Connect with us
banner epikhirisis

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Κίνα ποντάρει σε ανθρωποειδή ρομπότ για μια νέα βιομηχανική επανάσταση

Published

on

2025 05 13T022616Z 20219877 RC2JTDARYX8G RTRMADP 5 CHINA TECH ROBOTS 1200x800.jpg

Σε μια τεράστια αποθήκη στα περίχωρα της Σαγκάης, οι τεχνικοί τηλεκατευθύνουν δεκάδες ανθρωποειδή ρομπότ καθώς εκτελούν εργασίες όπως το να διπλώνουν μπλουζάκια ή να ανοίγουν πόρτες ξανά και ξανά.

Η αποθήκη λειτουργεί 17 ώρες την ημέρα με στόχο να παραγάγει τα δεδομένα που χρειάζεται η ιδιοκτήτρια εταιρεία Agibot για να εκπαιδεύει τα ρομπότ της, τα οποία ελπίζει ότι μια μέρα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται.

«Φανταστείτε μια μέρα που τα ρομπότ θα συναρμολογούν τον εαυτό τους στο ρομποτικό εργοστάσιό μας» λέει στο Reuters ο Γιάο Μαοκίνγκ, στέλεχος της Agibot.

Η σημασία των ανθρωποειδών ρομπότ για το Πεκίνο, το οποίο αναζητά λύσεις για πιεστικά προβλήματα όπως η συρρίκνωση του πληθυσμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης, κατέστη εμφανής όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιθεώρησε τα ρομπότ της AgiBot στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα.

Μια άλλη κινεζική εταιρεία που αναπτύσσει ανθρωποειδή ρομπότ, η Unitree, συμμετείχε νωρίτερα φέτος σε συνάντηση του Σι με εκπροσώπους της αγοράς, οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν την κινεζική οικονομία.

Advertisement

Την ώρα που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κινα για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ με στόχο να προσελκύσει επιχειρήσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, το Πεκίνο στοχεύει σε μια νέα βιομηχανική επανάσταση όπου πολλές δουλειές στα εργοστάσια θα ανατεθούν σε ανθρωποειδή ρομπότ.

Η πρόοδος της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρεία DeepSeek, σε συνδυασμό με τη γενναιόδωρη στήριξη της κυβέρνησης, επιτρέπει πλέον την ανάπτυξη του λογισμικού που θα κάνει τα ρομπότ οικονομικά βιώσιμα.

Το Reuters μίλησε με περισσότερα από δέκα άτομα, όπως επενδυτές, κατασκευαστές ρομπότ, πελάτες και αναλυτές, οι οποίοι περιέγραψαν πως η πρόοδος στην ανάπτυξη ρομποτικών «εγκεφάλων» θα φέρει επανάσταση σε μια χώρα που παράγει προϊόντα για όλο τον κόσμο.

Η Κίνα ποντάρει στη συλλογή δεδομένων για εκπαίδευση προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, είπαν οι πηγές του πρακτορείου, ορισμένες από τις οποίες επισήμαναν ότι η DeepSeek θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Μια ευρεία ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ στα εργοστάσια θα επέτρεπε στην Κίνα να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να διατηρήσει την κυριαρχία της στον κατασκευαστικό τομέα.

Advertisement

Λιγότερο σαφές είναι όμως πώς θα αντιμετωπίσει το Πεκίνο το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων εργατών. Τα κρατικά μέσα λένε πως, όπως συνέβη με την προηγούμενη βιομηχανική επανάσταση, η δημιουργία νέων θέσεων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα αντισταθμίζει τις βραχυπρόθεσμες απώλειες.

Ρομπότ της AgiBot κουνάει το χέρι σε αντιπροσωπεί αυτοκινήτων στη Σαγκάη (Reuters)

Ρομπότ της AgiBot κουνάει το χέρι σε αντιπροσωπεί αυτοκινήτων στη Σαγκάη (Reuters)

Επιδοτήσεις

Οι κινεζικές αρχές χρηματοδοτούν γενναιόδωρα τις εταιρείες ανθρωποειδών ρομπότ. Πέρυσι διατέθηκαν στον κλάδο πάνω από 20 δισ. δολάρια και το Πεκίνο δημιουργεί τώρα ένα ταμείο 137 δισ. δολαρίων που θα στηρίξει εταιρείες ρομποτικής και ΑΙ.

