Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η κρίση του Κέντρου είναι τελικά πραγματική;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Από διάφορες πλευρές το Κέντρο έχει παρουσιαστεί ως η μόνη πολιτική τοποθέτηση που μπορεί να ηγηθεί των σύγχρονων κοινωνιών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε γενικές γραμμές η έκφραση «κεντρώος πολιτικός» (centrist politician) έχει αρχίσει να αποτελεί τη βασική «θετική περιγραφή» στο διεθνή Τύπο, ιδίως τον αγγλοσαξονικό. Μάλιστα, έχει αρχίσει σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιείται αντί του πιο «κλασικού» φιλελεύθερος (liberal), ίσως για να προσδιορίσει καλύτερα ότι πλέον δεν μιλάμε τόσο για περιεχόμενα – αυτά λίγο πολύ θεωρούνται δεδομένα – όσο όντως για «γεωμετρίες», για τοποθεσίες εντός του πολιτικού πεδίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βεβαίως, η έννοια αυτή του Κέντρου παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφής. Πιο σωστά προσδιορίζεται κυρίως από τον τρόπο που επιλέγουν όσοι θεωρούν ότι το πολιτικό mainstream πρέπει να παρουσιαστεί ως το Κέντρο. Γιατί εάν μιλήσουμε για πολιτικό περιεχόμενο, τότε θα διαπιστώσουμε ότι λίγο πολύ αυτό που θεωρείται Κέντρο σήμερα, είναι αυτό που κατά βάση εθεωρείτο σε προηγούμενες δεκαετίες ως νεοφιλελευθερισμός: δηλαδή η αντίληψη που θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν βασικές υποδομές, ότι πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες οι εργασιακές σχέσεις και ο ρόλος του κράτους κυρίως πρέπει να είναι οι τακτικές «ενέσεις ρευστότητας» ή τα «προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης» σε όλες εκείνες τις αμήχανες στιγμές όπου η αγορά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ακριβώς ο μηχανισμός οικονομικής ορθολογικότητας που τα εγχειρίδια περιγράφουν. Συνήθως αυτά συνδυάζονται και με μια γενική υπεράσπιση του κοινοβουλευτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τα ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων, αν και συχνά υπάρχουν αρκετά σκληρές αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές τοποθετήσεις.

Το… πολεμούν τα άκρα;

Το ενδιαφέρον βέβαια με αυτή τη έννοια του Κέντρου είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται ως μια πανταχόθεν βαλλόμενη πολιτική ιδεολογία, στοιχείο που με τη σειρά του παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι είναι η συγκριτικά ορθότερη ιδεολογία, εφόσον την πολεμούν «τα άκρα». Βεβαίως, η ίδια η έννοια των «δύο άκρων» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής μυθολογίας, ή όντως «καθαρής ιδεολογίας» με την έννοιας μιας φαντασιακής και μάλλον αντεστραμμένης εικόνας της πραγματικότητας. Γιατί είναι προφανές ότι ένα τεράστιο πολιτικό, ιδεολογικό και αξιακό χάσμα χωρίζει π.χ. τη ριζοσπαστική αριστερά με το εξισωτικό και ριζικά δημοκρατικό της πρόταγμα από τον αυταρχικό συντηρητισμό, τη λατρεία της ηγεσίας και τον ρατσισμό της ακροδεξιάς. Στην πραγματικότητα, η μυθολογία περί των δύο άκρων απλώς συσκοτίζει πραγματικές πολιτικές διαιρέσεις ταυτίζοντας εξαιρετικά ανόμοια πολιτικά ρεύματα και προσπαθεί να «προστατεύσει» το Κέντρο κυρίως από τις εύλογες κριτικής που μπορεί να δεχτεί από τα αριστερά και από την πλευρά των διεκδικητικών κινημάτων. Με ανάλογο τρόπο και η έννοια του «λαϊκισμού» επίσης διαμορφώνει ένα παραλλαγή ιδεολογικού «μπαμπούλα» που επίσης συγχέει τη ριζοσπαστική αριστερά και την ακροδεξιά στον ίδιο απαξιωτικό χαρακτηρισμό, που στον πυρήνα του έχει ακριβώς τη δυσπιστία απέναντι στη δημοκρατική απαίτηση που εκφράζουν οι υποτελείς τάξεις.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή αυτή η παραλλαγή «Κέντρου» δεν έχει κατορθώσει να διαμορφώσει μια πραγματικά ηγεμονική πολιτική δυναμική, ούτε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που να μπορεί να αναγνωρίζεται με τρόπο θετικό σε αυτή την πολιτική στρατηγική, ανεξαρτήτως του τρόπου που διαμορφώνεται η δημόσια σφαίρα.

Το μήνυμα της Γαλλίας

Από αυτή την άποψη τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι ενδεικτικά. Το γεγονός ότι ένας άρτι επανεκλεγείς πρόεδρος, που μάλιστα υπήρξε ο κατεξοχήν θιασώτης της προβολής μιας σύγχρονης εκδοχής «Κέντρου» σε αντιδιαστολή προς τις παραδοσιακές πολιτικές ταυτότητες, ηγείται ενός πολιτικού σχηματισμού που κατορθώνει να πάρει απλώς λίγο πάνω από 25% και μάλιστα σε εκλογές με μειωμένη συμμετοχή, λέει πολλά για τα όρια της απήχησης του Κέντρου.

Την ίδια στιγμή ο τρόπος που οι γαλλικές εκλογές (εδώ συμπεριλαμβάνω και τις προεδρικές) έδειξαν τον τρόπο που η γαλλική κοινωνία σήμερα τριχοτομείται ως προς τα πολιτικά μπλοκ με βάση όμως μια ανάλογη διαίρεση των κοινωνικών ομάδων, δείχνουν ακριβώς την κοινωνική  βάση των μετατοπίσεων στην πολιτική σκηνή. Αυτό που καταδεικνύουν είναι μια βαθύτερη κρίση νομιμοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» που σήμερα ορίζονται ως ο πυρήνας του Κέντρου, η οποία τροφοδοτεί διάφορες μορφές αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένης μιας εντυπωσιακής συσπείρωσης συγκεκριμένων στρωμάτων (από τους επισφαλείς νέους εργαζομένους έως τα πληβειακά στρώματα μεταναστευτικής καταγωγής) γύρω από την Αριστερά, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι το Κέντρο θα χρειαστεί ολοένα και περισσότερο την υποστήριξη της νεοσυντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς. Όμως, ακόμη και έτσι ο πυρήνας του μηχανισμού της πολιτικής κρίσης θα παραμείνει ενεργός, με την κρίση να επιτείνεται τόσο από την αναπόφευκτη πυροδότηση μεγάλων κοινωνικών εκρήξεων, όσο και από το διαρκή πειρασμό αυταρχικών στροφών στο όριο μιας σύγχρονης εκδοχής «Καισαρισμού».

 

Το παράδειγμα των «κίτρινων γιλέκων»

Η μεγάλη και παρατεταμένη κοινωνική έκρηξη των «κίτρινων γιλέκων» υπήρξε μία από τις μεγάλες πολιτικές δοκιμασίες του Εμανουέλ Μακρόν που κατά βάση επέλεξε το δρόμο μιας ιδιαίτερα αυταρχικής αντιμετώπισης. Η σημασία, όμως, εκείνου του κινήματος ήταν ακριβώς ότι έδειξε τις νέες μορφές που μπορεί να πάρει η κοινωνική διαμαρτυρία και τις πρωτότυπες συμμαχίες που έστω και αντιφατικά μπορούν να αναπτυχθούν στον δρόμο και εντός διεργασιών που στη δυναμική τους υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Νοσοκομείο Μπαλουκλί: Βοήθεια 350.000 δολ. συγκέντρωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την αποκατάσταση των ζημιών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την εξασφάλιση ενός αρχικού ποσού ύψους 350.000 δολ. και την άμεση διάθεσή του για την ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου του Μπαλουκλί, που υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου, αλλά και «για την ανακούφιση των ηλικιωμένων και ασθενών αδελφών μας που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο έγινε δεκτός στην Κωνσταντινούπολη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά, πληροφορώ τον Παναγιώτατο ότι η Ομογένειά μας ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας για την ανοικοδόμηση του ιστορικού κτιρίου του νοσοκομείου και για την ανακούφιση των αδελφών μας στην Πόλη που φιλοξενούνται σε αυτό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το νοσοκομείο των Ρωμιών μετρά 270 χρόνια ζωής

Οι δωρεές

Όπως σημείωσε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει δεσμεύσει αρχικά 100.000 δολ. και αναμένει το ποσό αυτό να αυξηθεί μέσω διαφόρων δωρεών, ενώ το Ταμείο Ηγεσίας των Εκατό έχει και αυτό δεσμεύσει, από την πλευρά του, επιπλέον 100.000 δολάρια.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσφέρει αρχικά το ποσό των 100 χιλιάδων δολ., πιστό στην αποστολή του να υποστηρίζει και να υπερασπίζεται τη Μητέρα Εκκλησία.

Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο του Φιλόπτωχου Ταμείου διαθέτει 50.000 δολάρια ως μια πρώτη πράξη υποστήριξης αυτής της εμβληματικής πατριαρχικής διακονίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που έφθασε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για το τρίτο προσκυνηματικό ταξίδι των ομογενών μας, που διοργανώνεται φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προγραμματίζει να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες το Νοσοκομείο του Μπαλουκλί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στην πόλη Μπούκα κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής σκοτώθηκαν τουλάχιστον 458 άνθρωποι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στην πόλη Μπούκα, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, σκοτώθηκαν 458 άμαχοι εκ των οποίων οι 419 εκτελέσθηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια, δήλωσε η αναπληρώτρια δήμαρχος της Μπούκα Μιχαηλίνα Σκόρικ- Σκαρόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Στην επικράτεια της κοινότητας Μπούκα βρήκαμε και ταυτοποιήσαμε 458 πτώματα, ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Από αυτούς οι 419 σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς. Μεταξύ των νεκρών είναι 12 παιδιά, έως ηλικίας 21 ετών», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Μεταξύ των νεκρών 366 είναι άνδρες και 86 γυναίκες. Σύμφωνα με την Σκαρόφσκαγια, οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη, 116 πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και Αγίων Πάντων.

Πόσοι βρίσκονται στα νεκροτομεία

Επίσης περισσότεροι από 50 σοροί δεν είχαν ταφεί, και βρίσκονται ακόμη στα νεκροτομεία δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι πέντε εξ αυτών δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν, μάλιστα οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν στις περιπτώσεις αυτές και το φύλο.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι όσο ζούσαν «ήσαν πολύ αδύναμοι, άρρωστοι και δεν μπορούσαν να κινηθούν ώστε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ιερέας ο οποίος βοήθησε να ταφούν οι κάτοικοι στον ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία.

Η Σκαρόφσκαγια πρόσθεσε ότι αιχμαλωτίσθηκαν 14 κάτοικοι, ενώ 10 θεωρούνται αγνοούμενοι.

Στα τέλη Ιουλίου η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου εντοπίσθηκαν τα πτώματα 1.448 αμάχων, εκ των οποίων 216 δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου Αντρέι Νεμπίτοφ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή 300 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών.

Τα ρωσικά στρατεύματα βρισκόντουσαν στην πόλη Μπούτσα περισσότερο από ένα μήνα. Μετά την οπισθοχώρησή τους στα τέλη Μαρτίου οι τοπικές αρχές και οι δημοσιογράφοι βρήκαν στην πόλη δεκάδες πτώματα και μαζικούς τάφους. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι τα πτώματα στους δρόμους της πόλης υπήρχαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Η Ρωσία αρνείται τη συμμετοχή του ρωσικού στρατού στις δολοφονίες αμάχων, χαρακτηρίζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «προβοκάτσια και σκηνοθεσία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NovayaGazeta.europe, Sboboda.org

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή