Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Η περίπτωση της Ιφιγένειας Κοπάδη” – Διαδικτυακή διάλεξη για μια εξαιρετική γυναίκα των ελληνοαμερικανικών γραμμάτων

Published

on

ww.jpg

Τα εργαστήρια Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών, Επιγραφικής & Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας & Κωδικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ και το εργαστήριο Αφηγηματικής έρευνας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ, οργανώνουν σειρά ομιλιών με τίτλο “Ιστορίες από τα αρχεία”.

Η επόμενη διάλεξη της σειράς θα γίνει την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, ώρα 19.15, από την κα Δώρα Πατρώνα με θέμα “Ακολουθώντας τα βήματα μιας εξαιρετικής γυναίκας των ελληνοαμερικανικών γραμμάτων: Η περίπτωση της Ιφιγένειας Κοπάδη”.

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά μέσω zoom στο σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/j/93523268795?pwd=eWJ5VXdmMUlwWk9JMFAvQ1FsdXFudz09

Meeting ID: 935 2326 8795, Passcode: 848676

Advertisement
“Η περίπτωση της Ιφιγένειας Κοπάδη” – Διαδικτυακή διάλεξη για μια εξαιρετική γυναίκα  των ελληνοαμερικανικών γραμμάτων

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της διάλεξης:

Η ομιλία αυτή προσπαθεί να φωτίσει την άγνωστη μορφή της Ιφιγένειας Κοπάδη (1893-1985), μετανάστριας πρώτης γενιάς που εγκαταστάθηκε στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α στις αρχές του 20ου αιώνα. Στο ασφυκτικό πλαίσιο της εποχής και της εθνοτικής κουλτούρας όπου ο αποκλεισμός των γυναικών στα «οικιακά τους καθήκοντα» αποτελούσε τον κανόνα, το μεγαλείο αυτής της γυναίκας  καταφαίνεται μέσα από το συνολικό πνευματικό, εκπαιδευτικό και δημόσιο έργο της.

Η Κοπάδη κατόρθωσε να εκδώσει τρία μυθιστορήματα την δεκαετία του 1920, ένα από αυτά πάνω στο μεταναστευτικό βίωμα με τίτλο Για το Ψωμί (1924). Πρόκειται για  έναν σχετικά άγνωστο τόμο για τις περισσότερες ερευνήτριες της Ελληνικής Διασποράς. Ως ενεργό μέλος της GAPA η Κοπάδη ήταν αφοσιωμένη στην αποστολή της διατήρησης της γλώσσας και των εθίμων της κοινότητας για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Αμερική.

Κομβικό σημείο στην καριέρα της Kοπάδη ήταν η έκδοση ενός αξιόλογου περιοδικού για της Ελληνοαμερικανίδες, το μοναδικό όπως φαίνεται στο είδος του, με τίτλο Ελληνίς (1949-1959) με ιδιοκτήτρια, επιμελήτρια και συντάκτρια την ίδια μέχρι το 1956.  Ακολουθώντας την πορεία της Κοπάδη θα σταθούμε σε σημεία του σημαντικού της μυθιστορήματος και σε άρθρα από το περιοδικό και θα μοιραστούμε σκέψεις για τον ρόλο της λογίας στη σφυρηλάτηση της γυναικείας ελληνοαμερικανικής ταυτότητας. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή