Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Λαρισαία Έλενα Μακρή και ο ρατσισμός που έζησε: Η παχυσαρκία είναι ασθένεια, όχι θέμα αισθητικό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Έλενα Μακρή είναι μια γυναίκα που ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Είναι μια γυναίκα με παραπάνω κιλά. Είναι ένας άνθρωπος δυναμικός, κεφάτος, ετοιμόλογος και με πολύ χιούμορ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μιλά στο onlarissa.gr για το θέμα της παχυσαρκίας και της διαφορετικότητας. Για τον κοινωνικό ρατσισμό που έχει βιώσει, για το πως η εμφάνισή της την απέκλειε από θέσεις εργασίας, για την σοβαρή περιπέτεια που έζησε πέρυσι όταν νόσησε από κορωνοϊό και ήταν σε καταστολή για 32 μέρες. Μιλά για το πως οι οικογένειες πρέπει να θωρακίζουν τα παιδιά τους. Μιλά για το πως οι άνθρωποι πρέπει να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε τους εαυτούς μας, για το πως μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και να κάνουμε και τους άλλους χαρούμενους.

Η Έλενα Μακρή περιγράφει την προσωπική της ιστορία και θίγει το θέμα της κοινωνικής ενσυναίσθησης, του αποκλεισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς.

Το κίνημα του body positivity που εμφανίστηκε το 2012,  αλλά έχει τις ρίζες του στο κοινωνικό κίνημα του fat acceptance της δεκαετίας του ΄60 στην Αμερική, αναφέρεται ακριβώς σε αυτό. Στο ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν ίσες ευκαιρίες, ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το βάρος και την εμφάνισή τους.

«Πλέον, που έχω δουλέψει διαφορετικά και σε βάθος με τον εαυτό μου, ευχαριστώ τα κιλά μου γιατί με έκαναν αυτό τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Ένα άνθρωπο που τον εκτιμώ πολύ».

Συνέντευξη στην Εύη Μποτσαροπούλου

Έλενα, θεωρείς πως η εμφάνισή σου επηρέασε την επαγγελματική σου εξέλιξη;

Από μικρή ήθελα να δουλέψω στο χώρο της πώλησης κυρίως σε εμπορικά καταστήματα. Δεν ήθελα να είμαι μια διεκπεραιωτική πωλήτρια και να φέρνω απλά αυτό που μου ζητάνε· ήθελα να αλληλοεπιδρώ με τον πελάτη, να εξηγώ, να συμβουλεύω, να πείθω… πάντα πίστευα ότι έχω αυτές τις δεξιότητες. Ωστόσο, άμα τη εμφανίσει μου έλεγαν ότι η θέση έχει καλυφθεί, ενώ η αγγελία εξακολουθούσε να υπάρχει.

Δεν έβρισκα δουλειά για αρκετά χρόνια. Δούλεψα για μια δεκαετία στο χώρο των δημοσκοπήσεων, στις αρχή στις καταναλωτικές και στη συνέχεια στις πολιτικές. Ενώ ήταν μια δουλειά με αρκετά χρήματα και έκανα πολλά ταξίδια, το γεγονός ότι δούλευα κυρίως Σαββατοκύριακα και δεν είχα ένα γραφείο ή ένα σταθερό σημείο πώλησης όπως ένα κατάστημα, δεν μου άρεσε, δεν ήταν αυτό που ήθελα. Χρειαζόμουν την επαφή με τον κόσμο πιο άμεσα και όχι να βρίσκομαι μόνη μου σε ένα γραφείο με έναν υπολογιστή. Ένιωθα δυστυχισμένη.

Στην πορεία, έμεινα άνεργη για πολλά χρόνια. Συνέβαινε πάντα το ίδιο. Μόλις με έβλεπαν μου αρνούνταν τη θέση. Εκείνη την περίοδο, πολλοί γνωστοί μου μιλούσαν για θέσεις εργασίας, αλλά πάντα το ζήτημα της εμφάνισης έβγαινε μπροστά και μου έλεγαν πως θα χρειάζονταν μια αδύνατη γυναίκα. Θύμωνα. Είχα άρνηση. Σκεφτόμουν πως δεν πρέπει εγώ να αλλάξω για αυτό, για να βρω μια δουλειά.

Ένα βράδυ Ιανουαρίου, πλήρως απογοητευμένη άρχισα να στέλνω βιογραφικά σε πολυεθνικές που ασχολούνται με τις πωλήσεις. Μετά από έξι μήνες με καλέσαν από μια εταιρία προϊόντων τεχνολογίας, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών για να δώσω συνέντευξη. Θυμάμαι ότι ήμουν τόσο απογοητευμένη που δεν ήθελα καν να πάω· το θεωρούσα άσκοπο. Πήγα την τελευταία στιγμή και είπα στον διευθυντή του καταστήματος ότι «δεν έχω εμπειρία αλλά θέλω να είμαι πωλήτρια· δεν μπορώ γιατί είμαι χοντρή». Εκείνος με προσέλαβε με 3μήνη σύμβαση, αλλά στον ενάμιση μήνα μου ανακοίνωσε ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος μαζί μου και μου πρότεινε να κάνουμε σύμβαση αορίστου χρόνου. Ήταν μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση για μένα… Επιτέλους και κάποιος άλλος καταλάβαινε αυτό που εγώ πάντα ήξερα για μένα. Ήταν μια νίκη.

Εδώ και κάποια χρόνια δουλεύω σε γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας που υποστηρίζει την διαφορετικότητα με όλους τους τρόπους και δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους που απλώς κάνουν για τη δουλεία της.

Η ζωή σου σαν παιδί και νεαρή κοπέλα πως ήταν; Είχε αντίστοιχες δυσκολίες;

Πάντα ήμουν ένα παχουλό παιδάκι. Οι γονείς θέλαν να χάσω κιλά για την υγεία μου. Σε γενικές γραμμές έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και τον τρόπο σκέψης τους.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό – και δεν μιλάω τώρα για τους δικούς μου – είναι οι γονείς να αποδέχονται τα παιδιά τους και να τους εξηγούν με χαλαρό και όμορφο τρόπο ποια θα ήταν τα οφέλη στο να χάσουν κιλά. Χωρίς αποδοκιμασίες και κριτική. Να τους λένε πως εγώ σε αγαπάω όπως είσαι και αυτό δεν αλλάζει, αλλά για σένα τον ίδιο θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσεις. Να καταλαβαίνει το παιδί ότι οι γονείς το αποδέχονται και το αγαπούν άνευ όρων, ότι είναι καλό παιδί, αλλά ότι μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Άλλωστε, αυτό πιστεύω πως πρέπει να ισχύει σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο θέμα που συζητάμε.

Ένα μικρό παιδί την κριτική, την αποδοκιμασία και την επιμονή όλων γύρω του – ακόμη κι ξεκινά με καλή πρόθεση – δεν μπορεί να τη διαχειριστεί ώστε να μην νιώθει μειονεκτικά και αποκλεισμένο από διάφορα πράγματα. Οι γονείς πρέπει να το προστατέψουν και να το θωρακίσουν απέναντι σε αυτό που θα αντιμετωπίσει στην κοινωνία.

Θυμάμαι, πολλές φορές σε ευρύτερα οικογενειακά τραπέζια, να μου σερβίρουν διαφορετικό φαγητό ή ποσότητα φαγητού και να μου λένε εσύ θα φας μόνο αυτό γιατί έτσι πρέπει και αυτό είναι καλό για σένα…

Έτρωγες ποτέ από αντίδραση σε όλο αυτό το πρέπει που προσπαθούσαν να σου επιβάλλουν;

Ξεκάθαρα ναι. Άλλωστε, το κρυφό είναι το καλύτερο, το πιο νόστιμο… σε όλους τους τομείς. Το έχει πει και η Ρίτα Σακελαρίου με μεγάλη επιτυχία…

Δεν έτρωγα άμεσα, αλλά αργότερα. Κρυφά και από αντίδραση.

Θα έλεγες ότι έχεις δεχτεί bulling;

Ναι έχω δεχτεί στο σχολείο γιατί τα παιδιά είναι πολύ σκληρά. Δέχτηκα και αργότερα, όταν ήμουν μεγάλη, σχετικά με της επεμβάσεις στομάχου για απώλεια βάρους. Δέχτηκα μεγάλη πίεση από πολλούς να κάνω ένα αντίστοιχο χειρουργείο, χωρίς να ρωτάνε αν θέλω και κυρίως αν μπορώ.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις, αφενός δεν είναι πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις και κυρίως δεν αποτελούν επιλογή του καθενός ως λύση για αδυνάτισμα. Είναι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις που πρέπει να αποφασίζονται από ένα ευρύτερο ιατρικό team και να προτείνονται για συγκεκριμένους λόγους. Δεν παύει ένα τέτοιο χειρουργείο να είναι μία μορφή ακρωτηριασμού. Για να το καταλάβουμε είναι σαν να αποφασίζει κάποιος να ζητήσει από ένα γιατρό να του κόψει ένα χέρι. Το λέω ακραία για να γίνει αντιληπτό.

Πιστεύεις ότι θα ήταν διαφορετική η ζωή σου αν είχες διαφορετική εμφάνιση;

Την έχω κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου. Αν για παράδειγμα μου άνοιγαν όλες οι πόρτες αν ήμουν αδύνατη. Αν θα ήταν όλα πιο εύκολα… Πιθανόν ναι.

Συχνά όμως, αν όλα σου προσφέρονται εύκολα, τεμπελιάζεις και δεν προσπαθείς όσο πρέπει. Αλλά όλο αυτό κρατάει πολύ λίγο.

Πλέον, που έχω δουλέψει διαφορετικά και σε βάθος με τον εαυτό μου, ευχαριστώ τα κιλά μου γιατί με έκαναν αυτό τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Ένα άνθρωπο που τον εκτιμώ πολύ.

Έχω διαβάσει ένα άρθρο που προσεγγίζει ψυχαναλυτικά την παχυσαρκία και αγγίζει το θέμα από την οπτική των ενστίκτων. Υποστηρίζει ότι το πάχος που επηρεάζει την εμφάνιση έρχεται σε μεγάλη σύγκρουση με το πολύ δυνατό ένστικτο να είναι κάποιος αρεστός. Και ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα άλλο ένστικτο πιο ισχυρό που να λειτουργεί στους ανθρώπους που θέλουν και προσπαθούν να χάσουν κιλά αλλά δεν τα καταφέρνουν. Και αυτό είναι ο φόβος να ανακαλύψουν ότι τα κιλά δεν φταίνε για την τροπή που έχει πάρει η ζωής τους. Ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες ελλείψεις και ανεπάρκειες τις οποίες φοβούνται να αντιμετωπίσουν. Θεωρείς ότι ισχύει αυτή η θεωρία;

Ναι φυσικά και ισχύει. Ειδικά παλιότερα για μένα. Πλέον όχι. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Από μικρή ψυχαναλύομαι μόνη μου. Έκανα πάντα τέτοιες ερωτήσεις στο εαυτό μου. Έκανα διαδοχικές ερωτήσεις. Και το συμπέρασμα σε μια σειρά ερωτήσεων ήταν αυτό.

Η περιπέτεια υγείας που είχες πέρυσι όταν νόσησες με τον κορωνοϊό σε επηρέασε; Σε άλλαξε;

Νόσησα πέρυσι τον Νοέμβριο και ήμουν 32 μέρες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε καταστολή. Οι πιθανότητες να ζήσω λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων μου και λόγω της παχυσαρκίας δεν ήταν υπέρ μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κομνό· για μένα υπάρχουν πλέον οι γονείς που με έφεραν στη ζωή και ο κ. Κομνός που μου την ξαναέδωσε…

Όταν ξύπνησα, δεν μπορούσα να κουνήσω τίποτα από το λαιμό και κάτω. Επίσης, δεν μιλούσα γιατί είχα τραχειοτομή. Έμεινα σε κέντρο αποκατάστασης για δύο μήνες και η αποθεραπεία κράτησε μέχρι το Πάσχα. Συγκεκριμένα, η τελευταία μου μέρα στη δουλεία πριν αρρωστήσω ήταν η 31η Οκτωβρίου του 2020 και ξαναγύρισα στις 6 Μαΐου του 2021. Δεν έχω επανέλθει πλήρως ακόμη, η ισορροπία έχει βελτιωθεί αλλά χρειάζομαι μπαστούνι για να περπατήσω. Θέλει χρόνο ακόμη… ΄¨

Όταν επέστρεψα σπίτι μου, την 1η Φεβρουαρίου ήμουν 35 κιλά μείον, αλλά σχεδόν τα ξαναπήρα όλα.

Ήταν μεγάλο σοκ. Τώρα καταλαβαίνω πως σκεφτόμουν όταν ήμουν αρτιμελής. Πλέον, βλέπω τη ζωή αλλιώς.

Θεωρείς πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τον κοινωνικό ρατσισμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας; Έχει βοηθήσει τελικά το κίνημα της πολιτικής ορθότητας και του boby positivity;

Ναι βλέπω τεράστια διαφορά τα τελευταία 5 χρόνια περίπου. Αν και θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πλέον υπάρχουν ρούχα για μεγάλα μεγέθη που παλιότερα για παράδειγμα δυσκολευόσουν ιδιαίτερα να βρεις και έπρεπε να τα πληρώσεις ακριβά. Έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία τον τελευταίο καιρό. Θα έλεγα ότι πολύς κόσμος έχει πλουτίσει πάνω μας· δεν είναι μόνο η μόδα, αλλά τα κέντρα αδυνατίσματος και πολλά άλλα. Το σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες εναλλακτικές σε βασικές ανάγκες για ανθρώπους με περισσότερα κιλά.

Και σε επίπεδο κοινωνικό υπάρχει διαφορά. Το ξαναλέω, το κίνημα υπέρ της διαφορετικότητας αποδίδει, αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή.

Τώρα όσον αφορά το politically correct, καλά κάνει και υπάρχει. Δεν βλάπτει καθόλου να περιορίζεται κάποιος στο πως θα εκφραστεί και θα αντιδράσει. Δεν βλάπτει να νιώθει κανείς ενοχές αν συμπεριφερθεί άσχημα. Καλά κάνει και νιώθει άσχημα γιατί προσέβαλλε ένα άλλο άνθρωπο που δεν του έκανε κάτι κακό, αλλά απλά και μόνο υπάρχει και εμφανίστηκε.

Μπορεί όλοι όσοι υπερθεματίζουν υπέρ του κινήματος να μην είναι απόλυτα ειλικρινείς, μπορεί κάποιοι να θέλουν να οικειοποιηθούν οφέλη… αλλά δεν με ενδιαφέρει. Αρκεί που μέσα από τη διαδικασία κάποιοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν πιο χαρούμενοι. Εγώ αυτό θέλω, οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι και ο καθένας να βρει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου, κανείς δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα.

Όσο μιλάμε, καταλαβαίνω ότι έχεις κάνει πολύ δουλεία με τον εαυτό σου. Τι είναι για σένα τελικά η παχυσαρκία; Τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις γενικότερα;

Κάθε άνθρωπος έχει τα κιλά του είτε γιατί του αρέσει, είτε γιατί έχει πρόβλημα υγείας, είτε γιατί πάσχει από κατάθλιψη, είτε γιατί παίρνει συγκεκριμένη αγωγή που προκαλεί παράλληλα αύξηση του βάρους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα είναι ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια και όχι θέμα αισθητικής. Συνήθως, υπάρχουν πολλές ειδικότητες γιατρών που επιμελούνται της κατάστασης.

Αυτό όμως δεν πρέπει να σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να νιώθει αποκλεισμένος κοινωνικά ή επαγγελματικά, ή ακόμη και στην προσωπική του ζωή. Αν νιώθεις χαμηλή αυτοεκτίμηση θα προσελκύσεις και στην προσωπική σου ζωή το αντίστοιχο.

Πάντα υπάρχει καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και εγώ προσωπικά πλέον εστιάζω σε αυτό. Το θέμα δεν είναι να χάσει κάποιος βάρος για το αισθητικό κομμάτι, αλλά για να φροντίσει το σπίτι του· το σώμα μας είναι το σπίτι μας.