Η ίδια η κινεζική κυβέρνηση είναι εξάλλου βασικός αγοραστής, σύμφωνα με έγγραφα προμηθειών που εξέτασε το Reuters.

Μια άλλη πρωτοβουλία είναι ένα νέο ταμείο ΑΙ και ρομποτικής, με κεφάλαια 1,4 δισ. δολαρίων, που δημιουργήθηκε στην πόλη του Σεντζέν.

Advertisement

Ορισμένοι ανακυτές προβλέπουν τώρα ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, με τις κρατικές επιδοτήσεις να ενθαρρύνουν την ευρεία υιοθέτησή τους στη χώρα.

Το μέσο κόστος των υλικών για ένα ανθρωποειδές ρομπότ εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 35.000 δολάρια στα τέλη του 2025, θα μπορούσε όμως να πέσει στα 17.000 δολάρια έως το 2030 αν όλα τα υλικά προέρχονται από την Κίνα, δήλωσε ο Μινγκ Χσουν Λι, αναλυτής της BofA Securities.

Τρεις κινεζικές εταιρείες ρομποτικής είπαν στο Reuters ότι αναμένουν μείωση του κόστους στο μισό σε διάστημα ενός έτους. Συγκριτικά, το κόστος των υλικών για το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla, εφόσον προέρχονται από χώρες εκτός Κίνας, φτάνει σήμερα τα 50 με 60 χιλιάδες δολάρια, ανέφερε ο Λι.

«Χάρη στην ευρεία εφοδιαστική αλυσίδα της, η Κίνα έχει πλεονέκτημα στη μείωση του κόστους» δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής, ο οποίος εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ανθρωποειδών ρομπότ θα μπορούσαν να φτάσουν το ένα εκατομμύριο μονάδες το 2030.

Περαστικοί φωτογραφίζουν ένα ρομπότ της AgiBot έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σαγκάη (Reuters)Περαστικοί φωτογραφίζουν ένα ρομπότ της AgiBot έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σαγκάη (Reuters)

Περαστικοί φωτογραφίζουν ένα ρομπότ της AgiBot έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σαγκάη (Reuters)

Advertisement

ΑΙ και δεδομένα

Η Κίνα επενδύει επίσης στη συλλογή δεδομένων, ένα κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη της ρομποτικής.

Συγκριτικά με την παραγωγική ΑΙ, όπου οι εταιρείες εκπαιδεύουν τα μοντέλα τους με ωκεανούς δεδομένων που συλλέγουν από το Διαδίκτυο, τα δεδομένα που απαιτούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων που θα ελέγχουν τα ρομπότ είναι πολύ πιο περιορισμένα. Τα δεδομένα αυτά αφορούν την αλληλεπίδραση των ρομπότ με το περιβάλλον τους, όταν για παράδειγμα στοιβάζουν κιβώτια ή γεμίζουν ένα ποτήρι με νερό.

Πέρυσι, οι αρχές της Σαγκάης βοήθησαν την AgiBot να στήσει την εγκατάσταση συλλογής δεδομένων, προσφέροντας χωρίς ενοίκιο τον χώρο όπου 200 άνθρωποι συνυπάρχουν με 100 ρομπότ.

Στη μεγάλη αποθήκη συλλέγονται δεδομένα υψηλής ποιότητας με τα οποία θα εκπαιδευτούν μοντέλα «ενσώματης ΑΙ».

Παρόμοιες εγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται από τις τοπικές αρχές του Πεκίνου και της Σεντζέν, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

Advertisement
Τεχνικοί επιβλέπουν ρομπότ στην εγκατάσταση της AgiBot στη Σαγκάη (Reuters)Τεχνικοί επιβλέπουν ρομπότ στην εγκατάσταση της AgiBot στη Σαγκάη (Reuters)

Τεχνικοί επιβλέπουν ρομπότ στην εγκατάσταση της AgiBot στη Σαγκάη (Reuters)

Η MagicLab, μια άλλη startup ανθρωποειδών ρομπότ, ανέφερε ότι τα πρωτότυπα των μηχαν΄βν της έπιασαν πρόσφατα δουλειά σε γραμμές παραγωγής, όπου ανέλαβαν εργασίες όπως ο ποιοτικός έλεγχος, ο χειρισμός υλικών και η συναρμολόγηση.

Τα ρομπότ της εταιρείας χρησιμοποιούν μοντέλα ΑΙ κινεζικών εταιρειών όπως η DeepSeek, η Alibaba και η ΒyteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok.

«Η DeepSeek βοήθησε με τη συλλογιστική και την αντίληψη εργασιών, συνεισφέροντας έτσι στην ανάπτυξη των ρομποτικών ‘εγκεφάλων’ μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MagicLab Γου Τσανγκτσένγκ.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κίνας, πάντως, είναι η κυριαρχία της στον εξοπλισμό των ανθρωποειδών ρομπότ, αφού μπορεί να παράγει το 90% των απαιτούμενων εξαρτημάτων.

Advertisement

Ως αποτέλεσμα, η Κίνα κυριαρχεί στην εφοδιαστική αλυσίδα και φιλοξενεί σήμερα τις περισσότερες εταιρείες ανθρωποειδών ρομπότ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ρομπότ πωλούνται για μόλις 12.000 δολάρια.

Νέες εταιρείες ρομποτικής ξεφυτρώνουν πλέον σαν μανιτάρια. Το 2024, συνολικά 31 κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν 36 μοντέκα ανθρωποειδών ρομπότ, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες παρουσίασαν μόνο 8, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Τουλάχιστον έξι κινεζιξές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Unitree και UBTech, ανέφεραν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή ή θα το κάνουν εντός του έτους.

Ρομπότ της AgiBot συνομιλεί με πελάτισσα σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Σαγκάη (Reuters)Ρομπότ της AgiBot συνομιλεί με πελάτισσα σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Σαγκάη (Reuters)

Ρομπότ της AgiBot συνομιλεί με πελάτισσα σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Σαγκάη (Reuters)

Θέσεις εργασίας σε κίνδυνο;

Αν και η αγορά ρομπότ παραμένει σε νηπιακό στάδιο, οι πολιτικοί στην Κίνα έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην αγορά εργασίας.

Advertisement

Περίπου 123 εκατομμύρια Κινέζοι δουλεύουν στη βιομηχανία, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Στο φετινό Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, ο Τσενγκ Γκονγκτσένγκ, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, προειδοποίησε ότι τα ρομπότ και η AI θα επηρεάσουν το 70% του βιομηχαικού κλάδου, κάτι που θα μείωνε δραστικά τις εισφορές ασφάλισης.

Στο ίδιο συνέδριο, ο Λιου Τσινγκφένγκ, πρόεδρος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης iFlytek, πρότεινε τη δημιουργία ενός προγράμματος επιδότησης ανέργων που θα καλύπτει για 6 έως 12 μήνες όσους αντικαθίστανται τις δουλειές τους από ρομπότ.

Παρά την ανησυχία για τις επιπτώσεις στην αφορά εργασίας, το Πεκίνο βλέπει τα ρομπότ ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού σε τομείς όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων –μια αγορά που μεγαλώνει καθώς ο πληθυσμός των 1,4 δισ. ανθρώπων γηράσκει.

Τον Δεκέμβριο, η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε εθνικό σχέδιο για την φροντίδα των ηλικιωμένων το οποίο ενθαρρύνει τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης. Λίγο αργότερα, ο γίγαντας της τεχνολογίας Ant Group ανακοίνωσε τη δημιουργία θυγατρικής ανθρωποειδών ρομπότ που θα εστιαστεί σε αυτό το αντικείμενο.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο