

AUTO-MOTO
Η Porsche σκέφτεται να κάνει τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της… βενζινοκίνητα
Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης
Η Porsche επαναπροσδιορίζει το αμιγώς ηλεκτρικό της μέλλον, εξετάζοντας επιλογές υβριδικών και κινητήρων εσωτερικής καύσης (ICE) για μοντέλα που αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως EV. Οι ανησυχίες σχετικά με την αστάθεια της αγοράς ηλεκτρικών, οδηγούν σε αυτή την αλλαγή, με πηγές εκ των έσω να υπονοούν ότι μια νέα Macan με θερμικό κινητήρα θα μπορούσε να ενταχθεί στη γκάμα μαζί με την πλήρως ηλεκτρική έκδοση, η οποία έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Lutz Meschke, Οικονομικός Διευθυντής της Porsche, επιβεβαίωσε αυτή τη στροφή στη στρατηγική, δηλώνοντας: «Εξετάζουμε τη δυνατότητα να εξοπλίσουμε ορισμένα από τα αρχικά προγραμματισμένα ηλεκτρικά μοντέλα με υβριδικές μονάδες ή κινητήρες εσωτερικής καύσης στο μέλλον. Αυτό που είναι σαφές πλέον, είναι ότι είμαστε προσηλωμένοι στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, για πολύ περισσότερο καιρό από όσο περιμέναμε».
Παρά τη θερμή υποδοχή της Macan EV με 18.278 μονάδες που πωλήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2024, που αντιστοιχούν στο 66% των συνολικών πωλήσεων του μοντέλου εκείνο το έτος, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι προσεκτική. Το απρόβλεπτο της αγοράς EV τους έχει κάνει να αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους, ειδικά καθώς οι πωλήσεις της Taycan, της άλλης ναυαρχίδας EV της Porsche, έχουν καταρρεύσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η βενζινοκίνητη Macan, η οποία παρουσιάστηκε αρχικά το 2013 και ανανεώθηκε το 2019 και το 2021, είναι εδώ και καιρό ένα από τα best seller μοντέλα της Porsche. Με πάνω από 500.000 μονάδες που έχουν πωληθεί παγκοσμίως από την κυκλοφορία της, παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της. Όσον αφορά τα πρόσθετα μοντέλα EV, μια πλήρως ηλεκτρική Porsche Cayenne βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα μπορούσε να φτάσει στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026. Ωστόσο, η εταιρεία έχει επίσης δεσμευτεί να διατηρήσει ζωντανές τις εκδόσεις ICE και τις υβριδικές εκδόσεις και μετά το 2030 με ένα ακόμη facelift, δίνοντας στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να επιλέξουν.
Η Porsche είχε κάποτε προγραμματίσει το 80% της γκάμας της να είναι EVs μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το υπόλοιπο 20 τοις εκατό θα αναλογούσε στην 911, η οποία απέκτησε το πρώτο υβριδικό της σύνολο, αλλά πάντα θα έμενε μακριά από την πλήρως ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και τη δεκαετία του 2030.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι πωλήσεις της μάρκας το 2024
Στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Γερμανίας), η Porsche παρέδωσε 75.899 αυτοκίνητα πέρυσι. Αυτό είναι 8% περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας, 35.858 πελάτες μπόρεσαν να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους, σημειώνοντας αύξηση 11%. Με 86.541 παραδόσεις, η Βόρεια Αμερική είναι και πάλι η μεγαλύτερη περιοχή πωλήσεων, καταγράφοντας αύξηση κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην Κίνα, παραδόθηκαν 56.887 αυτοκίνητα στους πελάτες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με το 2023, (-28%).

-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Λάρισα: Έρημο το χωριό Γόννοι μετά το διπλό φονικό – Το in στον τόπο του εγκλήματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago
Πλημμύρισε η παραλία του Βόλου από το ύψος της οδού Αργοναυτών έως και το λιμάνι
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Λάρισα: «Ο καθένας έχει τις τοποθετήσεις του» – Τι ανέφερε συγγενής του 60χρονου δράστη
-
VIDEO2 ώρες ago
Βρέθηκε νεκρός στην γορίτσα ο 33χρονος – Βασίλης Ηλιόπουλος Μέλος ΛΕΩ
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago
«Δεν θέλω να μιλάω άλλο για τον Δασκαλάκη» – Τι είπε για τους θανάτους των παιδιών της η Ρούλα Πισπιρίγκου
-
VIDEO2 ώρες ago
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΙΚΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Το ηφαίστειο του Βόλου βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17 ώρες ago
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ – Τι θα καταγράφεται