Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η κλιματική ουδετερότητα στην… κρίση των Βερολινέζων

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Για να εγκριθεί η πρόταση, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον το 25% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου, ανεξαρτήτως εάν η συμμετοχή στις κάλπες θα είναι υψηλή ή χαμηλή.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ως εκ τούτου η πιθανότητα μικρής προσέλευσης στις κάλπες δείχνει να είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των εμπνευστών του δημοψηφίσματος: της συμμαχίας Klimaneustart Berlin, που συγκροτήθηκε το 2021 από μέλη της κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες, ακτιβιστές και περιβαλλοντικές ομάδες, με την υποστήριξη και επενδυτών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του αιτήματός τους για επιτάχυνση της μάχης στη γερμανική πρωτεύουσα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πέρα από τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 95% εντός της επόμενης 7ετίας, ζητούν επίσης αποφυγή των αντισταθμίσεων άνθρακα: μια συχνή τακτική οιονεί «λογιστικού μαγειρέματος» της πραγματικής παραγωγής ρύπων.

Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στον ισχύοντα νόμο για την πράσινη μετάβαση στη γερμανική πόλη-κρατίδιο.

Κοντολογίς, θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση του Βερολίνου. Τυχόν παραβίαση των νέων στόχων θα μπορούσε να έχει νομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την πολιτική για το κλίμα ως μαραθώνιο», λέει η Τζούλια Επ, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων και πρόεδρος του βερολινέζικου παραρτήματος της οργάνωσης «Φίλοι της Γης Γερμανίας», που υποστηρίζει την εκστρατεία.

«Πρέπει ωστόσο να κάνουμε σπριντ», εξηγεί, «γιατί ξεκινήσαμε πολύ αργά».

Είναι ρεαλιστικός ο στόχος;

Στο Βερολίνο -που ως κρατίδιο μπορεί να υιοθετήσει τοπικούς νόμους σε μια σειρά ζητημάτων, όπως εν προκειμένω για την κλιματική αλλαγή- οι κύριοι τομείς παραγωγής ρύπων είναι η μηχανοκίνηση, η θέρμανση και οι κατασκευές.

Μέχρι και σήμερα, το 80% της καταναλούμενης ενέργειας προέρχεται από πηγές ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του φυσικού αέριου.

Δημοσκόπηση από την Civey που διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έδειξε ότι το 46% των Βερολινέζων ήταν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Το 42% ήταν κατά. Στο 12% ήταν οι αναποφάσιστοι.

Ωστόσο, λίγοι νομοθέτες στη Γερουσία του Βερολίνου -την τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου- πιστεύουν ότι είναι ρεαλιστικά εφικτή η επίσπευση του στόχου κλιματικής ουδετερότητας το 2030.

Σχετική μελέτη που ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Οικολογικών Οικονομικών Ερευνών (IÖW) προς διερεύνηση σεναρίων επίτευξης των κλιματικών στόχων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πόλη-κρατίδιο θα μπορούσε να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα το νωρίτερο τη δεκαετία του 2040.

«Είναι απίθανο να γίνει πολύ νωρίτερα», αναφέρουν οι συντάκτες της. Εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 μπορεί να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά τα δύο τρίτα. Και δη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν «μεγάλες προσπάθειες αμέσως».

Το κόστος αναμένεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια.

Οι επικριτές του σχεδίου -μεταξύ αυτών οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, που πιθανολογείται ότι θα συγκροτήσουν τη νέα τοπική κυβέρνηση, μετά τις ανατροπές που έφεραν οι εκλογές του Φεβρουαρίου- προειδοποιούν ότι θα απαιτηθούν αιματηρές περικοπές δαπανών σε άλλους κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες.

Η συμμαχία Klimaneustart Berlin επιμένει ότι ο στόχος του 2030 είναι εφικτός, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητες οι δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης της επιταχυμένης μετάβασης σε αυτές.

Η… τέχνη του εφικτού

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βιομηχανικό λόμπι του Βερολίνου διαφωνεί… οριζοντίως και καθέτως με το δημοψήφισμα.

«Ανέντιμο» το χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (UVB), Κρίστιαν Άμσινκ.

«Όποιος δημιουργεί τέτοιες προσδοκίες στους ψηφοφόρους διακινδυνεύει να χαθεί κι άλλο η εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό μας σύστημα», υποστήριξε, προδιαγράφοντας ως απατηλό τον στόχο του 2030.

Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από 100 εταιρείες του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής τράπεζας N26, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υπέρ του δημοψηφίσματος.

Τη σχετική λίστα δημοσίευσε η εφημερίδα Tagesspiegel.

Για ακόμη μια φορά, το κόμμα των Πράσινων -εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, αλλά και στην απερχόμενη τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου- δείχνουν να άγονται και να φέρονται.

Όπως και τα περισσότερα κόμματα, απέρριψαν την πρόταση του δημοψηφίσματος.

Εν μέσω ωστόσο εσωτερικών διαφωνιών άλλαξαν τη στάση τους προσφάτως, τονίζοντας ότι η επικράτηση του «ναι» θα αποτελούσε «ορόσημο στο δρόμο προς μια πράσινη και βιώσιμη πρωτεύουσα» της Γερμανίας.

«Μπορεί να δώσει στους πολιτικούς περισσότερα εργαλεία για δεσμευτικούς οδικούς χάρτες ως προς την προστασία του κλίματος», ανέφερε η Μπεντίνα Γιάρας, επικεφαλής των Πρασίνων στο Βερολίνο και απερχόμενη αντιδήμαρχος της πόλης-κρατιδίου, αρμόδια για την περιβαλλοντική πολιτική.

Μιλώντας στην Tageszeitung, είπε ότι η ίδια θα ψηφίσει «ναι», αν και παραδέχτηκε ότι θεωρεί δύσκολο τον στόχο του 2030…

Υψηλά «στοιχήματα»

Περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές πόλεις -συμπεριλαμβανομένων πρωτευουσών όπως το Παρίσι, η Βαρσοβία, η Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και η Ρώμη- έχουν ενταχθεί σε πρωτοβουλία της ΕΕ για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων ως προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030.

Με το δημοψήφισμα το Βερολίνο μπορεί να υιοθετήσει τον ίδιο στόχο, χωρίς να συμμετέχει στο πρόγραμμα, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Στη σχετική αναγραφόμενη λίστα αναφέρονται από πλευράς Ελλάδας ως συμμετέχουσες η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και τα Τρίκαλα.

Η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, στόχευσε ακόμη ψηλότερα, επιδιώκοντας να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη πόλη έως το 2025.

Οι φιλοδοξίες της προσέκρουσαν ωστόσο πρόσφατα σε εμπόδιο, καθώς ένας αποτεφρωτήρας απορριμμάτων δεν έλαβε την αναμενόμενη χρηματοδότησηγια τη χρήση τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη μονάδα.

Ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι, για πολλούς λόγους, τα λόγια μπορεί τελικά να απέχουν πολύ από τις πράξεις…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE3 λεπτά ago

«Νόμιζα πως θα χειροκροτούσατε» – Η αμήχανη στιγμή της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ που προκάλεσε έντονο γέλιο

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Τσιγάρο: Σχεδόν 60% των εφήβων δεν καπνίζει

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Εξαλλος ο Ερντογάν με βίντεο φιλοκούρδων ακτιβιστών στη Σουηδία

LIFESTYLE21 λεπτά ago

Η νοσταλγική τάση που επιστρέφει κάθε καλοκαίρι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ27 λεπτά ago

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ελάχιστες αλλαγές στη νέα κάλπη

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Καιρός: Συννεφιά με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες

OIKONOMIA36 λεπτά ago

H διόρθωση της δήλωσης και το… ξεφούσκωμα του εκκαθαριστικού

ΚΟΣΜΟΣ39 λεπτά ago

Μόνο σεβασμός για όσους επιμένουν

LIFESTYLE45 λεπτά ago

H ήσυχη πολυτέλεια δεν είναι trend, είναι τρόπος ζωής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ51 λεπτά ago

Εκλογική επιτροπή ΝΔ: Επιχείρηση «ο γύρος της Ελλάδας σε 20 μέρες» – Ποιοι παίρνουν τους… δρόμους

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή