Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων γεννά ρήγματα στο πολιτικό σκηνικό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα μας ακολουθεί για αρκετό καιρό. Αυτό είναι αναμενόμενο εάν αναλογιστούμε ότι θύμα παρακολούθησης ήταν ευρωβουλευτής και μετέπειτα αρχηγός του τρίτου κόμματος στην ελληνική Βουλή. Ούτε είναι μικρό πράγμα να βλέπουμε μια πολιτική αντιπαράθεση που δεν έχει απλώς τους «υψηλούς τόνους», που είναι συνηθισμένη στην εποχή που η επικοινωνία κυριαρχεί της ουσίας, αλλά αφορά εγκλήσεις για τον πυρήνα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η αντιπαράθεση αυτή μοιάζει να διαμορφώνει ένα ρήγμα σε ένα φάσμα πολιτικών δυνάμεων που στο πρόσφατο παρελθόν συνέπραξαν και το ερώτημα μιας μελλοντικής σύμπραξής τους δεν είχε ποτέ αποκλειστεί πλήρως.

Η σημασία της ρήξης ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη δήλωσή του είναι σαφές ότι επέλεξε μια γραμμή αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο η αποστροφή με την οποία τελειώνει η δήλωσή του: «Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία»

Όμως, και ο τρόπος με τον οποίο έχει παρέμβει στη συζήτηση αυτή ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πολύ χαρακτηριστικός, μια που έχει χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Ενδεικτικό το παρακάτω απόσπασμα πρόσφατου κειμένου του: «Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κυβερνητική γραμμή σύμφωνα με την οποία η παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη ήταν «τυπικά επαρκής» και άρα «νόμιμη» αλλά «πολιτικά εσφαλμένη και μη αποδεκτή», είναι  μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη. Υπήρξε μείζον ατόπημα. Βαριά προσβολή του Συντάγματος και αυτή οφείλεται στον συγκεντρωτικό τρόπο οργάνωσης και άσκησης  της πρωθυπουργικής εξουσίας».

Κλείσιμο ενός κύκλου;

Η ρήξη αυτή μοιάζει να κλείνει έναν κύκλο που φάνηκε να ανοίγει μέσα στην περίοδο των Μνημονίων όταν αρκετοί υποστήριξαν ότι η συγκυβέρνηση ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά δεν συνιστούσε απλώς μια αναγκαστική σύμπραξη υπό το βάρος της πίεσης των δανειστών για εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά σηματοδοτούσε τη «σύγκλιση» ενός «μετώπου της λογικής» για όσους το έβλεπαν με θετική ματιά, ή του «Ακραίου Κέντρου» για όσους ήταν πιο επικριτικοί.

Και πράγματι φαινόταν ως πολιτικοί από διαφορετικές αφετηρίες να συγκλίνουν σε μια κατεύθυνση που αποδεχόταν την προτεραιότητα της αγοράς και την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος στην κατεύθυνση της ευελιξίας και της κινητικότητα, τον περιορισμό των περιθωρίων «δυναμικής» έκφρασης του κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, τον εκσυγχρονισμό ζητημάτων που αφορούσαν το οικογενειακό δίκαιο και τις έμφυλες ταυτότητες και σχέσεις και την «πράσινη μετάβαση».

Από όλα τα στελέχη της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που κατεξοχήν εντασσόταν σε αυτό το ιδιαίτερο κλίμα, πολύ περισσότερο από άλλα στελέχη της ΝΔ που απηχούσαν περισσότερο παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές.

Το ιδιαίτερο αυτό ιδεολογικό κλίμα εν μέρει σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια των κυβερνήσεων 2012-2015, εν μέρει εκφράστηκε με την εμφάνιση σχηματισμών που λειτούργησαν ως εργαστήρια τέτοιων συγκλίσεων όπως το Ποτάμι και ως ένα βαθμό συνεχίστηκε σε πλευρές της αντιπολιτευτικής σύγκλισης σε αρκετές στιγμές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στη διάρκεια των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα ως ένα βαθμό αργότερα σε σχέση με ζητήματα όπως η προανακριτική στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Προφανώς και την ίδια στιγμή, τόσο η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαφώς επέμεινε εξαρχής στη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μετατοπίστηκε σε μια «ούτε-ούτε» στρατηγική που περιλάμβανε και αυστηρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, στοιχεία που έγιναν πιο έντονα και με την εκλογή Ανδρουλάκη,

Όμως, το στοιχείο των συγκλίσεων γύρω από μια έννοια «κέντρου» αποτυπωνόταν σε διάφορα στοιχεία, με πιο χαρακτηριστικό ίσως τον εντυπωσιακό αριθμό κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τον ιστορικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το διαρκώς επανερχόμενο ερώτημα των κυβερνήσεων συνεργασίας

Το ερώτημα των κυβερνήσεων συνεργασίας στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί με «έκτακτες περιστάσεις» όπως ήταν η περίοδος της πολιτικής κρίσης 1989-1990 ή η περίοδος των Μνημονίων. Σε γενικές γραμμές στα δύο μεγάλα κόμματα η προτίμηση ήταν προς έναν «λειτουργικό δικομματισμό». Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην απλή αναλογική,  θεωρώντας ότι παρότι κυρίαρχος στον χώρο «αριστερά του κέντρου» δεν μπορούσε να έχει ποσοστά που να επέτρεπαν αυτοδυναμία και εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαμορφώσει μια σύγχρονη εκδοχή «δημοκρατικών δυνάμεων».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι εκλογικές δυναμικές αποτυπώνουν μια εικόνα κάπως διαφορετική από την εποχή που τα δύο πρώτα κόμματα μοιράζονταν πάνω από 80% της λαϊκής ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές (στις επόμενες θα εφαρμοστεί η παραλλαγή απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ) χρειάζονται ποσοστά γύρω στο 38% για να υπάρξει αυτοδυναμία.

Το εάν και κατά πόσο η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην εποχή της διαμόρφωσης τόσο ισχυρών παρατάξεων είναι κάτι που θα φανεί στις επόμενες εκλογές. Πάντως η πανευρωπαϊκή τάση είναι ακόμη και εκεί που η παράδοση ήταν όντως για μεγάλες και ισχυρές παρατάξεις, τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Αυτό εξηγεί και την τάση για κυβερνήσεις συνεργασίας όπως και το γεγονός ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με σχετικά μακρά παράδοση κυβερνήσεων συνεργασίας οι ψηφοφόροι συχνά ψηφίζουν κόμματα που θα εκπροσωπήσουν την ιδιαίτερη οπτική τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας παρά παρατάξεις που θα διεκδικήσουν να κυβερνήσουν αυτοδύναμα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το Κέντρο γίνεται ένα διαφιλονικούμενο πεδίο και στο πεδίο των κυβερνητικών συνεργασιών.

Αυτό μπορεί να είναι πιο έντονο στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που ρητά έχει καλέσει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία, αλλά ούτε η ΝΔ, ιδίως στην εκδοχή που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να χάσει τον χώρο του Κέντρου ή την προσπάθεια να «ηγεμονεύσει» σε αυτό ή – ανεξαρτήτως του εάν το θέτει ως διακηρυκτικό στόχο ή όχι – να συνεργαστεί μαζί του εάν η εκλογική αριθμητική το επιβάλλει.

Το βάρος του ρήγματος

Η αποκάλυψη ότι παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα ρήγμα. Καταρχάς ούτως ή άλλως είναι ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα. Το να μπορούν να παρακολουθούνται βουλευτές και ευρωβουλευτές μπορεί να προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι στην πράξη μπορεί να θεωρηθεί εκτροπή.

Το ίδιο ισχύει με όλη τη διαπίστωση μιας σημαντικής αδιαφάνειας στο πώς γίνεται η διαχείριση της εκτεταμένης δυνατότητας παρακολουθήσεων που έχει η ΕΥΠ ή στα ανοιχτά ερωτήματα για το τι ακριβώς γίνεται με τη χρήση προηγμένου λογισμικού παρακολουθήσεων στη χώρα μας.

Και βέβαια όταν έρχονται στο προσκήνιο παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών κομμάτων, μάλιστα με υπόνοιες ότι αυτό μπορεί να είχε να κάνει με προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό τους, είναι σαφές ότι κλονίζονται συνολικότερες σχέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης και εκ των πραγμάτων υπονομεύονται δυνατότητες πολιτικού διαλόγου ή ακόμη και συνεργασίας, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι δεν τηρούνται «οι κανόνες του παιχνιδιού». Διαμορφώνονται ρήγματα που δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν.

