Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η Κίνα είχε αναπτύξει ποντίκια με πνεύμονες σαν του ανθρώπου για πειράματα με SARS-CoV-2 το 2019

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ιατρικοί ερευνητές σε συνεργασία με τον κινεζικό στρατό ανέπτυξαν ποντίκια με «εξανθρωπισμένους» πνεύμονες το 2019, για τη διεξαγωγή πειραμάτων που σχετίζονταν με ιούς. Τα ποντίκια αυτά αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR και ήταν μέρος μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας, οι επιστήμονες ερεύνησαν την ευαισθησία των τρωκτικών στον ιό SARS-CoV-2, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του το περιοδικό «Vanity Fair».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από τους 23 συν-συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, 11 από αυτούς εργάζονταν στην Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας του κινεζικού στρατού. Εν τω μεταξύ, ερευνητές από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που αναφέρονται στη μελέτη, αναπτύχθηκαν το καλοκαίρι του 2019 – λίγους μήνες πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι συγκεκριμένοι ερευνητές πίστευαν ότι είχαν «ανακαλύψει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία» που υποστηρίζαν τη θεωρία ότι ο νέος κορονοϊός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο και επικοινώνησαν με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ωστόσο οι ανησυχίες τους δεν εισακούστηκαν. Η Σι Ζενγκλί, επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν, γνωστή και ως η «γυναίκα νυχτερίδα, φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο νέους κορονοϊούς σε «εξανθρωπισμένα» ποντίκια τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο η επιστήμονας έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από το συγκεκριμένο εργαστήριο και ότι η εγκατάσταση διεξάγει στρατιωτική έρευνα.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Scientific American» η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020, είπε πώς «εξέτασε εξονυχιστικά τα αρχεία του εργαστηρίου της για να ελέγξει για τυχόν σφάλματα στη διαχείριση των πειραματικών υλικών». Η ερευνήτρια διαπίστωσε με ανακούφιση -όπως είπε- ότι καμία από τις γενετικές αλληλουχίες από ασθενείς με COVID-19 δεν ταίριαζε με αυτές των ιών που είχε δειγματολήψει η ομάδα της από σπηλιές όπου ζουν νυχτερίδες που φέρουν τον κορονοϊό.

(Chinatopix via AP) CHINA OUT

Τον Ιανουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ότι εμπόδιζε συστηματικά τη «διαφανή και διεξοδική έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19». Ανέφερε επίσης ότι ο ιός «θα μπορούσε να είχε προκύψει φυσικά από την ανθρώπινη επαφή με μολυσμένα ζώα» και ότι το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν «συνεργάστηκε σε δημοσιεύσεις και μυστικά έργα με τον στρατό της Κίνας».

Τον περασμένο Φεβρουάριο ομάδα 27 επιστημόνων δημοσίευσε δήλωση στο περιοδικό «Lancet», όπου απορρίπτει την θεωρία ότι ο κορονοϊός δεν έχει φυσική προέλευση.

Ο Ζιλ Ντεμανέφ, επιστήμονας δεδομένων στην Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας στο Ώκλαντ, ανακάλυψε τέσσερις εργαστηριακές διαρροές που σχετίζονται με τον SARS από το 2004, δύο από τις οποίες συνέβησαν σε κορυφαίο εργαστήριο στο Πεκίνο, και τις παρουσίασε λεπτομερώς σε άρθρο του στο «Medium».

Ο Ροντόλφ ντε Μέστρ, διευθυντής εργαστηρίου που εδρεύει στο Παρίσι, αποκάλυψε ότι το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν φιλοξενούσε πολλές ερευνητικές ομάδες που μελετούσαν κορονοϊούς. Ωστόσο, μόνο μία αίθουσα από αυτές που υπήρχαν εκεί, τηρεί το πρωτόκολλο βιοασφάλειας BSL-4, βάσει του οποίου οι ερευνητές πρέπει να φορούν στολές με οξυγόνο. Άλλα εργαστήρια του Ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν έχουν χαμηλότερους χαρακτηρισμούς ασφαλείας των BSL-3 και BSL-2, τους οποίους το Vanity Fair περιγράφει ως «περίπου τόσο ασφαλή όσο ένα γραφείο Αμερικανού οδοντιάτρου».

Τον επόμενο μήνα, οι Μποτάο Ξιάο Botao και Λέι Ξιάο, δύο επιστήμονες που εργάζονταν σε διαφορετικά πανεπιστήμια στη Γουχάν, συνέταξαν ένα άρθρο που διερευνούσε τη θεωρία διαρροής του ιού. Η μελέτη τους υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας.

«Ελέγξαμε την περιοχή γύρω από την αγορά θαλασσινών και εντοπίσαμε δύο εργαστήρια που διεξάγουν έρευνα σχετικά με τον κορονοϊό των νυχτερίδων», έγραψαν οι επιστήμονες.

Σημείωσαν ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Γουχάν, που είναι γνωστό ότι έχει συλλέξει περισσότερα από 600 δείγματα νυχτερίδων, στεγάζεται μόλις 280 μέτρα από την αγορά της Huanan όπου θεωρείται ότι εμφανίστηκε ο ιός.

Εν τω μεταξύ ο Δρ Άντονι Φάουτσι δέχεται κατηγορίες ότι είχε προειδοποιηθεί στην αρχή της πανδημίας ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να έχει «κατασκευαστεί» σε εργαστήριο. Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος επέμεινε ότι η αλληλογραφία θα μπορούσε εύκολα να «αποπλαισιωθεί και να αναπλαισιωθεί».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «NewsNation» εξήγησε γιατί οι επιστήμονες εστίασαν τις θεωρίες τους στη φυσική μετάδοση από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός ξενιστή. Η συνέντευξη ήρθε μετά την κυκλοφορία 3.200 σελίδων e-mail από συνομιλίες του επιστήμονα κατά την διάρκεια της πανδημίας, τις οποίες δημοσίευσε το BuzzFeed.

