OIKONOMIA
Η Παγκόσμια Τράπεζα πρωτοτυπεί με ομόλογο για τον μαύρο ρινόκερο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε για πρώτη φορά ομόλογο για την προστασία της άγριας ζωής, χάρη στο οποίο συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια για τον μαύρο ρινόκερο, εμβληματικό είδος της Αφρικής που αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ομόλογο που εκδόθηκε την Τετάρτη, πενταετούς διάρκειας, θα αποφέρει κέρδη στους επενδυτές μόνο εφόσον αυξηθεί ο πληθυσμός του είδους σε δύο εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής, ανέφερε η τράπεζα. Σε περίπτωση αύξησης η απόδοση θα κυμανθεί από 3,7% έως 9,2%.
Ο μαύρος ρινόκερος (Diceros bicorni) είναι ένα από τα πέντε σύγχρονα είδη στην οικογένεια του ρινόκερου και ένα από τα δύο είδη που ζουν στην Αφρική μαζί με τον λευκό ρινόκερο. Παρά τις ονομασίες τους, και τα δύο αφρικανικά είδη είναι γκρίζα.
Διαβάστε επίσης:
- H τεχνητή γονιμοποίηση ύστατη ευκαιρία για τον βόρειο λευκό ρινόκερο
- H λαθροθηρία οδηγεί σε εξαφάνιση τρία υποείδη ρινόκερου
Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τη δεκαετία του ’90, ο πληθυσμός του μαύρου ρινόκερου μειώθηκε κατά 96% σε λιγότερο από 2.500 άτομα, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας: τα κέρατα ρινόκερου είναι περιζήτητα για παραδοσιακές «θεραπείες» σε Κίνα και Μέση Ανατολή.
Έκτοτε, προγράμματα μεγάλης κλίμακας για την προστασία του είδους οδήγησαν σε αύξηση του πληθυσμού σε περίπου 5-5,5 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την οργάνωση Save The Rhino International με έδρα το Λονδίνο.
Η Νότια Αφρική φιλοξενεί περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού μαύρου ρινόκερου, σύμφωνα με τη WWF.
«Η οικονομική δομή ‘πληρωμή για επιτυχία’ προστατεύει ένα απειλούμενο είδος και ενισχύει τις προσπάθειες προστασίας της Νότιας Αφρικής αξιοποιώντας τις υποδομές της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις επιδόσεις της στις αγορές κεφαλαίου» δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού ιδρύματος Ντέιβιντ Μάλπας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Κόφτης στα κλιματιστικά: Το κυβερνητικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μοντέλο Ισπανίας ή «επιχείρηση θερμοστάτης» όπως ονομάζεται στην Ιταλία ετοιμάζεται να εισάγει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας. Το μέτρο αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την εισαγωγή ενός κόφτη ώστε η θερμοκρασία των κλιματιστικών μην έχει τεράστια διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας»
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην on camera συζήτηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα το μεσημέρι φωτογράφισε ένα τέτοιο μέτρο, αν δεν το προανήγγειλε κιόλας κάνοντας λόγο για «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας» και λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».
Το ισπανικό σχέδιο
Η Ισπανία ενθαρρύνει την τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων για να περιορίσει την κατανάλωση των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια, ενώ σύμφωνα με το «σχέδιο ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη (25/5) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα.
Έτσι λοιπόν ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια της Ισπανίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου αυτή την εποχή ενώ τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο κυβερνητικό έγραφο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν «να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία», υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «άμεσα», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η «επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία
Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.
Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ. Μειώνοντας τους βαθμούς στα air condition, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αυτό το έτος. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2023.
Διαβάστε επίσης ΥΠΕΞ: Η επιστολή στον ΟΗΕ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου
Διαβάστε επίσης Βουλή: Αντιδράσεις για την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα – Αντιπαράθεση Σκρέκα-Κατρίνη
Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση του 60%
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια αποτέλεσε επίκεντρο των δηλώσεων που έκαναν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη σημερινή τους συνάντηση όπου ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε και για τις υπόλοιπες εξελίξεις και κυρίως για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, τις επαφές που είχε στο Φόρουμ του Νταβός αλλά και την τουρκική επιθετικότητα.
Πάντως σε ότι αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ειδικότερα: «Από κει και πέρα βέβαια, οι διεθνείς επαφές είναι σημαντικές αλλά η προσοχή μας είναι πάντα στραμμένη στα ζητήματα που αφορούν την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα και όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε το μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της παγκόσμιας αναταραχής που αυτό έχει προκαλέσει.
»Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, θα συζητήσουμε και πάλι τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας. Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ απότομες αυξήσεις, οι οποίες βασικά είναι αποτέλεσμα των τιμών του φυσικού αερίου.
»Όπως γνωρίζετε, εμείς, ασχέτως των αποφάσεων της Ευρώπης, έχουμε προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο στήριξης με πολλούς άξονες. Ψηφίζεται σήμερα η διάταξη που αφορά τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
»Πρέπει να τονίσω ότι καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χρησιμοποιήσει τόσο δραστική φορολογία, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από τη Διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κυρία Lagarde σε μία δημόσια τοποθέτηση την οποία έκανε χθες.
»Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να καταθέσουν τα σχετικά τους στοιχεία ώστε να αρχίσει η επιστροφή του 60% της αύξησης, της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους, άμεσα. Και φυσικά από 1η Ιουλίου, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πια έχει αποσπάσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία απροστάτευτη σε ένα νέο κύμα αυξήσεων
»Κατά συνέπεια, το τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το τι κάνουμε, όμως, σε εθνικό επίπεδο, είναι δικιά μας πολιτική επιλογή και έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη, όπως κάναμε και την εποχή της πανδημίας.
»Τέλος, επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Φυτοφάρμακα: Όλο και περισσότερα στην… υγιεινή διατροφή μας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Είναι βασικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πόσο όμως ασφαλή είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε;
Ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα, η ΕΕ έχει θεσπίσει διάφορους κανονισμούς και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους.
Από το 2011, για παράδειγμα, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να καταργήσουν σταδιακά 55 φυτοφάρμακα που θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork) εν τω μεταξύ έχει τεθεί ως στόχος η μείωση κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.
Ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Σύμφωνα ωστόσο με νέα μελέτη της ΜΚΟ PAN (Pesticide Action Network Europe), τα στοιχεία από τα κράτη-μέλη δείχνουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.
«Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος κρατικής δειγματοληψίας αρκετά μεγάλο ώστε να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό της γενικής έκθεσης του κοινού», επισημαίνει η οργάνωση στην έκθεσή της.
Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 97.000 δείγματα (από μη βιολογικές καλλιέργειες).
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν;
Αντί να μειωθούν, τα ίχνη φυτοφαρμάκων σε λαχανικά και ιδιαίτερα σε φρούτα που πωλούνται εντός ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο μεταξύ 2011 και 2019.
Από τα κεράσια, έως τις λαχανίδες
Σύμφωνα με την έκθεση της PAN, τα πιο μολυσμένα φρούτα στην Ευρώπη με την πλέον επικίνδυνη κατηγορία φυτοφαρμάκων είναι τα βατόμουρα (51%).
Ακολουθούν τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%) και τα βερίκοκα (35%).
Περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των μήλων -του πιο ευρέως καλλιεργούμενου φρούτου στην ήπειρο- είναι επίσης εκτεθειμένα: ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 16% που ήταν προ δεκαετίας.
Αντιστοίχως τα ακτινίδια -που πριν από δέκα χρόνια ήταν σχεδόν απαλλαγμένα (4%) από τοξικές ουσίες- πλέον είναι κατά το ένα τρίτο (32%) μολυσμένα.
Τα μισά από τα κεράσια που δειγματίστηκαν από αξιωματούχους το 2019 είχαν ίχνη φυτοφαρμάκων (έναντι 22% το 2011).
Το 50% των αχλαδιών που παράγονται στην Ευρώπη έφεραν ίχνη έως και 5 τοξικών ουσιών.
«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 87% για τα αχλάδια που καλλιεργούνται στο Βέλγιο ή στο 85% των πορτογαλικών αχλαδιών», τονίζει η PAN.
Τα λαχανικά από την άλλη -λιγότερο επιρρεπή σε έντομα και ασθένειες- διαπιστώθηκε ότι ήταν λιγότερο εκτεθειμένα σε φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ίχνη τοξικών ουσιών έφερε το 13% των δειγμάτων το 2019 (έναντι 11% το 2011).
Οι υψηλότερες ποσότητες εντοπίστηκαν στο σέλινο, στη σελινόριζα και στη λαχανίδα (31%).
«Θολό» τοπίο
«Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα και θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή για το θέμα», σχολίασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Για πολλά χρόνια, οι εκθέσεις έχουν δείξει ότι το 98% των συλλεγόμενων δειγμάτων είναι σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ», υπογράμμισε.
Για την ακρίβεια, η Κομισιόν αναφέρει ότι η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήταν μειωμένη κατά 12% το 2019, σε σχέση με την περίοδο 2015-2017.
«Η παρουσία ιχνών ουσιών δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα», τονίζει από την πλευρά της η Ανίκα Γκατ Σερέτνι, εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης CropLife Europe.
«Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές από τη διατροφική σωρευτική έκθεση είναι κάτω από το όριο και επομένως δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε, επικαλούμενη τις εκθέσεις της Efsa.
Ο Λικ Μουλτινιέ, διευθυντή έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) της Γαλλίας, βρίσκει προβληματικό το γεγονός ότι στη μελέτη της PAN δεν διευκρινίζεται η ποσότητα των φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκε στα δείγματα φρούτων και λαχανικών.
«Είναι σαν να λέμε ότι όλοι είναι αλκοολικοί, επειδή υπάρχουν ίχνη αλκοόλ σε ένα αλκοτέστ», είπε στη Liberation.
Η PAN ωστόσο επιμένει. «Οι κυβερνήσεις αθετούν τις νομικές υποχρεώσεις τους» από το 2011 για σταδιακή αντικατάσταση και κατάργηση των πλέον επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, αναφέρει.
Τα συμπεράσματα της μελέτης, προσθέτει, «αποκαλύπτουν την αποτυχία των κρατών-μελών να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία και να προστατεύσουν τους καταναλωτές».
Προς τούτο, η ΜΚΟ ζητά την «άμεση απαγόρευση των δώδεκα πιο τοξικών φυτοφαρμάκων» και «την πλήρη εξάλειψη των 55 πλέον επιβλαβών μέχρι το 2030».
«Αυτές οι χημικές ουσίες πρέπει να εξαφανιστούν από το φαγητό μας», λέει η Σαλομέ Ρουανέλ, εκπρόσωπος της PAN Europe.
«Η μετάβαση της ΕΕ σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων δεν μπορεί να επιτευχθεί, έως ότου εξαλειφθούν πλήρως τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα τόσο από το σύστημα παραγωγής, όσο και από το σύστημα κατανάλωσης», τονίζει.
«Αυτό δεν είναι απλώς μια πολιτική φιλοδοξία», παρατηρεί.
«Eίναι νόμος από το 2011 και είναι καιρός τα κράτη μέλη να ενεργήσουν βάσει αυτού».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο