Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Λαρισαία που έφτασε να έχει πάνω από 500 κάκτους και παχύφυτα στο σπίτι της τι είναι το plant parenting (φωτό)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μια Λαρισαία, η Έλενα εδώ και οχτώ χρόνια ασχολείται συστηματικά με την καλλιέργεια και φροντίδα φυτών και κυρίως κάκτων και παχύφυτων. Στον κήπο της, στις βεράντες της, σε εσωτερικά δωμάτια με ή χωρίς καθόλου θέρμανση τον χειμώνα ή στο υπόγειό της βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από διακόσια φυτά, ενώ από τα χέρια της έχουν περάσει πάνω από 500.  Η ίδια δηλώνει λάτρης του plant parenting.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τι είναι ακριβώς το plant parenting;

Είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τη generation millennial, αλλά η ανατροφή των φυτών δεν είναι κάτι καινούργιο… Αναφέρεται απλά στη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου, αλλά για την Έλενα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Όπως εξηγεί είναι σαν να είσαι «φυτογονιός». «Για μένα και όλους εμάς που ασχολούμαστε συστηματικά σε όλη την Ελλάδα – και είμαστε πάρα πολλοί και όλων των ηλικιών – τα φυτά είναι σαν παιδιά μας· είναι αντικείμενο αγάπης και θαυμασμού, αλλά ταυτόχρονα νιώθουμε υπεύθυνοι να φροντίζουμε τα φυτά για να είναι χαρούμενα. Mε τα φυτά είσαι πάντα σίγουρος αν είναι χαρούμενα ή τα απασχολεί κάτι. Με τα παιδιά μας μπορούμε άραγε να έχουμε την ίδια βεβαιότητα;

Η ιστορία της ξεκινά πριν από μια 20ετία περίπου… ξεκίνησε πολύ νωρίς, την τελευταία 10ετία όμως έχει γίνει συνειδητή ενασχόληση και πραγματικό πάθος και από αυτά τα 7-8 χρόνια έχει επενδύσει στη διαδικτυακή ενασχόληση. Της άρεσαν πάντα τα φυτά και λέει χαρακτηριστικά «είχα στη βεράντα μου αρκετά, αλλά συχνά μου χαλούσαν και μου πέθαιναν. Έτσι, άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για να τα φροντίσω καλύτερα. Βρήκα πολλές ομάδες στο Facebook, όπως η ΕΕΚΑΠ (Ελληνική Εταιρία Κάκτων και Παχύφυτων) – ναι όντως υπάρχει τέτοιος σύλλογος –και όταν έγινα μέλος βρήκα πολλές πληροφορίες και πάρα πολλούς κακτόφιλους. Είναι εντυπωσιακό το πόσος κόσμος ασχολείται συστηματικά στην Ελλάδα… άλλοι ως χόμπι και άλλοι ως συλλέκτες. Με αρκετούς από αυτούς, ξεκινήσαμε τις ανταλλαγές (στέλνοντας είτε μωρό από το φυτό (pup), είτε μόσχευμα, είτε και ολόκληρο το φυτό μιας και πάντα φτιάχνουμε νέα φυτά προκειμένου να χαριστούν) με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πολλαπλασιαστούν τα φυτά μου και κυρίως τα παχύφυτα και οι κάκτοι που αποτελούν για μένα πραγματικό αντικείμενο ενδιαφέροντος τόσο ως προς την καλλιεργητική τους φροντίδα όσο και προς την διακοσμητική τους αξία.

Στην αρχή με έπιασε μια «παράκρουση», είχα ατελείωτα φυτά – ήταν η περίοδος που ο συνολικός αριθμός ξεπερνούσε τα 500 – με διαφορετικές ανάγκες το καθένα και εγώ προκειμένου να διαχειριστώ τη φροντίδα τους επέλεγα μια μέση λύση που εφάρμοζα σε όλα, με αποτέλεσμα να χάσω αρκετά. Τότε δημιούργησα στο σπίτι μου το αναρρωτήριο, το νοσοκομείο των φυτών με την ελπίδα πως κάποια θα σωθούν. Χρησιμοποίησα πολύ μεγάλες γλάστρες όπου έβαζα όσα φυτά ήταν προσβεβλημένα και αδύναμα και έκανα βασικές θεραπευτικές ενέργειες, κυρίως με σπιτικά γιατροσόφια και παράλληλα τα παρατηρούσα. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι κάποια από αυτά όσο πιο πολύ τα φροντίζω, τόσο τελικά τα βασανίζω και κατάλαβα ότι αυτό που χρειάζονται είναι τα παρατηρείς και να τους δίνεις χρόνο. Στους κάκτους και στα παχύφυτα, ό,τι δεν φαίνεται στο υπέργειο τμήμα του φυτού, φαίνεται στη ρίζα. Αν δηλαδή το φυτό δείχνει ασθενικό χωρίς όμως να φαίνεται πως έχει προσβληθεί από κάποιο μικροοργανισμό ,το βγάζουμε από το χώμα και παρατηρούμε τη ρίζα, εκεί βρίσκουμε τη λύση.

Έτσι, η συλλογή μου, που περιλαμβάνει κυρίως κάκτους, παχύφυτα, τροπικά και υποτροπικά φυτά, σταδιακά περιορίστηκε και πλέον μπορώ να παρατηρώ το καθένα ξεχωριστά και να αφουγκράζομαι τις ανάγκες εφόσον αυτές υπάρχουν. Και κυρίως να μπορώ να τα χαίρομαι. Για μένα -και όσοι ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο θα συμφωνήσουν- η ενασχόληση με τα φυτά λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία, είναι αν θες, μια μορφή διαλογισμού. Δεν με ενδιαφέρουν πλέον τόσο οι μεγάλες συλλογές. Θέλω να παίρνω τα φυτά μικρά, και να τα μεγαλώνω με υπομονή. Είναι θαυμάσιο να τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να προσαρμόζονται στον χώρο και ενώ ξέρεις ότι τα περισσότερα είδη κάκτων χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ανθίσουν, εσύ περιμένεις υπομονετικά. Όταν βγάζει το πρώτο του λουλούδι, είναι τρομερή ικανοποίηση· τότε καταλαβαίνεις πως κάτι κατάφερες καλά, το βοηθήσεις όχι μόνο να μεγαλώσει και να ενηλικιωθεί αλλά στην πραγματικότητα, να επιβιώσει στο ακραίο κλίμα της περιοχής μας να επιβιώσει, ειδικά σε συνθήκες Θεσσαλίας που δεν ενδείκνυνται καθόλου για αυτά τα είδη φυτών…».

Η Έλενα, τα τελευταία χρόνια είναι συνδιαχειρίστρια μαζί με την Ευδοκία, της ομάδας «Ερασιτέχνες Κηπουροί» στο Facebook που αριθμεί σήμερα πάνω από 18.500 μέλη, τα περισσότερα από Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Όσοι ασχολούνται συστηματικά έχουν ένα μεγάλο ηλικιακό εύρος και υπάρχουν πολλοί νέοι με αξιόλογες συλλογές. Το παγκόσμιο φαινόμενο του plant parenting έγινε πολύ μεγάλη τάση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  «Μέσα στην καραντίνα, η ομάδα απέκτησε άλλο ρόλο. Αρκετοί άνθρωποι που ένιωθαν απομονωμένοι έγιναν πιο ενεργοί στις αναρτήσεις τους, άρχισαν να συνομιλούν μεταξύ τους· τα φυτά έγιναν μια άλλου είδους γέφυρα επικοινωνίας» λέει χαρακτηριστικά.

Της ζητάμε να μας δώσει κάποιες βασικές συμβουλές για τη φροντίδα των παχύφυτων και των κάκτων…

  • Όταν τα αγοράζουμε, βγάζουμε τελείως το χώμα και πλένουμε τη ρίζα. Μετά φυτεύουμε στο μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Ένας γενικός κανόνας είναι 1/3 καστανόχωμα, 1/3 φυλλόχωμα, και 1/3 είτε χοντρή άμμο, είτε ψιλή ελαφρόπετρα. Στη βάση της γλάστρας βάζω χοντρή ελαφρόπετρα ή σπασμένα κεραμίδια και από πάνω το μείγμα χώματος. Κάποιοι απολυμαίνουν το χώμα, αλλά είναι υπερβολή. Η απολύμανση χρειάζεται περισσότερο στα σπορεία. Προσωπικά αφήνω το χώμα να το κάψει ο ήλιος για κάποιες μέρες, για τα δικά μου φυτά τουλάχιστον αρκεί. Επίσης δεν ποτίζουμε για λίγες μέρες ώστε να αναγκάσουμε τη ρίζα να απλώσει. Το ίδιο ισχύει και στη μεταφύτευση.
  • Όταν τα ποτίζουμε, πρέπει να τα ποτίζουμε καλά αρκεί να έχουμε το σωστό υπόστρωμα. Το χώμα πρέπει να στραγγίζει καλά και εύκολα, γι΄ αυτό βάζουμε μέσα περλίτη, μαρμαράκι ή ελαφρόπετρα και δεν έχουμε ποτέ πιατάκι ώστε να μη μένει νερό.
  • Ξαναποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει τελείως. Για το διαπιστώσουμε σκαλίζουμε σε βάθος· αν βρούμε υγρασία δεν χρειάζεται να ποτίσουμε ακόμη
  • Όταν έχει καύσωνα περιορίζουμε το πότισμα
  • Κάθε φθινόπωρο, ειδικά εδώ στη Θεσσαλία και πιο βόρεια, κόβουμε τη λίπανση και το νερό, ώστε να μην έχει υγρασία και όταν πέσει η θερμοκρασία να μην παγώσει η ρίζα. Το νερό που έχει το σώμα των παχυφύτων, αρκεί για να ξεχειμωνιάσουν.
  • Όταν μεταφυτεύουμε δεν πρέπει να ποτίσουμε αμέσως, αλλά να αφήσουμε κάποιες μέρες τη ρίζα να απλώσει και το φυτό να προσαρμοστεί(αναφέρεται συνοπτικά πιο πάνω).

Εμείς την ευχαριστούμε που μας ξενάγησε στο χώρο της και μας μίλησε για το μεγάλο της πάθος που την κατατάσσει σε ένα από να πιο ενεργά μέλη της «φυτοκοινότητας» στη Θεσσαλία.

Εύη Μποτσαροπουλου 

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο οχυρό Ρούπελ μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την Κυριακή 15η Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε από μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας εκδρομή στο οχυρό Ρούπελ προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναβίωση της Μάχης των Οχυρών, κατά την οποία δοξάστηκαν τα Ελληνικά όπλα απέναντι στο Γερμανικό Στρατό σε μια μάχη που διήρκησε 3 ημέρες, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941. Οι ένδοξοι στρατιώτες μας και οι Αξιωματικοί τους που αμύνονταν του Οχυρού, συνέτριψαν τον εχθρό, αποτυπώνοντας στη συλλογική μας μνήμη τα λόγια του τότε Διοικητή, Ταγματάρχη Δημήτριου Δουράτσου ότι «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται» !!

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παράλληλα με την αναβίωση, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το εσωτερικό του Οχυρού, το Μουσείο καθώς και τα περίπτερα των Διοργανωτών, με προεξέχων το περίπτερο των Συναδέλφων του ΣΕΑΝ Σερρών οι οποίοι συμμετείχαν καθοριστικά στον Συντονισμό της διοργάνωσης.

Στο Περιθώριο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, με τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Σωτήρη Κωστάκογλου,  με τον Προέδρο της ΕΑΑΣ Λάρισας κ. Κωνσταντίνο Βλάχο και τον Πρόεδρο της ΕΑΑΑ Λάρισας κ. Βασίλη Παπαδόπουλο.

Εν συνεχεία, γευμάτισαν στη ΛΑΦ Σερρών όπου αντάλλαξαν εθιμοτυπίες με τον Πρόεδρο του ΣΕΑΝ Σερρών κ.Βασίλη Κατιρτζόγλου και μέλη του ΔΣ., οι οποίοι τους παρουσίασαν το πολύπλευρο και πλούσιο έργο του Συνδέσμου τους. Είχαν δε, την ευγένεια να τους  δεχτούν και στο γραφείο του Συνδέσμου τους.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με περιήγηση, καφέ στο κέντρο της πόλης των Σερρών  και την επιστροφή  στην Λάρισα τις βραδινές ώρες.

Στην εκδρομή συμμετείχαν ως συνοδοί ο Πρόεδρος Μιχαήλ Φωκάς με τον Ταμία Γεώργιο Γκουλιώνη, συνεπικουρούμενοι από τα μέλη παλαιότερων ΔΣ, κ. Νικόλαο Παλαμίδα και κ. Ιωάννη Μπουρονίκο.

Ο ΣΕΑΝ Λάρισας είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των Εφέδρων Αξιωματικών, των  οικογενειών τους όπως και των φίλων του Συνδέσμου σε αυτή την  εκδρομή η οποία είχε πληρότητα 100% και τους δημιουργεί την ανάγκη πραγματοποίησης ανάλογης δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Ένα Μουσικό Ταξίδι στο Χρόνο» από τους μαθητές 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022, Μαθητές του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων», που παρακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος Σχολικού Έτους και έχοντας επιλέξει ως θέμα ενασχόλησης «Ένα Μουσικό Ταξίδι στο Χρόνο», είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία ιστορικών κοιτίδων του Ελληνισμού με πλούσια πολιτιστική παράδοση, όπως ο Πόντος, η Ανατολική Θράκη, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, με βιωματικό και διερευνητικό τρόπο, μέσω των κατά τόπους παραδοσιακών χορών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι Μαθητές του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Λάρισας εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος και ιδιαιτέρως στον κ. Σωτήριο Καραβασίλη, Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής και επί πολλά έτη χοροδιδάσκαλο σε Πολιτιστικούς Συλλόγους της Λάρισας και των περιχώρων της.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ8 δευτερόλεπτα ago

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγελία για εργασιακό bullying από τον αν. διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Πάπας Φραγκίσκος: Ζήτησε τεκίλα για να του περάσει ο πόνος στο γόνατο

ΘΕΣΣΑΛΙΑ9 λεπτά ago

Στο οχυρό Ρούπελ μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 λεπτά ago

Σκέρτσος: Δήθεν προοδευτισμός οι αντιδράσεις στην ελληνική PISA

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Χαμόγελο του Παιδιού: Απειλούνται με λουκέτα τα σπίτια του οργανισμού – Επίθεση Γιαννόπουλου στη Μιχαηλίδου

ΚΟΣΜΟΣ27 λεπτά ago

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ28 λεπτά ago

«Ένα Μουσικό Ταξίδι στο Χρόνο» από τους μαθητές 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ39 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο κόσμος θέλει να φύγει η ΝΔ αλλά δεν επιλέγει Τσίπρα ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής

ΕΛΛΑΔΑ40 λεπτά ago

Γλυκά Νερά: Ισόβια και 11,5 χρόνια φυλάκιση στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Η απόφαση του δικαστηρίου

OIKONOMIA47 λεπτά ago

Σρι Λάνκα: Η πρώτη χώρα που ξεμένει από βενζίνη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

Δημοφιλή