Δυστυχώς, γύρω μου υπάρχουν άτομα που με μεγάλη ευκολία – προσπαθώντας για το καλό μου, το ξέρω – μου λένε συνέχεια να σταματήσω να τρώω και να χάσω βάρος. Εγώ προσωπικά δεν θέλω να χρησιμοποιώ την έκφραση «χάνω κιλά» αλλά «πετάω από πάνω μου ότι μου είναι περιττό». Αυτό πλέον το κάνω και με τους ανθρώπους· βγάζω από τη ζωή μου ανθρώπους που μου είναι τοξικοί. Θέλω να νιώθω ανάλαφρη στις σχέσεις μου, και θέλω οι άλλοι γύρω μου να έχουν διακριτικότητα και τακτ. Μέχρι σήμερα, πολλοί προσπάθησαν να με κάνουν να νιώσω υποτιμητικά. Όταν βλέπω τέτοιες συμπεριφορές,  αυτό τον κοινωνικό ρατσισμό που μπορεί να έχει να κάνει με τα κιλά, με το ύψος, με την σεξουαλικότητα, με οτιδήποτε… καταλαβαίνω ότι και ο άλλος έχει πρόβλημα… ποιος ξέρει τι προβολές κάνει… Θέλω να τον πάρω αγκαλιά και να τον ρωτήσω πως μπορώ να τον βοηθήσω…

Έστω κι αν ένας και μόνο που θα διαβάσει αυτή τη συνέντευξη νιώσει καλύτερα και πάρει θάρρος θα είναι μεγάλο κέρδος και για μένα πραγματικά σπουδαίο.

Έλενα σε ευχαριστώ… εύχομαι να έχεις πάντα αυτή την ενέργεια και τη σπιρτάδα. Το ξέρεις πως θα μπορούσες να ήσουν πολύ καλή στο θέατρο;

(γέλια)… Λες; Έχω όντως ασχοληθεί για κάποια χρόνια με την Ερασιτεχνική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου… Εγώ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία για κάνουμε αυτή τη συζήτηση…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στο Μορφοβούνι για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική τραγωδία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στο Μορφοβούνι, έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική τραγωδία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση με ονομαστική αναφορά στους πεσόντες από όλες τις Κοινότητες Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη ΙΜΘΦ κ. Αμφιλόχιου. Αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας έκαμε τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Βουνεσιωτών στους Εθνικούς Αγώνες, από το 1912 μέχρι το 2018 με τελευταίο ήρωα τον Γιώργο Μπαλταδώρο. Το γλυπτό του μνημείου είναι του Γιάννη Τρούκη, προσφορά της οικογένειας για το σκοπό αυτό, ενώ η τεκμηρίωση των ονομάτων έγινε από τον ερευνητή Τοπικής Ιστορίας και δήμαρχο σήμερα Παναγιώτη Νάνου


 

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων Βουνεσιωτών στους Εθνικούς Αγώνες, κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η λιτή εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο τον οποίο έψαλλαν επίσημοι και παριστάμενοι.

Οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης» Μορφοβουνίου, με καλωσόρισμα του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνου ο οποίος αναφέρθηκε στο συμβολισμό της εκδήλωσης και η απόδοση των ονομάτων ηρώων Βουνεσιωτών στα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και στην αξία της Μνήμης ως θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην σημασία της εκδήλωσης και τα συμπεράσματα τα οποία πρέπει να εξάγουμε από την Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και στην εθνική ενότητα που πρέπει να μας διακατέχει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχιμανδρίτης της ΙΜΘΦ κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναπλήρωνε τον μητροπολίτη κ. Τιμόθεο.
Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στον οραματιστή Πλαστήρα και την προσφορά του στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός αναφέρθηκε στην αξία της γνώσης της Ιστορίας και επαίνεσε την δημοτική αρχή για την ανέγερση του μνημείου.
Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα είπε ότι οι εκδηλώσεις αυτές εκτός της αποδιδόμενης τιμής στους πεσόντες, αποτελούν ευκαιρία για αναστοχασμό.
Ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας ότι ο καθένας μας πρέπει να κάνει αντίστοιχες πράξεις που προάγουν την Πατρίδα.
Ο Βασίλης Τσαντήλας πρόεδρος Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο των Αγραφιωτών, επώνυμων κι ανώνυμων, καθώς και στην ανάγκη ανάδειξης της Ιστορίας.
Ακολούθησαν δύο επετειακές ομιλίες: Ο συγγραφέας κ. Γιώργος Βασιλούλης μίλησε για το «Πως και γιατί φθάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή», αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρασία, τις αιτίες κατάρρευσης του Μετώπου, την Μικρασιατική Καταστροφή και τις επιπτώσεις της.
Ακολούθησε ο συγγραφέας και δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, με θέμα «Ο Νικόλαος Πλαστήρας, σωτήρας της εθνικής τιμής στην Μικρασιατική Τραγωδία». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην στρατιωτική διαδρομή του Πλαστήρα, την συμμετοχή του στους απελευθερωτικούς αγώνες, εστιάζοντας στην Μικρασία. Ειδικότερα ανέδειξε το ρόλο του Πλαστήρα στα πεδία των μαχών και την δυνατότητα που έδωσε σε χιλιάδες πρόσφυγες και στρατιώτες να γλιτώσουν την βέβαιη σφαγή. Επίσης ανέδειξε τον ιδιαίτερο ρόλο του Πλαστήρα στην σωτηρία της Πατρίδας αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το ρόλο του στην Συνθήκης της Λωζάνης, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κ.α.

Πλην των επισήμων που ήδη αναφέρθηκαν στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Καραγιάννης Ν., Αναγνωστόπουλος Δ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλαστήρα κ. Θ. Στεργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θέο Απ. Μηλίτσης Αλέξ. η κ. Β. Ξηροφώτου, ο κ. Στ. Τσιαμαντάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Π. Μπουραζάς, η κ. Γιάννα Ποδηματά, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μορφοβουνίου Σ. Νάνος, τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, κ.α. Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα των Αγράφων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Θύμα απάτης στο ίντερνετ ο Λάκης Λαζόπουλος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε ο Λάκης Λαζόπουλος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Άγνωστοι έφτιαξαν ένα ψεύτικο προφίλ στο Instagram, χρησιμοποιώντας το όνομα και τις φωτογραφίες του. Ο δημιουργός αυτού του λογαριασμού απαντούσε στους χρήστες, υποδυόμενος τον Λαρισαίο  ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Ο Λάκης Λαζόπουλος έσπευσε να ενημερώσει όσους τον ακολουθούν, ότι το προφίλ είναι ψεύτικο. «Αυτό το προφίλ δεν είναι δικό μου. Στέλνει μηνύματα εκ μέρους μου. Το ζητούμενο τελικά η δίωξη να μπερδευτεί και να σβήσει το δικό μου», και στη συνέχεια πρόσθεσε, δείχνοντας το αίτημα του fake profile να του στείλει μήνυμα: «Λέει και χαίρεται σαν να το στέλνω εγώ. Εξαιρετικά ύποπτο από τα γνωστά των ημερών που ζούμε».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 λεπτό ago

Μπαλτάκος: «Διαπραγμάτευση για το καλό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 λεπτά ago

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στο Μορφοβούνι για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική τραγωδία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Τουρκικά ΜΜΕ: Αμφισβητούμενα νησιά η Κάλυμνος και η Λέρος

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Φωκίδα: 60χρονος πέθανε στο δρόμο για το νοσοκομείο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Οι ώρες των τελικών για Γκολομέεβ, Βαζαίο και Χρήστου

ΜΠΑΣΚΕΤ20 λεπτά ago

Καμπάτζ: «Αποφάσισα να απομακρυνθώ. Το WNBA να υποστηρίξει τις παίκτριες»

OIKONOMIA23 λεπτά ago

ΚΑΠ: Πώς θα επιτευχθεί η ορθολογική χρήση των θρεπτικών συστατικών στη γεωργία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 λεπτά ago

Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Αρβανιτογιάννης

ΚΟΣΜΟΣ24 λεπτά ago

Κίνα: Αυξήθηκαν οι τιμές των αυγών – Λόγω καύσωνα οι κότες γεννούν λιγότερο

LIFESTYLE28 λεπτά ago

Το ασπρόμαυρο στιγμιότυπο που δημοσίευσε με μικροσκοπικό μπικίνι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

25χρονος από τη Λάρισα έβγαλε εφαρμογή στο κινητό που διώχνει τα κουνούπια με όνομα «Ksou Ksou»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος- Μπήκε σε κατάστημα εστίασης για πότο.. και αφού ήπιε.. έβρισε και χτύπησε δύο γυναίκες υπαλλήλους γιατί δεν ήθελε να πληρώσει

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διάλυση υπηρεσιών στο Δήμο Σκιαθου καταγγέλει ο Ν Γιαμαρελος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη έχει προκαλέσει στην Αλόννησο ο θάνατος του παλιού κοινοτάρχη και αρχιτέκοντα Δημήτρη Αναγνώστου

Δημοφιλή