ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτιστική διπλωματία στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αλεσάντρο Τζούλι στην Ελλάδα

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Μετά τη χθεσινή παρουσία του στην Αθήνα, όπου εγκαινίασε δύο εκθέσεις μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Αλεσάντρο Τζούλι συνέχισε σήμερα την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, με σειρά συναντήσεων αφιερωμένων στην επιστημονική συνεργασία και την πολιτιστική διπλωματία.
Η ημέρα ξεκίνησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου ο υπουργός Τζούλι, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, Λουίτζι Λα Ρόκα, επισκέφθηκε το κοινό εργαστήριο μελέτης, έρευνας και ανασύστασης αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακτήθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα. Τα ευρήματα επαναπατρίστηκαν στο πλαίσιο κοινής ελληνοϊταλικής επιχείρησης για την ανάκτηση πολιτιστικών αγαθών που είχαν αποκτηθεί παράνομα από τον γνωστό Βρετανό έμπορο έργων τέχνης Ρόμπιν Σάιμς.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ελληνίδα ομόλογό του, ο Αλεσάντρο Τζούλι υπογράμμισε την πολιτική και πολιτιστική σημασία της συνεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη:
«Το να βλέπει κανείς από κοντά το έργο που επιτελούν οι ειδικοί μας και οι Έλληνες συνάδελφοί μας αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα υψηλής επιστημονικής και πολιτιστικής αξίας».
Έναν χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία επέτρεψε τη συνένωση εξειδικευμένων γνώσεων και επαγγελματικής εμπειρίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: «Να επιστραφούν στις κοινότητες προέλευσης, χάρη στη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ φίλων χωρών, όσα είχε αφαιρέσει η διακρατική εγκληματικότητα».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπογράφηκε επίσης συμφωνία για τη συνέχιση και την επέκταση της κοινής εργασίας των δύο πλευρών.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η επιστροφή στην Ελληνική Δημοκρατία 145 αρχαίων νομισμάτων, τα οποία προέρχονταν από τις ανασκαφές του Ωδείου της Κω και είχαν εντοπιστεί στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Ρώμης.
«Η σημερινή επιστροφή δεν αντιπροσωπεύει μόνο την επανένταξη ενός σημαντικού νομισματικού συνόλου στον τόπο προέλευσής του. Αποτελεί επίσης σύμβολο μιας σχέσης που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη γνώση και τη συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Τζούλι.
Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τον ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείου διαλόγου και διμερούς συνεργασίας. Όπως επισήμανε ο Ιταλός υπουργός, «η Ιταλία και η Ελλάδα, θεματοφύλακες ενός θεμελιώδους τμήματος της ιστορίας της Μεσογείου, μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μετατρέποντας την επιστημονική συνεργασία σε ένα ουσιαστικό μέσο πολιτιστικής διπλωματίας».
Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με κοινή επιθεώρηση των δύο υπουργών Πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν αποκαλυφθεί στους σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγία Σοφία» του Μετρό Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εθνικές εμπειρίες των χωρών τους στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών μεταφορών, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ρεπορτάζ: Κρίστιαν Μαυρής
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

ΘΕΣΣΑΛΙΑ9 ώρες agoΔίκη για τα Τέμπη: Στην τελική ευθεία για τις παραστάσεις προς υποστήριξη της κατηγορίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ19 ώρες agoΗ IndiePump Ήταν Εκεί από Την Πρώτη Μέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 ώρες agoΝομοθετική ρύθμιση για την προστασία της οικονομικής ενίσχυσης σε μαθητές με προβλήματα ακοής ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης
ΒΟΛΟΣ22 ώρες agoΞεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες agoΔράμα: Η ανάρτηση που πάγωσε το πανελλήνιο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ8 ώρες ago«The Dance of Life» – Έκθεση της Βανέσσας Πούτου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ19 ώρες agoΠετρίδης: «Ιδιαίτερο και μοναδικό για τα ελληνικά δρώμενα το “διαζύγιο” Παναθηναϊκού με Αταμάν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ώρες agoΔιαμαντοπούλου στο ΕΡΤnews Radio 105,8 για συνεργασίες: Μέχρι τις εκλογές δεν υπάρχει κανένας λόγος το ΠΑΣΟΚ να μπει σε αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων












