Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία στηρίζει τη λίρα με νέες… συμμαχίες

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η συνάντηση την περασμένη Κυριακή ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ήταν μία από τις εκπλήξεις του Παγκόσμιου Κυπέλου στο Κατάρ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ας μην ξεχνάμε ότι Τουρκία και Αίγυπτος πέρασαν μια μακρά περίοδο αντιπαλότητας. Η αιτία ότι το AKP, το κόμμα του Ερντογάν είναι παραδοσιακά πολύ κοντά στην εκδοχή πολιτικού Ισλάμ που εκπροσωπεί το ιστορικό ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όμως, στην Αίγυπτο το πολιτικό αυτό ρεύμα υπήρξε παραδοσιακά ο μεγάλος αντίπαλος του Αραβικού Εθνικισμού και αυτό εξηγεί και γιατί κατά καιρούς έχει βρεθεί στο στόχαστρο, με πιο πρόσφατη στιγμή τα όσα έγιναν στην «Αραβική Άνοιξη».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν το πολιτικό ρεύμα που κυρίως ευνοήθηκε από το πολύ πλατύ κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μουμπάρακ, κίνημα που οδήγησε στην  ανατροπή του. Όμως, η κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, στηριγμένη κυρίως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα θα ανατραπεί επίσης και έτσι θα έρθει στην εξουσία ο Σίσι.

Αυτό είχε οδηγήσει σε μια βαθιά ρήξη της Τουρκίας και της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των πρεσβευτών. Τα πράγματα δεν έκανε καλύτερα το γεγονός ότι η Τουρκία θα προσφέρει ουσιαστικά καταφύγιο σε σημαντικό αριθμό στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα στα τηλεοπτικά κανάλια της αδελφότητας να εκπέμπουν από το τουρκικό έδαφος.

Την ίδια περίοδο της Αραβικής Άνοιξης υπήρξαν και στοιχεία ρήξης και με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης είδαν με καχυποψία την επένδυση της Τουρκίας σε σχέσεις με κινήματα που εντάσσονται στο φάσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εάν προσθέσουμε και τη ρήξη με το Ισραήλ εξαιτίας της υποστήριξης που έδινε η Τουρκία στη Χαμάς και την αιματηρή επιχείρηση ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα, υπήρξε μια μακρά περίοδος που ο μόνος συνομιλητής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο ήταν το Κατάρ. Και αυτό γιατί το Κατάρ ήταν και η μόνη χώρα του Κόλπου που δεν είχε εχθρότητα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η σταδιακή στροφή της Τουρκίας

Όμως, ήδη από το 2020 η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια συστηματική προσπάθεια να «επισκευάσει» τις σχέσεις της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ένας καθοριστικός παράγοντας ήταν και η διαφαινόμενη κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ, που για τον Ερντογάν σήμαινε την απώλεια της καλής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο ερχομός Μπάιντεν σήμαινε μια ανάγκη για την Τουρκία να αποκτήσει καλές σχέσεις ξανά και με τις ΗΠΑ και με τις χώρες που ήταν παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό έχει αποτυπωθεί στην βελτίωση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ούτως ή άλλως έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα δυναμική διπλωματία, με το Ισραήλ και με τη Σαουδική Αραβία (βοήθησε σε αυτό και ο τελικός χειρισμός από την Τουρκία της υπόθεσης Κασόγκι). Πιο δύσκολη ήταν η προσέγγιση με την Αίγυπτο, όμως και εκεί έγιναν τελικά βήματα, καθώς πέραν όλων των άλλων η τουρκική ζήτησε από τα τηλεοπτικά κανάλια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία να χαμηλώσουν τους τόνους.

Αυτή η δυναμική επαναπροσέγγισης, που εν μέρει έχει αποτυπωθεί και στον τρόπο που η Τουρκία συμμετέχει στη διαχείριση της ειρηνευτικής και πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη (μια ακόμη κρίση όπου η Τουρκία στηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης στον εμφύλιο, είχε βρεθεί σε αντίπαλο στρατόπεδο με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), δεν είναι άσχετη από ευρύτερες δυναμικές που αναπτύσσονται στην περιοχή. Η σχετική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε μια ιδιότυπη δυναμική συνεννόησης και αναζήτησης νέων ισορροπιών.

Η σημασία των οικονομικών σχέσεων και η μάχη για τη λίρα

Για την Τουρκία οι καλές σχέσεις με αυτές τις χώρες έχουν και μια σημαντική οικονομική διάσταση. Η χώρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που με τη σειρά του πιέζει προς τα κάτω και την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος.

Τα πράγματα κάνει ακόμη χειρότερα για λίρα το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιμένει στη δική του αντίληψη για τα επιτόκια. Σύμφωνα με αυτήν τα υψηλά επιτόκια δεν είναι θεραπεία για τον πληθωρισμό, αλλά ένας από τους λόγους του φαινομένου. Γι’ αυτόν τον λόγο και παρά την αύξηση του πληθωρισμού και τις διαρκείς και έντονες πιέσεις στην Τουρκική λίρα, η τουρκική κυβέρνηση, με επιμονή του ίδιου του Ερντογάν, που δεν έχει διστάσει να αλλάξει συχνά υπουργούς Οικονομικών και επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, πραγματοποιώντας μάλιστα και μειώσεις επιτοκίων μέσα σε μια τέτοια συγκυρία. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει ο Ερντογάν να κρατήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά και να συντηρήσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που χρειάζεται στον ορίζοντα των εκλογών του 2023.

Όμως, αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να πρέπει να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο πρόβλημα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα. Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πολύ υψηλές καταθέσεις Τούρκων πολιτών σε συνάλλαγμα στις τουρκικές τράπεζες και σε εκτεταμένα και μεγάλης κλίμακας swap συναλλάγματος με χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Νότια Κορέα.

Τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία

Σε αυτό το φόντο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση ότι η Σαουδική Αραβία συζητά με την Τουρκία μία κατάθεση ύψους 5 δισεκατομμυρίων στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρίγκιπα- διάδοχο της Σαουδικής Αραβία Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, συνάντηση που ήρθε μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Απρίλιο.

Για την Τουρκία, τέτοιες κινήσεις πέραν των συμβολισμών έχουν και άμεσο υλικό αντίκτυπο, καθώς να επιτρέπουν μια καλύτερη αναμέτρηση με  τη στήριξη της λίρας απέναντι σε δυναμικές υποτίμησης.

Οι πραγματικές δυσκολίες

Όμως, η Τουρκία θα κληθεί να δώσει αρκετές εγγυήσεις ότι όντως έχει αλλάξει στάση. Μια κρίσιμη δοκιμασία θα είναι ένα όντως καταφέρει να βοηθήσει να ολοκληρωθεί η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τη θερμή χειραψία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι είχε ανακοινώσει ότι διακόπτονταν οι συνομιλίες, σε επίπεδο ανώτερων διπλωματών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη, ενώ είχε προηγηθεί και η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, της ΕΕ και του λιβυκού κοινοβουλίου, που επίσης είναι μια παράμετρος έντασης στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο Ερντογάν δήλωσε μεν στο Μπαλί ότι είναι έτοιμος να «γράψει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Αίγυπτο και την Συρία (και την κυβέρνηση Άσαντ), διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει αφού πρώτα κερδίσει τις εκλογές  του Ιουνίου 2023.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η προεδρία χαιρετίζει την πρόταση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της Ρωσίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύσταση ειδικού δικαστηρίου, που θα εκδικάσει τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Είναι αυτό ακριβώς που προτείνουμε εδώ και καιρό», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών Αντρίι Γέρμακ, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θέλει να κινηθεί προς την σύσταση τέτοιου δικαστηρίου και τη δημιουργία μηχανισμών για την χρησιμοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Πούτιν ενδέχεται να «επιβιώσει» – Η αιμορραγία της «ρωσικής αρκούδας» και η παγίδα για τη Δύση

«Η Ρωσία θα πληρώσει για τα εγκλήματά της και τις καταστροφές», τόνισε ο Αντρίι Γέρμακ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, την σύσταση από τα Ηνωμένα Έθνη ειδικού δικαστηρίου, που θα ερευνήσει και θα εκδικάσει εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν επίσης να συζητήσουν με τους εταίρους τους, κυρίως στην Ομάδα των G-7, την πρόθεσή τους να αναγκάσουν τη Μόσχα να πληρώσει για τις υλικές καταστροφές που προξένησε στην Ουκρανία με την εισβολή της.

«Με τους εταίρους μας, θα φροντίσουμε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Ναρίσκιν: Μίλησε στον διευθυντή της CIA για την Ουκρανία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

O επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν μίλησε στον διευθυντή της CIA για την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν ανέφερε πως είχε μία σύσκεψη με τον διευθυντή της CIA για την Ουκρανία και τους πυρηνικούς εξοπλισμούς. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι συζήτησε θέματα πυρηνικών εξοπλισμών και για την Ουκρανία σε μια συνάντηση που είχε νωρίτερα αυτόν τον μήνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μπερνς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακόμη, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Τουρκία στις 14 Νοεμβρίου στην υψηλότερου επιπέδου επαφή πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των δύο χωρών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Μόσχα ακύρωσε τις συνομιλίες για την New Start

Πώς αντέδρασαν ΗΠΑ και Ρωσία στην συνάντηση

Η Ρωσία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως στο τι συζητήθηκε, λέγοντας ότι το θέμα είναι ευαίσθητο. Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι ο Μπερνς απηύθυνε μια προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα υπήρχαν από την οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία.

Η Ελίζαμπεθ Ρουντ, επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Μόσχα, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti αυτή την εβδομάδα ότι ο Μπερνς «δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα και δεν συζήτησε μια διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Ο Ναρίσκιν δήλωσε στο Ria Novosti: «Από την πλευρά μου, επιβεβαιώνω την δήλωση της κυρίας Ρουντ. Επιπροσθέτως, μπορώ να τονίσω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά σε αυτήν την συνάντηση ήταν ‘στρατηγική σταθερότητα’, ‘πυρηνική ασφάλεια’, ‘Ουκρανία’ και ‘καθεστώς του Κιέβου’». Επιβεβαίωσε επίσης τη δήλωση της Ρουντ ότι οι δύο χώρες έχουν έναν δίαυλο για τη διαχείριση των κινδύνων και ότι εάν υπάρξει ανάγκη για άλλη μια τέτοια συζήτηση, θα μπορούσε να γίνει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 λεπτό ago

Ατομικό για Βέρμπιτς, εκτός οι Κουρμπέλης, Ιωαννίδης

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Ουκρανία: Η προεδρία χαιρετίζει την πρόταση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της Ρωσίας

LIFESTYLE7 λεπτά ago

Η πρόσφυγας που έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Ρεύμα σε 150 νοικοκυριά πληρώνει ο Δήμος Τρικκαίων μέσω της ελεγχόμενης στάθμευσης

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε σορός μετά από φωτιά σε διαμέρισμα – Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Πρώτη στις βολές ακριβείας των 25μ η Κορακάκη

ΜΠΑΣΚΕΤ18 λεπτά ago

Χωρίς Γκριγκόνις κόντρα στη Ζαλγκίρις ο Παναθηναϊκός

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Αλλαγή ημέρας στο Αιγάλεω – Ολυμπιακός Β’

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Νάξος: Επανεκκίνηση της κατασκευής του φράγματος Τσικαλαριού

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Σεργκέι Ναρίσκιν: Μίλησε στον διευθυντή της CIA για την Ουκρανία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σοκάρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – «Μου έχει πέσει το… στήθος. Τι να το κάνεις, άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Καταγγελία φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ζητουν 150 ευρώ για να παρει το Πτυχιο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έκλεψε τον άρρωστο σύντροφο της και εξαφανίστηκε 60χρονη στον Βόλο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σόκ μπήκε με πιστόλι σε καφετέρια στην Μηλίνα και απέιλησε τον ιδιοκτήτη

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΗΣ :ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

«Λαμπερά» εγκαίνια για το υποκατάστημα της Optima Bank στη Λάρισα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Δημοφιλή