ΚΟΣΜΟΣ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με πρόταση μομφής ακροδεξιών ευρωβουλευτών στις 10 Ιουλίου

Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής ακροδεξιών ευρωβουλευτών στις 10 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να βρεθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας.
Οι επικεφαλής του Κοινοβουλίου διαπίστωσαν σήμερα το βράδυ ότι η πρόταση είχε λάβει τον ελάχιστο αριθμό των 72 υπογραφών που απαιτούνται για να εξεταστεί στο Κοινοβούλιο και όρισαν το χρονοδιάγραμμα.
Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την προσεχή Δευτέρα αυτήν την πρόταση στο Στρασβούργο και στη συνέχεια θα αποφασίσουν κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας την Πέμπτη.
Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Γκεόργκε Πιπερέα, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής, καταγγέλλει την έλλειψη διαφάνειας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσον αφορά τα σύντομα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματευόταν την αγορά εμβολίων.
Η υπόθεση προκάλεσε καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις και προσωπικότητες που αντιτίθενται στα εμβόλια, καθώς και από την εφημερίδα New York Times, η οποία προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να αποκτήσει πρόσβαση στα μηνύματα.
Ο Πιπερέα κατηγορεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για “ανάμιξη” στις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία.
Ο εθνικιστής υποψήφιος Τζόρτζε Σιμιόν ηττήθηκε τον Μάιο από τον ευρωπαϊστή Νικουσόρ Νταν. Στη συνέχεια, ο Σιμιόν προσπάθησε, μάταια, να προσφύγει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας, επικαλούμενος “εξωτερική ανάμιξη” από τη Γαλλία και τη Μολδαβία.
Οι πιθανότητες ανατροπής της Επιτροπής υπό την φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σχεδόν μηδενικές.
Η πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία ανήκει ο Πιπερέα έχει ήδη πάρει αποστάσεις από αυτήν την πρόταση μομφής.
“Δεν είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας μας”, υπογραμμίζει εκπρόσωπος της ECR, στην οποία έχουν την έδρα τους βουλευτές του κόμματος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι είναι πιο διαλλακτικοί έναντι της φον ντερ Λάιεν.
Για να επιτύχει, θα πρέπει η πρόταση μομφής να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 361 βουλευτές.
Το σενάριο αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα, παρά μια ιδιαίτερη περίπτωση το 1999: πριν από την ψηφοφορία, η Επιτροπή, υπό την τότε προεδρία του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ, παραιτήθηκε μετά μια καταδικαστική έκθεση για τη “βαριά ευθύνη” της σε υποθέσεις απάτης.
Στους κόλπους της “φιλοευρωπαϊκής” πλειοψηφίας, η συζήτηση θα μπορούσε ωστόσο να επιτρέψει στους σοσιαλδημοκράτες και τους κεντρώους να επικρίνουν την παντοδυναμία της δεξιάς στο Στρασβούργο όπως και τις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2024.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Νεκρός 59χρονος έπειτα από σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Συναγερμός στην πυροσβεστική για πύρινο μέτωπο κοντά στο Καταφύγιο
-
VIDEO12 ώρες ago
Βόλος: Κατέρρευσε ηλικιωμένος στην παραλία – Ξεψύχησε παρά τις πρώτες βοήθειες
-
VIDEO10 ώρες ago
Β’ Βάθμια Εκπαίδευση: Πέντε νέες διευθύντριες σε σχολεία της Μαγνησίας
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Ειρήνη Μουρτζούκου: “Για τον Παναγιώτη, θέλει δεν θέλει θα ομολογήσει” υποστηρίζει η μητέρα του
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Πληρότητες ρεκόρ σε πλοία, λεωφορεία και εθνικές οδούς
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago
Εφιαλτικό σενάριο του GFS για την Ελλάδα μετά τις 19 Ιουλίου, τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Ο συγκλονιστικός διάλογος μέσα από τη ΓΑΔΑ