ΚΟΣΜΟΣ
Η πρωταθλήτρια που διχάζει τις ΗΠΑ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η διεμφυλική κολυμβήτρια Λία Τόμας έγινε η πρώτη τρανς αθλήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα.
του Δημήτρη Χρυσάνθη

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μέχρι πριν από σχεδόν τρία χρόνια πάσχιζε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Εθνικού Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Κολύμβησης των ΗΠΑ (NCCA). Στην κατηγορία των ανδρών. Πριν από λίγες μέρες θριάμβευσε στον τελικό των 400 μ. ελεύθερο. Στην κατηγορία των γυναικών. Η Λία Τόμας έγραψε ιστορία ως η πρώτη διεμφυλική αθλήτρια που κέρδισε ποτέ χρυσό μετάλλιο σε τελικό οποιουδήποτε αθλήματος στο NCAA. Κι έχει διχάσει την Αμερική. Θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται στους αγώνες των γυναικών;
Για την ίδια δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Από το 2017, όταν σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια έχοντας την 6η καλύτερη επίδοση στη χώρα στα 800 μ. ελεύθερο των ανδρών, είχε αρχίσει να αισθάνεται αμφιβολίες για τη σεξουαλική της ταυτότητα. Ενιωθε ξένη με το σώμα της. Με το πέρασμα του χρόνου η ανάγκη να προχωρήσει στην αλλαγή που θα την απελευθέρωνε γινόταν όλο και πιο πιεστική. Και τον Μάιο του 2019 άρχισε την ορμονοθεραπεία για να πετύχει τη μετάβαση.
Ταυτόχρονα άρχισε να ενημερώνει το περιβάλλον της. Τους γονείς της, τον αδερφό της, τους πολύ στενούς φίλους της, τους προπονητές της. Ολοι τη στήριξαν απόλυτα χωρίς δεύτερες σκέψεις. Το ίδιο και το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Ομως δεν μπορούσε να ενταχθεί άμεσα στην ομάδα των γυναικών. Επρεπε, σύμφωνα με τους κανονισμούς, να συμπληρώσει τουλάχιστον έναν χρόνο ορμονοθεραπείας, έτσι τη σεζόν 2019-20 συνέχισε να αγωνίζεται με την ανδρική ομάδα, αλλά με τους δικούς της όρους. Φορώντας γυναικείο μαγιό και αδιαφορώντας για τους χρόνους της. Ετσι κι αλλιώς η απώλεια μυϊκής μάζας και η περιστολή της τεστοστερόνης στον οργανισμό της εξαιτίας της ορμονοθεραπείας είχαν μειώσει τα επίπεδα της σωματικής της δύναμης.
Τη σεζόν 2020-21 δεν αγωνίστηκε εξαιτίας και της πανδημίας της Covid-19 και έπεσε ξανά στις πισίνες το καλοκαίρι του 2021. Αυτή τη φορά με την ομάδα γυναικών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Οι χρόνοι της στα 400 μ. ελεύθερο ήταν πάνω από 15 δευτερόλεπτα πιο αργοί σε σχέση με αυτούς που έκανε όταν αγωνιζόταν ως άνδρας. Αλλά για γυναίκα κολυμβήτρια ήταν θαυμάσιοι. Από τους πρώτους της αγώνες άρχισε να σπάει τα ρεκόρ του πανεπιστημίου και του NCAA το ένα μετά το άλλο. Αφηνε τις αντιπάλους της ένα, δύο ή και περισσότερα μήκη σώματος πίσω της. Στον τελικό των 400 μ. ελεύθερο του εθνικού πρωταθλήματος παραλίγο να καταρρίψει το ρεκόρ της θρυλικής ολυμπιονίκη Κέιτι Λεντέτσκι, που κρατάει για χρόνια.
Εντυπωσιακά επιτεύγματα, αλλά δεν άρεσαν σε όλους. Τον Δεκέμβριο οι γονείς κάποιων συναθλητριών της από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με ανώνυμη επιστολή τους στο NCCA ζητούσαν να αφαιρεθεί από την Τόμας η δυνατότητα να μετέχει στους αγώνες των γυναικών. «Διακυβεύεται η ακεραιότητα των αθλημάτων γυναικών» έγραφαν, επικαλούμενοι μάλιστα και κάποιες επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι διεμφυλικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερα χέρια και πόδια, πιο μεγάλες καρδιές και μεγαλύτερη χωρητικότητα πνευμόνων σε σχέση με τις βιολογικές γυναίκες.
«Υποστηρίζουμε τη Λία ως διεμφυλική γυναίκα. Αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ότι ξαναγράφει την ιστορία των ρεκόρ και εξαλείφει τη βιολογική γυναίκα από τον αθλητισμό. Τα αθλήματα γυναικών, όπως τα γνωρίζουμε, θα πάψουν να υπάρχουν» δήλωσε (ανώνυμα) ένας γονιός.
Τα επιχειρήματα αυτά άρχισαν να βρίσκουν σταδιακά απήχηση σε όλο και πιο ευρύ κοινό. Υπήρξαν και λεκτικές επιθέσεις κατά της Λία Τόμας στα social media. «Ολοι πρέπει να νιώθουν άνετα με το ποιοι είναι μέσα στο σώμα τους, αλλά οι αγώνες πρέπει να δίνονται επί ίσοις όροις μέσα στους αγωνιστικούς χώρους» δήλωσε ο ολυμπιονίκης Μάικλ Φελπς, ενώ το περιοδικό «Swimming World» συνέκρινε την Τόμας με τους ντοπαρισμένους αθλητές της Ανατολικής Γερμανίας και της Κίνας σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Την ίδια ώρα το NCAA και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια εξακολουθούν να στηρίζουν απαρέγκλιτα το δικαίωμα των διεμφυλικών γυναικών να μετέχουν στους αγώνες. Το ίδιο έκαναν και οι κυβερνήτες της Ιντιάνα και της Γιούτα, Ερικ Χόλκομπ και Σπένσερ Κοξ αντίστοιχα, θέτοντας βέτο στην ψήφιση νομοσχεδίων στις Πολιτείες τους, που είχαν στόχο να απαγορεύσουν τη συμμετοχή διεμφυλικών γυναικών σε αγώνες γυναικών. Σε αντίθεση με άλλες δέκα Πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν σε ισχύ τέτοιου είδους νόμους.
«Δεν είμαι άντρας. Είμαι γυναίκα και ανήκω στην ομάδα των γυναικών. Οι διεμφυλικοί αθλητές αξίζουν τον ίδιο σεβασμό με οποιονδήποτε άλλο αθλητή» δηλώνει η Λία Τόμας. Και βάζει ως στόχο τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Η Τουρκία «πουλάει» τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να τα βρει ξανά με την Αίγυπτο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες ήρθε σε αντιπαράθεση ή και ρήξη η Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Αίγυπτος ήταν η πιο σημαντική και αυτή όπου το ρήγμα ήταν το πιο βαθύ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι στην Αίγυπτο υπήρξε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα, που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, στην πιο σημαντική ανατροπή αυτού που περιγράφηκε ως «Αραβική Άνοιξη» και το οποίο άνοιξε το δρόμο για να αναλάβει τη κυβέρνηση μια κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αυτού του ιστορικού πολιτικού ρεύματος του μουσουλμανικού κόσμου και της «αρχετυπικής» ιδεολογικής εκδοχής αυτού που αργότερα θα ονομαστεί «Πολιτικό Ισλάμ». Μόνο που και η κυβέρνηση αυτή θα ανατραπεί, υπό το βάρος ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος από τη σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν άμεση επίπτωση στην Τουρκία, γιατί το AKP, το κόμμα που διαμόρφωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του ήταν πολιτικά και ιδεολογικά κοντά στις θέσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επιπλέον, ο Ερντογάν εκτιμούσε ότι η ανάδειξη, μέσα από την «Αραβική Άνοιξη», κυβερνήσεων με επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα διευκόλυνε ιδιαίτερα και τα σχέδια της Τουρκίας να αναδειχτεί σε μια περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.
Ως αποτέλεσμα η Τουρκική αντίδραση θα είναι ιδιαίτερα έντονη μετά την ανατροπή και φυλάκιση του Μόρσι, ενώ και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα κατηγορήσει την Τουρκία για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Το αποτέλεσμα θα είναι το 2013 οι δυο χώρες να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους και οι μεταξύ τους σχέσεις να βρεθούν στο χειρότερο σημείο.
Η Τουρκία μάλιστα θα γίνει μία από τις χώρες όπου κατεξοχήν θα βρουν άσυλο στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ από το Τουρκικό έδαφος θα εκπέμπουν και δορυφορικά κανάλια της, κάτι που έκτοτε θα αποτελεί και αγκάθι στις διμερείς σχέσεις.
Η προσπάθεια της Τουρκίας για επαναπροσέγγιση
Όμως, ήδη από τα τέλη του 2020 και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ η Τουρκία επιδίδεται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων τόσο με τη Δύση όσο και τις χώρες της περιοχής, ξεκινώντας από τις χώρες που κατεξοχήν έχουν καλή σχέση με τις ΗΠΑ.
Ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως ρητορικής η Τουρκία δεν είχε ποτέ αποφασίσει να υιοθετήσει μια «αντιδυτική» πολιτική. Αυτό που διεκδικούσε ήταν μεγαλύτερη αναγνώρισή της ως «περιφερειακής δύναμης» και οι όποιες τακτικές κινήσεις έκανε προς τη Ρωσία αφορούσαν τα ειδικά ζητήματα της Συρίας και κυρίως την εξασφάλιση ότι δεν θα διαμορφωθεί κουρδική οιονεί κρατική οντότητα. Με την άνοδο Μπάιντεν στην εξουσία, που σήμαινε ότι χανόταν η ικανότητα συνεννόησης που υπήρχε με την κυβέρνηση Τραμπ (η οποία π.χ. είχε δώσει «πράσινο φως» για διαμόρφωση τουρκικής «ζώνης ασφαλείας στη Συρία), η Τουρκία βρέθηκε στην ανάγκη να ανοικοδομήσει σχέσεις με μια σειρά από χώρες της περιοχής αλλά και με τη Δύση. Ούτως ή άλλως, η μερική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, πυροδότησε μια δυναμική «συνεννόησης» στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία, που για ένα διάστημα είχε καλές σχέσεις στον Κόλπο μόνο με το Κατάρ (την άλλη χώρα που υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα), αποκατέστησε ξανά σχέσεις συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι σε τροχιά προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία (όπως φάνηκε και στον τρόπο που τελικά διαχειρίστηκε την υπόθεση Κασόγκι), επιδιώκει δρόμους συνεννόησης με το Ισραήλ (έχοντας μάλιστα χαμηλώσει τους τόνους ως προς την υποστήριξη στη Χαμάς) και θέλει καλύτερες σχέσεις με την Αίγυπτο, τη χώρα που μέχρι τώρα ήταν η πιο επιφυλακτική. Ούτως ή άλλως η αποκατάσταση των σχέσεων με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία είναι και ένας τρόπος για να καταλήξει και σε καλύτερες σχέσεις με την Αίγυπτο.
Και βέβαια ας μην ξεχνάμε και την οικονομική διάσταση. Με τη χώρα σε προεκλογική περίοδο και ταυτόχρονα βαθιά οικονομική κρίση, η τουρκική κυβέρνηση αναζητά ξένες επενδύσεις και αναβαθμισμένες οικονομικές σχέσεις ξεκινώντας από τις χώρες του Κόλπου.
Μάλιστα ένα από τα παράδοξα των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων είναι ότι παρά την πολιτική ρήξη, οι εμπορικές σχέσεις ήταν σημαντικές και ο όγκος του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες αυξήθηκε από το 4,43 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007 σε 11,14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Μόρσι και Ερντογάν το 2012
Η σημασία της Αιγύπτου
Η σημασία της Αιγύπτου είναι προφανής. Είναι μια ισχυρή χώρα στην περιοχή, χώρα από την οποία αναδύθηκε ο Αραβικός Εθνικισμός, έχει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, καλές σχέσεις με τη Δύση (αλλά και με τη Ρωσία) και η συνεννόησή της με το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια είναι μία από τις βασικές παραμέτρους του συσχετισμού δύναμης στην περιοχή.
Είναι επίσης μια ισχυρή χώρα στην ευρύτερη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και στο επίκεντρο των τουρκικών αξιώσεων σε σχέση με τις ΑΟΖ. Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κύκλου διπλωματικών και πολιτικοστρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος έκανε ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη η Τουρκία να αναζητήσει και αυτή τρόπο συνεννόησης με την Αίγυπτο.
Η σταδιακή αποστασιοποίηση από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα
Σε αυτό το φόντο ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος ακόμη και να κάνει βήματα αποστασιοποίησης από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να διευκολύνει τις νέες συμμαχίες του. Η πίεση που έχει ασκηθεί σε ορισμένα δορυφορικά κανάλια με εγκαταστάσεις στην Τουρκία να περιορίσουν την κριτική τους στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση ή ακόμη και να σιωπήσουν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έτσι, παρότι στην Τυνησία ο Ερντογάν ο διαμαρτυρήθηκε για τη διάλυση της Βουλή, υιοθετώντας τη θέση του Εναχντά, του κόμματος που πρόσκειται στην Αδελφότητα, στην Αίγυπτο προκρίνει την αποκατάσταση σχέσεων με την κυβέρνηση. Βεβαίως αποφεύγει να χαρακτηρίσει την Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση όπως κάνει η αιγυπτιακή κυβέρνηση και δημόσια δεν καταφέρεται εναντίον της, όμως είναι εμφανής μια «πραγματιστική» προσέγγιση που εκτιμά ότι δεν του προσφέρει η Αδελφότητα το άνοιγμα που ήλπιζε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Σε αυτό το φόντο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι στην Αίγυπτο την 1η Ιουνίου.
Ο Νεμπάτι θα παρακολουθήσει τη σύνοδο της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα λάβει χώρα στο θέρετρο του Σαρμ ελ-Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας και έχει ανακοινώσει ότι στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις «με τους ομολόγους του», χωρίς να έχει αποσαφηνίσει εάν θα δει και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κάτι που θα συνιστούσε την πρώτη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών εδώ και εννέα χρόνια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μακελειό στο Τέξας: Ο 18χρονος δράστης «δεχόταν bullying στο σχολείο», λέει πρώην συμμαθητής του


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Νέα στοιχεία για τον 18χρονο που σε κατάσταση αμόκ, αιματοκύλισε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος άνοιξε πυρ μέσα στις αίθουσες του σχολείου και σκότωσε 19 παιδιά και δύο ενήλικες. Πρώην συμμαθητής του, δήλωσε πως ο Ράμος, του έστειλε φωτογραφίες ενός όπλου που είχε και μιας σακούλας με σφαίρες κάποιες ημέρες πριν την επίθεση.
Ο φίλος, ο οποίος δεν ήθελε να πει το όνομά του, σημείωσε ότι ήταν κάπως «κοντά» στον Ράμος και είχε νέα του περιστασιακά για να παίξουν Xbox μαζί.
«Δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο»
Ο φίλος είπε ακόμη ότι ο Ράμος δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο, για τα ρούχα που φορούσε και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ολοένα και λιγότερο στην τάξη.
«Δεν πήγαινε σχολείο… και απλώς σιγά σιγά τα παράτησε», ανέφερε ο φίλος. «Σπάνια ερχόταν στο σχολείο».
Texas school shooter was bullied at school because of the clothes he wore and because his family was poor https://t.co/qL1JJMPsCf pic.twitter.com/UO6HpHmcMp
— Daily Mail US (@DailyMail) May 25, 2022
«Μου έστελνε μηνύματα κάθε τόσο και πριν τέσσερις ημέρες μου έστειλε φωτογραφίες με ένα όπλο που χρησιμοποιούσε και μια τσάντα γεμάτη με σφαίρες», είπε, ο πρώην συμμαθητής του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, που επικαλείται το CNN.
«Έλεγα “αδερφέ γιατί τα έχεις αυτά” και εκείνος έλεγε: “μην ανησυχείς”», πρόσθεσε.«Φαίνομαι πολύ διαφορετικός τώρα. Δεν θα με αναγνώριζες», ήταν ένα ακόμη μήνυμα που του έστειλε.
Δήλωσε ακόμη ότι μετά την αποφοίτησή του, επικοινωνούσε με τον Ράμος ολοένα και λιγότερο. Όμως κάθε λίγους μήνες, ο Ράμος του έστελνε ένα μήνυμα για να παίξουν μαζί Xbox.
Ο Ράμος γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα αλλά ζούσε στην Ουβάλντε, ενώ πήγαινε στο λύκειο της πόλης, είπε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο 18χρονος, όπως αναφέρει η Daily Mail, αναρτούσε φωτογραφίες με τα όπλα του στο Instagram και λίγο πριν τη σφαγή φέρεται να έστειλε μήνυμα σε ένα κορίτσι που γνώριζε ελάχιστα, λέγοντας ότι σχεδίαζε μια επίθεση.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ώρα ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας