Καβγάς ξέσπασε μεταξύ του ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, και της ανταποκρίτριας των «Financial Times», Μεχρίν Χαν, με αφορμή μια μαντιλοφορούσα σε αφίσα της Κομισιόν

Ολα ξεκίνησαν από ένα tweet που ανέβασε την περασμένη Τετάρτη ο Τιμπό ντε Μονμπριάλ, ένας γάλλος δικηγόρος και σύμβουλος της Βαλερί Πεκρές, της υποψήφιας της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία: «Η επιλογή μιας μαντιλοφορούσας ως εικονογράφηση μιας διάσκεψης ‘για το μέλλον της Ευρώπης’ με αφήνει άναυδο. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα είχαν καν τολμήσει να το ονειρευτούν, οι χρήσιμοι ηλίθιοι το έκαναν. Από την πλευρά μου θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να μην έχει ένα τέτοιο μέλλον η Ευρώπη» έγραψε.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μαζί, ανέβασε μια διαφημιστική αφίσα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μιας σειράς διαλόγων και συζητήσεων με τη συμμετοχή πολιτών που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος: δείχνει μια νεαρή μουσουλμάνα με χιτζάμπ, ανάμεσα στα συνθήματα «Το μέλλον είναι στα χέρια σου» και «Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συγκεκριμένη είναι βέβαια μόνο μία από τις συνολικά 17(!) αφίσες που επέλεξε η Κομισιόν προκειμένου να προωθήσει τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – μία πρωτοβουλία που τρέχει από τον περασμένο Ιούνιο, πρωτίστως μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, και προγραμματίζεται να καταλήξει σε συμπεράσματα έως την άνοιξη, «ώστε να υποβληθούν συστάσεις και καθοδήγηση στα τρία θεσμικά όργανα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης».

Και λίγο να μελετήσει κανείς το σύνολο του προωθητικού υλικού, καταλαβαίνει πως επιλέχθηκε ώστε να αντικατοπτρίζει την πολυμορφία των ευρωπαίων πολιτών. Αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο τον Ζαν Κατρεμέρ, τον κάποτε σοβαρότατο ανταποκριτή της γαλλικής «Libération» στις Βρυξέλλες, να αναδημοσιεύσει το επίμαχο tweet του Ντε Μονμπριάλ με το σχόλιο: «Γνωρίζουμε πλέον τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον χώρο των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αλλά τίποτα δεν αλλάζει, διότι η ΕΕ είναι ολοένα και λιγότερο δημοκρατική».

Τόσο το tweet του Ντε Μονμπριάλ όσο και εκείνο του Κατρεμέρ σχολιάστηκαν δεόντως από τη Μεχρίν Χαν, την ανταποκρίτρια των «Financial Times» στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ κατηγορείται για μία ακόμα φορά ότι είναι μια μυστική ισλαμιστική συνωμοσία με μαριονετίστρια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, επειδή υπάρχει μια μουσουλμάνα σε μια αφίσα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» έγραψε η Χαν για το πρώτο· «Για όλους εκείνους που επέκριναν τον ρατσισμό τμημάτων της εκστρατείας υπέρ του Brexit, το 2022 φαινομενικά σοβαρά Μέσα από τη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ καταγγέλλουν την ΕΕ ως μια σάπια ισλαμιστική συνωμοσία επειδή υπάρχουν μελαψές γυναίκες σε κάποιο ευρωπαϊκό αρχείο φωτογραφιών» έγραψε για το δεύτερο.

Και τότε ήταν που έγινε προσωπικός ο καβγάς: «Είσαι πραγματικά μια ανόητη. Και μια κακόβουλη ανόητη που κολλάει στόχους στην πλάτη εκείνων που δεν μοιράζονται την ισλαμιστική σου στράτευση (με την έννοια του πολιτικού ισλάμ). Είναι φριχτό για την εικόνα των «FT»» έγραψε, πάντα στο Twitter, ο Κατρεμέρ απευθυνόμενος στη βρετανίδα συνάδελφό του.

«Ρεπόρτερ χωρίς Τρόπους»: με αυτόν τον τρόπο συνόψισε την όλη υπόθεση η γνωστή, καθημερινή στήλη του «Politico», «Playbook Brussels». «Το «Playbook» συνήθως λατρεύει τις αντιπαραθέσεις της δια-μιντιακής αντιπαλότητας όσο ο καθένας σε αυτή την πόλη» επισήμανε. «Κάποιες φορές όμως ένα όριο ξεπερνιέται. Σε ένα απρεπές ξέσπασμα, ο Ζαν Κατρεμέρ της «Libération» εξαπέλυσε την Πέμπτη μια προσωπική επίθεση στη Μεχρίν Χαν των «FT», που περισσότερο αποκάλυψε τις προσωπικές του πεποιθήσεις – ότι η εικόνα μιας «μαντιλοφορούσας» σε μια διαφήμιση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης απέδειξε τρόπον τινά δεσμούς ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Μετανάστες ψάχνουν οι Ξενοδόχοι για να καλύψουν την έλλειψη σε εργατικά χέρια