Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η θυσία των Ιερολοχιτών άναψε τη σπίθα της λευτεριάς (φώτο) –

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Εδώ στο μαρτυρικό Δραγατσάνι, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μνημείο για τους νέους που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, τον Ιούνιο του 1821. Προσκυνούμε τον τόπο που πότισαν με το αίμα τους οι ιερολοχίτες, που ενάντια σε κάθε λογική πίστεψαν ότι θα συντρίψουν μια αυτοκρατορία. Η θυσία τους παραμένει εσαεί πρότυπο φιλοπατρίας, αυταπάρνησης και αγάπης προς την ελευθερία». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία που εκφώνησε κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δραγατσάνι της Ρουμανίας, στο Μνημείο πεσόντων Ιερολοχιτών της μάχης του Δραγατσανίου τον Ιούνιο του 1821.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Άγημα της στρατιωτικής αστυνομίας αποδίδει τιμές στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Η τελετή, κατά την οποία εψάλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων, διοργανώθηκε από την «Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας», επ’ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης της ηγεσίας της ΔΣΟ στο Βουκουρέστι, για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, που θα λάβει χώρα στη Ρουμανική Βουλή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Άγημα της στρατιωτικής αστυνομίας αποδίδει τιμές στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Εκτός του επικεφαλής της ΔΣΟ συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτής Ionut Vulpescu, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας της ρουμανικής βουλής κ. Dragos Gabriel Zisopol, ο Δήμαρχος Δραγατσανίου κ. Cristian Nedelcu, ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Adrian Zaoulet, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της στρατιωτικής αστυνομίας. Η όλη τελετή καλύφθηκε από το Πρώτο κανάλι της Ρουμανικής Τηλεόρασης TVR1.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Ιερολοχίτες στη Μάχη του Δραγατσανίου

Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του Δραγατσανίου.

Στην ομιλία του Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «οι ιερολοχίτες ήταν τέκνα του ιερού έργου που μυστικά οργάνωσε η Φιλική Εταιρεία, με ενθουσιασμό ακολούθησαν τον σπουδαίο πολεμιστή, ήρωα των ναπολεόντειων πολέμων, Αλέξανδρο Υψηλάντη, για να κάνουν έφοδο στον ουρανό. Να ελευθερώσουν όχι μόνο τον ελληνισμό, μα και ολόκληρα τα Βαλκάνια από τον οθωμανικό ζυγό. Να σπάσουν τα δεσμά που έδεναν τους λαούς για αιώνες στην καθυστέρηση, στην αμάθεια, στην εκμετάλλευση. Οδηγημένοι από τον αγνό σκοπό τους, πίστεψαν ότι θα ανάψουν την μεγάλη πυρκαγιά στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Ότι οι λαοί θα αφυπνιστούν από τον μεγάλο ύπνο της δουλείας, και θα ενωθούν μαζί τους. Και με νικηφόρα προέλαση θα έφθαναν στην Ελλάδα και στην ίδια την πρωτεύουσα των Οθωμανών, την πάλαι ποτέ βασιλεύουσα, Κωνσταντινούπολη. Ανέμεναν ακόμη την βοήθεια από τις χριστιανικές δυνάμεις της εποχής. Να σπεύσουν να στηρίξουν την ένοπλη επανάσταση των Ορθοδόξων Ελλήνων και των συμμάχων τους, Ρουμάνων που επίσης ξεσηκώθηκαν. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συνέβη. Οι χριστιανοί ηγεμόνες όχι μόνον δεν βοήθησαν τους λίγους μαχητές της ελευθερίας, αλλά καταδίκασαν απερίφραστα την επανάσταση, παρά τις προσπάθειες του μεγάλου Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργού εξωτερικών του τσάρου. Έτσι, η ήττα επήλθε σχεδόν μοιραία απέναντι σε έναν υπέρτερο αριθμητικά αντίπαλο. Σε μάχες, όπως εδώ στο Δραγατσάνι, όπου έπεσαν οι Ιερολοχίτες, ή στη μονή του Σέκου όπου σκοτώθηκε κι ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, ο Γιωργάκης Ολύμπιος. Και ο αρχηγός της Επανάστασης φυλακίστηκε από τη χριστιανική Αυστροουγγαρία.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Ιερολοχίτες στη Μάχη του Δραγατσανίου

Η ιερή θυσία τους, όμως, δεν πήγε χαμένη. Όπως δεν πάει και καμία θυσία για έναν υψηλό σκοπό. Γιατί την ίδια ώρα στην Ελλάδα, άναβε η σπίθα της λευτεριάς από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, και η Επανάσταση θέριεψε και έμεινε όρθια μέχρι που κατέληξε στο πρώτο ελεύθερο νεοελληνικό κράτος.

Η ιστορία, όμως, έγραψε στα κατάστιχά της πως η μεγάλη Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από εδώ, από τα εδάφη της Μολδαβίας και της Βλαχίας. Και οι πεσόντες ιερολοχίτες ήταν ο σπόρος που έγινε δέντρο ελευθερίας.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Δραγατσανίου κ. Cristian Nedelcu

Όπως έγραψε στη τελευταία διαταγή του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, για τον προδομένο Ιερό Λόχο, στις 8 Ιουνίου 1821 “Ολίγος καιρός και στήλη θα ανεγερθή να διαιωνίσει τα ονόματά σας”. Και ιδού βρισκόμαστε ενώπιον του μνημείου αυτού αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του Δραγατσανίου.

Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ

Θέλω να ευχαριστήσω το Ρουμανικό Κοινοβούλιο και τον Δήμαρχο Δραγατσανίου για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, και να συγχαρώ την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας που με το έργο της γίνεται γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του ρουμανικού λαού».

Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ

Επίσημες συναντήσεις

Η τελετή περατώθηκε με την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΔΣΟ, του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και του Δήμου Δραγατσανίου, και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Ρουμανίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προσέφερε αναμνηστικά εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και της ΔΣΟ στους διοργανωτές της σεμνής εκδήλωσης.

Αναμνηστικό δώρο προς τον βουλευτή και πρόεδρο της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας» κ. Dragos Gabriel Zisopol, συλλεκτικά γραμματόσημα για τα 25χρονα της ΔΣΟ
Αναμνηστικό δώρο προς τον Δήμαρχο Δραγατσανίου, νομίσματα προς τιμήν της Παλιγγενεσίας του 1821

Εν συνεχεία, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περιοχή που διεξήχθη η μάχη, και όπου η «Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας» και ο πρόεδρός της κ. Dragos Gabriel Zisopol έχουν οικοδομήσει μια εκκλησία.

Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι ο επικεφαλής της ΔΣΟ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ion-Marcel Ciolacu, τον Πατριάρχη Βουκουρεστίου κ. Δανιήλ, τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Ioan-Aurel Pop, ενώ θα μιλήσει στην παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία στο ρουμανικό κοινοβούλιο και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το Ελληνικό Βουκουρέστι» στην Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.

Κατάθεση στεφάνου από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο στο Μνημείο των Ιερολοχιτών
Την εκδήλωση κάλυψε το κανάλι της Ρουμανικής Τηλεόρασης TVR1.
Το πεδίο της μάχης του Δραγατσανίου
Ομαδική φωτογραφία μπροστά στο Μνημείο των Ιερολοχιτών
Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα της εκδήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=bWkDInFvq2E

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Δήμος Τεμπών στο δίκτυο κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στην Αθήνα βρέθηκε, στις 3 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης εξουσιοδοτούμενος από Δ.Σ. να υπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας των Ελληνικών Πόλεων, με στόχο την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αναφέρει: «Ο Δήμος Τεμπών εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, συναισθανόμενος την ανάγκη, λόγω της κλιματικής, αλλά και ενεργειακής κρίσης να δραστηριοποιηθεί με σκοπό το όφελος των πολιτών. Με το μνημόνιο τίθενται στόχοι και κοινές δράσεις, ώστε μέσω της συνεργασίας να προκύψουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για την κλιματική ουδετερότητα και τον τεχνικό εκσυγχρονισμό. Μέσω της συνεργασίας, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί ο στόχος με την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικές ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Συμβάλλοντας, έτσι, στη μετάβαση της καθολικής ευρωπαϊκής κλιματικής ουδετερότητας έως τον απώτερο στόχο το 2050 (fit for 2050)».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τομείς συνεργασίας

Οι τομείς συνεργασίας είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι:

– Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου των Δημάρχων.

– Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινοι, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.

– Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων καθώς και συμμετοχή σε προσκλήσεις του Horizon Europe.

– Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

– Συνεργασία κατά το Σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Δράσεις ενίσχυσης του κοινού Στόχου

– Όπου ενδείκνυται, τα μέρη θα εργάζονται για την ανάπτυξη μηχανισμών για την καλύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές, καθώς και με τον ευρύτερο τομέα αρμοδιότητας των δήμων, σε ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και ιδίως σε θέματα που περιγράφονται στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Πόλεων αλλά και που πηγάζουν από τις εθνικές πρωτοβουλίες για την προσαρμογή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δήμων στην κλιματική αλλαγή.

– Τα μέρη θα προωθούν φιλικές προς το κλίμα πολιτικές για τις κοινότητές τους, καθώς και έναν βιώσιμο αστικό σχεδιασμό που θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιτρέποντας τους κατοίκους των περιοχών να διαβιούν, να εργάζονται και να καταναλώνουν στην ίδια περιοχή, όπου θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμες μεταφορές.

– Τα μέρη θα συνεργάζονται μεταξύ τους με στόχο τη μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο και έξυπνο μέλλον.

– Τα μέρη θα συνεργάζονται για την οργάνωση περιοδικών συνεδριάσεων, όπου θα συζητούν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου Συνεργασίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η αφοσίωση στο καθήκον χαρακτηρίζει τους Έφεδρους Αξιωματικούς –

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η σημερινή εκδήλωση, γίνεται σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς την επισκιάζει η τραγική απώλεια των δυο πιλότων μας. Οφείλουμε, όμως, να συνεχίσουμε να κρατάμε το κεφάλι και το φρόνημα ψηλά, τιμώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την θυσία των ηρώων μας. Γιατί να είστε σίγουροι, ότι και οι ίδιοι αυτό επιθυμούν. Άλλοι από τη γη και άλλοι από τον ουρανό, κανένας όμως απών!».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, το μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την τοποθέτησή του στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός στις Δυνάμεις Πεζοναυτών, αφού συνεχάρη τον πρόεδρο Μιχαήλ Φωκά και τα μέλη του Συνδέσμου για τη συνολική παρουσία τους στα δρώμενα της πόλης, επεσήμανε:

«Η προσωπική μας σχέση, μου επιτρέπει να γνωρίζω τη μέχρι σήμερα πορεία σας, που χαρακτηρίζεται από τιμιότητα, συνέπεια αλλά και δημιουργικότητα. Υπηρετήσατε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφοσίωση στο καθήκον και συναίσθηση της ευθύνης. Ανταποκριθήκατε με επιτυχία στην αποστολή που η Πολιτεία σας ανέθεσε και συνεχίζετε να μάχεστε υπέρ των ίδιων ιδεωδών».

Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας, στέλνοντας μήνυμα στη γείτονα χώρα, υπογράμμισε, ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας της χώρας. Εκσυγχρονισμένες, πάνοπλες και με υψηλό φρόνημα, είναι έτοιμες να δώσουν ηχηρή απάντηση σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει έστω και μια σπιθαμή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως “σε αυτούς, που διαλαλούν ότι θα έρθουν βράδυ, απαντάμε, ότι νύχτα θα φύγουν…».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Κέλλας ευχήθηκε στα μέλη του Συνδέσμου “να συνεχίσουν το πλούσιο έργο τους, με την υλοποίηση πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, που βελτιώνουν την ετοιμότητα των εφεδρικών δυνάμεων της χώρας και συμβάλλουν στην μεταξύ μας ψυχική ενότητα και επαφή”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

MEDIA3 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

MEDIA5 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

LIFESTYLE1 ημέρα ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 2023: Η ΤΗΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ τα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ – ΤΑ «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» ΕΛΑΜΨΑΝ !!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή