Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί την κύρια κατοικία χιλιάδων δανειοληπτών

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στο Φύλλο του Δήμου Παλαμά, στο Παλαιοκκλήσιτου Δήμου Καρδίτσαςκαι στο Καρποχώρι του Δήμου Σοφάδων περιόδευσε ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο ίδιος στις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στους «πλειστηρισμούς της κύριας κατοικίας».Όπως ο ίδιος τόνισε «η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε οριστικά τον νόμο ΠΑΣΟΚ (Κατσέλη), φέρνοντας νέο πτωχευτικό κώδικα που απέδωσε μόλις 2000 ρυθμίσεις οφειλών. Με τον νέο αυτό νόμο δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα ευάλωτα νοικοκυριά που «προστάτεψε» η κυβέρνηση είναι μόλις 3.500, αν και τα κόκκινα δάνεια φτάνουν το 1,5 εκατ.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία πληρώνει ήδη ακριβά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, παρότι η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί 2 μήνες πριν ότι θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί, ο εφιάλτης των εξώσεων γίνεται πραγματικότητα μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς.
Σήμερα το ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 280 δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που οι ανείσπρακτοι φόροι έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια και πολλά δάνεια εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσουν» το επόμενο διάστημα λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Η επισφάλεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και η αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών που θέσπισε η Κυβέρνηση, καθιστούν επιτακτική την προστασία των δανειοληπτών όσο και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
Για το λόγο αυτό καταθέσαμε εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια και συνάμα μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος που περιλαμβάνει την αναστολή των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες με ρεαλιστικά κριτήρια το χαμηλό εισόδημα και την αξία της κατοικίας, βάσει του Ν. 3869/2010. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία-ΕΦΚΑ με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση. Ειδικότερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, προτείνουμε τη δυνατότητα να διατηρούν μέρος της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, εάν πρόκειται για το μοναδικό μέσο διαβίωσης τους. Τέλος,για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο προτείνουμε μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση η οποία θα βγάλει από το αδιέξοδο την κατηγορία αυτή των οφειλετών.Έχουμε χρέος ως πολιτεία να δώσουμε στους αδύναμους δανειολήπτες, που δεν άντεξαν για λόγους αντικειμενικών συνθηκών, μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια.»
*Ο Παπαγεωργίου Σωτήρης είναι Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Καρδίτσας, MScΦιλόλογος Α.Π.Θ., Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων καιΜέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή