Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η σκληρή πόλωση στις αμερικανικές εκλογές θα κρίνει τις αμφίρροπες πολιτείες

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Του Θεόδωρου Τσακίρη*

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν προς τις πλέον πολωμένες νομοθετικές εκλογές της μεταψυχροπολεμικής περιόδου για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και μέρους των Γερουσιαστών και Πολιτειακών Κυβερνητών, ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δυναμικές που μπορεί να δημιουργήσει η επιστροφή των Ρεπουμπλικανών στην κορυφή της νομοθετικής εξουσίας.

Η επιστροφή αυτή που εάν τελικά επιβεβαιωθεί θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του κ. Τράμπ για το 2024 καθώς έχει εμπλακεί ενεργά στις εκστρατείες δεκάδων υποψηφίων νομοθετών. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στην πλειοψηφία του -παρά την πολωτική προεδρία Τράμπ και την επίθεση κατά του Κογκρέσου τον Ιανουάριο του 2020- παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο από τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο σε σημείο που πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές θέλουν να παραπέμψουν σε δίκη τον κ. Μπαϊντέν μόνο και μόνο για να πολώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά

Αυτή η πόλωση σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνει εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά ιδίως στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες (battleground states) οι οποίες θα κρίνουν και τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οι ίδιες πολιτείες με επίκεντρο τη Φλόριδα, τη Νεβάδα και την Πενσυλβάνια, θα κρίνουν και την τύχη των εκλογών για την αμερικανική Γερουσία.

Η πόλωση αυτή θα έχει αναπόδραστα αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής καθώς οι διαχειριστικές ικανότητες των Δημοκρατικών εν γένει αλλά και του Προέδρου Μπάϊντεν ειδικότερα αμφισβητούνται σε ευρεία κλίμακα ακόμη και εντός των κεντρώων Δημοκρατικών.

Ήδη σημαντική μερίδα Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών όπως και μια μικρή μερίδα Δημοκρατικών «Προοδευτικών» βουλευτών έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες αναφορικά με τη συνέχιση της πολιτικής «άνευ όρων» στήριξης της Ουκρανίας που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η παραίνεση του κ. Μπάϊντεν προς τον κ. Ζελένσκυ να μην κρατά συνεχώς κλειστή την πόρτα του διαλόγου με τον Βλαδίμηρο Πούτιν είναι ενδεικτική των εσωτερικών πιέσεων που δέχεται για μια σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε μια μερική έστω ανακωχή, κάτι που εμφανίζεται εξαιρετικά απίθανο αυτή τη στιγμή.

Εάν επιβεβαιωθούν οι περισσότερες των δημοσκοπήσεων που προβλέπουν την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή και την οριακή έστω (ίσως κατά ένα μόνο Γερουσιαστή) ανάκτηση του ελέγχου στη Γερουσία, τότε ανάλογα και με τη δυναμική που θα αναπτύξει η προεκλογική εκστρατεία επανόδου του κ. Τράμπ στο Λευκό Οίκο θα γίνουμε μάρτυρες σημαντικών αλλαγών ή μάλλον, ανακοπών παρά αναστροφών, ορισμένων από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών σε επίπεδο κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής.

Η δομική διαφωνία Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών αναφορικά με τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής και η ιδεοληπτική στάση ορισμένων Δημοκρατικών κύκλων εναντίον του ρόλου των ΗΠΑ ως του κορυφαίου παραγωγού υδρογονανθράκων στον κόσμο μπορεί να έχει αμβλυνθεί από τις συνέπειες του ρωσοουκρανικού πολέμου και τη συνεχή άνοδο των αμερικανικών εξαγωγών ΥΦΑ αλλά οι Δημοκρατικοί και ο Μπάϊντεν προσωπικά είναι πολιτικά ευάλωτοι στο επιχείρημα ότι οι πολιτικές υποεπένδυσης στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που ενίσχυσαν κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησής τους ευθύνονται για τις υψηλές τιμές πετρελαίου στις αμερικανικές αντλίες. Καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν πέρασε αλώβητη από μια ενεργειακή κρίση και το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι ιδιαιτέρως βαρύ σε ορισμένες από τις αμφίρροπες πολιτείες.

Σε διεθνές επίπεδο η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να μεταβληθεί ουσιωδώς, ωστόσο εάν ανακτήσουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων της εξουσίας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπλοκάρουν μια σειρά από πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών που θεωρούνται ως μη φιλικές προς τη βιομηχανία πετρελαίου και ειδικότερα τις επιχειρήσεις που διαπρέπουν στον τομέα της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Η δέσμευση του Μπάϊντεν λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προεκλογικής του εκστρατείας το 2020 ότι θα παγώσει την αδειδότηση νέων περιοχών για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί πλέον να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες αλλά παραλίγο να του κοστίσει την είσοδο του στο Λευκό Οίκο.

Κατ’ ελάχιστον μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία θα ανασχέσει τις κλιματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναστέλλοντας ή δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες Μπαϊντεν να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του στο COP27 και το COP28 όταν το 2023 και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της συνθήκης των Παρισίων που υπογράφηκε το 2015 αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ από την αμερικανική Γερουσία.

Κατά μέγιστον μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία μπορεί να επιλέγει μια πολύ πιο παρεμβατική ενεργειακή πολιτική υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των αμερικανικών υδρογονανθράκων και ειδικότερα του ΥΦΑ προετοιμάζοντας το έδαφος για την εκ νέου αποχώρηση των ΗΠΑ από την κλιματική συνθήκη των Παρισίων, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί καθόλου εάν ο Τράμπ επανεκλεγεί το 2024.

*Ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ενοχος για φοροδιαφυγή κρίθηκε ο Οργανισμός Τραμπ – Αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε χθες Τρίτη ένοχο για φοροδιαφυγή τον επιχειρηματικό όμιλο του Ντόναλντ Τραμπ (Trump Organization) και η ανακοίνωση της ποινής αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/David ‘Dee’ Delgado, επάνω, ο Τραμπ έξω από τον Πύργο του στη Νέα Υόρκη).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενοχες δύο εταιρείες

Ο ίδιος ο ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Δείτε ακόμα – Ντόναλντ Τραμπ: Μπορεί να κερδίσει λεφτά από την υποψηφιότητα του 2024

Ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε πως το δικαστήριο έκρινε ένοχες δύο εταιρείες του Οργανισμού, την Trump Corporation και την Trump Payroll Corporation, για φορολογικές απάτες που αφορούν περίοδο 13 ετών, ιδίως σε ό,τι αφορά αποζημιώσεις κορυφαίων στελεχών με στόχο την αποφυγή καταβολής φόρων.

«Στο Μανχάταν καμιά εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Μπραγκ, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ καταδικάζεται ποινικά.

«Κυνήγι μαγισσών»

Για την ίδια υπόθεση, ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ, ο Αλεν Βάισελμπεργκ, είχε ομολογήσει την ενοχή του για 15 κατηγορίες απάτης και φοροδιαφυγής που αφορούσαν αδήλωτα εισοδήματα 1,76 εκατ. δολαρίων την περίοδο 2005-2021.

Κατά την έναρξη της δίκης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταγγείλει «κυνήγι μαγισσών» από τους Δημοκρατικούς εναντίον του. Ο μεγιστάνας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Δεν καταργείται η Αστυνομία των Ηθών» – Πολιτικός ελιγμός του Εμπραχίμ Ραϊσί

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Mετά το κύμα διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν το Ιράν για πάνω από δύο μήνες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, εισηγήθηκε την παύση της Αστυνομίας των Ηθών ως αυτοτελούς οργάνου και την επανενσωμάτωση στα σώματα ασφάλειας, όπως ήταν πριν το 2006 και την εκλογή του πρόεδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βιάστηκαν να χαρούν

Αν και πολλοί βιάστηκαν να χαρούν για το γεγονός, θεωρώντας πως κάτι πρόκειται ν’ αλλάξει στη χώρα του Κόλπου, εντούτοις η εν λόγω εισήγηση αποτελεί καθαρά μια κίνηση σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών ξεκαθάρισε, μιλώντας στο philenews, η αναλύτρια του Ιράν, Πωλίνα Ανιφτου. Δεν υπάρχει δε καμία ένδειξη ότι ο νόμος που επιβάλλει υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας θα τερματιστεί.

Δείτε ακόμα – Τι σημαίνει η μερική αναδίπλωση της Ιρανικής κυβέρνησης

Η κ. Ανιφτου ανέφερε καταρχάς ότι η Αστυνομία των Θρησκευτικών Ηθών προϋπήρχε της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και συγκεκριμένα απ’ όταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έγινε θρησκευτικός ηγέτης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού του Ιράν, τη δεκαετία του 1960.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σώμα της Αστυνομίας, από το 1979 μέχρι το 2006, λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής νομοκανονιστικής εφαρμογής, γεγονός που σημαίνει ότι επιτηρούσε την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου χωρίς κάποιο νομοθετικό πλαίσιο.

«Από το 2006 και μετά την εκλογή του πρόεδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ», όπως συμπλήρωσε η κ. Ανιφτου, «καθώς ο ίδιος αμφισβητήθηκε από τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν και από τον ίδιο τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ ως προς τις θρησκευτικές του απόψεις, οπότε για να φέρει με το μέρος του τους θρησκευόμενους, εφάρμοσε νομότυπα την Αστυνομία των Ηθών με αστυνομικά πρότυπα, που τους έδινε την ευχέρεια να συλλαμβάνουν γυναίκες, να προβαίνουν σε επιπλήξεις και να παίρνουν στα δικαστήρια υποθέσεις».

Ετυχε αποδοχής

Eπισήμανε στη συνέχεια ότι όποιες προσπάθειες έγιναν από μετριοπαθείς κυβερνήσεις, όπως του Ροχανί, δεν καρποφόρησαν γιατί η Αστυνομία των Ηθών έτυχε αποδοχής από μεγάλη μερίδα του κόσμου, με αποτέλεσμα η δράση της να γίνεται αποδεκτή.

Πρόσθεσε ότι τον Ιούλιο του 2021, με την εκλογή του σημερινού προέδρου με 40% αποχή από τις εκλογές, ο Εμπραχίμ Ραϊσί (ο ίδιος είναι υψηλόβαθμος κληρικός) δεν είχε την αναγκαία αποδοχή στον λαό και τώρα με τις διαδηλώσεις φαίνεται να δοκιμάζεται η δυναμική της κυβέρνησής του.

Οπότε ο ίδιος θέλησε, όπως υποστήριξε η κ. Ανιφτου, νοουμένου ότι σκέφτεται να μπει στην κούρσα διαδοχής του Αγιατολάχ, να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη με την επανενσωμάτωση της Αστυνομίας των Ηθών στα σώματα ασφαλείας.

Η αναλύτρια υπογράμμισε, επίσης, ότι ακόμη και αν η Αστυνομία των Hθών επανενσωματωθεί στα σώματα ασφαλείας, θα συνεχίσει τη δράση της και δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας.

Καταληκτικά, υποστήριξε ότι το καθεστώς πιέστηκε από την Κίνα και τη Ρωσία να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ώστε οι διαδηλώσεις να μην οδηγήσουν σε μποϊκοτάρισμα των επενδύσεών τους στο Ιράν.

Πηγή: philenews.com

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE2 λεπτά ago

«Πάντα ήξερα ότι μου άρεσαν και οι γυναίκες – Τώρα που παντρεύομαι έχασα την ευκαιρία μου;»

ΚΟΣΜΟΣ18 λεπτά ago

ΗΠΑ: Ενοχος για φοροδιαφυγή κρίθηκε ο Οργανισμός Τραμπ – Αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής

LIFESTYLE22 λεπτά ago

Η αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε για τον τσακωμό με την Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ29 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη – Δικηγόρος 16χρονου: Καταρρέει το αφήγημα για τον εμβολισμό του περιπολικού

LIFESTYLE41 λεπτά ago

Η Βίκυ Καγιά παίζει τον ρόλο της trash παρουσιάστριας

ΕΛΛΑΔΑ48 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Κάμερα σε κέντρο αισθητικής κατέγραφε γυμνές γυναίκες

Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ49 λεπτά ago

Τελειώνει ο Αρσένος, προ των πυλών Φραντζέσκος… – Sportrikala.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ53 λεπτά ago

Η ΕΕΑ χορήγησε μετοχικές άδειες σε Προοδευτική και Ηρακλή Λάρισας

ΚΟΣΜΟΣ56 λεπτά ago

Ιράν: «Δεν καταργείται η Αστυνομία των Ηθών» – Πολιτικός ελιγμός του Εμπραχίμ Ραϊσί

LIFESTYLE1 ώρα ago

Μαρινέλλα: Η κόρη της την απόλαυσε επί σκηνής με τον σύζυγο και τα παιδιά της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έφτασε μια βαλίτσα με λεφτά μέχρι το σπίτι μου, είναι προσβλητικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σκιάθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής στο κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σόκ βολιώτισσα τραυμάτισε τον άρρωστο γιο της στον θώρακαμε με μαχαίρι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κιβωτός του κόσμου: Ανήλικος καταγγέλει ασέλγεια στη δομή του Βόλου από ηγετικό στέλεχος [βίντεο]

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

Δημοφιλή