Ένα νέο σκηνικό;

Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών λειτουργούν κυρίως ως καταλύτες και οι μεγάλες αλλαγές ή ανατροπές στις σχέσεις εκπροσώπησης και τους πολιτικούς συσχετισμούς έχουν να κάνουν κυρίως με τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνική κατάσταση του εκλογικού σώματος. Και εκεί βέβαια υπάρχει όλο το βάρος από τα ζητήματα που αφορούν τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος μαζί με την αβεβαιότητα που φέρνει η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Με αυτή την έννοια όντως το κρίσιμο ζήτημα θα είναι εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να χειριστεί αυτά τα ζητήματα περιορίζοντας το κοινωνικό κόστος και αποφεύγοντας τα όποια προβλήματα στην οικονομία να μετατραπούν και σε πολιτικό κόστος.

Ωστόσο, σε μια μερίδα του εκλογικού σώματος η έκβαση της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις θα έχει μια επίπτωση. Προφανώς, ρόλο θα παίξει εάν η διερεύνηση της υπόθεσης θα μπορέσει να προσφέρει πειστικές αποδείξεις που θα απαλλάσσουν την κυβέρνηση από την ουσιαστική ευθύνη (έστω και εάν θα γεννούν ερωτήματα για ενδεχόμενη δράση «παράλληλων κέντρων») ή εάν θα συντηρηθεί η διάχυτη αίσθηση ότι η ευθύνη αγγίζει και την κυβέρνηση.

Μέχρι τότε βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε μέσα από τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση και την επιμονή του να υπάρξουν καθαρές εξηγήσεις για τις σε βάρος του παρακολουθήσεις να βρει έναν δρόμο ώστε να κατοχυρώσει τη δική του θέση στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και μάλιστα σε ένα θέμα, αυτό της υπεράσπισης δημοκρατικών θεσμών, που τον συνδέει με την ιστορικότητα της παράταξής του.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει ένα ορισμένο παράδοξο: οι ίδιες εξελίξεις που δημιουργούν αντικειμενικά όρους σημαντικού πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση της ΝΔ – αυτό δηλαδή που είναι ο στόχος της αντιπολιτευτικής τακτικής του – να είναι και αυτές που διαμορφώνουν και κάπως διαφορετικό συσχετισμό εντός του «αντιπολιτευτικού μπλοκ» που θέλει να διαμορφώσει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης σε Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εχθρική ενέργεια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να κάνει δεύτερες σκέψεις πριν επιχειρήσει οτιδήποτε, καθώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ή εχθρική ενέργεια, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Έργα για τη Δυτική Αθήνα» που πραγματοποιήθηκε απόψε,  σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» στο Αιγάλεω.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ούτε ο ελληνικός ούτε ο τούρκικος λαός θέλουν να εμπλακούμε σε περιπέτειες. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, για να αναπτυχθούν και οι λαοί μας και οι οικονομίες μας και τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι οι γαλάζιες σημαίες μας που βρίσκονται στα σύνορά μας.

Διαβάστε επίσης: Έντι Ζεμενίδης: Η κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη – Τα επόμενα βήματα

Σε ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνεται πως η Ελλάδα προχώρησε σε ένα γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει ανησυχήσει πολύ τους γείτονές μας και προστίθεται: «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές. Αν έρθετε, ό,τι ώρα έρθετε, είμαστε εδώ, έτοιμοι. Οι ‘κόκκινες’ γραμμές μας είναι ‘γαλανές’. Και βρίσκονται στα σύνορά μας, στο Αιγαίο, στον Έβρο».

Οι ευκαιρίες για τη Δυτική Αθήνα

Μιλώντας για τις ευκαιρίες για τη Δυτική Αθήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι έργα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης ή τα προγράμματα αναδάσωσης και προστασίας του Ποικίλου Όρους – που αποτελούσαν και δικές του προεκλογικές δεσμεύσεις – θα προσφέρουν ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης διαμορφώθηκε μετά από 100 ώρες διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, οι οποίες έφεραν στην Ελλάδα όφελος σχεδόν 100 δισ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να κάνει την Ελλάδα πρωτοπόρα στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε δύο από τις τρεις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Έχουμε καταφέρει οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι προτάσεις Ελλάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας και μιας κυβέρνησης που λειτουργεί με σχέδιο, με όραμα» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι ζούμε σε μία βαθιά γεωπολιτική, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση για την οποία αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά για τον ελληνικό λαό.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό ήταν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο ππεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, Ιλίου Νικόλαος Ζενέτος, Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος και Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος.

Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ανέφερε ότι από το τρέχον ΕΣΠΑ έχουν υλοποιηθεί στη Δυτική Αττική 725 έργα ύψους 161,5 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και πρώτη στην έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ. Σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια, η αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, απαιτεί σχέδιο, συνεργασία και προετοιμασία, και ζήτησε την ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε στην ομιλία του ότι η Περιφέρεια Αττικής εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Δυτικής Αθήνας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στην Δυτική Αθήνα 870 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό περίπου 88 εκατ.  ευρώ.

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λεωτσάκος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ Δημήτρης Καλογερόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΝΔ Δημήτρης Μαυροειδάκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανός Πρέσβης: Το Βερολίνο στέκεται αλληλέγγυο στο πλευρό της Αθήνας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το μήνυμα πως «όσο πιο απειλητική είναι η ρητορική εξ Ανατολών και όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο σαφής είναι η δημόσια απόρριψη των θέσεων αυτών εκ μέρους του Βερολίνου», καθώς και ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, έστειλε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα μας Ερνστ Ράιχελ σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η γερμανική πρεσβεία στη χώρα μας για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα, υπογράμμισε πως σε μία εποχή κατά την οποία οι Ουκρανοί μάχονται για την επιβίωσή τους ως έθνος, «θα πρέπει να υπερασπιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ το διεθνές δίκαιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί τη βάση για την ειρήνη». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε, θα επικρατήσει η επιβολή του δικαίου του στρατιωτικά ισχυρότερου εις βάρος του στρατιωτικά ασθενέστερου.

Διαβάστε επίσης: Έντι Ζεμενίδης: Η κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη – Τα επόμενα βήματα

Αναλυτικότερα, κατά τον χαιρετισμό του ο Γερμανός πρέσβης προέταξε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της απειλητικής ρητορικής της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, του πληθωρισμού, της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία και η Ελλάδα, «ακόμη και σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, παραμένουν στενοί φίλοι και εταίροι και ότι βρίσκονται σε έναν πολύ καλό, κοινό δρόμο».

«Ο κατακτητικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά «στον πρωτοφανή κατακτητικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διεθνής αντίδραση ήταν ενιαία και ισχυρή, αλλά και το γεγονός ότι και η Ελλάδα πήρε μία τόσο σαφή και ξεκάθαρη θέση. «Αυτός ο πόλεμος δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία αλλά την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, ακόμη και πέραν αυτής: Διότι εάν η Ρωσία κερδίσει πραγματικά τον πόλεμο ή φανεί ότι τον κερδίζει, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επιθετικότητα και κάπου αλλού» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, στάθηκε στην συνεισφορά της Ελλάδας και της Γερμανίας, μέσω της συνεργασίας τους στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν είναι αμελητέα. «Η Ελλάδα θα προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης σοβιετικού τύπου, τα οποία θα αντικατασταθούν με γερμανικά άρματα» ανέφερε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τη συνεργασία σε πνεύμα εμπιστοσύνης κατά τη σύναψη της συμφωνίας αυτής».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη μετάβασης προς μία βιώσιμη μορφή οικονομίας. «Στον τομέα αυτό η Ελλάδα και η Γερμανία καταβάλλουν κοινές προσπάθειες εντός της ΕΕ. Κι εδώ φαίνονται τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Η ΕΕ είναι εκείνη, που διαθέτει μεγάλο μέρος των πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις. Και πίσω από την ΕΕ βρίσκονται, φυσικά, τα κράτη-μέλη της, που συνεργάζονται μεταξύ τους και κατανέμουν με αλληλέγγυο τρόπο τα βάρη» σημείωσε.

Ταραχώδεις καιροί

Συνολικά, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα ανταπεξέλθουμε στους ταραχώδεις αυτούς καιρούς […] Διότι οι κρίσεις που απαρίθμησα έχουν κάτι κοινό: ως Ευρωπαίοι τις αντιμετωπίζουμε από κοινού και σε πνεύμα αλληλεγγύης, ως φίλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν και υπερασπίζονται κοινές αξίες» υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Ερνστ Ράιχελ στον χώρο εορτασμού της εθνικής επετείου της Γερμανίας στο «The Ellinikon Experience Centre» και τι σηματοδοτεί για το μέλλον της Αθήνας. «Όπως όλοι διαπιστώσατε, δεν γιορτάζουμε σήμερα στο συνηθισμένο μας μέρος στο Χαλάνδρι. Η πρεσβευτική κατοικία εκεί, έχει μετατραπεί προς το παρόν σε εργοτάξιο. Κι ίσως γι’ αυτό το λόγο να σας φαίνεται παράξενο, που επιλέξαμε ως χώρο ένα άλλο εργοτάξιο.

Ωστόσο, αυτό το μέρος – και σίγουρα ο πυρήνας του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπτυξης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη – περιβάλλεται από φαντασία για τη μορφή που θα έχει σε ένα, σε πέντε ή και σε δέκα χρόνια. Αυτός ο χώρος αντιπροσωπεύει ένα σχέδιο του μέλλοντος της Αθήνας. Συμβολίζει ακόμα την οικονομική ανάπτυξη, που βιώνουμε και προσβλέπουμε σε όλη τη χώρα, καθώς κι ένα νέο αίσθημα αυτοπεποίθησης της Ελλάδας. Και είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό στη Γερμανία» ανέφερε.

Περίοδος κρίσεων και αβεβαιοτήτων

Επίσης, επισήμανε ότι το γεγονός πως εορτάζεται στο Ελληνικό η γερμανική εθνική επέτειος «με κάνει να σκέφτομαι ότι και η Γερμανία, ως ο κορυφαίος ξένος επενδυτής και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, διαδραματίζει έναν όχι και τόσο αμελητέο ρόλο σε αυτή τη θετική εξέλιξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε πως το γεγονός ότι αυτή η πρόοδος παρατηρείται σε μία εποχή συσσωρευμένων κρίσεων και αβεβαιοτήτων, την καθιστά ακόμη πιο σημαντική.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Γερμανός πρέσβης ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σημειώνεται πως στη δεξίωση στο The Ellinikon Experience Centre στον ομώνυμο δήμο της Αττικής, για τον εορτασμό της Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας, παραβρέθηκε το μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής, Τόμας Ράχελ μετά της συζύγου του Ράχελ-Τσάκωνα. Ο εορτασμός άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Γερμανίας, τους οποίους ερμήνευσαν η παιδική χορωδία της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης και η Underground Youth Orchestra.

Στον εορτασμό για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακόγλου, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας  Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί στην εκδήλωση, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει χαιρετισμό, για λόγους υγείας, όπως έκανε γνωστό ο πρέσβης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Φωτιά σε πλοίο στον Παγασητικό άμεση επέμβαση λιμεναρχείου και σκαφών

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Χαμός στον «αέρα» εκπομπής: Έφυγαν οι παρουσιαστές και εκείνοι ακόμη τσακωνόντουσαν

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Καρδίτσα: Τραγωδία – 16χρονος που «έσβησε» στην άσφαλτο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ανάκληση της μήνυσης κατά του Βολιώτη επιχειρηματία έκανε η ηθοποιός Άβα Γαλανοπούλου

Νοσοκομείου Βόλου
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ξαφνικός θάνατος 45 Χρονης στο Βόλο

MEDIA5 ημέρες ago

Φουλ ερωτευμένη η Χριστίνα Βραχάλη | Ο πρωταγωνιστής του ΑΝΤ1 που της έκλεψε την καρδιά (Pics)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

«Η χώρα των πουλιών» στο θέατρο Κνωσός – Μια εκπαιδευτική παράσταση για όλη την οικογένεια

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Αλιβέρι: Απίστευτη «τελετή διαζυγίου» οικογενειών Ρομά με… αποζημίωση 50.000 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Πρώτη προβολή για «τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» του ΙΔΙΣΜΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Με το νέο «Εξοικονομώ» επιδότηση για κουφώματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες και πλακάκια

Δημοφιλή