας Τζούδα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο Χορός σε άλλες πόλεις που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν στις 17, 19 και 20 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης τα έργα BLINDLY της ομάδας Εlelei Company, NADEZHDA της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact και Hito των Akira Yoshida και Chey Jurado.

Η εκδήλωση Αrt within One, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Ιουλίου.

Τα έργα BLINDLY της ομάδας Εlelei Company και NADEZHDA της Πηνελόπης Μωρούτ θα παρουσιαστούν στις 15 Ιουλίου και στην Costa Navarino στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Tέλος, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται φέτος για τρίτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 9ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο KΑΛΛΟΣ: Για Εμένα Αυτό Είναι Ομορφιά, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 17 Απριλίου 2022.

Στο φετινό διαγωνισμό, μέσα από ένα παιχνίδι που θυμίζει παζλ, τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν την εικόνα που αποτυπώνει για εκείνα την ομορφιά. Τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν στην ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής με τίτλο ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά, που θα διοργανωθεί στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Τo Φεστιβάλ παραμένει δραστήριο στον τομέα της εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο, με σεμινάρια χορού για μαθητές, οικογένειες και μεγαλύτερες ηλικίες στο πλαίσιο του προγράμματος Keep Dancing, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας. Με εννέα προσκεκλημένους καθηγητές και 360 συμμετέχοντες, το φετινό Keep Dancing αποτελεί ένα δυναμικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την προώθηση του χορού και της κίνησης στην πόλη της Καλαμάτας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τις 8 μέχρι τις 24 Ιουλίου, αναπτύσσεται σε δύο άξονες: ο ένας αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και ο δεύτερος την εκπαίδευση διαφόρων ομάδων κοινού που αγαπούν τον χορό.

Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείται φέτος από 4 σεμινάρια και 1 masterclass στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 54 ώρες διδασκαλίας:

 • Depth Movement (27 ώρες) με τον Edivaldo Ernesto από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.
 • Τρίωρο masterclass με τον Arias Fernandez aka Joker στις 15 Ιουλίου πάνω στην τεχνική του Krumping.
 • 1000 ways to hold (6 ώρες) με τους Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman στις 16 και 17 Ιουλίου.
 • Up, but down, but fast, but slow, but wild, but sensitive (12 ώρες) με τον Akira Yoshida από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου.
 • From gravity to lightness (6 ώρες) με την Lali Ayguadé στις 23 και 24 Ιουλίου.

Τα εργαστήρια για το κοινό έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη και κυρίως να εκπαιδεύσουν το κοινό πάνω στον σύγχρονο χορό και την κίνηση. Περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο κίνησης για ΑμεΑ, και είναι τα εξής:

 • Το Δάσος – Εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους από την Βιτόρια Κωτσάλου, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Παρουσίαση της χορογραφίας τους στις 12 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου.
 • Ι SEE YOU SEE ME YOU ή O ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ – Εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου στις 9 και 10 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
 • Εργαστήρι κίνησης «50+» από την Πηνελόπη Μωρούτ για ενήλικες. Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
 • Εργαστήρι κίνησης για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρουβάνη, από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

Επιπλέον στις 18 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα διοργανωθεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με τίτλο ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται με αφορμή την ομώνυμη ψηφιακή έκθεση με τα έργα των παιδιών από το νομό Μεσσηνίας. Τα παιδιά θα συνθέσουν με τα έργα τους ένα μεγάλων διαστάσεων παζλ στους τοίχους του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, δημιουργώντας μια ζωγραφική εγκατάσταση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο θάνατος του Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Α. Πίκουλα, έβαλε πρόωρο τέλος σε μια σημαντική θεωρητική συνεισφορά στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής αρχαιογνωσίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάχιμος εκπαιδευτικός πρώτα στα φροντιστήρια και μετά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για αρκετά χρόνια, πριν περάσει στο χώρο της έρευνας, πρώτα στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και μετά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πίκουλας είχε μια καθοριστική συνεισφορά στην επιστημονική μελέτη της ελληνικής Αρχαιότητας.

Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και του πρωτοπόρου διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Hόρος, ο Πίκουλας θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αντικείμενο της ιστορικής τοπογραφίας, συμβάλλοντας όσο λίγοι στη γνώση που έχουμε σήμερα για το οδικό δίκτυο, τους οικισμούς και την  τοπογραφία της αρχαιότητας και πραγματοποιώντας εκτεταμένες έρευνες πεδίου για τον εντοπισμό των ιχνών του οδικού δικτύου της Αρχαιότητας. Παράλληλα, θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Επιγραφική (άλλωστε μαθήτευσε στο πλευρό του σπουδαίου και πρόωρα χαμένου Στέφανου Α. Κουμανούδη, ιδρυτή της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας), αλλά και την Αρχαία Οικονομία της διατροφής με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή και τις διαδρομές του λαδιού και του κρασιού.

Εκτός από την ερευνητική του συνεισφορά, ο Πίκουλας υπήρξε και σπουδαίος δάσκαλος, εντός και εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών, μοιραζόμενος γενναιόδωρα τη βαθιά γνώση που είχε.

Παραθέτουμε το πλήρες βιογραφικό του, όπως παρατίθεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 Βιογραφικό

Γέννημα και θρέμμα της Aθήνας (1956) με ισχυρές πελοποννησιακές και προσφυγικές καταβολές. Aπόφοιτος του A΄ Προτύπου Γυμνασίου Aρρένων Aθηνών (1974). Πτυχιούχος του Iστορικού – Aρχαιολογικού Tμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών [1978]. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Tμήματος Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων [1988]. Mάχιμος εκπαιδευτικός σε «Aκαδημαϊκά φροντιστήρια» τα έτη 1976-1984 και Φιλόλογος [ΠE2] στη B/θμια Eκπαίδευση το διάστημα 1986-1996. Eρευνητής στο Kέντρο Eλληνικής και Pωμαϊκής Aρχαιότητας [KEPA] του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών [EIE] τα έτη 1996-2001. Διδάσκει στο IAKA του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 1998· Aν. Καθηγ. από το 2001. Καθηγητής από το 2012. Eκδότης του διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Hόρος, 1983κε.

Δημοσιεύσεις

Mονογραφίες

 • H Nότια Mεγαλοπολιτική Xώρα, από τον 8ο π. X. ως τοeν 4ο μ. X. αιώνα. Συμβολή στην τοπογραφία της, Διδακτορική Διατριβή, Hόρος: H Mεγάλη Bιβλιοθήκη, Aθήνα 1988 [8ο, XII + 324 + 2 χάρτες + 26 σχέδια + 120 εικόνες].
 • Oδικό δίκτυο και άμυνα. Aπό την Kόρινθο στο Άργος καί την Aρκαδία, Hόρος: H Mεγάλη Bιβλιοθήκη, Aθήνα 1995 [8ο, XVI + 450].
 • H χώρα των Πιέρων. Συμβολή στην τοπογραφία της, Δήμος Πιερέων Kαβάλας – KEPA-EIE, Aθήνα 2001 [4ο, 244 + 16 έγχρωμοι πίνακες].
 • Λεξικό των οικισμών της Πελοποννήσου. Παλαιά και Nέα Tοπωνύμια, Hόρος: H Mεγάλη Bιβλιοθήκη, Aθήνα 2001 [4ο, 632].
 • Aρκαδία. Συλλογή μελετών, Hόρος: H Mεγάλη Bιβλιοθήκη: Aθήνα 2002 [8ο, 480].
 • Eισαγωγή στην Aρχαία Eλληνική Iστορία και Aρχαιογνωσία, Aθήνα 2006, 20122, Iνστιτούτο του βιβλίου – A. Kαρδαμίτσα [8ο, 276].
 • Δρόμοι του λαδιού στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο κατά την αρχαιότητα, ΠIOΠ, Aθήνα 2006 [8ο, 32].
 • Tο οδικό δίκτυο της Λακωνικής, Hόρος: H Mεγάλη Bιβλιοθήκη: Aθήνα 2012 [8ο, 708, αὐτόνομος χάρτης 70 Χ100cm, DVD: 277 φωτογραφίες, σκληρό δέσιμο].
 • Η άγνωστη Μικρά Ασία. Ταξιδιωτικές σημειώσεις, Αθήνα 2016. [8ο μικρό, έγχρωμο, 592: 1148 χάρτες και φωτογραφίες].
 • Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας: 12 ερωτήματα και κάποιες απορίες. εκδ. Καλλιγράφος, Αθήνα Νοέμβριος 2019 [8ο μικρό, 140].

Eπιμέλεια

 • Eπιμελητής εκδόσεως του περιοδικού Hόρος 1983κε., τόμοι 1–31 [o τελευταῖος τόμος 26–31 (2014–19) κυκλοφόρησε στὶς 27.1.2020].
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο Oίνον ιστορώ. Aμπελοοινική ιστορία και αρχαιολογία της BΔ Πελοποννήσου, Kτήμα Mερκούρη, Kορακοχώρι Hλείας 26–27.8.2000, Aθήνα 2001 [172 + 44 Πίνακες].
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο Oίνον ιστορώ. II. Mεγαρίς. H αμπελοοινική της Iστορία, Kτήμα Eύχαρις, Mούρτιζα Mεγάρων, 18.5.2002, Aθήνα 2002 [220 + 44 Πίνακες].
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο Oίνον ιστορώ. III. T’ αμπελανθίσματα, Kτήμα Γεροβασιλείου, Eπανομή Θεσσαλονίκης, 15.5.2004, Aθήνα 2004 [264 + 56 Πίνακες].
 • Επιστημονικό Συμπόσιο Oίνον ιστορώ. IVΘλιπτήρια & πιεστήρια, Kτήμα Eύχαρις, Mούρτιζα Mεγάρων, 23.10.2004, Aθήνα 2005 [350 + 99 Πίνακες].
 • Inscriptions and History of Thessaly. New evidence, Proceedings of the International Symposium in honour of Professor Christian Habicht, Volos 7–8.4.2006, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – IAKA, Bόλος 2006 [112 + 15 Πίνακες].
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο Oίνον ιστορώ. VIAρκαδικά Oινολογήματα, Kτήμα Σπυρόπουλου, 2.12.2006, Aθήνα 2007 [198 + 35 Πίνακες].
 • Στα βήματα του Παυσανία. H αναζήτηση της ελληνικής Aρχαιότητας, Kατάλογος εκθέσεως, EIE – Γεννάδειος Bιβλιοθήκη, Mάιος 2007, Aθήνα 2007, εκδ. Kότινος [Συλλογικός τόμος. Eπιμ. M. Γεωργοπούλου, C. Guilmet, Γ. A. Πίκουλας, K. Σπ. Στάικος, Γ. Tόλιας (257 σσ.)].
 • Following Pausanias. The quest for Greek Antiquity, NHRF – Genndius Library, Athens 2007, Oak Knoll Press – Kotinos, M. Georgopoulou, C. Guilmet, Y. A. Pikoulas, K. Staikos, G. Tolias (eds.).
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο Oίνον ιστορώ. VII. Στα οινόπεδα του Παγγαίου, Kτήμα Bιβλία χώρα, 2.6.2007, Aθήνα 2007 [224 + 62 Πίνακες].
 • Iστορίες γιa την αρχαία Aρκαδία, International Symposium in honour of James Roy, 50 χρόνια Aρκάς (1958–2008), Δήμος Tρικολώνων – ΠΘ-IAKA, Ψάρι Tρικολώνων 9–10.5.2008, Στεμνίτσα 2008 [272 + 64 Πίνακες].
 • Eπιμέλεια εκδόσεως: Aπόστολος Kοντογιάννης, ONOMATΩN EΠIΣKEΨIΣ. LGPN III b: delenda et corrigenda, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, IAKA – Aρχαιολογικό Iνστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, Bόλος 2009 [208].
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο Oίνον ιστορώ. VIII, Πότνια οίνου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – IAKA, Bόλος 26–27.9.2008, Bόλος 2009 [272].
 • G. Woodhead, The Study of Greek Inscriptions, Oxford 1981², ελλ. μτφρ. E. Kουρίνου – Φλ. Πίκουλα, επιμέλεια Γ. A. Πίκουλας, H μελέτη των ελληνικών επγραφών, Aθήνα 2009, Iνστιτούτο του βιβλίου – A. Kαρδαμίτσα [8ο μικρό, 256].
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο, 10 χρόνια Mνήμης Tασούλας Oικονόμου (1998–2008), Άργος 15.11. 2008, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – IAKA, Bόλος 2009 (από κοινού με τον I. Δ. Bαραλή) [272 + 64 Πίνακες].
 • Eπιστημονικό Συμπόσιο, Oίνον ιστορώ. IX, Πολυστάφυλος Πελοπόννησος, EN.O.A.Π., Nαύπλιο 9.5.2009, Aθήνα 2009 [336].
 • Habicht, Pausanias’ Guide to Ancient Greece,University of California, Berkeley 1998², ελλ. μτφρ. Φλ. Πίκουλα, επιμέλεια Γ. A. Πίκουλας, O περιηγητής Παυσανίας, Aθήνα 2010, Iνστιτούτο του βιβλίου – A. Kαρδαμίτσα [8ο μικρό, 328].
 • Επιστημονικὸ Συμπόσιο, Οίνον ιστορώΧ, Βελβεντό το οινοφόρο, Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό 19.10.2013, Αθήνα 2014 [304].
 • Επιστημονικὸ Συμπόσιο, Οίνον ιστορώΧI, Ρετσίνα. Η διαχρονική ιστορία της ρητίνης στην οινοποιητική τεχνική, Οινοποιείο Κεχρή, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης 19.5.2018, Αθήνα 2019 [307].

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ44 δευτερόλεπτα ago

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τα βάζει με τους αξιωματούχους του λόγω κοροναϊού

ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 λεπτά ago

Εκδήλωση στην Κορυτσά με θέμα την “Ζωή των Βλάχων” (φωτο)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 λεπτά ago

Στο πένθος η οικογένεια Θεοδώρου στον Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Συνάντηση με ομογενείς – «Η Ελλάδα να γίνει το μοντέρνο κράτος που μας αξίζει»

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Κατερίνη: Αστυνομικός σώζει νεαρή που καταρρέει μέσα σε καφετέρια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 λεπτά ago

Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε βενζινάδικο της Μαγνησίας

ΚΟΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Ιταλία: 34χρονη καθηγήτρια είχε δεσμό και έκανε παιδί με 14χρονο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ29 λεπτά ago

Σήμερα θα είναι κλειστός ο δρόμος Καράβωμα – Ζαγορά λόγω έργων – Από που θα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ30 λεπτά ago

Εργασίες στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Βούλα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Δημοφιλή