ΚΟΣΜΟΣ
Η παγκόσμια κρίση σε 100 χάρτες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η επικαιροποιημένη έκδοση του «Ατλαντα των διεθνών σχέσεων» του Πασκάλ Μπονιφάς, που συγκεντρώνει υπό τη μορφή χαρτών τις κρίσεις και συρράξεις του πλανήτη από το 1945 έως σήμερα
Το πόσο μεταβαλλόμενη και εύθραυστη είναι η φύση των διεθνών σχέσεων φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι ο «Ατλας» του Πασκάλ Μπονιφάς (σε επιστημονική επιμέλεια Σωτήρη Ντάλη, μτφ. Σοφίας Σφυρόερα, εκδ. Πεδίο) είναι πλήρως ενημερωμένος, αλλά έως τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε εκδόθηκε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αναπόφευκτα, λοιπόν, δεν μπορούσε να συμπεριλάβει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κι όμως, ο χάρτης στη σελ. 93 αναφέρεται στο «Αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης», κάτω από τον τίτλο «Ρωσία – Ουκρανία: δύο χώρες ασυμβίβαστες;».
Ο αναγνώστης παίρνει από εδώ τις απαραίτητες πληροφορίες για την «προϊστορία» που οδήγησε στη σημερινή επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν: η ανακήρυξη της ουκρανικής ανεξαρτησίας το 1991, η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, ο φιλορώσος Γιανουκόβιτς και η ανατροπή του, η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ο πόλεμος στο Ντονμπάς.
Και η καταληκτική παράγραφος, μετά τη Σύνοδο του Μινσκ και τις καταγγελίες του ΝΑΤΟ: «Το 2019 πρόεδρος της Ουκρανίας εξελέγη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρικτής του διαλόγου με τη Μόσχα. Η ανακωχή είναι εύθραυστη και η τελική διευθέτηση παραμένει αβέβαιη».
Μπορούν οι διεθνείς κρίσεις, οι εστίες έντασης του πλανήτη και οι εμπόλεμες συρράξεις να χωρέσουν σε έναν χάρτη;
Βρισκόμαστε στην επικράτεια των Διεθνών Σχέσεων και αρκετές φορές μία κρίση χώρεσε όντως σε έναν χάρτη: διπλωματικό ή στρατιωτικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Π. Μπονιφάς, διευθυντής του IRIS και καθηγητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Paris VIII, έχει κατά νού τον ενημερωμένο αναγνώστη, ο οποίος προσπαθεί άλλωστε να διαβάσει την πραγματικότητα εν μέσω διασταυρούμενων πληροφοριών – ή fake news – από τηλεοπτικές ή διαδικτυακές πηγές, καθώς και από τα social media.
Ο κόσμος του ρίσκου
«Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκονται πλέον σε έναν μετα-ηγεμονικό κόσμο που είναι πιο ψηφιακός, πιο κινεζικός, έναν κόσμο της διακινδύνευσης και του ρίσκου, και μάλιστα σε μια εποχή όπου η μεγάλη υγειονομική κρίση της Covid-19 προκάλεσε τεράστιο σοκ στις κοινωνίες μας» σημειώνει στην εισαγωγή ο Σωτήρης Ντάλης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο που έφερε στην επιφάνεια λανθάνουσες τάσεις και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα επιφέρει δομικές αλλαγές στις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις. Σε αυτή την ιστορική «στιγμή» πρέπει να δούμε τις γεωστρατηγικές συνέπειες της καταστροφικής υγειονομικής κρίσης που γνώρισε ο πλανήτης.
Πρόκειται άραγε για την αρχή του τέλους της ηγεμονίας του δυτικού κόσμου; Θα είναι η Κίνα ο μεγάλος νικητής της μονομαχίας με τις ΗΠΑ; Μήπως η κρίση αυτή θα εμποδίσει την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρώπης ή θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη; Θα πορευτούμε προς έναν κόσμο όπου το πολυμερές σύστημα διακυβέρνησης θα βγει ενισχυμένο ή προς έναν κόσμο με λιγότερους και πιο ισχυρούς παίκτες;».
Ο «Ατλας» χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: τον «Παγκόσμιο χώρο» και τις «Περιοχές ανά περιφέρεια».
Ιστορικά η ανάλυση και ανάδειξη των συγκρούσεων ξεκινά από τον μεταπολεμικό κόσμο του 1945 (οι πρώτοι χάρτες είναι οι εδαφικές αλλαγές και η διαίρεση στην Ευρώπη), για να φτάσει ως την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, την ανάδυση των ΜΚΟ και την ισχύ των πολυεθνικών εταιρειών και το ερώτημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Επιμέρους ζητήματα αποτελούν η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι προσφυγικές ροές, η δημογραφία, η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η διάδοση των πυρηνικών όπλων, η αθλητική διπλωματία κ.ά.
Στο δεύτερο μέρος αναδεικνύονται οι περιοχές και οι εντάσεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απασχολούν τον πολυπολικό κόσμο μέχρι τις μέρες μας, μοιρασμένες στις πέντε ηπείρους: από τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Γερμανίας έως την αναζήτηση σταθερότητας στην Κεντρική Αμερική, την αδύνατη περιφερειακή ολοκλήρωση του Μαγκρέμπ, την ταυτότητα της Ιαπωνίας και το δίπολο ΗΠΑ – Κίνα.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Συρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και ζημιές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και προκλήθηκαν ζημιές όταν ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Αμυνας (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αναχαίτισε πυραύλους
Νωρίτερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας αναχαίτισε ισραηλινούς πυραύλους.
#BREAKING: Reports about another strike in #Syria this evening. According to one report, the target was #Hezbollah warehouses. Comes on the same day as the IDF revealed Reza Safieddene’s involvement in arms transfers from #Iran. https://t.co/PQ367U67PH
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) May 20, 2022
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στη Δαμασκό μετέδωσαν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πύραυλοι είχαν στόχο ιρανικές βάσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.
Area near Damascus international airport that was targeted by Israeli airstrikes this evening. #Syria pic.twitter.com/hmzrg0ucsN
— Joe Truzman (@JoeTruzman) May 20, 2022
Σε πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου είχαν σκοτωθεί πέντε στρατιώτες.
Εκατοντάδες επιδρομές
Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη γείτονά του, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις του συριακού στρατού, των ιρανικών δυνάμεων και της λιβανικής Χεζμπολάχ.
#Syria | Israel launches air raids on multiple areas including Damascus International Airport.
VIDEO: air defense engaging missiles over Damascus. pic.twitter.com/hxk6xNU93N— The Cradle (@TheCradleMedia) May 20, 2022
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τις επιθέσεις του στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του στη Συρία.
Πυροδοτούμενος από την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500.000 ανθρώπους, έχει καταστρέψει τις υποδομές της χώρας και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους.
Πηγή: ΑΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Έλον Μασκ: Συνάντηση με Μπολσονάρου για δορυφορικό δίκτυο στον Αμαζόνιο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου θα έχει σήμερα συνάντηση στο Σαν Πάουλο με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ, ενημέρωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνησή του το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλαίσιο σχεδίου για να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο η περιοχή όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κυβερνητική πηγή δεν θέλησε να υπεισέλθει σε καμία άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση.
Συνάντηση «ιδιωτικού χαρακτήρα»
Ο κ. Μπολσονάρου ανήγγειλε πρόσφατα πως θα έχει συνάντηση «ιδιωτικού» χαρακτήρα στο Σαν Πάουλο με «πολύ σημαντικό πρόσωπο, γνωστό σε όλο τον κόσμο».
Θα προσφέρει «τη βοήθειά του στην Αμαζονία μας», διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους, χωρίς να αποκαλύψει για ποιο πρόσωπο πρόκειται.
Ο κ. Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία 230 δισεκ. δολαρίων σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ιδιοκτήτης της διαστημικής εταιρείας SpaceX και της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla.
Πρόσφατα, εξέφρασε την πρόθεσή του να αγοράσει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter έναντι 44 δισεκ. δολαρίων, προτού αναβάλλει το σχέδιο ώσπου να του δοθούν στοιχεία για τους ψεύτικους λογαριασμούς.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι διαπραγματευόταν με τη SpaceX προσφορά για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρων στην περιοχή του δάσους του Αμαζονίου ώστε μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστεί η παράνομη αποψίλωση.
Η διαστημική εταιρεία εκτόξευσε στα μέσα Φεβρουαρίου κάπου πενήντα δορυφόρους της υπηρεσίας Starlink του κ. Μασκ, που προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Η Starlink υπόσχεται στους κατοίκους περιοχών όπου δεν προσφέρονται υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο (μέσω κινητής τηλεφωνίας ή ενσύρματων δικτύων) συνδέσεις υψηλής ταχύτητας μέσω χιλιάδων μικρών δορυφόρων. Μετρά ήδη κάπου 100.000 συνδρομητές, με τον ειδικό εξοπλισμό να πωλείται 600 ευρώ και τη συνδρομή να φθάνει περί τα 100 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο