Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα για δεύτερη νύχτα στο επίκεντρο ουκρανικών επιθέσεων με drones – Έκλεισαν για λόγους ασφαλείας τα αεροδρόμια

Published

on

AP25121819487422.jpg

Η Ουκρανία εξαπέλυσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εκτενείς επιδρομές με drones στο ρωσικό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως τη Μόσχα και προκαλώντας την αναστολή λειτουργίας κάπου δέκα αεροδρομίων, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, τρεις ημέρες πριν από τις τελετές μνήμης για την 80ή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Ενώ στη ρωσική πρωτεύουσα θα οργανωθούν την Παρασκευή τελετές και μεγάλη στρατιωτική παρέλαση υπό το βλέμμα του του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου είκοσι ξένων ηγετών, ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 19 drones, που κατευθύνονταν στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις, αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

Διευκρίνισε πως συντρίμμια κατέπεσαν ιδίως σε λεωφόρο νότια της Μόσχας, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχουν καταγραφεί θύματα ως αυτό το στάδιο.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οπτικό υλικό που δείχνει πολυκατοικία μαυρισμένη από τους καπνούς πυρκαγιάς και ραγισμένη βιτρίνα καταστήματος.

Τα τέσσερα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη ρωσική πρωτεύουσα, τα Σερεμέτιεβα, Νταμαντιένταβα, Βνούκαβα και Ζουκόφσκι, χρειάστηκε να αναστείλουν για ώρες τη λειτουργία τους τη νύχτα, κάποια κλείνοντας εντελώς τους διαδρόμους, με απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia.

Advertisement

Ομοίως πολλά άλλα ρωσικά αεροδρόμια, ειδικά σε μεγάλες πόλεις που βρέχονται από τον Βόλγα — Νίζνι Νόβγκραντ, Σαμάρα, Σαράταφ, Βολγκαγκράντ…

Αυτή η τελευταία πόλη δεν είναι παρά το πάλαι ποτέ Στάλινγκραντ, το θέατρο αυτής που ειδικοί χαρακτηρίζουν την πιο φονική μάχη στην Ιστορία, με κατάληξη την ήττα της ναζιστικής 6ης στρατιάς (1942-1943). Η μάχη αυτή θεωρείται πώς υπήρξε καμπή για την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι περιφερειάρχες στις νότιες ρωσικές περιφέρειες Βαρόνεζ και Πιένζα ανακοίνωσαν πως αναχαιτίστηκαν αντίστοιχα 18 και 10 ουκρανικά drones χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Στην παραμεθόρια περιφέρεια Κουρσκ, ουκρανική επιδρομή τραυμάτισε δυο εφήβους 14 και 17 ετών και προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Αλεξάντρ Χινστάιν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε πως στοιχεία της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν τέσσερα ουκρανικά drones που κινούνταν προς τη Μόσχα χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Advertisement

Η ρωσική πρωτεύουσα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ουκρανικών επιχειρήσεων του είδους, που πάντως παραμένουν γενικά σπάνιες, με τη ζωή να δίνεται η εντύπωση πως παραμένει σχεδόν φυσιολογική, παρά τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

Στην ουκρανική πλευρά, νέα ρωσική επιδρομή με drones στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ.

Η Μόσχα έχει αναγγείλει μονομερώς τριήμερη κατάπαυση του πυρός, από την 8η ως τη 10η Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο.

Η Ουκρανία, που χαρακτήρισε «απόπειρα χειραγώγησης» την ανακοίνωση αυτή, παραμένει ασαφές αν θα την τηρήσει.

Χθες, σε πλήγματα drones εφόρμησης που αντάλλαξαν οι ουκρανικές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους όχι λιγότεροι από έξι άμαχοι, τρεις στη Ρωσία (στην περιφέρεια Κουρσκ), ισάριθμοι στην Ουκρανία (στις περιφέρειες Σούμι και Ντονέτσκ).

Advertisement

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο