Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.
Την Πέμπτη 19 Μαΐου στην έδρα του Δήμου Τεμπών στο Μακρυχώρι, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Η συγκεκριμένη δράση είναι πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, όπου συμμετέχει και ο Δήμος Τεμπών. Με τη συγκεκριμένη δράση ενοποιούνται όλες οι πρωτοβουλίες των μελών, ώστε να δοθεί ένα συνολικό μήνυμα.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά τη συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μακρυχωρίου. Στη συνέχεια, την έπαρση της σημαίας του Πόντου, την πορεία προς το μνημείο των πεσόντων με αναμμένους πυρσούς και την ομιλία του Δημάρχου Τεμπών.
Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας με μοιρολόι, τα παιδάκια τοποθέτησαν φαναράκια στο μνημείο πεσόντων και αφέθηκαν στον ουρανό ιπτάμενα χάρτινα φαναράκια.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτριος Μαιμάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νικόλαος Μητσογιάννης, κ. Γεώργιος Κυρίτσης, κ. Κωνσταντίνος Ζαρδούκας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρυχωρίου κ. Άννα Καραπάνου-Μαγαλιού και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου και το ΚΔΑΠ Μακρυχωρίου, «ο Κήπος» των κυριών Ιωάννα Πιτσιάβα και Αναστασία Γκαμπέτα.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τεμπών ανέφερε:
«Με τη συγκεκριμένη δράση προσπαθούμε να αφυπνίσουμε, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες, τις νέες και τους νέους, καθώς επίσης και τα παιδιά. Αυτή τη μέρα κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τον τόπο τους. Τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου και λυπούμαστε που χάθηκαν τόσο άδικα. Η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους βίαια και βάναυσα. Είναι χρήσιμο οι νέοι να γνωρίζουν την ιστορία μας, τους προγόνους μας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές προκλήσεις για να μην αλλοιωθεί η ταυτότητά μας οι ρίζες μας, ο πολιτισμός μας. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας περνώντας την από γενιά σε γενιά. Μαζί με την ποντιακή κοινότητα θα στηρίξουμε την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που κληρονομήσαμε. Όλοι μαζί θα πιέσουμε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Τέλος, έκλεισε με μια υπόσχεση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!».
Ακόμα ένα σημαντικό έργο, ξεκίνησε στο Δήμο Σοφάδων. Πρόκειται για τις «ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Τ.Κ. ΑΝΑΒΡΑΣ» προϋπολογισμού 315.000€ όπου στόχος του έργου είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας που θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.
Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ανάβρας κ. Αθανάσιος Χαλής και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Ευάγγελο Αραμπατζή πραγματοποίησαν αυτοψία στο εκτελούμενο έργο
Με την ολοκλήρωση του έργου και τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα εφαρμοστεί μια σχεδιαστική λύση ενοποίησης του κοινοχρήστου χώρου της πλατείας και των πεζοδρομίων που την πλαισιώνουν με επίκεντρο του συνολικού έργου το έντονο στοιχείο της πλατείας που είναι το σιντριβάνι, το οποίο αναβαθμίζεται αισθητικά. Να σημειωθεί ότι η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020 προσέγγιση CLLD LEADER» με συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη. Σημειώνεται ότι η προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε δεκαοχτώ μήνες.
Συνοπτικά οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι παρακάτω: -Θα γίνει διεύρυνση των παρτεριών προκειμένου να αποκτήσουν καμπύλες μορφές συμπεριλαμβάνοντας και το εκτεταμένο ριζικό σύστημα των δέντρων -Θα γίνει αποξήλωση της υπάρχουσας δαπεδόστρωσης και επίστρωση με νέες πλάκες και χυτό βοτσαλωτό δάπεδο -Θα γίνουν παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια προκειμένου να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και την ισχύουσα νομοθεσία. Μέριμνα για την κίνηση των ΑμεΑ λαμβάνεται και για την πλατεία. -Θα γίνει αποξήλωση των περιμετρικών κρασπέδων των παρτεριών, συμπλήρωση με φυτική γη και νέες φυτεύσεις δέντρων επί των πεζοδρομίων όπου αυτό επιτρέπεται από το πλάτος του πεζοδρομίου. -Θα δοθούν κατάλληλες κλίσεις στην τελική στάθμη της πλατείας ώστε να εξασφαλιστεί η ελεύθερη απορροή των όμβριων υδάτων προς τα περιμετρικά ρείθρα των δρόμων ή κατά περίπτωση στα περιμετρικά παρτέρια της πλατείας. -Θα γίνει κοπή επικινδύνων ή άρρωστων – ξερών υφιστάμενων δέντρων. -Θα κατασκευαστεί σύστημα άρδευσης. -Θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός. -Θα γίνει παρεμβάσεις αισθητικές και λειτουργικές στο σιντριβάνι όπως αποξήλωση κιγκλιδωμάτων, αναβιβασμός του πυθμένα και κατασκευή περιμετρικών αναβαθμών, επίστρωση της επιφάνειας του με στεγανοποιητική βοτσαλωτή επένδυση, εγκιβωτισμός του υπάρχοντος μηχανισμού και τοποθέτηση ανοξείδωτης σχάρας.