Connect with us
banner epikhirisis

ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά στα Παραπολιτικά 90,1

Published

on

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google
Το δημοσίευμα της «Απογευματινής» για την αδυναμία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να εκδώσει πρόγνωση καιρού για περισσότερες από τρεις ημέρες σχολίασε ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Απέναντι μικρόφωνα» με τους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Διαβάστε: Καιρός: Έφτασε ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, πόσο θα διαρκέσει – Η πρόγνωση Καντερέ στο parapolitika.gr

Ο κ. Κολυδάς εξήγησε τους λόγους πίσω από αυτή την υποβάθμιση της ΕΜΥ, αλλά έδωσε και τη δική του εκτίμηση για την πορεία του καιρού τον Ιούλιο. Περιγράφοντας το πρόβλημα προβολής της Υπηρεσίας, παρομοίασε την κατάσταση λέγοντας πως «μπορεί ο φούρνος σου να κάνει το καλύτερο ψωμί, αν δεν το διαφημίσεις, δεν περνάει στον κόσμο».



Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί γιατί κόπηκε η εφταήμερη πρόγνωση της ΕΜΥ

Ο κ. Κολυδάς επιβεβαίωσε ότι από τις αρχές Ιουλίου η ΕΜΥ εκδίδει πρόγνωση μόνο για τρεις ημέρες -σήμερα, αύριο και μεθαύριο- αντί για επτά, κάτι που είχε επισημάνει και ο ίδιος με ανακοίνωσή του στις 3 Ιουλίου. Ανέφερε ότι, από όσο γνωρίζει, η εντολή δόθηκε από τη διοίκηση της Υπηρεσίας λόγω έλλειψης προσωπικού, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολύ κακή» κατά την προσωπική του άποψη.

Ερωτηθείς αν η ΕΜΥ παραμένει υπό τον έλεγχο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο κ. Κολυδάς απάντησε καταφατικά, υπενθυμίζοντας ότι πριν από τρία χρόνια είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για τη μεταφορά της στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν: «Δυστυχώς δεν πέρασε, είχαμε πισωγύρισμα». Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε παρευρεθεί σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, αλλά τελικά προέκυψαν, όπως είπε, «άλλα προσχήματα», πιθανότατα σχετιζόμενα με τον ρόλο της εθνικής άμυνας και τις προγνώσεις για τα αεροδρόμια -σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου η στρατιωτική μετεωρολογική υπηρεσία λειτουργεί εντελώς ξεχωριστά από την πολιτική.

Advertisement



“Αν δεν το διαφημίσεις, δεν περνάει στον κόσμο”

Ο κ. Κολυδάς συνέδεσε την υποβάθμιση της ΕΜΥ και με το πρόβλημα προβολής της: «Μπορεί ο φούρνος σου να κάνει το καλύτερο ψωμί ή το ζαχαροπλαστείο σου να έχει τα καλύτερα γλυκά στη γειτονιά σου. Εάν δεν τα προβάλλεις, εάν δεν τα διαφημίσεις, εάν δεν καταλάβει ο κόσμος τι αξία έχουν, δεν περνάει». Εξήγησε ότι η παρουσία της Υπηρεσίας στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα η επίσημη πρόγνωση να απαξιώνεται πλέον όχι μόνο από το κοινό αλλά, όπως σημείωσε, και από την ίδια την υπηρεσία, η οποία παραπέμπει τον κόσμο στις αυτόματες προγνώσεις των μοντέλων. Υπογράμμισε ότι η αξία μιας επίσημης εφταήμερης πρόγνωσης ήταν ότι λειτουργούσε ως «φρένο» απέναντι σε κινδυνολογία από ιδιώτες ή άλλους φορείς.



Καιρός στην Αττική: Στους 38-39 βαθμούς προς το τέλος της εβδομάδας

Δίνοντας τη δική του εκτίμηση για την πορεία του καιρού, ο κ. Κολυδάς ήταν κατηγορηματικός: «Κανένας καύσωνας». Ανέφερε ότι στην Αθήνα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 38-39 βαθμούς προς το τέλος της εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο, στις μεγάλες όμως πόλεις οι θερμοκρασίες θα είναι σαφώς χαμηλότερες, γύρω στους 36-37 βαθμούς, με τις ελάχιστες νυχτερινές θερμοκρασίες σχετικά χαμηλές. Εξήγησε ότι ο καύσωνας δεν ορίζεται μόνο από τη μέγιστη θερμοκρασία, αλλά και από το αν η θερμοκρασία «δεν πέφτει το βράδυ», με συνθήκες άνω των 40 βαθμών την ημέρα και 28-30 βαθμών τη νύχτα να διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις ημέρες συνεχόμενα -κάτι που, όπως εκτίμησε, δεν φαίνεται να συμβεί άμεσα.



Τι είπε για τον καύσωνα στην Ευρώπη

Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι «πολύ πιθανόν» ο Ιούλιος να ολοκληρωθεί χωρίς καύσωνα, σημειώνοντας ότι τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά δείχνουν και μια ελαφριά πτωτική τάση της θερμοκρασίας για την επόμενη εβδομάδα. Τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «τελείως διαφορετική» από αυτήν στη Δυτική Ευρώπη, όπου, όπως σημείωσε, καταγράφονται «πρωτόγνωρες τουλάχιστον για 50 χρόνια» συνθήκες.

 

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο Viber

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο WhatsApp
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο