Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία ότι στρατολόγησε Κολομβιανό για εμπρηστικές επιθέσεις

Published

on

ap24133655049133 scaled.jpg

Ένας Κολομβιανός υπήκοος που ενεργούσε για λογαριασμό της ρωσικής κατασκοπείας, πραγματοποίησε δύο εμπρηστικές επιθέσεις στην Πολωνία πέρυσι, πριν βάλει φωτιά σε αμαξοστάσιο λεωφορείων στην Τσεχία, σύμφωνα με την πολωνική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας (ABW) την Τρίτη.

Η ABW ανέφερε ότι ο 27χρονος ύποπτος έβαλε φωτιά σε δύο αποθήκες οικοδομικών υλικών στην Πολωνία τον Μάιο του 2024, κατόπιν εντολών των Ρώσων, στο πλαίσιο εκστρατείας υβριδικού πολέμου.

Εκπαίδευση, εντολές και προπαγάνδα: Το προφίλ του δράστη

«Εκπαιδεύτηκε από άτομο που συνδεόταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών… Του έμαθαν πώς να κατασκευάζει εμπρηστικά υλικά, μολότοφ και πώς να τεκμηριώνει τις επιθέσεις», δήλωσε ο Γιάτσεκ Ντομπρζίνσκι, εκπρόσωπος του συντονιστή των ειδικών υπηρεσιών, σε συνέντευξη Τύπου.

Φωτογραφίες και βίντεο χρησιμοποιήθηκαν από ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, ανέφερε η ABW.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη συνέχεια ανέφεραν ψευδώς ότι μία από τις φωτιές ξέσπασε σε κέντρο logistics στην πόλη Ράντομ, το οποίο χρησιμοποιείτο για αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από την Ευρώπη ως βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ντομπρζίνσκι.

Advertisement

Η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία, απαντώντας σε ερώτημα του Reuters, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει αβάσιμες κατηγορίες.

Ο Ντομπρζίνσκι δήλωσε ότι μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις στην Πολωνία, ο Κολομβιανός ταξίδεψε στην Τσεχία, όπου έβαλε φωτιά σε αμαξοστάσιο λεωφορείων. Πιστεύεται ότι προετοίμαζε νέα επίθεση σε εμπορικό κέντρο όταν τον συνέλαβαν οι τσεχικές αρχές.

«Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για πράξεις τρομοκρατίας που διέπραξε (στην Τσεχία). Στην Πολωνία … αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκιση ή ακόμη και ισόβια κάθειρξη», δήλωσε ο Ντομπρζίνσκι, προσθέτοντας ότι ο άνδρας ομολόγησε εν μέρει την ενοχή του.

Η Πολωνία έχει γίνει στόχος σαμποτάζ, το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους αποτελεί μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» που διεξάγει η Μόσχα με σκοπό να αποσταθεροποιήσει χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας τακτικές όπως εμπρησμούς και κυβερνοεπιθέσεις.

Η Ρωσία στο παρελθόν έχει αρνηθεί την εμπλοκή της σε τέτοιες επιθέσεις.

Advertisement

Πηγή: Reuters | Μετάφραση: Νίκος Πάντος

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement
APON WEB BANNER 300X250
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο