Οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ότι σε λίγες εβδομάδες θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω από τον κορωνοϊό προκάλεσαν διάφορα σενάρια στα πολιτικά γραφεία και στα κομματικά επιτελεία. Ένα από αυτά , ίσως το πιο αγαπημένο σενάριο της αντιπολίτευσης αφορά τις πρόωρες εκλογές. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον προβλέπουν ότι με το τέλος της πανδημίας αρχίζει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος, αλλά ζητούν από τώρα, την ώρα που η Omicron προελαύνει και παραίτηση πρωθυπουργού και εκλογές. Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά, τη στιγμή που βγαίνουν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μετάλλαξη Omicron είναι περισσότερο μεταδοτική από κάθε άλλη προηγούμενη μετάλλαξη του Covid, ότι «προελαύνει» διεθνώς μολύνοντας ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό. Μπορεί να υπήρξαν αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, αλλά οι Διεθνείς Οργανισμοί στο εξωτερικό είναι πολύ επιφυλακτικοί για το πότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η θεωρία περί ψήφου του Τσόρτσιλ

Η αντιπολίτευση ωστόσο κάνει τη δουλειά της προβλέποντας πρόωρες εκλογές και ο Πρωθυπουργός τη δική του δουλειά διαψεύδοντας συνεχώς και δημοσίως σενάρια (και προβλέψεις) πρόωρων εκλογών. Στους συνομιλητές του τονίζει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Στην πολιτική ωστόσο υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που ποτέ δεν διαψεύδονται. Μία από τις θεωρίες αυτές, την οποία συχνά ανέφερε και ο Ουϊνστον Τσόρτσιλ είναι ότι στην πολιτική δεν υπάρχει πρόβλεψη. Δεν μπορείς να προβλέψεις τα πολιτικά γεγονότα. Η άλλη θεωρία είναι ότι δεν υπάρχει ψήφος ευγνωμοσύνης παρά μόνον ψήφος προσδοκίας ή διαμαρτυρίας. Ας αφήσουμε όμως αυτή την θεωρία για αργότερα. Πάμε στην πρώτη θεωρία, σε αυτήν που δεν μπορείς να προβλέψεις τα πολιτικά γεγονότα, γιατί είναι πιθανόν έως τις εκλογές να υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε να εξαντλήσει τη θητεία της έως τέλος της τετραετίας.

Δεν έχει ενεργοποιηθεί ο εκλογικός μηχανισμός

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να λένε ότι δεν έχουν κινήσει ακόμα κανέναν εκλογικό μηχανισμό (δηλαδή ενεργοποίηση των νομαρχιακών και κλαδικών οργανώσεων) για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ωστόσο δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η προεκλογική περίοδος μπορεί να αρχίσει αμέσως μόλις τελειώσει η πανδημία ή μόλις αρχίσει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Το θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται το ίδιο και οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας. Όσες προβλέψεις κι αν έγιναν στο παρελθόν (ότι δηλαδή πλησιάζει τέλος της πανδημίας ή διανύουμε τα τελευταία μίλια κτλ.) έπεσαν έξω.

Έρχονται συνεχή εκλογικά χρόνια

Με την έλευση, λοιπόν, του 2022 ουσιαστικά η χώρα εισέρχεται έτσι και αλλιώς στο κατώφλι των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, όπου θα δοκιμασθούν οι πολιτικές αντοχές των κομμάτων, αλλά και οι αντοχές των πολιτικών αρχηγών. Ο πρώτος, λοιπόν χρόνος αναμένεται να αρχίσει με το πέρας της πανδημίας. Ο δεύτερος χρόνος είναι το 2023 με τις βουλευτικές (ίσως διπλές εκλογές λόγω απλής αναλογικής) περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Το 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και το 2025 η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου πολύ υπολογίζει: Στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023 η κυβέρνηση αναμένει ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεπώς; Θα πείτε. Παίζει ρόλο και αυτό στα εκλογικά σενάρια…

Στο τραπέζι η κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές

Ειδικά για τις ευρωεκλογές έχω μάθει και τούτα: Στο τραπέζι (εδώ και καιρό) βρίσκεται η πρόταση για την κατάργηση του σταυρού προτιμήσεως και της επαναφοράς της λίστας (όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια). Με τον τρόπο αυτό (με τον οποίο, λέγεται, ότι συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως και ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ) θα αποκλεισθούν σελέμπριτις που λόγω δημοσιότητας έχουν αυξημένη δημοτικότητα διεκδικώντας με αξιώσεις την ψήφο των συμπολιτών τους. Εάν επανέλθει η λίστα (για να εγκριθεί και να ισχύσει απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία) τότε οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν το προνόμιο να ορίσουν αυτόν ή αυτήν που θεωρούν χρήσιμο/η για την ευρωβουλή.

Βηματοδότης

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr