Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το κάστανο και τη Μελιβοιώτικη γη

Published

on

Spread the love

Τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της καστανοκαλλιέργειας και οι υποστηρικτικές δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάστηκαν στη Γιορτή Καστάνου που πραγματοποιήθηκε στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υποδομών της Περιφέρειας Στέλιος Δημότσιος, μεταφέρονταςτους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού τόνισε ότιαποδεικνύουμε ότι είμαστε έμπρακτα κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής, προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραγωγή και το εθνικό αγροτικό εισόδημα. Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος. Η παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη στήριξη, ενίσχυση και προώθηση του κάστανου είναι πολυδιάστατη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλυτικότερα:

Στήριξη παραγωγής

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης για την προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος υλοποιεί πρόγραμμα για την βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς.

Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Από το 2019 και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με ιδίους πόρους την προμήθεια για την εξαπόλυση των ωφέλιμων εντόμων. Επιπρόσθετα, το 2022 σε συνεργασία με το δήμο Αγιάς κατατέθηκε πρόταση, η οποία εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ, για την υλοποίηση προγράμματος για την προστασία, με οικολογικό τρόπο, της καστανιάς από τη σφήκα. Επρόκειτο για ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αποτέλεσε πιλότο για όλους τους Δήμους της χώρας που έχουν καστανοπερίβολα.

Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την ενημέρωση των παραγωγών για τη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων, προτείνοντας πρακτικές λύσεις για τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων και άλλες χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το φετινό πρόβλημα της καστανής σήψης, οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Μπενάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Δασικών Φυτών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, με στόχο τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του μύκητα.

Στήριξη εξαγωγών

Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου της Π.Ε. Λάρισας εξάγεται, με κύριο προορισμό κυρίως την Ιταλία. Για να αποκτήσει το προϊόν την επιθυμητή προστιθέμενη αξία πρέπει να πιστοποιηθεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχορηγεί πρόγραμμα προώθησης υποβολής φακέλου για ΠΟΠ ή ΠΓΕ, πρόγραμμα που αφορά και την καστανοκαλλιέργεια της περιοχής.

Έργα υποδομής

Σε συνεργασία με το δήμο Αγιάς ολοκληρώσαμε το φάκελο για το φράγμα «Μπελμά», το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την άρδευση σε όλη την Ανατολική πλευρά του Κισσάβου. Προ ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονταν στην οικονομοτεχνική μελέτη και αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστες ανακοινώσεις.

Ακόμη μετά τις πλημμύρες του 2018 καταθέσαμε από κοινού με το δήμο Αγιάς, φάκελο και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 720.000 ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Με σχέδιο και οργάνωση καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μία ακόμη χρηματοδότηση, ύψους 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημοτική δασική οδοποιία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO6 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO4 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ4 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή