Πώς η πανδημία άλλαξε τις επενδυτικές συνήθειες

Τα παγκόσμια περιοριστικά μέτρα, τα χαμηλά επιτόκια και η αναζήτηση πρόσθετου εισοδήματος στον απόηχο της πανδημίας, και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησαν ακουσίως ένα κίνημα traders «Κάντο Μόνος σου» (DΙΥ) που θέλησαν να πάρουν τα ηνία και να επενδύσουν για τον εαυτό τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Euronext, που δημοσιεύει το capital.com, το μερίδιο των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται από ιδιώτες επενδυτές στην Ευρώπη εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7% στα μέσα του 2020 από 2% το 2019.

Στις ΗΠΑ, η Morgan Stanley εκτίμησε ότι οι μικροεπενδυτές αντιπροσώπευαν περίπου το 10% του ημερήσιου όγκου στον Russell 3000, τον ευρύτερο δείκτη μετοχών των ΗΠΑ, αφού κορυφώθηκαν στο 15% τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα lockdown.

Τα μέτρα lockdown έκτοτε έχουν χαλαρώσει, ωστόσο οι επενδύσεις DIY δείχνουν ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης.

Ωστόσο, ακόμη και καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να στρέφονται σε εφαρμογές συναλλαγών και διαδικτυακές πλατφόρμες για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις επενδύσεις, το παλιό ερώτημα παραμένει – μπορούν οι άνθρωποι να βγάλουν χρήματα από τις επενδύσεις «κάντο μόνος σου»;

Και όπως τονίζει το capital.com, και δημοσιεύουν οι Financial Times, είναι ευρέως αποδεκτό σε όλη την επενδυτική κοινότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων λιανικής χάνει χρήματα – κάθε έμπειρος επενδυτής θα σας το πει αυτό. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 70% των επενδυτών DIY χάνουν χρήματα.

Σύμφωνα με την ομάδα Data Science στο Capital.com, μπορούμε να μάθουμε πολλά για την ψυχολογία των επενδυτών από τα πρότυπα συναλλαγών τους.

Τους 18 μήνες έως τον Ιούλιο του 2021, περισσότερο από το 70% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στο Capital.com έκλεισαν μέσα σε 24 ώρες—και σχεδόν οι μισές (45%) έκλεισαν μέσα σε 60 λεπτά. Εν τω μεταξύ, οι χαμένες θέσεις κλείνονταν 1,4 φορές πιο συχνά μέσα σε πέντε λεπτά από τις κερδισμένες.

Από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, περίπου το 60% των traders της Capital.com παγκοσμίως δεν χρησιμοποιούσαν στρατηγικές stop-loss, εκ των οποίων μόνο το 44% έβγαζαν κέρδη. Μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν stop-losses, το 49% από αυτούς προσάρμοσαν την αξία πριν από την ενεργοποίηση της αρχικής τιμής στάσης.

Ego, εχθρός του επενδυτή

«Ολόκληρη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι μια ιστορία για το εγώ, αλλιώς γιατί να μπεις στον κόπο να το κάνεις, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το εγώ μπαίνει εμπόδιο σε μια επενδυτική στρατηγική», λέει ο Άρτι Ρουσέτσκι , επικεφαλής Data Science and Artificial Intelligence στην Capital.com.

Το εγώ συχνά οδηγεί τους επενδυτές να υπερεκτιμούν τις δικές τους ιδέες, ικανότητες και γνώσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η αγορά, τους λόγους κερδοφορίας, τις πιθανότητες επιτυχίας και τελικά να πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Πηγή: ΟΤ

«Η Ουκρανία ίσως πάψει να είναι κράτος», απειλεί ο Πούτιν