

ΚΟΣΜΟΣ
Η Ρωσία θέτει αιτήματα για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, λένε πηγές
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι παρόμοιες με τους προηγούμενους όρους που παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ, είπαν πηγές στο Reuters. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τη μη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, κάτι που είχαν υποσχεθεί οι Τζο Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη μη εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία παρουσίασε στις ΗΠΑ έναν κατάλογο αιτημάτων για μια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και θα επαναφέρει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμπεριέλαβε η Μόσχα στον κατάλογό της ή αν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο πριν από την αποδοχή τους. Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους κατά τη διάρκεια προσωπικών και εικονικών συνομιλιών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσαν οι άνθρωποι.
Περιέγραψαν τους όρους του Κρεμλίνου ως ευρείς και παρόμοιους με τις απαιτήσεις που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι προηγούμενοι όροι περιλάμβαναν τη μη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, μια συμφωνία για τη μη ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία και τη διεθνή αναγνώριση του ισχυρισμού του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κριμαία και τέσσερις επαρχίες ανήκουν στη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι θέλει άμεσα κατάπαυση του πυρός καθώς χάνει εδάφη
Η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, απαίτησε επίσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσε «βαθύτερες αιτίες» του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένει από τον Πούτιν να του πει αν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 30 ημερών, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι θα δεχόταν ως πρώτο βήμα προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η δέσμευση του Πούτιν σε μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας είναι ακόμη αβέβαιη, με τις λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, νομοθέτες και εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, θα χρησιμοποιήσει μια εκεχειρία για να εντείνει αυτό που λένε ότι είναι μια προσπάθεια να διχάσει τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη και να υπονομεύσει τις όποιες συνομιλίες.
Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων ως εποικοδομητική και δήλωσε ότι μια πιθανή εκεχειρία 30 ημερών με τη Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Μόσχα έχει τα ίδια αιτήματα, οι θέσεις της Δύσης αλλάζουν
Η Μόσχα έχει εγείρει πολλά από αυτά τα ίδια αιτήματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μερικά από τα οποία έχουν φτάσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Πιο πρόσφατα, η Μόσχα τα συζήτησε με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια σειρά συναντήσεων στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, καθώς δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα κάθονταν στα σύνορα της Ουκρανίας, περιμένοντας την εντολή για εισβολή.
Περιελάμβαναν απαιτήσεις που θα περιόριζαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία. Ενώ απέρριπτε ορισμένους από τους όρους, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να προλάβει την εισβολή, εμπλεκόμενη με τη Ρωσία σε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που εξέτασε το Reuters και πολλούς πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η προσπάθεια απέτυχε και η Ρωσία επιτέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Όμως οι ΗΠΑ είχαν ήδη υπογράψει από τον Δεκέμβριο του 2021 μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με την Ουκρανία σύμφωνα με το οποίο θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποπυρηνικοποίηση, μη είσοδος στο ΝΑΤΟ
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένα σχέδιο συμφωνίας που συζητήθηκε από την Ουάσινγκτον, το Κίεβο και τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη το 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Σε αυτές τις συνομιλίες, η Ρωσία απαίτησε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποδεχθεί ένα μόνιμο καθεστώς χωρίς πυρηνικά. Απαίτησε επίσης βέτο στις ενέργειες των χωρών που ήθελαν να βοηθήσουν την Ουκρανία σε περίπτωση πολέμου.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει εξηγήσει πώς προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις της με τη Μόσχα. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε δύο ξεχωριστές συνομιλίες: η μία αφορά την επανεκκίνηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και η άλλη μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.

O «αναβαθμισμένος» Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Γρίφος η εμπλοκή Γουίτκοφ στις διαπραγματεύσεις
Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος συμβάλλει στην καθοδήγηση της συζήτησης με τη Μόσχα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης ως «πειστικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «έναν οδηγό για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».
Αλλά ο κορυφαίος απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο στρατηγός εν αποστρατεία Κιθ Κέλογκ, δήλωσε σε ακροατήριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης ως σημείο εκκίνησης. «Νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε κάτι εντελώς νέο», είπε.
Ο Κιθ Κέλογκ θεωρείται από τη Ρωσία «γεράκι» εναντίον της, ενώ η κόρη του έχει εμπλοκή με προμήθειες στην Ουκρανική πλευρά. Εκεί μπορεί να οφείλεται η εμπλοκή του Στιβ Γουίτκοφ.
Παλιές, πολύ παλιές οι απαιτήσεις της Ρωσίας
Οι ειδικοί λένε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας πιθανότατα δεν αποσκοπούν μόνο στη διαμόρφωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την Ουκρανία, αλλά και στο να αποτελέσουν τη βάση για συμφωνίες με τους δυτικούς υποστηρικτές της.
Πλέον οι Ρώσοι έχουν απομακρυνθεί από ρητορικές περί «αποναζιστικοποίησης», επαναφοράς των γλωσσών που απαγορεύτηκαν και των κομμάτων, καθώς θεωρούν βέβαιο πως η Ουκρανία θα υπογράψει την παραχώρηση των επαρχιών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία σε Ντονμπάς και Ντόνετσκ στη Ρωσία, όπου ζούσε μεγάλο μέρος της ρωσικής μειονότητας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει θέσει παρόμοιες απαιτήσεις από τις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες απαιτήσεις που θα περιόριζαν την ικανότητα της Δύσης να οικοδομήσει μια ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη και «ενδεχομένως θα επέτρεπαν στον Πούτιν να επεκτείνει την επιρροή του στην ήπειρο» όπως υποστηρίζει το Reuters.
«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις», δήλωσε η Άντζελα Στεντ, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, η οποία ήταν η κορυφαία αναλύτρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη Ρωσία και την Ευρασία. «Οι απαιτήσεις δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Νομίζω ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη ή μια ουσιαστική κατάπαυση του πυρός».
Η Ρωσία δεν ήθελε αμερικανικούς πυραύλους και βάσεις στο έδαφός της Ουκρανίας
Στην προσπάθειά τους να προλάβουν αυτό που οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμπέραναν ότι ήταν μια επικείμενη ρωσική εισβολή, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ασχολήθηκαν με τους Ρώσους ομολόγους τους για τρία από τα αιτήματα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τα αμερικανικά κυβερνητικά έγγραφα που εξέτασε το Reuters.
Αυτά ήταν η απαγόρευση των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα εδάφη των νέων μελών της συμμαχίας και η απαγόρευση της ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη ή αλλού εντός της εμβέλειας του ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Οι Ρώσοι επεδίωκαν επίσης να εμποδίσουν στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη έως τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.
«Πρόκειται για τις ίδιες ρωσικές απαιτήσεις που διατυπώνονται από το 1945», δήλωσε ο Κόρι Σάκε, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος διευθύνει μελέτες εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute. «Με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται απλώς ότι τους εγκαταλείπουμε, φοβούνται ότι έχουμε ενωθεί με τον εχθρό».

-
ΒΟΛΟΣ22 ώρες ago
Βόλος- Άτυχος άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι του, κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά δεν τα κατάφερε
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Βούλα: Συγκλονιστικές στιγμές από την ώρα του δυστυχήματος στην οικοδομή – Βίντεο ντοκουμέντο
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Σαρωνικός: Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό γυναίκας που πιθανόν έπεσε στη θάλασσα από πλοίο
-
ΒΟΛΟΣ13 ώρες ago
Έκλαψε και ο ουρανός πάνω από τον Βόλο στην κηδεία του Κώστα και της Κερασίας
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Απάτες: Οδηγίες προστασίας από την αστυνομία
-
VIDEO2 ώρες ago
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΟ ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΒΙΑΣ ΕΖΗΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Καίτη Κωνσταντίνου: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην αγαπημένο ηθοποιό
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Νέα βίντεο ντοκουμέντα από τα Τέμπη – Για πρώτη φορά εικόνες που κατέγραψε θερμική κάμερα 3 ώρες μετά τη σύγκρουση