Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η υποψηφιότητα Ερντογάν «διχάζει» την Τουρκία – Επίσημες ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Επίσημο τρόπο λαμβάνουν πλέον οι ενστάσεις που κατέθεσαν διάφοροι δικηγόροι και ανώτατοι δικαστικοί για το κατά πόσον ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να είναι υποψήφιος με βάση το Σύνταγμα της χώρας, καθώς αυτή θα είναι η τρίτη του θητεία.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το  Άρθρο 101 του τουρκικού Συντάγματος βάζει όριο δύο θητειών στον πρόεδρο, εκτός κι αν το κοινοβούλιο προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το εν λόγω άρθρο έχει διχάσει την Τουρκία αλλά και συνταγματολόγους για το αν μπορεί ή όχι ο Ερντογάν να είναι ξανά υποψήφιος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), δηλαδή το όργανο το οποίο είναι αρμόδιο να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο και το οποίο εξετάζει όλα τα παράπονα και τις αντιρρήσεις περί νοθείας στις εκλογές ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27/3) τον προσωρινό κατάλογο με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους για τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Τα ονόματα των υποψηφίων έχουν σταλεί και αναμένεται πλέον η τελική λίστα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου.

Εκτός από τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που πήραν την έγκριση να είναι υποψήφιοι από τις συμμαχίες των κομμάτων τους, υποψήφιοι θα είναι ακόμα ο ηγέτης του κόμματος Πατρίδα (Memleket), Μουχαρέμ Ιντζέ και ο πρώην βουλευτής, Σινάν Ογκάν, ως επικεφαλής της Πατρογονικής Συμμαχίας, με βασικό κόμμα το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), οι οποίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα των 100.000 υπογραφών που απαιτούνται για να είναι κάποιος υποψήφιος εάν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα να αποφασίσει επ’ αυτού.

Κόμματα αντιδρούν στην υποψηφιότητα Ερντογάν

Ωστόσο η υποψηφιότητα Ερντογάν έχει διχάσει τη χώρα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν ήδη αντιδράσει, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της «Συμμαχίας του Έθνους», το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), όπως και ένα ακόμα κόμμα της συμμαχίας το Deva, θα ζητήσουν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, να αφαιρέσει τον Τούρκο πρόεδρο από τον προσωρινό κατάλογο υποψηφίων.

Η αντιπολίτευση όπως και ο υποψήφιος της, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζουν ότι μια ενδεχόμενη νέα προεδρική θητεία Ερντογάν θα είναι αντισυνταγματική καθώς έχουν προηγηθεί ήδη δύο.

Ο Ερντογάν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014 και στη συνέχεια ξανά το 2018, και βάσει Συντάγματος μπορεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, μόνο αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που όμως δεν συνέβη τώρα, καθώς θα χρειαζόταν η θετική ψήφος των 360 από τους 600 βουλευτές.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τις εκλογές από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Στην υποψηφιότητα Ερντογάν αντέδρασε και το Κόμμα Πατρίδα (Memleket) αλλά και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (HKP) που έχουν ζητήσει επίσης την αφαίρεσή του από τους καταλόγους των υποψηφίων.

Τι απαντάει το AKP

Από την άλλη το κυβερνών κόμμα AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος, το 2018 εξελέγη βάσει του νέου προεδρικού συστήματος ύστερα από τη συνταγματική αναθεώρηση, συνεπώς, οι προηγούμενες θητείες δεν υπολογίζονται και το 2018 είναι η πρώτη θητεία του Ερντογάν υπό το νέο σύστημα.

Όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη (28/3), ο εκπρόσωπος του AKP, ο Ομέρ Τσελίκ, τίποτα δεν εμποδίζει την υποψηφιότητα Ερντογάν.

Όλα τα κόμματα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα πως αν εκλεγεί ο Ερντογάν αυτή θα είναι η τρίτη του θητεία εφόσον οι πρόωρες εκλογές δεν προκηρύχθηκαν από το Κοινοβούλιο και κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για ερμηνεία του Συντάγματος.

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος»

Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν έθεσε επίσης εν αμφιβόλω τη νομιμότητά της τρίτης προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις που έκανε στον Ορχάν Ουγουρλούογλου και στην εφημερίδα «Yeniçağ», ο Αλγκάν υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

«Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποστηρίξει κατά τον παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου κι εγώ πιστεύω το ίδιο, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές», προσέθεσε ο Αλγκάν που ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) από το 1996 έως το 2004.

Σε ανάλογο ύφος είναι και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, Τουρκγούτ Καζάν, που σύμφωνα με την εφημερίδα Duvar, υποστήριξε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

«Ο νόμος που περιορίζει τις θητείες στο Σύνταγμα δεσμεύει όλα τα όργανα, τις Αρχές και τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Η Τουρκία άλλαξε το σύστημα το 2017 με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά ποτέ δεν έγινε αποδεκτό ότι η εκλογική διαδικασία του 2018 ήταν η πρώτη υπό το νέο σύστημα και πως το 2023 αποτελεί τη δεύτερη εκλογική διαδικασία», είπε αρχικά.

Ο Καζάν υποστήριξε ακόμα πως ο Ερντογάν υπηρέτησε ως πρόεδρος τόσο πριν όσο και μετά από τη συνταγματική αναθεώρηση και πως μετά από αυτήν επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητες του προέδρου αλλά δεν αυξήθηκαν οι θητείες του, οπότε κατέληξε πως  «ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
MEDIA37 δευτερόλεπτα ago

Πρόβλημα με το… δίδυμο των «Δεκατιανών» στον ΣΚΑΪ

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Συνελήφθη 27χρονος μετά από καταγγελία για βιασμό από 70χρονη στην Πάτμο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ10 λεπτά ago

Η Αλ Ιτιχάντ περιμένει τα ιατρικά του Καντέ για την ανακοίνωση

ΚΟΣΜΟΣ13 λεπτά ago

Εύα Καϊλή: «Δεν έχω ουδεμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά μου»

LIFESTYLE19 λεπτά ago

Μονομάχος 2: Έκρηξη στα γυρίσματα στο Μαρόκο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ μιλά για διαλογή ασθενών, η Λινού για στήριξη ασθενών ως το τέλος της ζωής τους – Δεν είμαστε ίδιοι

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Συνέλαβαν ηλικιωμένη που έκοβε την περίφραξη σε γραμμές του ΟΣΕ στα Τρίκαλα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ34 λεπτά ago

Έπεσε ξανά σε κώμα ο Ρίκο

LIFESTYLE39 λεπτά ago

Ορέστης Χαλκιάς – Με αυτή την ταινία κάνει πρεμιέρα πριν από το «Maestro»

MEDIA43 λεπτά ago

Ποιος είναι; Αποχαιρετά την σειρά στην ΕΡΤ με την… μεγαλύτερη φούσκα!

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή