OIKONOMIA
Η νέα γενιά επενδυτών «Κάντο Μόνος Σου» και γιατί κερδίζουν έδαφος


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πώς η πανδημία άλλαξε τις επενδυτικές συνήθειες
Τα παγκόσμια περιοριστικά μέτρα, τα χαμηλά επιτόκια και η αναζήτηση πρόσθετου εισοδήματος στον απόηχο της πανδημίας, και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησαν ακουσίως ένα κίνημα traders «Κάντο Μόνος σου» (DΙΥ) που θέλησαν να πάρουν τα ηνία και να επενδύσουν για τον εαυτό τους.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με έρευνα του Euronext, που δημοσιεύει το capital.com, το μερίδιο των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται από ιδιώτες επενδυτές στην Ευρώπη εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7% στα μέσα του 2020 από 2% το 2019.
Στις ΗΠΑ, η Morgan Stanley εκτίμησε ότι οι μικροεπενδυτές αντιπροσώπευαν περίπου το 10% του ημερήσιου όγκου στον Russell 3000, τον ευρύτερο δείκτη μετοχών των ΗΠΑ, αφού κορυφώθηκαν στο 15% τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα lockdown.
Τα μέτρα lockdown έκτοτε έχουν χαλαρώσει, ωστόσο οι επενδύσεις DIY δείχνουν ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης.
Ωστόσο, ακόμη και καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να στρέφονται σε εφαρμογές συναλλαγών και διαδικτυακές πλατφόρμες για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις επενδύσεις, το παλιό ερώτημα παραμένει – μπορούν οι άνθρωποι να βγάλουν χρήματα από τις επενδύσεις «κάντο μόνος σου»;
Και όπως τονίζει το capital.com, και δημοσιεύουν οι Financial Times, είναι ευρέως αποδεκτό σε όλη την επενδυτική κοινότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων λιανικής χάνει χρήματα – κάθε έμπειρος επενδυτής θα σας το πει αυτό. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 70% των επενδυτών DIY χάνουν χρήματα.
Σύμφωνα με την ομάδα Data Science στο Capital.com, μπορούμε να μάθουμε πολλά για την ψυχολογία των επενδυτών από τα πρότυπα συναλλαγών τους.
Τους 18 μήνες έως τον Ιούλιο του 2021, περισσότερο από το 70% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στο Capital.com έκλεισαν μέσα σε 24 ώρες—και σχεδόν οι μισές (45%) έκλεισαν μέσα σε 60 λεπτά. Εν τω μεταξύ, οι χαμένες θέσεις κλείνονταν 1,4 φορές πιο συχνά μέσα σε πέντε λεπτά από τις κερδισμένες.
Από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, περίπου το 60% των traders της Capital.com παγκοσμίως δεν χρησιμοποιούσαν στρατηγικές stop-loss, εκ των οποίων μόνο το 44% έβγαζαν κέρδη. Μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν stop-losses, το 49% από αυτούς προσάρμοσαν την αξία πριν από την ενεργοποίηση της αρχικής τιμής στάσης.
Ego, εχθρός του επενδυτή
«Ολόκληρη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι μια ιστορία για το εγώ, αλλιώς γιατί να μπεις στον κόπο να το κάνεις, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το εγώ μπαίνει εμπόδιο σε μια επενδυτική στρατηγική», λέει ο Άρτι Ρουσέτσκι , επικεφαλής Data Science and Artificial Intelligence στην Capital.com.
Το εγώ συχνά οδηγεί τους επενδυτές να υπερεκτιμούν τις δικές τους ιδέες, ικανότητες και γνώσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η αγορά, τους λόγους κερδοφορίας, τις πιθανότητες επιτυχίας και τελικά να πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Γιώργος Στύλιος: Άμεσα η εκτίμηση των ζημιών στα ακτινίδια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών προκάλεσε ζημιά στα ακτινίδια στον κάμπο της Άρτας
Σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες ακτινιδίου στον κάμπο της Άρτας, προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις περιοχές αυτές βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, ο οποίος ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές στις καλλιέργειες, από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και η αποπληρωμή των αποζημιώσεων θα γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τους διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τον Ιούνιο θα γίνουν πληρωμές ύψους 4,8 εκατ. ευρώ στην Άρτα, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 και τους υπενθύμισε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημιώσεων από τον κοροναϊό των παραγωγών μανταρινιών (Κλημεντίνη).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα: Μετέωροι σε μια αγορά εργασίας που δεν έχει προχωρήσει


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μια αγορά εργασίας που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που καθηλώθηκαν σε επίπεδο στρατηγικής και ανάπτυξης από την δεκαετή οικονομική κρίση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέων επιστημόνων της χώρας μας, δείχνει η ετήσια έκθεση του εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ) που παρουσιάζεται σήμερα το πρωί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα συμπεράσματα της έκθεσης
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μετά από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών «η ανασφαλής ελληνική οικονομία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, επικεντρωμένων στην ένταση εργασίας, με χαμηλή εξωστρέφεια και καινοτομία, με ιδιαίτερα χαμηλή ψηφιακή ένταση στη λειτουργία τους, χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, με ευκαιριακή λειτουργία και χωρίς σαφή περιγράμματα εργασίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων ανθρώπων, και επομένως να μεταβεί στο πρότυπο μιας σύγχρονης οικονομίας έντασης γνώσης. Έτσι, η ελληνική αγορά εργασίας μαστίζεται από υψηλούς δείκτες αναντιστοιχιών ως προς τις προσφερόμενες και απαιτούμενες από τους εργοδότες δεξιότητες».
Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης είναι «τα φαινόμενα της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), της σπατάλης εγκεφάλων (brain waste), και της μεγάλης παραίτησης (big quit) που ήδη έφτασε και στη χώρα μας και αποτελούν σημαντικές ενδείξεις παθογένειας του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας σε εθνικό και –κυρίως- σε τοπικό επίπεδο».
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το 2019, το 32,3% των εργαζόμενων ηλικίας από 15 έως και 34 ετών στην Ελλάδα με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνταν σε επαγγέλματα αναντίστοιχα των πραγματικών δεξιοτήτων τους, κάτι που στον σχετικό επιστημονικό δείκτη φέρνει τη χώρα μας στην 3η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Επίσης, την ίδια χρονιά και το 28,9% των νέων ηλικίας από 15 έως και 34 ετών με μορφωτικό επίπεδο ανώτερης δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ή και υψηλότερο, απασχολούνταν σε δουλειές που δεν αντιστοιχούσαν στο επίπεδο των σπουδών τους, κάτι που επίσης δίνει στη χώρα μας την 10η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Τέλος, το 2020 η τιμή του ευρωπαϊκού δείκτη δεξιοτήτων στην Ελλάδα είναι χαμηλή (29,8) δίνοντας στη χώρα μας αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Ισότητα στην εργασία;
Συνολικά στα κράτη-μέλη της ΕΕ-28 και σε αρκετούς από τους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων ως προς τους δείκτες του ανθρώπινου δυναμικού οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, αναπαράγοντας καθιερωμένες κοινωνικές διακρίσεις. Κι αυτό παρότι, όπως αναφέρει η έκθεση, οι επιδόσεις των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης υπερέχουν έναντι των ανδρών. «Η προσδοκία της μετεξέλιξης των οικονομιών από οικονομίες έντασης εργασίας, σε οικονομίες έντασης γνώσης και η εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού ναρκοθετείται!» αναφέρουν οι ερευνητές της ΓΣΕΕ.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι το 2019 στην ομάδα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας της επιχειρηματικής οικονομίας και στους 15 δυναμικότερους κλάδους της Ελλάδας διαπιστώνεται υψηλή ένταση εργασίας, έναντι μιας προσδοκώμενης σύγχρονης οικονομίας με υψηλή ένταση γνώσης.
Ερευνήθηκαν κλάδοι οικονομικής δραστηριότητάς ως προς: (α) το πλήθος των επιχειρήσεων (597.899 επιχειρήσεις που αντιστοιχεί στο 84,4% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας), (β) το πλήθος των απασχολουμένων (2.003.031 απασχολούμενοι που αντιστοιχεί στο 77,2% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας), και (γ) ως προς τη συνολική προστιθέμενη αξία σε συντελεστές κόστους (33.530 εκ.€ που αντιστοιχεί στο 68,3% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας).
Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι στους 15 δυναμικότερους κλάδους της Ελλάδας δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος από τους κλάδους της κατηγορίας έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
Στα ερευνητικά στοιχεία του 2019, το 12,9% (344 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών στην Ελλάδα ηλικίας από 15 έως και 74 ετών εμφανίζονται να έχουν μορφωτικό επίπεδο Κατώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνοντας τη χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28. Πρόκειται κυρίως για άνδρες (65,0%) με μέση ηλικία (46,3 έτη).
Την ίδια χρονιά το 45,4% (1.209 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Ανώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέχοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 15η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28. Και εδώ πρόκειται κυρίως για άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη).
Τέλος, το 41,7% (1.109 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέχοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 11η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, κυρίως άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη).
Ο μέσος όρος αποδοχών
Την ίδια χρονιά, αναφέρει η έκθεση, οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και άνω με μορφωτικό επίπεδο Κατώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και χαμηλότερο είναι 17,3 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δίνοντας στη χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 17η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και περισσότερους με μορφωτικό επίπεδο Ανώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 20,2 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δίνοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 16η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Τέλος, οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και άνω με μορφωτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 30,4 χιλιάδες ευρώ, δίνοντας στην Ελλάδα ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 18η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Σημειώνεται ότι ο μέσος συνθετικός δείκτης ετήσιων ακαθάριστων αποδοχών (23,3 χιλιάδων ευρώ) κατατάσσει την Ελλάδα στην 17η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου