ΚΟΣΜΟΣ
Η Ρωσία σχεδιάζει όντως να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο, αλλά το στρατιωτικό δόγμα της χώρας λέει ότι θα μπορούσε
Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι «ανεξάρτητα από το ποιοι προσπαθούν να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο μας ή πολύ περισσότερο να δημιουργήσουν απειλές για τη χώρα μας και τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως, και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό ερμηνεύτηκε ευρέως ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων. Για όποιον αμφέβαλε, ο κ. Πούτιν τρεις ημέρες αργότερα έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «ειδική ετοιμότητα μάχης», αν και δεν εξήγησε τι σήμαινε αυτό στην πράξη. Οι πιθανότητες μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης που θα οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες. Αν η κατάσταση χειροτέρευε δραστικά, ωστόσο, η Ρωσία θα έριχνε όντως πυρηνική βόμβα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ; Θα χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο όπλο εναντίον της Ουκρανίας; Κρίσιμα ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει ο Economist γυρίζοντας πίσω στο χρόνο, στο σοβιετικό παρελθόν της χώρας.
Το πρώτο χτύπημα
Σήμερα η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει 1.588 αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές και 2.889 σε εφεδρεία, παρόμοιους αριθμούς με την Αμερική. Η Ρωσία θεωρείται επίσης ότι διαθέτει χιλιάδες μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία προκαλούν πολύ λιγότερες καταστροφές σε σχέση με εκείνα που καταστρέφουν μια ολόκληρη πόλη και που τοποθετούνται ως κεφαλές σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Θεωρεί όμως αυτά τα όπλα ως μέσα αντιστάθμισης της δύναμης του ΝΑΤΟ στα προηγμένα συμβατικά όπλα.
Στις 26 Μαρτίου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας (δεύτερος τη τάξει μετά τον κ. Πούτιν) και πρώην πρόεδρος της χώρας, αναφέρθηκε στο στρατιωτικό δόγμα της χώρας όταν εξέθεσε τις καταστάσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Μεταξύ άλλων μίλησε για «μια επιθετική ενέργεια […] εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων». Το δόγμα καταρτίστηκε κυρίως με την επίβλεψη του Β. Πούτιν όταν ήταν επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, το 1999, και στη συνέχεια πρωθυπουργός. Επιτρέπει την «πρωτιά» στη χρήση πυρηνικών όπλων, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για να κατανοήσουμε την πλήρη σημασία του, ωστόσο, είναι απαραίτητο να πάμε πιο πίσω, στην πυρηνική στάση της Σοβιετικής Ένωσης.
Για το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν τα πυρηνικά όπλα ως τον απόλυτο αποτρεπτικό παράγοντα. Στοχευμένα κυρίως σε πόλεις, τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα ήταν τόσο καταστροφικά που η χρήση τους ήταν επίσης σχεδόν αδιανόητη. Επισήμως, η Σοβιετική Ένωση αποκήρυξε την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων το 1982.
Το κοινό τους δόγμα το οποίο εξασφάλιζε ότι κανένας από τους δύο δεν θα μπορούσε να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, βασιζόταν στην αμοιβαία κατανόηση.
Χρονιά σταθμός το 1990
Χρονιά σταθμός ήταν το 1990 όπου αποκαλύφθηκε η υπεροχή των ΗΠΑ στα συμβατικά όπλα, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Ανίκανη να συμβαδίσει σε αυτή την πορεία η Ρωσία άρχισε να βασίζεται περισσότερο στις πυρηνικές της δυνάμεις. Απέφυγε τη μη-πρώτη χρήση το 1993, όταν ο στρατός του βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα. Το 2000, το αναθεωρημένο στρατιωτικό δόγμα της θεωρεί ότι ένα πυρηνικό χτύπημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον ενός αντιπάλου του οποίου οι συμβατικές δυνάμεις απειλούσαν να συντρίψουν τη συμβατική άμυνα της Ρωσίας. Θεωρητικά, αυτή η μεγαλύτερη εξάρτηση από τις πυρηνικές δυνάμεις ήταν απλώς προσωρινή, έως ότου η Ρωσία μπορούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές δυνάμεις της Αμερικής.
Στην πράξη, ωστόσο, η Ρωσία δεν πρόλαβε να καλύψει το χαμένο έδαφος και οι αξιωματούχοι της πλέον μιλούν όλο και περισσότερο για χρήση των πυρηνικών τους δυνάμεων. Το 2009, ο διάδοχος του Πούτιν ως επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είχε την επιλογή να χρησιμοποιήσει περιορισμένα πυρηνικά πλήγματα εναντίον ενός επιτιθέμενου «χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα σε έναν ολοκληρωτικό, περιφερειακό ή ακόμη και τοπικό πόλεμο». Αναφέρθηκε επίσης σε «προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα».
Έκτοτε, η Ρωσία έχει διευκρινίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις συνθήκες υπό τις οποίες θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά. Η πιο πρόσφατη έκδοση του στρατιωτικού της δόγματος (το 2010) τονίζει ότι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ενός αντιπάλου με συμβατικές δυνάμεις «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους». Αυτό φαινόταν μια κάπως αυστηρότερη απαίτηση από το δόγμα του 2000 που επέτρεπε τη χρήση πυρηνικών «σε καταστάσεις κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Το 2020, η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι «θεωρεί τα πυρηνικά όπλα αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής» και ότι η Ρωσία υποτίθεται ότι θα τα χρησιμοποιούσε μόνο σε συγκρούσεις με άλλα κράτη με πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον του ΝΑΤΟ και να τηρήσει το γράμμα του στρατιωτικού της δόγματος. Το ΝΑΤΟ, τελικά, έχει πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας συνιστούν «κήρυξη πολέμου» (οπότε το ΝΑΤΟ είναι ο επιτιθέμενος). Και ο κ. Πούτιν έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ και η Δύση επιδιώκουν να καταστρέψουν τη Ρωσία (υποδηλώνοντας ότι η ύπαρξη του κράτους απειλείται). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας, επειδή, αν και η χώρα αυτά δεν έχει πυρηνικά όπλα, η Ρωσία την κατηγόρησε (χωρίς στοιχεία) ότι κατασκεύασε μια «βρώμικη βόμβα» με πλουτώνιο.
Αν και η προοπτική η Ρωσία να αντιμετωπίσει μια συμβατική ήττα στην Ουκρανία θεωρείται απίθανη, ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει ή όχι το δόγμα του.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κοινό Ταμείο Άμυνας δρομολογεί η Ε.Ε. – Νέα δεδομένα και στον στρατιωτικό τομέα έφερε ο πόλεμος


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχέδιο για τη σύσταση κοινού Ταμείου Άμυνας για τα κράτη μέλη ύψους σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε κοινές αγορές όπλων, να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των αμυντικών δαπανών της Ένωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεβάζει ρυθμούς στην προσπάθεια της να χτίσει μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Χρειάζεται να ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα και χρειάζεται να το κάνουμε με έναν συντονισμένο τρόπο. Σήμερα ανακοινώνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της αμυντικής μας δυνατότητας» τόνισε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως το σχέδιο δράσης θα διασφαλίσει και μια πιο αποτελεσματική συνεισφορά της Ένωσης στο ΝΑΤΟ.
Member States are increasing defence spending.
⁰This money should be spent in a coordinated way and address capability gaps identified by the EU and NATO.
⁰We will set up a taskforce with Member States to coordinate immediate replenishment and procurement needs. pic.twitter.com/oeNsMGDWDs— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 18, 2022
Ο ρόλος του πολέμου
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τα κράτη μέλη προχώρησαν σε αυξήσεις στους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς δρομολογώντας επιπλέον κονδύλια ύψους 200 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Αν και οι αυξήσεις αυτές είναι σημαντικές, έρχονται μετά από αρκετά χρόνια μειωμένων επενδύσεων στον αμυντικό και στρατιωτικό κλάδο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ε.Ε. βρίσκεται αρκετά πίσω σε επίπεδο στρατιωτικών δαπανών έναντι άλλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό πως, από το 1999 έως το 2021, οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών της Ε.Ε. αυξήθηκαν, όταν οι αντίστοιχες δαπάνες από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 66%, της Ρωσίας κατά σχεδόν 292% και της Κίνας κατά 592%. Το χάσμα αυτό για να καλυφθεί απαιτεί, κατά την Κομισιόν, συντονισμένη δράση σε συλλογικό επίπεδο από την Ένωση.
Βραχυπρόθεσμα δε, ο στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας της Ε.Ε., όπως και η αγορά τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων, όπως και drones.
Τα κονδύλια
Τα κονδύλια του Ταμείου θα προέλθουν κυρίως από τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. όπως επίσης και από ιδιωτικά κεφάλαια, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη βελτίωσης της στρατιωτικής δυνατότητας της Ε.Ε. υπό τα νέα δεδομένα που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα έκτακτα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα από το 2023 και το 2024, αφού βέβαια επικυρωθούν οι προτάσεις από όλα τα κράτη μέλη.
«Είναι σαφές πως πρέπει να αυξήσουμε τις δαπάνες, όμως το να ξοδέψουμε περισσότερα δεν είναι η μόνη απάντηση. Πρέπει και να ξοδέψουμε καλύτερα, που σημαίνει από κοινού δαπάνες για να χτίσουμε μελλοντικά τις αμυντικές δυνατότητες μας» τόνισε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κατά την παρουσίαση του σχεδίου.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτούργησε σαν καμπανάκι αφύπνισης για το μπλοκ. «Ο χρόνος για να αντιδράσουμε είναι τώρα» ξεκαθάρισε, καθώς «η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας άλλαξε το τοπίο ασφάλειας στην Ευρώπη».
Το σχέδιο δρομολογήθηκε μετά την απόφαση και τις σχετικές οδηγίες που έδωσαν οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ένωσης, κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τζορτζ Φλόιντ: Παραδέχθηκε την ενοχή του για τη δολοφονία ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν που βρίσκονταν εκεί


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Τόμας Λέιν ομολόγησε την ενοχή του για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού που σχετίζεται με τον ρόλο του στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Είμαι ικανοποιημένος που ο Τόμας Λέιν ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο του στο θάνατο του Φλόιντ», δήλωσε ο Έλισον. «Η παραδοχή του ότι έκανε κάτι λάθος είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση των πληγών της οικογένειας Φλόιντ, της κοινότητάς μας και του έθνους. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή σε αυτήν την υπόθεση και μια απαραίτητη λύση στην πορεία μας προς δικαιοσύνη».
Συνέργεια και ηθική αυτουργία στη δολοφονία Φλόιντ
Οι Λέιν, Tou Thao και J. Alexander Kueng αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία για τις ενέργειές τους – ή για τις παραλείψεις τους – καθώς ο συνάδελφός τους Derek Chauvin πίεζε το γόνατό του στο λαιμό και την πλάτη του Φλόιντ, ο οποίος ήταν δεμένος με χειροπέδες και ξαπλωμένος μπρούμυτα, για πάνω από εννέα λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ο Λέιν κρατούσε τα πόδια του Φλόιντ, ο Kueng κρατούσε τον κορμό του Φλόιντ και ο Thao στεκόταν κοντά και κρατούσε το πλήθος των αναστατωμένων παρευρισκομένων πίσω.
Το συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξε ένας παρευρισκόμενος έδειξε τον Φλόιντ να τους παρακαλεί απεγνωσμένα να τον αφήσουν να αναπνεύσει και πυροδότησε ένα διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει τους μαύρους πολίτες.
Αλλαγή στάσης
Οι Lane, Thou και Kueng είχαν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες της πολιτείας και απέρριψαν μια συμφωνία με τους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Ο Thou και ο Kueng αναμένεται ακόμη να δικαστούν σε πολιτειακή δίκη τον επόμενο μήνα.
Οι τρεις πρώην αξιωματικοί είχαν ήδη καταδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Φεβρουάριο για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Φλόιντ. Σε εκείνη τη δίκη, ο Λέιν κατέθεσε ότι ζήτησε δύο φορές από τον Σόβιν να αλλάξει τον τρόπο της σύλληψης, αλλά του αρνήθηκε δυο φορές.
Ο Chauvin καταδικάστηκε πέρυσι σε πολιτειακό δικαστήριο για τη δολοφονία του Φλόιντ σε περισσότερα από 22 χρόνια φυλάκισης. Στο πλαίσιο συμφωνίας, ο Chauvin δήλωσε ένοχος τον Δεκέμβριο σε ομοσπονδιακές κατηγορίες για τα πολιτικά δικαιώματα που σχετίζονται με τον θάνατο του Floyd και τη σύλλυψη ενός εφήβου σε ένα ξεχωριστό περιστατικό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star