Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Ορθοδοξία κοινή κληρονομιά των Βαλκάνιων λαών –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Η ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο στην αντίσταση απέναντι στον ξένο δυνάστη, κυρίως στο πνευματικό πεδίο. Γι’ αυτό και είναι ταυτισμένη με την ταυτότητα των λαών μας, δεμένη αδιάλυτα με τις παραδόσεις και τα βιώματά του. Αυτή η αίσθηση της ενότητας, το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο, κατά τη ρήση του Γιόργκα, συνιστά τη σπουδαιότερη κοινή κληρονομιά μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές». Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην προσφώνησή του προς τον πρόεδρο της σερβικής βουλής κ. Ίβιτσα  Ντάσιτς, κατά την συνάντηση που είχαν μαζί με τον πρόεδρο της Γ.Σ της ΔΣΟ, Μέλος της Ρωσικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, στην έδρα του Σερβικού κοινοβουλίου, με αφορμή τη συνεδρίαση της Διεθνούς της Γραμματείας στο Βελιγράδι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «η επιλογή του Βελιγραδίου και της Σερβίας δεν έγινε τυχαία. Εκτός από ιδρυτικό μέλος της ΔΣΟ, η Ορθοδοξία στην χώρα σας έχει μακρά παράδοση, είναι ταυτισμένη με την σερβική ταυτότητα, είναι αυτή που βοήθησε τους Σέρβους στο διάβα της ιστορίας να ανταπεξέλθουν έναντι των πολλαπλών απειλών, ακόμη και στο πλέον πρόσφατο παρελθόν από ανοίκειες παρεμβάσεις τρίτων. Και η Ορθοδοξία παραμένει ακόμη ζωντανή και ακμαία ως πίστη μεταξύ του ορθοδόξου πληρώματος, του σερβικού λαού».

Ενότητα Ορθοδόξων

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφερόμενος στις ενέργειες για την Αγία Σοφία και την μετατροπή της σε τζαμί επισήμανε πως «γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της καταστροφής και αλλοίωσης των χριστιανικών μνημείων, λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και στη Σερβία, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια πρωτοβουλία ανάδειξης του προβλήματος για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως για την περιοχή της Συρίας, του Ιράκ, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της κατεχόμενης Κύπρου, της Τουρκίας, και βεβαίως του Κοσσυφοπεδίου, που είναι η κοιτίδα της σερβικής Ορθοδοξίας».

Ο ΓΓ της ΔΣΟ στην προσφώνησή του υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύγχρονη πραγματικότητα θέτει και ζητήματα που άπτονται των εννοιών της εθνικής ταυτότητας, στο πλαίσιο μάλιστα της διαμορφούμενης κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων, που οδηγούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες συμμαχιών και πολυεπίπεδων συνεργασιών. Τα ζητήματα αυτά επηρεάζουν μοιραία και την στάση των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες καλούνται με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης να τα προσεγγίζουν, ενισχύοντας το πνεύμα της ενότητας και τις εκκλησιαστικές παραδόσεις. Τούτο συνεπάγεται ότι όπου προκύπτουν προβλήματα δεν είναι απαραίτητο τα σύνορα μιας εκκλησίας να ταυτίζονται με συγκεκριμένα κρατικά διοικητικά όρια. Ταυτοχρόνως, όμως, και ο κυρίαρχος λαός του κάθε κράτους είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τις αποφάσεις του, τις οποίες ουδείς δύναται να αγνοεί, μηδέ η Εκκλησία εξαιρουμένη. Απαιτείται, επομένως, μια σοφή σύνθεση, ώστε οι δύο αυτές αρχές να καταφέρουν να συντεθούν επιτυχώς. Αν αυτό δεν γίνει τότε προκύπτουν οδυνηρές κρίσεις, που πλήττουν την ενότητα και υπονομεύουν το αύριο και την κοινή πορεία μας. Η ΔΣΟ προσφέρει πάντα τις υπηρεσίες της προς την κατεύθυνση της ενότητας της Ορθοδοξίας, χωρίς βεβαίως να υπεισέρχεται σε αμιγώς εκκλησιαστικά ζητήματα, που δεν άπτονται της αρμοδιότητάςτης».

Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, κάνοντας τον απολογισμό της δράσης της ΔΣΟ κατά το προηγούμενο διάστημα και ενόψει της 28ης Γενικής Συνέλευσης του θεσμού που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, 22-25 Ιουλίου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, την διάσωση των χριστιανικών μνημείων από την θρησκευτική μισαλλοδοξία, την προώθηση της ενότητας των ορθοδόξων και την ενίσχυση των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης. Ιδιαίτερα για το τελευταίο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ένας από τους στόχους που έχει θέσει η ΔΣΟ είναι η ενίσχυση των χριστιανικών αρχών και αξιών, οι οποίες μαζί με την αρχαία κλασική παιδεία και το ρωμαϊκό δίκαιο συναπαρτίζουν τους βασικούς πυλώνες επί των οποίων οικοδομήθηκε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκός πολιτισμός. Και σε αυτόν τον πολιτισμό, σε αυτήν την Ευρώπη ανήκουν όλες οι χώρες που πιστεύουν σε αυτά τα ιδεώδη, δικαιωματικά, χωρίς αποκλεισμούς. Δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν απαράδεκτες παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίες παρέβλεψαν αυτές τις ουσιώδεις αλήθειες, προξενώντας ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες. Προσδοκούμε και επιδιώκουμε αυτές οι μελανές σελίδες να αντικατασταθούν με νέες, που θα γραφούν επί τη βάση του δικαίου, της ιστορικής αλήθειας και της ευημερίας όλων των λαών της Ευρώπης. Στη Δ.Σ.Ο. θεωρούμε ότι το Μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση του συνόλου των 47 Ευρωπαϊκών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».

Υπογράμμισε ότι «ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι δομημένος με επιχειρήματα και εποικοδομητική κριτική που να αποσκοπεί όχι στον «ευρωσκεπτικισμό για τον ευρωσκεπτικισμό», αλλά στο να οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών,προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να επαναπροσανατολιστεί στα ιδεώδη με τα οποία ξεκίνησε.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα, η Δ.Σ.Ο. επιδιώκει να αναλάβει πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν ευρύτερες απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης ακόμη και από φορείς εκτός Ευρώπης. Και ίσως αυτή η ανταλλαγή απόψεων να συμβάλει στην ώσμωση και στην κατανόηση όσων φιλοδοξούν να έρθουν στην γηραιά ήπειρο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, του κοινωνικού κράτους και του απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες της γιατί πολύ απλά αν το κάνει θα πάψει να είναι Ευρώπη!».

Κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι, σε συνθήκες ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς ηγεμονικές επιδιώξεις και χωρίς αποκλεισμούς, με επίδειξη ειλικρινούς αλληλεγγύης απέναντι στις όποιες προκλήσεις που υπονομεύουν την διεθνή νομιμότητα και απειλούν με επιστροφή σε ξεπερασμένες τακτικές άσκησης βίας, η Ευρώπη θα βρει το δρόμο της στην νέα εποχή που ανατέλλει προς όφελος των λαώντης».

Στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της, βουλευτές από Ελλάδα, Ρωσία, Σερβία, Κύπρο, Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Πολωνία και Σλοβενία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι 10 πιο εντυπωσιακές παραλίες της Θεσσαλίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο περισσότερος κόσμος εκτός Θεσσαλίας δυσκολεύεται να συνδυάσει τη Λάρισα με θάλασσα και παραλίες, καθώς την έχει συνδυάσει με κάμπο και πολύ ζέστη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο τα ταξιδιωτικά σάιτς συχνά πυκνά κάνουν αφιερώματα στις πανέμορφες παραλίες του νομού Λάρισας, κατατάσσοντάς τις στις πιο όμορφες της Θεσσαλίας και όχι μόνο, πράγμα πολύ τιμητικό από την στιγμή που υπάρχει βέβαιο το Πήλιο και οι Σποράδες.

Το travelstyle.gr, μάλιστα εμπεριέχει στις δέκα ομορφότερες παραλίες της Θεσσαλίας και τέσσερις της Λάρισας.

Δείτε την καλύτερα δεκάδα:

Αγιόκαμπος, Λάρισα

Πεντακάθαρη και δροσερή, με χοντρή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, η θάλασσα του Αγιόκαμπου Λάρισας είναι αρκετά βαθιά. Οι ακτές του είναι η καρδιά της διασκέδασης τους καλοκαιρινούς μήνες για τον λαό της θεσσαλικής πρωτεύουσας, με δεκάδες beach bars να παρατάσσουν (δωρεάν) ξαπλώστρες, γήπεδα για beach sports και decks στα οποία οι DJs δίνουν μάχη κάθε βράδυ. Από τα πιο δημοφιλή, το Παράγκα beach bar που οργανώνει συχνά μουσικά events.

Ρακοπόταμος, Λάρισα

Διαθέτει τρεις κολπίσκους στους οποίους η βλάστηση φτάνει ως την αμμουδιά. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, ενώ οι ακτές του είναι δημοφιλείς στις τάξεις των free campers. Εδώ επίσης μπορεί κανείς να δοκιμάσει canoying, να περπατήσει στη φύση ανακαλύπτοντας μικρούς καταρράκτες ή να αράξει στα κοντινά ταβερνάκια.

Πολυδένδρι, Λάρισα

Το Πολυδένδρι είναι ένας οικισμός φωλιασμένος σε ένα δάσος πλάι στη θάλασσα, και στις ερημικές του παραλίες μπορεί κανείς να ακολουθήσει τα μονοπάτια για να βρει μικρούς βοτσαλωτούς κολπίσκους για άραγμα και κολύμπι. Οι βουτιές συνδυάζονται ωραιότατα με πεζοπορία στο δάσος Πολυδενδρίου, που αποτελούσε βασιλικό κτήμα και έχει σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Πλατιά Άμμος, Λάρισα

Βόρεια του Αγιόκαμπου και της Βελίκας, στην περιοχή των Κόκκινων Νερών, η Πλατιά Άμμος είναι… όνομα και πράγμα. Διαθέτει μια φαρδιά αμμουδιά που «στολίζεται» από ασπρόμαυρα βότσαλα, ενώ μεγάλα πλατάνια ρίχνουν τη σκιά τους στην παραλία. Στην περιοχή θα βρείτε café beach bar, τοΠαρά θιν’ αλός, που διαθέτει ξαπλώστρες αλλά σερβίρει και ωραιότατους ψαρομεζέδες.

Διαβάστε ακόμα:  Κακιά θάλασσα: Το νησάκι με τη φυσική πισίνα σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας

Μυλοπόταμος, Πήλιο

Βρίσκεται κοντά στην Τσαγκαράδα, διαθέτει φαντασμαγορικά γαλαζοπράσινα νερά και τα βράχια του τον χωρίζουν σε δύο παραλίες, εξίσου ειδυλλιακές και πολυφωτογραφημένες.

Χορευτό, Πήλιο

Η ωραιότερη πλατεία της Ελλάδας μοιάζει με ζωγραφιά. Πού βρίσκεται;

Η παραλία του Χορευτού, λίγα χιλιόμετρα από τη Ζαγορά, απλώνεται σε δυόμισι χιλιόμετρα χρυσαφένιας άμμου και φημίζεται για τα μεγάλα κύματα που σηκώνονται συχνά-πυκνά.

Άγιοι Σαράντα, Πήλιο

Δίπλα στο Χορευτό, η άμμος και το ψιλό βοτσαλάκι σμίγουν με το δάσος που φτάνει ως την ακτή. Τα νερά είναι διάφανα, τα βράχια προδιαθέτουν για φαντασμαγορικές βουτιές από ψηλά, ενώ η πολυκοσμία είναι εδώ λιγότερο συχνό φαινόμενο σε σύγκριση με πιο «διάσημες» πηλιορείτικες παραλίες.

Ποτιστικά, Πήλιο

Τα γιγάντια βράχια που ξεφυτρώνουν μέσα στη θάλασσα είναι εδώ επίσης ιδανικά για βουτιές από ψηλά. Τα νερά είναι βαθυγάλαζα, η αμμουδιά απαλή και χρυσαφένια και φτάνει το ένα χιλιόμετρο σε μήκος.

Φακίστρα, Πήλιο

Τιρκουάζ νερά, ψιλό βότσαλο, τεράστια, φαντασμαγορικά βράχια και καταπράσινη βλάστηση τριγύρω. Η Φακίστρα «σερβίρει» το παραπάνω σκηνικό σε όσους μπουν στον κόπο να διασχίσουν το δύσβατο μονοπάτι της – κανείς δεν το μετάνιωσε.

Παπά Νερό, Πήλιο

Κοντά στο Μούρεσι, με μεγάλη αφράτη αμμουδιά και οργάνωση για όσους ψάχνουν beach bars, το Παπά Νερό διαθέτει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά καθώς και οργανωμένο camping για όσους θέλουν να βρίσκονται πολύ κοντά στη φύση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

θεατρική παράσταση Τα κάστρα πέσανε απο το σύλλογο γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κύκλο Ελλήνων λογοτεχνών Δικαστών που πραγματοποιήθηκε στο  λαογραφικό ιστορικό μουσείο Λάρισας το απόγευμα της Παρασκευής .

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η θεατρική παράσταση των Ελλήνων δικαστών παρουσίασε το έργο Τα κάστρα Πέσανε με την συμμετοχή πολλών δικαστών

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας Ντίνος Κόκκινος όπου προλόγισε το έργο μαζί με το Πρόεδρο του κύκλου Ελλήνων λογοτεχνών δικαστών

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE1 λεπτό ago

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η συνεργασία του με τον γιο του Ίστγουντ και η απόβαση του Χόλιγουντ στη… Δράμα

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Πάτρα: Μήνυση της οικογένειας της Ρούλας Πισπιρίγκου στο δικηγόρο της σπιτονοικοκυράς – «Πήρε πράγματα της Τζωρτζίνας»

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Λιθουανία: Πολίτες συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν drone για την Ουκρανία

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Ρόδος: Επείγουσα προανάκριση για «δράκο» του Instagram – Πώς παγίδεψε 8χρονο κοριτσάκι

ΚΟΣΜΟΣ36 λεπτά ago

Τέξας: Οργή για τα λάθη της αστυνομίας – Περιμέναν έξω από την τάξη ενώ ο 18χρονος έσπερνε το θάνατο

ΕΛΛΑΔΑ47 λεπτά ago

Λάρισα: Ασθενής εντατικής εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ για μία ώρα

OIKONOMIA54 λεπτά ago

Επιχειρήσεις: Έρχεται ελληνο-ουκρανική συνεργασία – Οι πρώτες διερευνητικές επαφές

ΚΟΣΜΟΣ55 λεπτά ago

Ουκρανία: Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Κοροναϊός: «Ο καθένας να πάρει την ευθύνη του εαυτού του» λένε οι επιστήμονες για την κατάργηση της μάσκας

OIKONOMIA1 ώρα ago

Power Pass: Πώς θα λάβετε την επιστροφή έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Δημοφιλή