Σε ένα από αυτά τα email, ένας εμπειρογνώμονας είχε γράψει στον Φάουτσι τον Ιανουάριο του 2020, ότι τα «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά» του νέου ιού θα μπορούσαν ενδεχομένως να δείχνουν ότι είχε «κατασκευαστεί».

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε αποσπάσματα από περισσότερες από 860 σελίδες email από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, όπου αποκαλύπτει τη στενή σχέση του Φάουτσι με τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα των μολυσματικών ασθενειών της Κίνας, Δρ Τζορτζ Γκάο, διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν μιλάμε για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν μιλάμε για τον κινεζικό στρατό. Μιλάμε για επιστήμονες με τους οποίους έχουμε σχέσεις εδώ και χρόνια», απάντησε ο Φάουτσι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH ) έδωσε επιχορήγηση 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην EcoHealth Alliance, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μελετήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κορονοϊών από νυχτερίδες το 2014. Η EcoHealth Alliance με τη σειρά της έδωσε περίπου 600.000 δολάρια απο τη χρηματοδότηση στον συνεργάτη της, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο Fox News την περασμένη Τετάρτη, ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι ο Φάουτσι ανησυχούσε ότι το NIH χρηματοδότησε έρευνα «Gain of function» τον Φεβρουάριο του 2020. Πρόκειται για έρευνα όπου οι επιστήμονες μεταβάλλουν ιούς για να μελετήσουν πώς θα μπορούσαν να γίνουν θανατηφόροι ή πιο μεταδοτικοί. Ο τομέας της ιολογίας βασίζεται ευρέως σε τέτοιες μελέτες.

Σε email της 1ης Φεβρουαρίου 2020 που έλαβε ο ιστότοπος Buzzfeed News, ο κύριος αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), Χιού Ότσινκλος, ρώτησε τον Φάουτσι αν το NIH χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη έρευνα. Ο Ότσινκλος ανέφερε επίσης ότι ένας συνάδελφος θα «προσπαθούσε να προσδιορίσει εάν έχουμε απομακρυσμένους δεσμούς με αυτό το έργο στο εξωτερικό». Στη συνέχεια, ο Φάουτσι υπερασπίστηκε την χρηματοδότηση των ΗΠΑ στο εργαστήριο αυτό.

«Η επιχορήγηση για την οποία μιλάμε ήταν 600.000 δολάρια για πέντε χρόνια, που σημαίνει από 125.000 έως 140.000 δολάρια ετησίως », είπε.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ όλα όσα συμβαίνουν στο εργαστήριο της Γουχάν. Αλλά είναι υποχρέωσή μας ως επιστήμονες να μελετήσουμε τη σχέση ζώου-ανθρώπου μετά τον αρχικό ιό SARS του 2002».

ΠΗΓΗ: Daily Mail

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά 5-11 ετών στις Βόρειες Σποράδες

Published

on

5-11 ετών
Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Νέες εμβολιαστικές γραμμές ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σε 26 νησιά προκειμένου να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε ηλικίες 5-11 ετών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη δημιουργία εμβολιαστικών γραμμών για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας προχωρά το Υπουργείο Υγείας με στόχο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διευκόλυνση των νησιωτών.

Στις εμβολιαστικές γραμμές περιλαμβάνονται και οι Βόρειες Σποράδες, με τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι και στη Σκιάθο και στη Σκόπελο αλλά και στην Αλόννησο.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί, εμφανίζονται οι δομές που θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Δείτε τη φωτογραφία με τα 26 νησιά
5-11 ετών

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Θεωρείται μάλιστα υπεύθυνη για την δραματική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, ο οποίος στην Αφρική έχει δεκαπλασιαστεί από την αρχή του μήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δυστυχώς εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στη Νότια Αφρική», είπε ο ιολόγος Tulio de Oliveira σε συνέντευξη Τύπου. Η παραλλαγή, που φέρει τον επιστημονικό αριθμό γενεαλογίας B.1.1.529, «έχει πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα της δώσει ένα ελληνικό όνομα την Παρασκευή. «Δυστυχώς προκαλεί αναζωπύρωση των λοιμώξεων», πρόσθεσε. Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την νέα αυτή παραλλαγή και αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη την Παρασκευή για να καθορίσει εάν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας».

“Μια μεγάλη απειλή”

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla είπε ότι η παραλλαγή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”. Πριν από την ανίχνευση της νέας παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) δήλωσε ότι 22 θετικά κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το NICD είπε ότι ο αριθμός των ανιχνευμένων κρουσμάτων και το ποσοστό θετικών τεστ «αυξάνονται γρήγορα» σε τρεις από τις επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Η παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε

Οι επιστήμονες είπαν ότι η νέα παραλλαγή B.1.1.529 έχει τουλάχιστον 10 μεταλλάξεις, σε σύγκριση με τη Δέλτα που έχει δύο και τη Βήτα που έχει τρεις.

«Αυτό που μας προκαλεί κάποιες ανησυχίες είναι ότι αυτή η παραλλαγή όχι απλώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», είπε.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραλλαγής, είπε ο Lessells. Η εξουδετέρωση της παραλλαγής περιπλέκεται από τον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει, δήλωσε η επιστήμονας Penny Moore. «Αυτή η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) ανέφεραν ότι σύντομα θα συναντηθούν με Νοτιοαφρικανούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την παραλλαγή.

Πηγή: Afp

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή